Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Επικίνδυνοι «συνειρμοί» για την κοινοβουλευτική δράση των βουλευτών

Στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής συζητήθηκε χτες η υπόθεση του βουλευτή της ΝΔ Ανδ. Κουτσούμπα και της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Πούλου, οι οποίοι συμμετείχαν, μετά από πρόσκληση, σε πανηγύρι που διοργανώθηκε τον Ιούνη στην Αλίαρτο Βοιωτίας. Για την εκδήλωση, υπήρξε η σχετική άδεια από τους αρμοδίους, ωστόσο από έλεγχο που διενήργησε ο ΕΟΔΥ εντοπίστηκε ότι υπήρξαν παραβάσεις όσον αφορά τα υγειονομικά μέτρα για την προστασία από την πανδημία.

Από τους δύο βουλευτές φέρεται να ειπώθηκε ότι η παρουσία τους στο πανηγύρι ήταν στο πλαίσιο της πολιτικής τους δραστηριότητας και των κοινοβουλευτικών τους καθηκόντων στην εκλογική τους περιφέρεια. Η Γ. Πούλου φέρεται να είπε ότι τήρησε όλα τα απαραίτητα μέτρα (αποστάσεις, όχι χειραψίες κ.λπ.), ο Ανδ. Κουτσούμπας φέρεται να παραδέχτηκε ότι ήταν λίγο πιο ελαστικός.

Ερωτήματα, ωστόσο, γεννάει η προσπάθεια βουλευτών της ΝΔ να ανοίξουν, με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, μια συζήτηση για τον περιορισμό των κοινοβουλευτικών καθηκόντων και της δράσης των βουλευτών, με ερμηνείες που δυνητικά θα μπορούσαν να ενοχοποιήσουν την παρουσία βουλευτών, για παράδειγμα σε μια απεργία που θα έχει κηρυχθεί παράνομη ή άλλες δραστηριότητες.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα βουλευτές της ΝΔ (π.χ. Σ. Βούλτεψη) επιδίωξαν να τσουβαλιάσουν τη συγκεκριμένη υπόθεση με τις συμβολικές κινητοποιήσεις του ΚΚΕ, σωματείων και άλλων φορέων της 17ης Νοέμβρη όπου τηρήθηκαν ευλαβικά όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας, σύμφωνα με τις υποδείξεις των υγειονομικών, ενώ αντίθετα παραβιάστηκαν τα πάντα από την πλευρά των δυνάμεων καταστολής που επιτέθηκαν με μανία στους συγκεντρωμένους και όλα αυτά βέβαια με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ.

ΝΔ και Ελ. Λύση ψήφισαν υπέρ της άρσης ασυλίας των δύο βουλευτών, ενώ το ΚΙΝΑΛ επιφυλάχθηκε. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν τήρησαν όλοι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος την ίδια στάση, αλλά και βουλευτές της ΝΔ που ψήφισαν τελικά υπέρ προφορικά είχαν τοποθετηθεί ενάντια στην άρση.

Το ΚΚΕ ανέδειξε την προσπάθεια που γίνεται, με διάφορες αφορμές, να περιοριστεί η δραστηριότητα του βουλευτή, που για το ΚΚΕ σημαίνει υπεράσπιση των εργατικών - λαϊκών αγώνων. Ψήφισε κατά της άρσης της ασυλίας όσον αφορά την Γ. Πούλου και «παρών» για τον Ανδρ. Κουτσούμπα. Το σκεπτικό του ήταν πως δεν μπορεί να εμποδίζεται η κοινοβουλευτική δραστηριότητα και πως βέβαια αυτή θα πρέπει να ασκείται με πλήρη ευθύνη σε ό,τι αφορά τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα για την προστασία της υγείας. Την ίδια στάση τήρησε και το ΜέΡΑ25.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε κατά της άρσης για την Γ. Πούλου και υπέρ για τον Ανδ. Κουτσούμπα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ