Σάββατο 10 Απρίλη 2021 - Κυριακή 11 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
21ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Πλευρές της στρατηγικής του κεφαλαίου στην Υγεία

Ο τομέας της Υγείας, ως στοιχείο της οικονομικής πολιτικής, ιεραρχείται ψηλά από τα αστικά επιτελεία, που αποτυπώνεται στα ντοκουμέντα της ΕΕ ως «μοχλός για την ανάπτυξη».

Ο κλάδος απορροφά το 5% του ΑΕΠ ως «δημόσια δαπάνη», όπου προφανώς αθροίζονται και οι εισφορές των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, που κάθε άλλο παρά δημόσια δαπάνη συνιστούν.

Στο Πρόγραμμα «Υγεία 2014 - 2020», ήπιαν και πίνουν νερό τόσο η «νεοφιλελεύθερη» ΝΔ, το «προοδευτικό» ΚΙΝΑΛ, όσο και ο «αριστερός» ΣΥΡΙΖΑ, εξειδικεύονται οι στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου για την Ελλάδα:

1. «Εξασφάλιση βιώσιμων και αποδοτικών συστημάτων Υγείας», το οποίο μεταφράζεται: α) Με μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και β) με προσανατολισμό της λειτουργίας των δομών Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια (κόστος - όφελος).

Οσον αφορά την κρατική χρηματοδότηση, τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού μηδένισαν ουσιαστικά την κρατική χρηματοδότηση στον ΕΟΠΥΥ, συνεχίζουν στις ράγες της μείωσης των κρατικών δαπανών στις δομές Υγείας (σχεδόν 600 εκατ. για το 2021 και μάλιστα εν μέσω πανδημίας).

Στο δεύτερο σκέλος, νομοθετήθηκαν από τη ΝΔ τα νοσοκομεία ΝΠΙΔ και οι ΣΔΙΤ, ως συνέχεια στη λειτουργία του Νοσοκομείου ΑΕ της Σαντορίνης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, η μορφή του ΝΠΙΔ προϋπήρχε ως εξαίρεση («Παπαγεωργίου», «Ωνάσειο») που τώρα πάει να γίνει κανόνας.

Η κατά ΣΥΡΙΖΑ «επάρατη» ΕΣΑΝ (Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων) μετονομάστηκε επί των ημερών του σε ΚΕΤΕΚΝΥ (Κέντρο Τεκμηρίωσης & Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών), συνεχίζοντας απρόσκοπτα το έργο της κοστολόγησης των ιατρικών πράξεων.

Οσο για την ΠΦΥ, πρακτικά ανύπαρκτη και εν μέσω πανδημίας - παρά τις τυμπανοκρουσίες του ΣΥΡΙΖΑ για 250 περίπου ΤΟΜΥ που θα κάλυπταν το 30% του πληθυσμού. Τελικά αφού λειτούργησαν οι μισές περίπου, παρέμειναν και επί ΝΔ, αφού εξυπηρετούν προς στιγμή καλύτερα τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου ως «κόφτες» για παραπέρα εξετάσεις, όντας δέσμευση του 3ου μνημονίου που ψήφισαν από κοινού.

Οσο για τους γιατρούς που θα στελέχωναν τις ΤΟΜΥ, διετείς συμβάσεις με προοπτική άλλα δύο χρόνια, οπότε λήγει το πρόγραμμα χρηματοδότησης της ΕΕ. Ενδεικτικό της «κοσμογονίας» που προπαγανδίζουν, οι 1.000 και κάτι οικογενειακοί γιατροί, τη στιγμή που στην Κούβα - χώρα με τον ίδιο περίπου πληθυσμό - υπάρχουν πάνω από 10.000...

2. «Εξωστρέφεια του συστήματος Υγείας», που αφορά: α) Την επί πληρωμή προσέλκυση νέων πελατών - ασθενών από τις «δημόσιες» δομές Υγείας (απογευματινά ιατρεία, χειρουργεία, διαγνωστικές εξετάσεις κ.λπ.) και β) τον ιατρικό τουρισμό.

Ως προς το πρώτο σκέλος υπάρχει ήδη σχετική νομοθεσία από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, η οποία συμπληρώνεται όποτε οι ανάγκες του κεφαλαίου το απαιτούν. Τα απογευματινά χειρουργεία αφορούν πολύ μεγαλύτερο «τζίρο» από τα αντίστοιχα ιατρεία, σκοντάφτουν προς το παρόν στην κοστολόγηση από το ΚΕΤΕΚΝΥ.

Στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» μπορούμε να δούμε το νοσοκομείο του μέλλοντος όσον αφορά τη μορφή (ΝΠΙΔ), αλλά και το περιεχόμενο (τρόπος λειτουργίας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια). Είναι ήδη έτοιμο για τα απογευματινά χειρουργεία, η πανδημία όμως επέδρασε ανασταλτικά στο άνοιγμά τους, αφού το ήδη ελλιπές προσωπικό καλείται να επανδρώσει τις κλινικές Covid. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις που εκκρεμούν από τη μεριά της κυβέρνησης, δεν φαίνεται να αποτελούν εμπόδιο σε μια συνεργασία στην αρχή με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, όπως αποτυπώνεται στο άρθρο 3 του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του νοσοκομείου από το 1998.

Οσον αφορά το β΄ σκέλος, υπάρχουν σχεδιασμοί για την περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπου η νοσηλεία των ασθενών από πλουσιότερες χώρες θα συνδυάζεται με τον τουρισμό. Γιατί να μην έρθει ένας ασθενής π.χ. από τη Γερμανία - όπου υπάρχει σχετική νομοθεσία - στην Ελλάδα για μια επέμβαση που θα στοίχιζε λιγότερα στο ασφαλιστικό του ταμείο και παράλληλα να χαρεί και μερικές μέρες τον ελληνικό ήλιο;

3. «Επένδυση στην υγεία των πολιτών και άμβλυνση των ανισοτήτων στον τομέα της Υγείας». Οσο καλά κι αν ακούγεται στ' αυτιά του κόσμου, δεν αφορά τίποτα άλλο παρά ένα ελάχιστο επίπεδο παροχών και κάποια ψευτοεπιδόματα για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας, όσο για να μην πεθαίνει ο κόσμος στο δρόμο (υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων, κατώτατο εγγυημένο εισόδημα κ.λπ.).

Επιβεβαιώνονται οι θέσεις του Κόμματος για προσαρμογή και στην Υγεία του μείγματος της αστικής διαχείρισης της κρίσης - πάντα με το ανάλογο ιδεολογικό περιτύλιγμα - ώστε να απενοχοποιηθεί το κέρδος στη συνείδηση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Για παράδειγμα, μέχρι την εκδήλωση της προηγούμενης καπιταλιστικής κρίσης, η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων σε φάρμακο και υγειονομικό υλικό βασιζόταν στην «ελευθερία» της διαμόρφωσης των τιμών από μέρους τους. Η εκδήλωση όμως της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης του 2008 - 2009 που επέφερε την εκτίναξη του δημόσιου χρέους, ανάγκασε το αστικό κράτος να βρει νέους τρόπους ώστε να διαφυλάξει την κερδοφορία τους σε υψηλά επίπεδα. Ετσι αυξήθηκε η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα, θεσμοθετήθηκε η αρνητική λίστα, όπου το 100% της τιμής καταβάλλεται από τον πελάτη - ασθενή. Παράλληλα αξιοποιήθηκαν ευρωενωσιακά προγράμματα για έρευνα στα πανεπιστήμια, τα αποτελέσματα των οποίων αποκομίζουν οι φαρμακοβιομηχανίες.

Δόθηκε η δυνατότητα στην Τοπική Διοίκηση να χρηματοδοτεί τη δημιουργία δομών Υγείας, με τα κοινοτικά κονδύλια ως τυρί στη φάκα. Μετά τη λήξη αυτών των προγραμμάτων έπεται άγρια φοροληστεία μέσω αύξησης των δημοτικών τελών.

Το «δημόσιο» σύστημα Υγείας, που ευαγγελίζονται τόσο η «νεοφιλελεύθερη» ΝΔ όσο και ο «αριστερός» ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, αφού συνειδητά αποκρύπτει με ποιο κριτήριο θα λειτουργούν οι δημόσιες δομές Υγείας. Γιατί, είτε ΝΠΔΔ, είτε ΝΠΙΔ, μια δημόσια δομή Υγείας που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, όχι μόνο δεν εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, αλλά επιπλέον διαιωνίζει την εκμετάλλευση.

Οι δυνάμεις μας πρέπει να είναι «διαβασμένες», ώστε με εκλαϊκευμένη επιχειρηματολογία να αναδεικνύουν τη στρατηγική σύμπλευση των αστικών κομμάτων στις επιταγές του κεφαλαίου. Για παράδειγμα, οι πρόσφατες εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση των δημόσιων δαπανών Υγείας στο 7% του ΑΕΠ, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, εύκολα μπορούν να αποδομηθούν, αφού η χρηματοδότησή τους θα αφορά περιορισμένης χρονικής διάρκειας προγράμματα, τα οποία δεν δημιούργησαν ούτε μία μόνιμη θέση εργασίας από τότε που υπάρχουν.

Συμφωνώ με τις Θέσεις του Κόμματος.


Σταύρος Χαλβατζής
Μέλος της Τομεακής Επιτροπής Υγείας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κοινό (και καθόλου κρυφό) το αντιλαϊκό πρόγραμμά τους και στην Υγεία(2023-06-14 00:00:00.0)
Ταμείο Ανάκαμψης και ΜΚΟ: «Δούρειος ίππος» για την υλοποίηση του «νέου ΕΣΥ»(2022-09-24 00:00:00.0)
Τα DRG's ως πολυεργαλείο εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία(2022-05-28 00:00:00.0)
Αγώνας για τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων(2021-09-29 00:00:00.0)
Χτυπάει καμπανάκι κινδύνου για τα σχέδια επέκτασης των ΣΔΙΤ(2021-06-09 00:00:00.0)
Τιμοκατάλογος για τις μονάδες Ψυχικής Υγείας(2014-05-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ