Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παραζάλη

«Μπλέξαν τις γραμμές τους» χτες κυβερνητικά στελέχη, δημοσιολόγοι των ΜΜΕ και πολλοί άλλοι «πρόθυμοι», για το στραπάτσο των «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» που έπαθε την Τρίτη η κυβέρνηση από το ΚΚΕ και το ταξικό εργατικό κίνημα. Το θέαμα ήταν τουλάχιστον κωμικοτραγικό: Με «πιρουέτες» και κωλοτούμπες που θα ζήλευε κι ο Νουρέγιεφ, από τη μια, μιλούσαν για «συστημικό ΚΚΕ», που τάχα «είναι πιο ίσο» από τους υπόλοιπους και, από την άλλη, φώναζαν ότι «το ΚΚΕ κινείται εκτός ορίων», ζητώντας ακόμα περισσότερη καταστολή. Τελικά, με φανερή την «άνωθεν» προσπάθεια να μπει ένα τέλος στο ρεζιλίκι για το «κουρέλιασμα» των απαγορεύσεων, έπαιζαν και την κασέτα τού «πολύ κακό για το τίποτα» (ακούστηκε μέχρι κι αυτό: Οτι μαζεύτηκαν λίγοι στη συγκέντρωση και άρα το κάλεσμα του ΚΚΕ είχε μικρή απήχηση!). Γι' αυτό το «τίποτα», όμως, αφιερώνουν ολόκληρες εκπομπές και ξοδεύουν άπειρο χρόνο και σελίδες, χύνοντας χολή για το ΚΚΕ, τα συνδικάτα, το λαϊκό κίνημα. Το αγωνιστικό μήνυμα που ακούστηκε δυνατά την Τρίτη, ότι η κυβέρνηση θα βρίσκει το εργατικό - λαϊκό κίνημα μπροστά της κάθε μέρα, στον αγώνα για υγεία, ζωή, δουλειά με δικαιώματα, όχι μόνο ενοχλεί, αλλά προκαλεί πραγματική παραζάλη...

Δεν είναι ώρα

Οταν στελέχη της ΝΔ φτάνουν στο σημείο να υιοθετούν και να αναμασούν ξοφλημένες προβοκάτσιες σε βάρος του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, όπως αυτήν για την «Πανσπουδαστική Νο. 8» (ήμαρτον!), τότε τα πράγματα είναι μάλλον πολύ σοβαρά στην κυβέρνηση. Χώρια που «καρφώνονται» ότι «ψωνίζουν» αντικομμουνιστικά επιχειρήματα από το ίδιο μαγαζί με τους διάφορους «αντιεξουσιαστές», που κάθε χρόνο τέτοιες μέρες «ξεθάβουν» τις ίδιες βρωμιές ενάντια στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ, προσπαθώντας μάταια να «λερώσουν» την καθοριστική συμβολή τους στην ανάπτυξη της αντιδικτατορικής πάλης της νεολαίας και του λαού. Εκεί όμως που χάνουν ακόμα και το τελευταίο «φύλλο συκής» για τις ...δημοκρατικές ευαισθησίες τους, είναι όταν λένε ότι είναι «γελοίο» να «τσακωνόμαστε για το αν είναι νομικά ή συνταγματικά ορθό να γίνονται διαδηλώσεις» και ότι αυτά «θα τα κρίνουμε εκτός κρίσης»! Επομένως, όχι μόνο δεν είναι ώρα για αγώνες και διεκδικήσεις, αλλά δεν είναι ώρα ούτε για να κουβεντιάσουμε αν αυτό είναι συνταγματικό, δημοκρατικό ή όχι! Δυστυχώς όμως για όλους αυτούς, οι αγώνες του λαού ούτε αναστέλλονται, ούτε αναβάλλονται, ούτε απαγορεύονται, όσο κι αν προσπαθήσουν.

Φτώχεια

Μεγάλη «φτώχεια» διακρίνουμε στην αρθρογραφία στην οποία επιδίδονται τα διάφορα παπαγαλάκια στον αστικό Τύπο, προσπαθώντας να διασκεδάσουν την αμηχανία της κυβέρνησης και να την «ξελασπώσουν» για την άγρια καταστολή σε βάρος των αγωνιστικών εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο. Από τη μια ...κάνουν μετάνοιες στο «μήνυμα της ελευθερίας και της δημοκρατίας» που εκπέμπει το Πολυτεχνείο και από την άλλη καταγγέλλουν τους εργαζόμενους που διαδήλωσαν προχτές στο κέντρο της Αθήνας ότι «δεν τηρούν το νόμο». Επομένως, σωστά η κυβέρνηση τους χτύπησε, επειδή «κανείς δεν μπορεί να είναι υπεράνω του νόμου». Κλείνουν σκόπιμα τα μάτια στο γεγονός ότι η κυβέρνηση χτύπησε μια συγκέντρωση με όλα τα μέτρα προστασίας και ότι ο πραγματικός κίνδυνος προερχόταν μόνο από τον συνωστισμό των χιλιάδων αστυνομικών, με ευθύνη της κυβέρνησης και της ηγεσίας της αστυνομίας. Ακόμα και το γεγονός ότι αιφνιδιάστηκαν, δείχνει ότι και πριν από τη συγκέντρωση δεν υπήρξε απολύτως τίποτα που να παραπέμπει σε «μπουλούκι» από την πλευρά των διαδηλωτών. Επομένως, άλλο στόχο υπηρετούσε ο «νόμος» για την απαγόρευση της συγκέντρωσης και όχι βέβαια την προστασία της δημόσιας υγείας, όπως υποκριτικά λένε. Αλλά μιας και επικαλούνται την «ιερότητα» της επετείου, τους θυμίζουμε ότι και η εξέγερση του Πολυτεχνείου έγινε επειδή ο λαός και η νεολαία αψήφησαν τους αντιλαϊκούς νόμους και το δόγμα «νόμος και τάξη». Αυτό είναι και το πιο επίκαιρο μήνυμα της επετείου, με το οποίο θέλουν να ξεμπερδεύουν: Οτι αν ο λαός το αποφασίσει και συνειδητοποιήσει τη δύναμή του, μπορεί να πετύχει τα πάντα.

Πάλι καλά

«Στην Ελβετία, για παράδειγμα, οι κλίνες ΜΕΘ για τον κορονοϊό που έχει η χώρα έχουν καταληφθεί και η αρμόδια Υπηρεσία της χώρας - της πιο αναπτυγμένης ίσως χώρας - με ένα από τα πιο σύγχρονα και ισχυρά συστήματα Υγείας στον κόσμο, λέει στους πολίτες ότι δεν μπορεί να τους περιθάλψει στις ΜΕΘ. Ας το έχουμε αυτό λίγο στο μυαλό μας». Την αθλιότητα αυτή ξεστόμισε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να απαντήσει γιατί η κυβέρνηση δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, επικαλούμενος τις ειδήσεις που έρχονται από την Ελβετία για το ότι εξετάζεται μπροστά σε αυτήν την κατάσταση να γίνεται διαλογή των ασθενών ανάλογα με το αν τηρούν τα μέτρα για τον κορονοϊό! Η προσπάθεια της κυβέρνησης, που από την αρχή της πανδημίας επιχειρεί να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες της επικαλούμενη τα «πρότυπα» του υπόλοιπου καπιταλιστικού κόσμου, πιάνει ολοφάνερα σιγά σιγά πάτο. Εκεί θέλουν να φτάσουν και οι απαιτήσεις του λαού με τις άθλιες αυτές «συγκρίσεις», για να συμβιβαστεί με την κατάσταση που εκθέτει την ίδια του τη ζωή στο έλεος της πανδημίας. Να είναι σίγουροι ότι δεν θα τα καταφέρουν.

Καθρεφτάκια

Την περασμένη Κυριακή ξεκίνησε η εμπορική λειτουργία του ΤΑΡ, έπειτα από 4,5 χρόνια που χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί ο αγωγός, μήκους 878 χιλιομέτρων, που μεταφέρει στην Ευρώπη αζέρικο φυσικό αέριο. Ολα αυτά τα χρόνια ακούστηκαν πολλά παχιά λόγια από στελέχη της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης, από εκπροσώπους της Τοπικής Διοίκησης και εργοδοτικούς φορείς, για το πόσο θα συμβάλει τάχα το έργο στην παροχή φθηνής Ενέργειας, ιδιαίτερα στις περιοχές της Β. Ελλάδας που διατρέχει ο αγωγός. Για παράδειγμα, μεγάλες προσδοκίες είχε δημιουργήσει η αναγγελία δημιουργίας δικτύου τηλεθέρμανσης από την απορριπτόμενη θερμότητα του TAP για τους πάνω από 5.000 κατοίκους των Φερών Εβρου, απ' όπου ξεκινά το ελληνικό τμήμα του αγωγού, στο πλαίσιο «κοινωνικών, περιβαλλοντικών δράσεων της κοινοπραξίας». Σήμερα, χρόνια μετά, το έργο αυτό έχει «βαλτώσει», όπως και η χρηματοδότησή του με 6 εκατ. ευρώ από την κοινοπραξία των μονοπωλίων που ελέγχουν τον αγωγό. Μάλιστα, όταν πρόσφατα η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αλεξανδρούπολης έφερε προς συζήτηση το θέμα, η δημοτική αρχή απάντησε πως «δεν υπάρχουν 32 εκατ. ευρώ για να υλοποιηθεί το έργο» και «δεν είναι εθνικής σημασίας έργο για να δοθούν αυτά τα χρήματα για 5.000 κατοίκους». Και κάπως έτσι, οι «εμβληματικές ενεργειακές υποδομές» προχωρούν και εξασφαλίζουν κέρδη για τα μονοπώλια, την ώρα που ο λαός καλείται να ξεχάσει ακόμα και τα «καθρεφτάκια»...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1805 Γεννιέται ο Γάλλος μηχανικός και διπλωμάτης Φερντινάν ντε Λεσέψ, που διάνοιξε - μεταξύ άλλων - τις διώρυγες του Σουέζ και της Κορίνθου.

1901 Πεθαίνει ο σοσιαλιστής δικηγόρος Παύλος Αργυριάδης, μέλος της Κεντρικής Επαναστατικής Επιτροπής στην Κομμούνα του Παρισιού το 1871.

1917 Γεννιέται η Ιντιρα Γκάντι, πρωθυπουργός της Ινδίας τις περιόδους 1966 - 1977 και 1980 - 1984, έως τη δολοφονία της στις 31/10/1984.

1924 Το στρατιωτικό κίνημα των Χ. Λούφα και Β. Ντερτιλή αποτυγχάνει εν τη γενέσει του.

1927 Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών κατεβαίνουν σε απεργία διαρκείας. Η κυβέρνηση παίρνει έκτακτα στρατιωτικά μέτρα και ο στρατός καταλαμβάνει το Πανεπιστήμιο και τους γύρω χώρους.

1929 Ο εισαγγελέας ζητά τη διάλυση της ταξικής Ενωτικής ΓΣΕΕ με βάση το Ιδιώνυμο, πυροδοτώντας δεκάδες εργατικές κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα.

1942 Ο Κόκκινος Στρατός περνά στην αντεπίθεση και κυκλώνει το συγκρότημα των γερμανικών στρατευμάτων στο Βόλγα.

1944 Μαζική συγκέντρωση πραγματοποιείται στην πλατεία Συντάγματος με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 26 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ.

1999 Η Κίνα εκτοξεύει το πρώτο της διαστημικό σκάφος («Σένζου 1»).

1999 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, επισκέπτεται για 24 ώρες την Ελλάδα. Οι διαδηλωτές, οι οποίοι αψηφούν την εντολή «στρατιωτικού νόμου» που έχει ουσιαστικά κηρύξει στην πρωτεύουσα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προσπαθούν να κάνουν πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία, αλλά εμποδίζονται και δέχονται επίθεση από τα ΜΑΤ που επί ώρες βιαιοπραγούν εναντίον τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ