Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οχυρώνεται ξανά πίσω από την αυτοθυσία των υγειονομικών

Αναζητά άλλοθι για την εγκληματική πολιτική της στο φιλότιμο όσων δίνουν τη μάχη μέσα σε άθλιες συνθήκες, με δική της αποκλειστική ευθύνη

Σε καλοστημένη κυβερνητική παράσταση παραπέμπει η χτεσινή «υπόκλιση» του υπουργού Υγείας Β. Κικίλια στις 10 νοσηλεύτριες με εξειδίκευση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που μετακινήθηκαν εθελοντικά προς τη «φλεγόμενη» Θεσσαλονίκη, προκειμένου να μπαλώσουν τα τεράστια κενά που υπάρχουν εκεί στις ΜΕΘ και συγκεκριμένα στο «Ιπποκράτειο».

Ξεπερνώντας κάθε όριο θράσους, ο υπουργός δεσμεύτηκε προς «όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους του ΕΣΥ, που αγωνίζονται ηρωικά σε αυτήν την πρωτοφανή πανδημία, ότι θα τους σταθούμε και θα τους στηρίξουμε έμπρακτα, όπως μας στέκονται και μας στηρίζουν μέρα νύχτα μήνες τώρα» (!)

Απαντώντας στην προσπάθεια της κυβέρνησης να «οικειοποιηθεί» την αυτοθυσία των υγειονομικών, αναζητώντας άλλοθι στην εγκληματική πολιτική της, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠαΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης, με δήλωσή του χαιρετίζει «την προσφορά των δέκα νοσηλευτριών από τα νοσοκομεία της Κρήτης (...) οι οποίες με αυτοθυσία θα δώσουν τη μάχη της πανδημίας από την περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Τονίζουμε όμως ότι αποτελεί παραδοχή των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό για τις οποίες ευθύνεται αποκλειστικά η ίδια η κυβέρνηση και υποκρισία από τον υπουργό Υγείας, όταν θεωρείται όλη η Ελλάδα μια Υγειονομική Περιφέρεια για να μετακινείται προσωπικό, ώστε να αντιμετωπιστούν αυτές οι τεράστιες ελλείψεις.

Παρουσιάζεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν αξιοποιήθηκε ο χρόνος που κερδήθηκε 8 μήνες, για να γίνουν μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών, ενίσχυση των ΜΕΘ, ενώ και οι συμβασιούχοι που έχουν προσληφθεί αποτελούν "σταγόνα στον ωκεανό".

Τραγικό είναι ότι αυτό το θεωρούν θωράκιση των νοσοκομείων. Επέλεξαν στο όνομα του κόστους να μη στελεχώσουν τα νοσοκομεία με προσωπικό. Ολο το προηγούμενο διάστημα μετακινούσαν προσωπικό από τη μια κλινική στην άλλη, από το Ηράκλειο στο Ρέθυμνο και τώρα ανοίγει ο δρόμος για όλη την Ελλάδα.

Ενώ οι υγειονομικοί με θάρρος και αυτοθυσία ρίχνονται στη μάχη αυτή, η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας θέλει να "υποκλιθούμε " στο σχέδιο μετακινήσεων (αρχικά εθελοντικά και μετέπειτα υποχρεωτικά).

Πόσο μάλλον που μας φαντάζει αντιφατικό, όταν σε νοσοκομεία της χώρας μας πραγματοποιούνται ΕΔΕ σε εργαζόμενους υγειονομικούς αν αρρωστήσουν ή σε άλλα, όπως το ΠαΓΝΗ, που μόλις την προηγούμενη βδομάδα η διοίκηση θεωρούσε υπεύθυνους τους υγειονομικούς που νόσησαν από τον covid γιατί ήταν "χαλαροί" και επιπόλαιοι με τα μέσα προστασίας.

Αυτό που απαιτούμε τώρα είναι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ουσιαστικά μέτρα προστασίας στα νοσοκομεία, μαζικά προληπτικά τεστ στους υγειονομικούς και καραντίνα σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα, ενίσχυση των ΜΕΘ, επίταξη του ιδιωτικού τομέα και ένταξη στον κρατικό σχεδιασμό χωρίς πληρωμή υπηρεσιών».

Τραγικά τα αποτελέσματα της πολιτικής τους

Η πραγματικότητα που προσπαθεί να κρύψει η κυβέρνηση, οχυρωμένη ξανά πίσω από το φιλότιμο και την αυτοθυσία των υγειονομικών, είναι ότι μόνο στα νοσοκομεία της Κρήτης είναι κενές 2.000 οργανικές θέσεις νοσηλευτών. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, στη χώρα είναι κατειλημμένο το 89% των κρεβατιών ΜΕΘ και μόλις 253 κλίνες ΜΕΘ (για όλες τις νόσους) είναι κενές.

Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής, της Κατερίνης και της Καβάλας το ποσοστό πληρότητας στις ΜΕΘ-covid είναι 94%, απομένουν δηλαδή μόλις 12 κενά κρεβάτια.

Στα νοσοκομεία της Κρήτης το ποσοστό πληρότητας είναι 72%, με μόλις 5 κενά κρεβάτια. Στην Αττική η πληρότητα είναι 75% με 53 κενά κρεβάτια. Επιβεβαιώνοντας ότι καμία ασθένεια δεν αναστέλλεται, η πληρότητα στις ΜΕΘ για όλες τις υπόλοιπες σοβαρές νόσους, πλην κορονοϊού, είναι 76%, δηλαδή 139 κενά διαθέσιμα κρεβάτια.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι 5 ακόμα νοσηλεύτριες ΜΕΘ από την Κομοτηνή, 6 από το Αργος και μία από τα Γιάννενα μετακινούνται στη Θεσσαλονίκη για να προσφέρουν υπηρεσίες στο Ιπποκράτειο και στο ΑΧΕΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ