Οι παρεμβάσεις στη σύσκεψη με εκπροσώπους σωματείων και φορέων
ΓΙΩΤΑ ΛΕΜΠΕΣΗ |
Τη σύσκεψη άνοιξε ο Αντώνης Τουλουμάκος, μέλος της ΕΠ Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Θήβας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο οποίος αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες της περιοχής με τα εκατοντάδες εργοστάσια και επιχειρήσεις στις ΒΙΠΕ Οινοφύτων, Σχηματαρίου και Θήβας, τις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, τις φυλακές, τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμών όπως οι Ρομά. Τόνισε, ωστόσο, ότι παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες και ανάγκες, η κυβέρνηση ένα χρόνο τώρα δεν πήρε κανένα μέτρο για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων και του λαού. Σημείωσε, επίσης, ότι στους μεγάλους χώρους δουλειάς όχι μόνο δεν λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας, αλλά παράλληλα οξύνεται η επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, ενώ επισήμανε ότι την ώρα που τα «μεγάλα μαγαζιά» δουλεύουν σα να μην τρέχει τίποτα, με τις εγγυήσεις της κυβέρνησης, οι έμποροι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες της περιοχής συμπληρώνουν 12 βδομάδες σκληρών lockdown, χωρίς καμιά στήριξη του εισοδήματός τους.
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΠΟΥΛΑΣ |
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η σύσκεψη ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Παναγιώτη Ρωμανά, εκλεγμένου δημοτικού συμβουλίου Θήβας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο οποίος «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή, καθώς και στη μνήμη όλων των θυμάτων της πανδημίας, καθώς την Τετάρτη ήταν η Παγκόσμια Μέρα Υγείας.
«Οπλα ζητάμε να πολεμήσουμε, να κερδίσουμε τις μάχες μας»... Με τη φράση αυτή η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Θήβας, Γιώτα Λεμπέση, έδωσε το στίγμα της αγωνίας του νοσηλευτικού προσωπικού, που καλείται να αντιμετωπίσει τις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας δίχως καμία στήριξη.
«Η μη ενίσχυση του νοσοκομείου, όπως συνολικά του δημόσιου συστήματος Υγείας, είναι πολιτική επιλογή», σημείωσε, τονίζοντας ότι από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα έχουν γίνει ορισμένες προσλήψεις νοσηλευτών και καμία πρόσληψη γιατρού. Σημείωσε μάλιστα ότι υπάρχουν ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες, όπως αναισθησιολόγοι, ακτινολόγοι κ.ά., με αποτέλεσμα να μην προσφέρονται βασικές υπηρεσίες. Στάθηκε στην ύπαρξη υποδομής για τη λειτουργία 4 κλινών ΜΕΘ, που όμως η κυβέρνηση δεν φρόντισε, ένα χρόνο τώρα, να στελεχώσει με προσωπικό ώστε να λειτουργήσουν. Πρόσθεσε επίσης ότι αυτήν τη στιγμή έχουν φτάσει να μη διεκδικούν τα δικαιώματά τους, τα αυτονόητα, όπως η ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, αλλά στοιχειώδη μέτρα για την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου, στο οποίο σήμερα υπηρετεί μόλις το μισό απ' το νοσηλευτικό προσωπικό που προβλέπεται στις οργανικές θέσεις, κι απ' αυτούς οι μισοί συμβασιούχοι!
ΤΑΣΟΣ ΣΑΜΙΩΤΗΣ |
«Η κυβερνητική αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική, η οποία αξιοποιεί και την πανδημία για την εφαρμογή της, πέραν των νομοθετημάτων που έχουν ψηφιστεί και των νέων που ετοιμάζονται, έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα στους χώρους εργασίας, όπου κυριαρχούν η ανασφάλεια, η αβεβαιότητα, ο φόβος και η εκμετάλλευση των εργαζομένων», τόνισε ο Κώστας Καπούλας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θήβας, σημειώνοντας ότι στην κατάσταση αυτή προστίθεται η ανεξέλεγκτη εργοδοτική αυθαιρεσία και ασυδοσία. Σημείωσε ακόμη ότι στην περιοχή, όπου βρίσκονται εκατοντάδες εργοστάσια και μεγάλες επιχειρήσεις, υπάρχει έξαρση των σχέσεων εργασίας με το καθεστώς της εργολαβίας και των «ευέλικτων» μορφών εργασίας, που εντείνουν το πρόβλημα της ανασφάλειας των εργαζομένων, την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, την εκμετάλλευση και την υποβάθμισης της προστασίας των εργαζομένων στα θέματα υγιεινής και ασφαλείας, ενώ επισήμανε και την υποστελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Αναφέρθηκε στο κλείσιμο των εργοστασίων της PIPELIFE και της ΣΝΑΪΝΤΕΡ ΕΛΕΚΤΡΙΚ, που εντείνει το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας, στην απαξίωση της ΛΑΡΚΟ και το ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου της χώρας, καθώς και στην αντίστοιχη πολιτική που ακολουθείται στην ΕΑΒ. Επίσης, στάθηκε στις ελλείψεις του Νοσοκομείου Θήβας αλλά και των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ιδιαίτερα των Κέντρων Υγείας Οινοφύτων και Σχηματαρίου, τονίζοντας ότι υπολειτουργούν και επιβάλλεται η στελέχωσή τους, όπως και των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ |
Για τη δράση που έχει αναπτύξει το Επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων της «Eurodrip» στα Οινόφυτα τα τρία χρόνια λειτουργίας του, μίλησε ο πρόεδρος του ΔΣ, Γιώργος Νικολάου, σημειώνοντας ότι η ίδρυσή του ήταν προϊόν της ανάγκης να βελτιωθούν οι συνθήκες δουλειάς και η ζωή των εργαζομένων συνολικότερα. Τόνισε πως μέχρι την ίδρυση του Σωματείου υπήρχαν καθημερινά σχεδόν εργατικά «ατυχήματα», η εργοδοσία έκανε ό,τι ήθελε με τα Εργασιακά, πως μέσα από τη δράση του Σωματείου οι εργαζόμενοι πέτυχαν αρκετά πράγματα κυρίως στον τομέα υγιεινής και ασφαλείας αλλά και σε άλλους τομείς, όπως η καθιέρωση διαλείμματος, τα ωράρια, η ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, και τη μεταφορά των εργαζομένων. Υπογράμμισε ότι το Σωματείο, μπροστά στις ελλείψεις του Νοσοκομείου Θήβας και των Κέντρων Υγείας της περιοχής, συσπειρώθηκε από την πρώτη στιγμή στην πρωτοβουλία διεκδίκησης που πήραν σωματεία και φορείς, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, το Σωματείο πήρε την πρωτοβουλία να διεκδικήσει υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Πρόσθεσε ότι η εργοδοσία, αξιοποιώντας την πανδημία και το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχει στα χέρια της, επιδιώκει να εντείνει περαιτέρω την εκμετάλλευση των εργαζομένων και να χτυπήσει τη συνδικαλιστική δράση.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ |
ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΗΤΣΙΚΩΣΤΑ |
Την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Εκπαίδευσης περιέγραψε η Φωτεινή Μητσικώστα, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βοιωτίας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση αντί να πάρει μέτρα προστασίας για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, «έστειλε τους μαθητές στα σπίτια τους, να παρακολουθήσουν μαθήματα στην οθόνη ενός κινητού, αδιαφορώντας αν είχαν τα μέσα, πετώντας έξω από την Εκπαίδευση τα παιδιά των φτωχών οικογενειών, των μεταναστών και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων». Τόνισε ότι την ώρα που συντελείται ένα μορφωτικό έγκλημα σε βάρος όλων των μαθητών, η κυβέρνηση βάζει καινούργια εμπόδια με την Τράπεζα Θεμάτων, τη βάση στις πανελλαδικές εξετάσεις κ.ά. και παράλληλα επιχειρεί να κατηγοριοποιήσει τα σχολεία σε δήθεν πρότυπα, διαχωρίζοντας τους μαθητές και στερώντας τους την ολόπλευρη μόρφωση. Αναφέρθηκε σε κτιριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σχολεία της περιοχής, όπως το Ειδικό Σχολείο στο Λουτούφι Θήβας και το ΕΠΑΛ Σχηματαρίου που στεγάζονται σε κοντέινερ, ενώ επισήμανε ότι από τους 800 περίπου καθηγητές στη Βοιωτία οι 340 είναι αναπληρωτές που απολύονται κάθε Ιούνη.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ |
ΠΕΛΟΠΙΔΑΣ ΜΕΛΙΣΣΑΡΗΣ |
ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΟΥΛΟΥΜΑΚΟΣ |