Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Η κατάσταση επιβάλλει να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα

Καθημερινά αποκαλύπτονται τα αδιέξοδα από την άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα δίκαια και επείγοντα αιτήματα υγειονομικών, σωματείων και φορέων

INTIME NEWS

Στο «κόκκινο» παραμένει η Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα η Θεσσαλονίκη, με 905 θετικά κρούσματα χτες. Γίνεται αντιληπτό ότι οι ανάγκες για διαθέσιμες κλίνες νοσηλείας και ΜΕΘ - COVID θα αυξηθούν τις επόμενες μέρες. Με βάση δε την πρακτική της κυβέρνησης, οι ανάγκες αυτές θα καλυφθούν με επιπλέον συγχωνεύσεις κλινικών για άλλες παθήσεις.

Οι ΜΕΘ - COVID που εξυπηρετούν τη Θεσσαλονίκη (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) χτες ήταν 211. Από αυτές, 199 ήταν κατειλημμένες και 12 κενές (ποσοστό 6%). Συνολικά στη Βόρεια Ελλάδα (3η και 4η ΥΠΕ) από τις 257 κλίνες ΜΕΘ - COVID, κενές ήταν μόλις 22.

Από μέρα σε μέρα αναμένεται να αναλάβουν υπηρεσία στα νοσοκομεία και 30 ιδιώτες γιατροί, οι μόνοι με ειδικότητες «πρώτης γραμμής», από τους συνολικά 175 που έχουν ζητήσει να υπογράψουν σύμβαση.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία

Το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ μπήκε στη χτεσινή εφημερία με μόλις 2 κλίνες ΜΕΘ - COVID κενές και με το προσωπικό κυριολεκτικά αποδεκατισμένο αφού περισσότεροι από 150 υγειονομικοί έχουν βγει εκτός μάχης. Οι νοσηλευόμενοι στην Καρδιοχειρουργική που ήταν να χειρουργηθούν, στάλθηκαν σπίτι τους. Παραμένει άγνωστο αν και πότε θα χειρουργηθούν.

Δύο χειρουργημένοι στάλθηκαν σε ιδιωτική κλινική. Οι εμφραγματίες νοσηλευόμενοι, της στεφανιαίας μονάδας, μεταφέρθηκαν σε απλές κλίνες της μονάδας ημερήσιας νοσηλείας. Περιστατικά καρδιο-θωρακοχειρουργικής θα εξυπηρετούνται μόνο όσα είναι κατεπείγοντα.

Στο μεταξύ, άλλοι 3 υγειονομικοί νοσηλεύονται σοβαρά άρρωστοι. Οπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες οι κλινικές μετατρέπονται σε Covid είναι προβληματικές και σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρούνται βασικά μέτρα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης.

Η εφημερία του «Παπανικολάου» ολοκληρώθηκε χτες το πρωί με 82 εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό και με τον συνολικό αριθμό ασθενών που νοσηλεύονται να είναι περίπου στους 200 με 100% πληρότητα των 43 κλινών ΜΕΘ - COVID.

Στο «Παπαγεωργίου» οι 5 κλινικές Covid είναι γεμάτες με περίπου 200 ασθενείς, εκ των οποίων 37 διασωληνωμένοι και όλες οι ΜΕΘ πλήρεις. Το Ιπποκράτειο φαίνεται να έχει φτάσει στα όριά του, με τις 240 νοσηλείες και φυσικά την 100% πληρότητα των ΜΕΘ - COVID. Στο Θεαγένειο, από τους 10 ασθενείς με Covid που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο, χτες οι 7 έφυγαν είτε για άλλα νοσοκομεία είτε με εξιτήριο για τα σπίτια τους, ενώ παραμένουν οι 3, καθώς δεν υπάρχει χώρος για να τους υποδεχτούν τα άλλα νοσοκομεία.

Γνωστές οι εστίες υπερμετάδοσης...

Σταθερά αυξάνονται τα κρούσματα και στους χώρους δουλειάς, ειδικά στο χώρο του εμπορίου. Χτες έγινε γνωστό ότι 4 εργαζόμενοι σε σούπερ μάρκετ της αλυσίδας «Μασούτης» στην οδό Σβώλου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Η επιχείρηση ισχυρίζεται ότι υποβλήθηκε σε τεστ όλο το υπόλοιπο προσωπικό και βρέθηκε αρνητικό. Ομως, το κατάστημα θα παραμείνει κλειστό μέχρι να κριθεί ασφαλές να λειτουργήσει.

Μαζικά κρούσματα εμφανίστηκαν τις τελευταίες μέρες και στο δημαρχείο Λαγκαδά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από τα τεστ που διενεργήθηκαν προχτές σε 160 εργαζόμενους του δήμου, 9 βρέθηκαν θετικοί. Τις προηγούμενες μέρες είχαν διαγνωσθεί θετικοί άλλοι 5 εργαζόμενοι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μην μπορούν να λειτουργήσουν οι Υπηρεσίες Καθαριότητας και Κοινωνικής Πρόνοιας, ενώ ήδη έχει κλείσει η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας. Θετικοί στον κορονοϊό βρέθηκαν και 4 από τους 7 αντιδημάρχους του δήμου Λαγκαδά.

Συναγερμός σήμανε και στις Σέρρες, καθώς στην «Κωστοπούλειο Στέγη» βρέθηκαν 11 θετικά κρούσματα, σε τρόφιμους του γηροκομείου της Μητρόπολης Σιδηροκάστρου, με 2 εξ αυτών να έχουν εμφανίσει και συμπτώματα πυρετού. Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρέθηκε στο γηροκομείο και πραγματοποίησε τεστ σε όλους τους τρόφιμους και τους εργαζόμενους, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται τις επόμενες μέρες.

Το μέγεθος της διασποράς επιβεβαιώνει και η αυξημένη συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις μετρήσεις της διεπιστημονικής ομάδας του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ. Το ιικό φορτίο των λυμάτων αυτήν τη βδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη παρουσιάζει μία αύξηση της τάξης του 50%.

Η αύξηση αυτή είναι σημαντικά μικρότερη σε σχέση με την αντίστοιχη μεταξύ των δύο προηγούμενων βδομάδων, που ήταν της τάξης του 150%. Τις επόμενες μέρες αναμένεται και η ολοκλήρωση της εγκατάστασης δειγματοληπτών σε διαφορετικά σημεία του αποχετευτικού δικτύου της πόλης, ώστε να εντοπίζονται οι περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος που έχουν πιο έντονο επιδημιολογικό φορτίο.

Κλείνουν τα αυτιά στις κραυγές των υγειονομικών

Κι ενώ τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την ανάγκη να παρθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας και προστασίας του λαού, όπως διεκδικούν σωματεία και φορείς, η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης δεν χάνει ευκαιρία να «ξεπλένει» και να στηρίζει την πολιτική που μας έφερε έως εδώ.

Στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την πανδημία, που έγινε με τηλεδιάσκεψη, εμφανίστηκε να κλείνει τα αυτιά στις κραυγές αγωνίας των υγειονομικών για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Επέμεινε απλά σε αυστηρότερο λοκντάουν και στη λογική της «ατομικής ευθύνης», συγκαλύπτοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης.

Παράλληλα, επιδοκίμασε τη δήλωση - πρόκληση του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για 2.000 μισθό, αφορολόγητο, με ανοιχτά τα ιδιωτικά ιατρεία για τους ιδιώτες γιατρούς που θα συνδράμουν τα δημόσια νοσοκομεία, επειδή εκτίθενται σε φοβερό κίνδυνο και αν πάθουν κάτι δεν θα έχουν οι χήρες τους μια σύνταξη, όπως θα έχουν οι χήρες των υγειονομικών του Δημοσίου! Μάλιστα, ανέφερε ότι «η αποζημίωση αυτή είναι υποπολλαπλάσια των αποζημιώσεων που δίνονται σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Αγγλία».

Τέλος, με σαθρές δικαιολογίες ανέβαλε επ' αόριστον την έγκριση ψηφίσματος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με συγκεκριμένες προτάσεις για πρωτοβουλίες του δήμου, στην κατεύθυνση των αιτημάτων που προβάλλουν υγειονομικοί, σωματεία και φορείς της πόλης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κραυγή αγωνίας από τους υγειονομικούς λόγω της υποστελέχωσης(2022-02-03 00:00:00.0)
«Είδος πολυτελείας» η υγεία του λαού, να γίνουν «δήμιοι» καλούνται οι γιατροί(2021-11-09 00:00:00.0)
Νέα «βαφτίσια» ΜΕΘ Covid αντί για άνοιγμα νέων κλινών και επίταξη του ιδιωτικού τομέα(2021-02-19 00:00:00.0)
Παραμένουν σε συνθήκες οριακής λειτουργίας εξαιτίας της υποστελέχωσης(2020-12-01 00:00:00.0)
Ολο και πιο εκρηκτική η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία(2020-11-06 00:00:00.0)
Αφήνουν να μεγαλώνει η «ασφυξία» στις ΜΕΘ, ενώ τα ακόμα πιο δύσκολα είναι μπροστά(2020-11-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ