Σάββατο 10 Απρίλη 2021 - Κυριακή 11 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας σε ζωή - υγεία - δουλειά

Οι παρεμβάσεις στη σύσκεψη με εκπροσώπους σωματείων και φορέων

ΓΙΩΤΑ ΛΕΜΠΕΣΗ
ΓΙΩΤΑ ΛΕΜΠΕΣΗ
Τις τεράστιες ελλείψεις στο Νοσοκομείο Θήβας και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής, την έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, το ξεσάλωμα της εργοδοσίας και το βάθεμα της επίθεσης που δέχονται τα εργατικά δικαιώματα, ανέδειξαν μεταξύ άλλων οι εκπρόσωποι σωματείων και φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη που διοργάνωσε το ΚΚΕ στη Θήβα και με την οποία ολοκληρώθηκε η περιοδεία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Τη σύσκεψη άνοιξε ο Αντώνης Τουλουμάκος, μέλος της ΕΠ Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Θήβας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο οποίος αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες της περιοχής με τα εκατοντάδες εργοστάσια και επιχειρήσεις στις ΒΙΠΕ Οινοφύτων, Σχηματαρίου και Θήβας, τις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, τις φυλακές, τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμών όπως οι Ρομά. Τόνισε, ωστόσο, ότι παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες και ανάγκες, η κυβέρνηση ένα χρόνο τώρα δεν πήρε κανένα μέτρο για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων και του λαού. Σημείωσε, επίσης, ότι στους μεγάλους χώρους δουλειάς όχι μόνο δεν λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας, αλλά παράλληλα οξύνεται η επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, ενώ επισήμανε ότι την ώρα που τα «μεγάλα μαγαζιά» δουλεύουν σα να μην τρέχει τίποτα, με τις εγγυήσεις της κυβέρνησης, οι έμποροι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες της περιοχής συμπληρώνουν 12 βδομάδες σκληρών lockdown, χωρίς καμιά στήριξη του εισοδήματός τους.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΠΟΥΛΑΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΠΟΥΛΑΣ
Σημείωσε, επίσης, ότι η επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και η σύσκεψη εντάσσονται σε ένα μεγάλο πολιτικό άνοιγμα που επιχειρείται με σκοπό την επικοινωνία με το λαό για τα σοβαρά και μεγάλα προβλήματα και την προβολή της πρότασης του ΚΚΕ για μια διαφορετική διέξοδο.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η σύσκεψη ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Παναγιώτη Ρωμανά, εκλεγμένου δημοτικού συμβουλίου Θήβας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο οποίος «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή, καθώς και στη μνήμη όλων των θυμάτων της πανδημίας, καθώς την Τετάρτη ήταν η Παγκόσμια Μέρα Υγείας.

Υπό κατάρρευση το Νοσοκομείο Θήβας και τα ΚΥ της περιοχής

«Οπλα ζητάμε να πολεμήσουμε, να κερδίσουμε τις μάχες μας»... Με τη φράση αυτή η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Θήβας, Γιώτα Λεμπέση, έδωσε το στίγμα της αγωνίας του νοσηλευτικού προσωπικού, που καλείται να αντιμετωπίσει τις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας δίχως καμία στήριξη.

«Η μη ενίσχυση του νοσοκομείου, όπως συνολικά του δημόσιου συστήματος Υγείας, είναι πολιτική επιλογή», σημείωσε, τονίζοντας ότι από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα έχουν γίνει ορισμένες προσλήψεις νοσηλευτών και καμία πρόσληψη γιατρού. Σημείωσε μάλιστα ότι υπάρχουν ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες, όπως αναισθησιολόγοι, ακτινολόγοι κ.ά., με αποτέλεσμα να μην προσφέρονται βασικές υπηρεσίες. Στάθηκε στην ύπαρξη υποδομής για τη λειτουργία 4 κλινών ΜΕΘ, που όμως η κυβέρνηση δεν φρόντισε, ένα χρόνο τώρα, να στελεχώσει με προσωπικό ώστε να λειτουργήσουν. Πρόσθεσε επίσης ότι αυτήν τη στιγμή έχουν φτάσει να μη διεκδικούν τα δικαιώματά τους, τα αυτονόητα, όπως η ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, αλλά στοιχειώδη μέτρα για την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου, στο οποίο σήμερα υπηρετεί μόλις το μισό απ' το νοσηλευτικό προσωπικό που προβλέπεται στις οργανικές θέσεις, κι απ' αυτούς οι μισοί συμβασιούχοι!

ΤΑΣΟΣ ΣΑΜΙΩΤΗΣ
ΤΑΣΟΣ ΣΑΜΙΩΤΗΣ
«Φτάσαμε εκτός ορίων, οι συνάδελφοι είναι καταβεβλημένοι, αλλά καμία κρατική μέριμνα, καμία στήριξη ώστε να στηρίξουμε κι εμείς τους ασθενείς μας, ιδίως οι ασθενείς με Covid είναι μόνοι τους στις μονάδες, χρειάζονται βοήθεια», τόνισε, ενώ ευχαρίστησε το ΚΚΕ για τη σταθερή στήριξη στις δίκαιες διεκδικήσεις τους.

Υγεία και δικαιώματα συνθλίβονται στο βωμό του κέρδους

«Η κυβερνητική αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική, η οποία αξιοποιεί και την πανδημία για την εφαρμογή της, πέραν των νομοθετημάτων που έχουν ψηφιστεί και των νέων που ετοιμάζονται, έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα στους χώρους εργασίας, όπου κυριαρχούν η ανασφάλεια, η αβεβαιότητα, ο φόβος και η εκμετάλλευση των εργαζομένων», τόνισε ο Κώστας Καπούλας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θήβας, σημειώνοντας ότι στην κατάσταση αυτή προστίθεται η ανεξέλεγκτη εργοδοτική αυθαιρεσία και ασυδοσία. Σημείωσε ακόμη ότι στην περιοχή, όπου βρίσκονται εκατοντάδες εργοστάσια και μεγάλες επιχειρήσεις, υπάρχει έξαρση των σχέσεων εργασίας με το καθεστώς της εργολαβίας και των «ευέλικτων» μορφών εργασίας, που εντείνουν το πρόβλημα της ανασφάλειας των εργαζομένων, την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, την εκμετάλλευση και την υποβάθμισης της προστασίας των εργαζομένων στα θέματα υγιεινής και ασφαλείας, ενώ επισήμανε και την υποστελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Αναφέρθηκε στο κλείσιμο των εργοστασίων της PIPELIFE και της ΣΝΑΪΝΤΕΡ ΕΛΕΚΤΡΙΚ, που εντείνει το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας, στην απαξίωση της ΛΑΡΚΟ και το ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου της χώρας, καθώς και στην αντίστοιχη πολιτική που ακολουθείται στην ΕΑΒ. Επίσης, στάθηκε στις ελλείψεις του Νοσοκομείου Θήβας αλλά και των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ιδιαίτερα των Κέντρων Υγείας Οινοφύτων και Σχηματαρίου, τονίζοντας ότι υπολειτουργούν και επιβάλλεται η στελέχωσή τους, όπως και των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Στις εγκληματικές πολιτικές της κυβέρνησης στη ΛΑΡΚΟ εστίασε ο Δημήτρης Καραγιάννης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Μεταλλωρύχων ΛΑΡΚΟ «Αγιος Ιωάννης», τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι 1.200 οικογένειες πετιούνται στο δρόμο, χωρίς καμία διασφάλιση για το αύριο. Σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση εκποιεί μια επιχείρηση στρατηγικής σημασίας, που έφερε δισεκατομμύρια συνάλλαγμα στη χώρα και μαζί της εκποιεί ορυκτό πλούτο της χώρας που υπολογίζεται με τις σημερινές τιμές στα 20 δισ. Πρόσθεσε ότι το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ έρχεται σε μια εποχή που η ζήτηση σε νικέλιο και κοβάλτιο αυξάνεται λόγω της στροφής προς την ηλεκτροκίνηση και των αναγκών στην αποθήκευση Ενέργειας, ενώ επισήμανε πως η αντοχή των εργαζομένων στους 15 μήνες κινητοποιήσεων, η έκταση του αγώνα και η αλληλεγγύη που εκφράστηκε, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη στήριξη και τη συμβολή του ΚΚΕ.

Για τη δράση που έχει αναπτύξει το Επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων της «Eurodrip» στα Οινόφυτα τα τρία χρόνια λειτουργίας του, μίλησε ο πρόεδρος του ΔΣ, Γιώργος Νικολάου, σημειώνοντας ότι η ίδρυσή του ήταν προϊόν της ανάγκης να βελτιωθούν οι συνθήκες δουλειάς και η ζωή των εργαζομένων συνολικότερα. Τόνισε πως μέχρι την ίδρυση του Σωματείου υπήρχαν καθημερινά σχεδόν εργατικά «ατυχήματα», η εργοδοσία έκανε ό,τι ήθελε με τα Εργασιακά, πως μέσα από τη δράση του Σωματείου οι εργαζόμενοι πέτυχαν αρκετά πράγματα κυρίως στον τομέα υγιεινής και ασφαλείας αλλά και σε άλλους τομείς, όπως η καθιέρωση διαλείμματος, τα ωράρια, η ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, και τη μεταφορά των εργαζομένων. Υπογράμμισε ότι το Σωματείο, μπροστά στις ελλείψεις του Νοσοκομείου Θήβας και των Κέντρων Υγείας της περιοχής, συσπειρώθηκε από την πρώτη στιγμή στην πρωτοβουλία διεκδίκησης που πήραν σωματεία και φορείς, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, το Σωματείο πήρε την πρωτοβουλία να διεκδικήσει υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Πρόσθεσε ότι η εργοδοσία, αξιοποιώντας την πανδημία και το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχει στα χέρια της, επιδιώκει να εντείνει περαιτέρω την εκμετάλλευση των εργαζομένων και να χτυπήσει τη συνδικαλιστική δράση.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων στις φαρμακοβιομηχανίες της περιοχής, όπου πλέον κυριαρχεί το σύγχρονο σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών, στις βδομαδιάτικες ή μηνιάτικες συμβάσεις, στους πολύ χαμηλούς μισθούς, στην εντατικοποίηση με 12ωρα και εργασία τα Σαββατοκύριακα, στις επαγγελματικές ασθένειες όπως τα μυοσκελετικά προβλήματα από τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις στην παραγωγή και τη συσκευασία, στάθηκε μεταξύ άλλων ο Πελοπίδας Μελισσάρης, πρόεδρος του Συνδικάτου Φαρμάκου Βοιωτίας - Εύβοιας - Αυλώνα, σημειώνοντας ότι τα προβλήματα εντάθηκαν τον τελευταίο χρόνο με την πανδημία, η οποία αξιοποιήθηκε για να χτυπηθούν ακόμα περισσότερο τα δικαιώματα. Τόνισε ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα γίνονται λάστιχο, ανάλογα με τις επιδιώξεις της εργοδοσίας, μετατρέποντας τους χώρους δουλειάς σε εστίες υπερμετάδοσης της πανδημίας. Επισήμανε μάλιστα ότι την ώρα που οι εργαζόμενοι δέχονται επίθεση στα δικαιώματα, στην υγεία και τη ζωή τους, ο κλάδος του φαρμάκου παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη με τις εξαγωγές το πρώτο εξάμηνο του 2020 να παρουσιάζουν αύξηση 59,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, παραμένοντας σταθερά το δεύτερο εξαγώγιμο προϊόν της ελληνικής μεταποίησης.

Κραυγή αγωνίας από εμπόρους, εκπαιδευτικούς και συνταξιούχους

ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΗΤΣΙΚΩΣΤΑ
ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΗΤΣΙΚΩΣΤΑ
Την αγωνία του εμπορικού κόσμου της Θήβας μετέφερε στη σύσκεψη ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Τάσος Σαμιώτης, σημειώνοντας ότι ήδη στο κέντρο της πόλης υπάρχουν 52 κλειστά καταστήματα, ενώ μελέτη του Εμπορικού Συλλόγου δείχνει ότι μέσα στον επόμενο χρόνο θα κλείσει το 50 με 60% των καταστημάτων. «Τα όποια μέτρα έχουν παρθεί για μας είναι αστεία. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Δημιουργείται μια νέα τάξη φτωχών ανθρώπων που χάνουν την αξιοπρέπειά τους. Τι θα κάνουν οι άνθρωποι αυτοί;», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ χαρακτήρισε παράλογο τη σημερινή εποχή να φοβάσαι για την υγεία και τη ζωή της οικογένειάς σου. Αναφερόμενος στη στήριξη που παρέχει το ΚΚΕ στους εργαζόμενους και το λαό σημείωσε: «Τα παιδιά του ΚΚΕ κάνουν έναν ωραίο αγώνα κοντά στα προβλήματα. Ακόμη και εμείς που δεν είμαστε ή δεν ψηφίζουμε ΚΚΕ, είμαστε περήφανοι που υπάρχουν ανάμεσά μας».

Την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Εκπαίδευσης περιέγραψε η Φωτεινή Μητσικώστα, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βοιωτίας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση αντί να πάρει μέτρα προστασίας για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, «έστειλε τους μαθητές στα σπίτια τους, να παρακολουθήσουν μαθήματα στην οθόνη ενός κινητού, αδιαφορώντας αν είχαν τα μέσα, πετώντας έξω από την Εκπαίδευση τα παιδιά των φτωχών οικογενειών, των μεταναστών και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων». Τόνισε ότι την ώρα που συντελείται ένα μορφωτικό έγκλημα σε βάρος όλων των μαθητών, η κυβέρνηση βάζει καινούργια εμπόδια με την Τράπεζα Θεμάτων, τη βάση στις πανελλαδικές εξετάσεις κ.ά. και παράλληλα επιχειρεί να κατηγοριοποιήσει τα σχολεία σε δήθεν πρότυπα, διαχωρίζοντας τους μαθητές και στερώντας τους την ολόπλευρη μόρφωση. Αναφέρθηκε σε κτιριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σχολεία της περιοχής, όπως το Ειδικό Σχολείο στο Λουτούφι Θήβας και το ΕΠΑΛ Σχηματαρίου που στεγάζονται σε κοντέινερ, ενώ επισήμανε ότι από τους 800 περίπου καθηγητές στη Βοιωτία οι 340 είναι αναπληρωτές που απολύονται κάθε Ιούνη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ
«Βλέπουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας την ανησυχία και την αβεβαιότητα για το αύριο. Διστάζουν ακόμη και να κάνουν οικογένεια», τόνισε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Θεοδώρου, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Θήβας. Τόνισε ακόμη: «Η σύνταξη δεν φτάνει, το νοσοκομείο και οι δομές Υγείας υποστελεχωμένες, η συμμετοχή στα φάρμακα είναι δυσβάσταχτη, δομές για μοναχικούς ηλικιωμένους δεν υπάρχουν». Και πρόσθεσε: «Εμείς οι απόμαχοι της δουλειάς προχωράμε με το κεφάλι ψηλά. Εχουμε μόνο το δρόμο του αγώνα και τον δείχνουμε για να ακολουθήσουν και οι νεότεροι. Οι αγώνες μας θα συνεχιστούν. Και μας φοβούνται και θα νικήσουμε».


ΠΕΛΟΠΙΔΑΣ ΜΕΛΙΣΣΑΡΗΣ
ΠΕΛΟΠΙΔΑΣ ΜΕΛΙΣΣΑΡΗΣ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΟΥΛΟΥΜΑΚΟΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΟΥΛΟΥΜΑΚΟΣ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ