Σάββατο 10 Απρίλη 2021 - Κυριακή 11 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Κοινωνική Συμμαχία με ισχυρό ΚΚΕ, για να ανοίξει ένας άλλος δρόμος, προς όφελος του λαού

Στις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας αναφέρθηκε ξεκινώντας την παρέμβασή του στη σύσκεψη ο Δ. Κουτσούμπας, για να τονίσει ότι εμπόδιο για την αξιοποίησή τους στην κατεύθυνση της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών του λαού «είναι το σύστημα της εκμετάλλευσης, που όσο πάει και σαπίζει, είναι διεφθαρμένο, δεν μπορεί να λύσει προβλήματα, αντίθετα τα περιπλέκει, ξεζουμίζει το λαό, δεν ενδιαφέρεται για τον άνθρωπο, την υγεία του, τη ζωή του».

Οπως είπε, «οι αιτίες που γεννούν όλα τα προβλήματα, είτε αυτά που έχει το νοσοκομείο, όπως τα εξέθεσε η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, είτε ζητήματα που εξέθεσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, άλλα εργατικά σωματεία, είτε είναι η ΛΑΡΚΟ, είτε άλλοι κλάδοι στα Οινόφυτα, εδώ στη Θήβα, εργασιακοί, είτε είναι τα προβλήματα που έχει ο εμπορικός κόσμος της πόλης, όπως κι ο εμπορικός κόσμος όλης της χώρας, όλες αυτές οι αιτίες έχουν τη βάση τους και είναι ίδια. Και βεβαίως έτσι πρέπει να το δούμε γιατί είναι ενιαία όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός μας και σαν ένας άνθρωπος λοιπόν πρέπει όλα αυτά να τα παλέψουμε».

Για το σύστημα Υγείας και τα εμβόλια

Μιλώντας ειδικά για την Υγεία, αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Νοσοκομείου Θήβας και τις εγκληματικές ελλείψεις: «Και εδώ, σε μια περιοχή όπως η Θήβα, με χιλιάδες κατοίκους, με δίπλα να έχει την κεντρική οδική αρτηρία, τον βασικό εθνικό δρόμο της χώρας μας, με πολλά εργοστάσια όπου δουλεύουν εργαζόμενοι όχι μόνο απ' την περιοχή της Θήβας ή τη Βοιωτία, αλλά και απ' την Εύβοια, τη Φθιώτιδα, την Αττική, και συνωστίζονται, με μεγάλα εργατικά ατυχήματα και με προβλήματα, όταν έχει ειδικούς πληθυσμούς, όπως είναι οι Ρομά, όπως είναι οι πρόσφυγες με τη δομή, όπως είναι τα στρατόπεδα με τους φαντάρους, όπως είναι οι γυναικείες φυλακές στον Ελαιώνα και βεβαίως το αεροδρόμιο στην Τανάγρα που φορτίζουν αυτήν την κατάσταση, θα πρέπει να υπάρχει και να αναπτυχθεί ένα νοσοκομείο πλήρες, στελεχωμένο με γιατρούς, με νοσηλευτές, με άλλες ειδικότητες, διοικητικές κ.λπ.


Φτάνουμε όμως στο σημείο να γίνεται αυτό που έλεγε η πρόεδρος, να μην υπάρχει αναισθησιολόγος αυτήν τη στιγμή, ενώ υπάρχουν 4 - 5 χειρουργοί και δεν μπορούν να χειρουργήσουν γιατί λείπει αναισθησιολόγος, δεν υπάρχει ακτινολόγος, δεν υπάρχει ακτινοδιαγνώστης για να μπορέσει να δει κατάγματα και άλλα, ενώ υπάρχουν ορθοπεδικοί που θα μπορούσαν να προχωρήσουν. Αυτά είναι προβλήματα. Κι αυτά, ξαναλέω, έχουν την ίδια αιτία, γιατί απαξιώνεται συνεχώς το δημόσιο σύστημα Υγείας και μπαίνει μέσα σε αυτήν τη μέγγενη των ανταγωνισμών, των μεγάλων προβλημάτων».

Για τα εμβόλια σημείωσε πως «μας έλεγαν οι εργαζόμενοι το μεσημέρι στο νοσοκομείο ότι θα μπορούσε να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός της Θήβας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μέσα σε έναν - δυο μήνες θα είχαν τελειώσει, κι αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί δεν υπάρχουν εμβόλια. Και την ίδια ώρα υπάρχουν εμβόλια ασφαλή, αυτά που έχει συμφωνήσει δηλαδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και άλλα, όπως είναι και το ρωσικό και το κινεζικό.

Αρα λοιπόν πρέπει να δούμε αυτά τα ζητήματα με καθαρό μάτι και σε αυτήν την κατεύθυνση να τα εντάξουμε όλα. Θα μου πείτε, δεν λύνονται όλα, βεβαίως δεν λύνονται όλα. Ομως, για παράδειγμα, εδώ γιατροί μπορούν να προσληφθούν, στο Νοσοκομείο της Θήβας. Γιατί δεν λύνεται αυτό; Και ειδικότητες και νοσηλευτές και μια σειρά τέτοια ζητήματα. Να ενταχθούν οι υγειονομικοί στα Βαρέα και Ανθυγιεινά γίνεται. Καταθέσαμε πρόταση νόμου και την απέρριψε η κυβερνητική πλειοψηφία της ΝΔ που έχει 150 τόσους βουλευτές που χρειάζεται να σηκώσουν το χέρι τους και να ψηφίσουν εκεί. Και απέρριψε την πρόταση του ΚΚΕ και άλλων κομμάτων. Γιατί δεν μπορεί αυτό να γίνει;

Γιατί δεν μπορεί, για παράδειγμα, να φτιαχτεί το Κέντρο Αιμοδοσίας που είναι απαραίτητο για το νοσοκομείο; Εδώ και τώρα πρέπει να φτιαχτεί. Γιατί δεν μπορεί να στελεχωθεί και να λειτουργήσει το Κέντρο Αποκατάστασης της υγείας, που υπάρχει εκεί έτοιμο κτίριο; Γιατί δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι ΜΕΘ; Αυτά δεν είναι προβλήματα που θα μπορούσαν να λυθούν; Ομως, το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει και να συνεχίζεται.

Αντίστοιχα χρειάζεται ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θέλει να έχεις Κέντρα Υγείας. Δεν μπορεί για το παραμικρό να επιφορτίζονται τα νοσοκομεία είτε εδώ είτε αλλού στην Αθήνα, στο κέντρο. Εδώ πρέπει να ενισχυθεί και της Θήβας και του Σχηματαρίου και των Οινοφύτων και στις Ερυθρές να υπάρχουν Κέντρα Υγείας εξοπλισμένα».

Για τους χώρους δουλειάς

Αναφερόμενος συνολικά στους χώρους δουλειάς, ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι «είναι εστίες υπερμετάδοσης και δεν παίρνονται ουσιαστικά μέτρα». Για την εκμετάλλευση που εντείνεται στο έδαφος των αντεργατικών νόμων όλων των κυβερνήσεων, αναφέρθηκε στο παράδειγμα που του μετέφεραν εργαζόμενοι της περιοχής από μια επιχείρηση, «όπου οι εργάτες δουλεύουν 5 μέρες 12ωρο, 5 μέρες μετά κάθονται ρεπό και 5 μέρες 12ωρο νύχτα. Οι ώρες υπερωρίας βέβαια δεν πληρώνονται και η κυβέρνηση ετοιμάζεται το Μάη να φέρει νομοσχέδιο στη Βουλή, που θα κατοχυρώνει το 10ωρο. Χώρια τα άλλα αντεργατικά μέτρα που ήδη έχουν ψηφιστεί και δεν πρόκειται να πάρουν πίσω κανένα».

Ειδική αναφορά έκανε στη ΛΑΡΚΟ, λέγοντας ότι «είναι γενικότερο ζήτημα και αφορά όλο το λαό, άσχετα αν είναι εργάτης, άσχετα αν δεν είναι στον κλάδο του Μετάλλου. Αφορά και τον εμπορικό κόσμο, αφορά και τον αγροτικό κόσμο γιατί είναι πηγή ζωής η ΛΑΡΚΟ για όλη την περιοχή και για όλη την Ελλάδα, και μάλιστα σε μια περίοδο που έχει ανέβει η τιμή του νικελίου, υπάρχουν μεγάλες προσφορές, μεγάλες δυνατότητες και μπορεί να γίνει τεράστια παραγωγική αξιοποίηση σε πάρα πολλούς τομείς και σε συνεργασία και με άλλους κλάδους της οικονομίας».

Για την ΕΑΒ, που είναι η μεγαλύτερη αμυντική βιομηχανία της χώρας, με υψηλή τεχνολογία, τεχνογνωσία και με υποδομές τεράστιες, είπε ότι «συνεχώς απαξιώνεται, ιδιωτικοποιείται κι αυτή, και οι εργαζόμενοι βιώνουν τις αντεργατικές επιπτώσεις αυτής της κατάστασης αφού ακόμα κι αυτά που υπέγραψαν ως ΣΣΕ, δεν δέχονται τώρα να την εφαρμόσουν η εργοδοσία, το κράτος, η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο».

Για την «πράσινη ανάπτυξη»

Ολα αυτά τα ζητήματα, συνέχισε ο Δ. Κουτσούμπας, φέρνουν στο προσκήνιο το κρίσιμο ζήτημα, «τι δρόμος ανάπτυξης ακολουθείται». Στην παρέμβασή του αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα από την περιοχή: «Εκλεισε η "Σνάιντερ Ελέκτρικ" στα Οινόφυτα με τους μετασχηματιστές ηλεκτρικού ρεύματος για τη ΔΕΗ. Η "Παϊπλάιφ" επίσης, που είχε πλαστικές σωληνώσεις για ύδρευση. Τι έγινε; Οι πολυεθνικές αυτές άλλαξαν ρότα, στράφηκαν στους τομείς, λέει, της "πράσινης Ενέργειας", τα πράσινα άλογα που έχουμε ακούσει, που τα 'χουν κάνει εδώ "κορυφή" και η κυβέρνηση τούτη δω και η προηγούμενη.

Και βεβαίως η κριτική που κάνουν δυστυχώς άλλα κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ25 στην κυβέρνηση της ΝΔ, ότι δεν μπορεί, λέει, να κρατήσει τους επενδυτές, ούτε σωστή είναι και έχει και υποκρισία. Δεν είναι ότι δεν μπορεί να τους κρατήσει, γιατί και οι ίδιοι την ίδια γραμμή έχουν. Λένε ότι πρέπει να μετατραπούν σε εταιρείες "πράσινης ανάπτυξης" μέχρι και τα έλατα στον ανατολικό Ελικώνα, εκεί που έχει ελατοσκεπή η περιοχή. Εδωσαν άδεια σε απόσταση αναπνοής μάλιστα κι από έναν αρχαιολογικό χώρο, την Ιπποκρήνη, που την αναφέρει ο Ησίοδος, να γίνουν αιολικά πάρκα, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ανεμογεννήτριες μέσα στα έλατα, καταστρέφοντας το φυσικό πλούτο. `Η έχουν αγοράσει την αγροτική παραγωγή, φτιάχνουν τα φωτοβολταϊκά μέσα σε χωράφια, ή ανοίγουν μετά τους δρόμους για τις ανεμογεννήτριες και μια σειρά άλλα τέτοια ζητήματα, στα Βάγια, στην περιοχή της Θήβας γενικότερα.

Στη ΒΙΠΕ των Οινοφύτων μαθαίνουμε ότι σχεδιάζεται να εγκατασταθεί μονάδα διαχείρισης επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων. Εδώ αυξάνουν οι κίνδυνοι για ένα μεγάλης έκτασης βιομηχανικό ατύχημα στην περιοχή. Αρα λοιπόν ας μη μας λένε για προστασία του περιβάλλοντος και για "πράσινη ανάπτυξη", άλλα είναι τα συμφέροντα».

Να βαδίσουμε μαζί για έναν άλλο δρόμο

Για τον εμπορικό κόσμο, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικροεπιχειρηματίες, είτε είναι στην Εστίαση είτε είναι έμποροι είτε μικροβιοτέχνες που πλήττονται, είπε ότι «η κυβέρνηση έχει ακέραιη την ευθύνη που τα μικρομάγαζα βάζουν συνεχώς λουκέτο, είναι ένα ζήτημα, αφορά όλο το λαό». Στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα πραγματικής στήριξης των βιοπαλαιστών ΕΒΕ που προτείνει το ΚΚΕ, έχοντας καταθέσει και σχετική πρόταση νόμου.

Για τους αγρότες είπε ότι «είναι εξοντωτικά τα μέτρα που παίρνονται, το κόστος για την παραγωγή είναι πάρα πολύ υψηλό, δεν μπορούν να βγουν οι άνθρωποι και την ίδια στιγμή οι τιμές κατρακυλάνε συνέχεια, είναι πολύ χαμηλά, και στα αμπέλια και για το κρασί και για την πατάτα. Δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μια αγροτική οικογένεια, να κρατήσει την παραγωγή της».

Καταλήγοντας, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε: «Αυτά είναι ζητήματα που θα πρέπει ενωμένοι όλοι να τα παλέψουμε! Ο εργάτης, ο επιστήμονας, ο έμπορος, ο αγρότης (...) Εμείς όλοι πρέπει να φτιάξουμε μια κοινωνική συμμαχία, πρέπει να ενωθεί ο λαός στη βάση (...) μέσα απ' τους συλλόγους, τις επιτροπές, τις κινήσεις τους, να ενωθούν, να φτιάξουν μια κοινωνική συμμαχία που θα έχει στόχο και την κυβέρνηση αλλά κυρίως αυτούς που έχουν πραγματικά την εξουσία, που ξεζουμίζουν τον τόπο, που δεν αφήνουν τη Θήβα να αναπτυχθεί και να προοδεύσει.

Μπορούμε να βαδίσουμε σε έναν άλλο δρόμο. Μέσα εδώ όσο πιο ισχυρό σ' αυτήν τη συμμαχία, ηγετική δύναμη, είναι το ΚΚΕ, και γιατί έχει τη συνέπεια, έχει την πείρα, τη σταθερότητα και όσο ισχυροποιείται θα μπορεί να ανοίγει ένας δρόμος και για τα άμεσα προβλήματα να επιλύονται αλλά κυρίως να ανοίγουμε το αύριο για να επιλυθούν οριστικά και τελεσίδικα με μια νέα κοινωνική οργάνωση, ένα άλλο σύστημα κοινωνικό, με το λαό πραγματικά στην εξουσία και όχι στα λόγια, και με ένα κεντρικό επιστημονικό σχέδιο που θα μπαίνει στην υπηρεσία της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, και θα ανοίγει ο δρόμος για να ικανοποιηθούν ολόπλευρα οι ανάγκες, να υπάρχει ευημερία. Σε αυτόν τον αγώνα σάς καλούμε σε συστράτευση, σε συμπόρευση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ