Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
«Φρακαρισμένο» το δημόσιο σύστημα Υγείας

...αλλά η κυβέρνηση αρνείται να επιτάξει τα 2.500 κρεβάτια των ιδιωτικών μονάδων

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

INTIME NEWS

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας
Στα όριά τους παραμένουν τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας, με ελάχιστες κλίνες ΜΕΘ-Covid και τα κρεβάτια νοσηλείας στις κλινικές Covid να λιγοστεύουν μέρα με τη μέρα. Σταθερά αυξάνονται και τα θετικά κρούσματα σε υγειονομικούς, ενώ όλο και περισσότερο οι γιατροί φοβούνται ότι θα έρθουν αντιμέτωποι με μεγάλα διλήμματα, αφού το κατά την κυβέρνηση «θωρακισμένο» σύστημα κοντεύει να «φρακάρει».

Συγκεκριμένα μέχρις χτες, στην 5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας) από τις 68 κλίνες ΜΕΘ Covid-19, οι 65 ήταν κατειλημμένες (ποσοστό 96%). Ενδεικτικά σε Λάρισα και Τρίκαλα δεν υπάρχει ούτε μία κενή, ενώ εδώ και μέρες μεταφέρονται ασθενείς σε Χαλκίδα, Λαμία και ιδιωτικές κλινικές. Αντίστοιχα από τις 589 απλές κλίνες Covid-19 ήταν κατειλημμένες οι 453.

Την ίδια ώρα τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε «μιας νόσου», χωρίς περίθαλψη για χρόνιες και άλλες παθήσεις. Ενδεικτικό είναι ότι παρά την εμφαντική διάψευση της διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, πριν από τρεις μέρες, ότι δεν θα κλείσει άλλες κλινικές, από χτες προχώρησε στην κατάργηση του συνόλου των κλινών που απέμειναν και τις μετέτρεψε σε κλίνες νοσηλείας περιστατικών COVID-19, καταργώντας τις εφημερίες και όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του κόσμου.

Οπως καταγγέλλουν τα σωματεία των υγειονομικών, «με το κλείσιμο του Νοσοκομείου για λίγες δεκάδες επιπλέον κλίνες, που αναμένεται να πληρωθούν σε τρεις εφημερίες, αφού τέτοια είναι η προοπτική με βάση τον αριθμό των εισαγωγών, σειρά θα πάρει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, που κι αυτό σταδιακά θ' αρχίσει να εκκενώνεται και να μετατρέπεται σε covid νοσοκομείο».

Αντί λοιπόν να προχωρήσει στην επίταξη του ιδιωτικού τομέα, ιδιαίτερα στη Λάρισα που διαθέτει 2.500 ιδιωτικές κλίνες, έναντι μόλις 900 δημοσίων (!), που θα μπορούσε να συμβάλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, η κυβέρνηση δεν προχωράει σε κανένα τέτοιο μέτρο και αντίθετα υπογράφει κερδοσκοπικές συμφωνίες με τον ιδιωτικό τομέα για τη νοσηλεία των λεγόμενων «καθαρών - μη covid» περιστατικών.

Παρόμοια είναι η κατάσταση στο Νοσοκομείο του Βόλου εξαιτίας της υποστελέχωσης. Οπως καταγγέλλουν οι υγειονομικοί, η λίστα αναμονής για χειρουργεία ή άλλα ιατρικά ραντεβού πριν το δεύτερο κύμα είχε φτάσει στο πεντάμηνο και τώρα με τις αναβολές που έχουν προκύψει στα προγραμματισμένα χειρουργεία, είναι απροσδιόριστη.

Εχουν «φρακάρει» οι δύο Παθολογικές κλινικές, που ουσιαστικά έχουν ενοποιηθεί σε κλινική covid στο Νοσοκομείο. Τα περιστατικά καθημερινά είναι τόσα πολλά που τα κρεβάτια δεν επαρκούν. Γι' αυτόν το λόγο μία νέα τρίτη κλινική, η Ουρολογική χρησιμοποιείται για ασθενείς covid.

Αλλά και στην Καρδίτσα, έγινε χτες αναστολή της λειτουργίας των τακτικών εξωτερικών και απογευματινών ιατρείων του Γενικού Νοσοκομείου. Την ίδια ώρα στα Τρίκαλα, εκτός από τους ασθενείς, έντονη ανησυχία υπάρχει για την εμφάνιση κρουσμάτων μεταξύ του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, 12 γιατροί (8 ειδικευόμενοι και 4 ειδικοί) έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό.

Αντίστοιχα στο νοσηλευτικό και το παραϊατρικό προσωπικό έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό περισσότεροι από 15 εργαζόμενοι. Ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Βάιος Τάσιος, με δηλώσεις του στον «Ριζοσπάστη», σημείωσε μεταξύ άλλων: «Προγράμματα εφημεριών τινάζονται στον αέρα και τρέχουμε την τελευταία στιγμή να μπαλώσουμε τα κενά. Εχουμε μεγάλο πρόβλημα. Δεν έχουμε δει πουθενά τις χιλιάδες προσλήψεις που επικαλείται η κυβέρνηση. Πρέπει να πάρουν μέτρα έστω και τώρα, αλλιώς θα καταρρεύσουμε».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ