Τρίτη 2 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ»
Σε τεντωμένο σχοινί τα νοσοκομεία υπό το βάρος των τεράστιων ελλείψεων

Μπαλώματα, αναστολές σε χειρουργεία και εξωτερικά ιατρεία, και το προσωπικό στα όριά του

Eurokinissi

Σε κατάσταση ασφυξίας βρίσκεται το δημόσιο σύστημα Υγείας σε όλη τη χώρα, με τα περισσότερα νοσοκομεία να βρίσκονται μια ανάσα πριν από το φρακάρισμα, ειδικά στις πιο επιβαρυμένες από την πανδημία περιοχές. Μια κατάσταση που υπό το βάρος των διαχρονικών ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και μέσα, σήμερα, έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, μετατρέπει όλες τις δομές Υγείας σε μίας νόσου. Αυτό φέρνει ανυπολόγιστες συνέπειες σε ασθενείς, το υπάρχον λειψό προσωπικό φτάνει στα όριά του και η νοσηρότητα αυξάνεται.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση συνεχίζει τα «όπως - όπως» μπαλώματα, μετατρέποντας π.χ. απλές ΜΕΘ σε ΜΕΘ Covid, κλείνοντας κλινικές και εξωτερικά ιατρεία, περιορίζοντας στο ελάχιστο τα χειρουργεία κ.ο.κ. Αντί δηλαδή να παίρνει μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, αντί να επιτάξει δίχως δεύτερη σκέψη τον ιδιωτικό τομέα, που θησαυρίζει εν μέσω πανδημίας, συντηρεί μια κατάσταση της οποίας τα αποτελέσματα ζουν καθημερινά εκατομμύρια ασθενείς, οι οικογένειές τους και το υγειονομικό προσωπικό. Σημειωτέον, ο μακάβριος απολογισμός του δεύτερου κύματος της πανδημίας (από 1η Νοέμβρη μέχρι 19 Φλεβάρη) φέρνει την Ελλάδα στην πρώτη θέση στην ΕΕ στον λόγο θνητότητας (θάνατοι ανά κρούσματα), με 40 θανάτους για κάθε 1.000 κρούσματα.

Η διασπορά του ιού εμφανίζει αυξητική τάση στις 56 από τις 76 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, ενώ 22 ΠΕ «παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού λόγω της σημαντικής επιβάρυνσης των νοσοκομείων». Η πληρότητα στις ΜΕΘ Covid στην επικράτεια υπολογίζεται στο 88%, μόνο σε μια βδομάδα επιβαρύνθηκαν κατά 12% και ο αριθμός των νέων εισαγωγών έχει φτάσει πλέον σε 300 ανά ημέρα.

Ταυτόχρονα, εκφράζεται ανησυχία για τις «πολλές μικρές πυρκαγιές» σε εργασιακούς χώρους και κλειστές δομές, που με ευθύνη κυβέρνησης και εργοδοσίας παραμένουν αθωράκιστες.

Φρακάρουν τα νοσοκομεία στην Αττική

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται τα νοσοκομεία της Αττικής και της Αχαΐας απέναντι στην αναμενόμενη αναζωπύρωση της πανδημίας, με τις κλίνες (απλές και ΜΕΘ) Covid-19 να φτάνουν στο 100% της πληρότητας, παρά τις μετατροπές κρεβατιών που προορίζονται για τις ανάγκες των υπόλοιπων νόσων.

  • Στο «Σωτηρία» χτες ήταν γεμάτες και οι 84 κλίνες ΜΕΘ.
  • Και οι 45 κλίνες ΜΕΘ στον «Ευαγγελισμό» ήταν κατειλημμένες.
  • Στο «Αττικόν» από τις 33 κλίνες ΜΕΘ μόνο μία ήταν κενή.
  • Στο «Σισμανόγλειο» και οι 14 κλίνες ήταν γεμάτες.
  • Στο «Γεννηματάς» ήταν κατειλημμένες οι 13 από τις 16 κλίνες ΜΕΘ.

Και ενώ τα κρεβάτια στα δημόσια νοσοκομεία λιγοστεύουν, η κυβέρνηση ακόμα και τώρα αρνείται να προχωρήσει στην αναγκαία επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και στο άνοιγμα των νοσοκομείων που έκλεισαν οι προκάτοχοί της.

Από την Κυριακή το «Σωτηρία», που χρίστηκε νοσοκομείο αναφοράς, δεν έχει ούτε ένα κρεβάτι (απλό και ΜΕΘ) άδειο, ενώ από νωρίς χτες το μεσημέρι σταμάτησε να κάνει εισαγωγές.

Στον «Ευαγγελισμό», χτες, λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η γενική εφημερία, το νοσοκομείο βρισκόταν «στα ανώτατα όρια που έχει βρεθεί σε νοσηλεία ασθενών» (βλ. σχετικό θέμα). Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, η διοίκηση προσανατολίζεται στη λειτουργία 12 «νέων» κλινών ΜΕΘ Covid, που σημαίνει την αρπαγή 12 κρεβατιών από τη Γενική ΜΕΘ.

Και στο «Αττικόν», μετά την 100% πληρότητα στη ΜΕΘ Covid, ξεκίνησε να εκκενώνεται και η Γενική ΜΕΘ για να μετατραπεί σε Μονάδα Covid, ενώ ήδη 67 ασθενείς άλλων νόσων νοσηλεύονται σε ράντζα και φορεία... Ηδη μία ολόκληρη πτέρυγα νοσηλείας, η Παθολογική, είναι σε καραντίνα λόγω εκτεταμένης μόλυνσης των ασθενών και του προσωπικού της με Covid-19, ενώ χτες σταμάτησαν και οι εισαγωγές στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, μετά την επιβεβαίωση δύο κρουσμάτων σε ασθενείς.

Να σημειωθεί ότι όλο το προηγούμενο διάστημα οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία είχαν επισημάνει εγκαίρως τον κίνδυνο εκτεταμένης διασποράς της νόσου, εξαιτίας των ελλείψεων σε μέσα ατομικής προστασίας, της απουσίας καθολικών και επαναλαμβανόμενων μοριακών τεστ σε εργαζόμενους και ασθενείς, της υποστελέχωσης και των διαρκών μετακινήσεων προσωπικού, της εντατικοποίησης της δουλειάς του.

Αναστολές εξωτερικών ιατρείων στην Πάτρα

Στο Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» στην Πάτρα, όπου τις προηγούμενες μέρες χάθηκε το μέτρημα με τα δεκάδες κρούσματα σε προσωπικό και ασθενείς, χτες ανακοινώθηκε ότι όσοι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί δεν δικαιούνται τους επόμενους τρεις μήνες να κάνουν τεστ, γιατί δεν υπάρχουν αντιδραστήρια! Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο δεν εμποδίζει τη μετάδοση του ιού. Κι όλα αυτά τη στιγμή που και το συγκεκριμένο νοσοκομείο έχει πληρότητα 100%, οι 45 κλίνες είναι γεμάτες και ο σχεδιασμός προσανατολίζεται σε εκ νέου μετατροπές και οι 2 Παθολογικές να γίνουν Covid, ενώ τις τελευταίες μέρες μετατράπηκε και το ΤΕΠ Παθολογικής.

Στο όριό του βρίσκεται και το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, όπου «λόγω της πίεσης που δέχεται το νοσοκομείο» ανακοινώθηκε η αναστολή των εξωτερικών και των απογευματινών ιατρείων μέχρι και τις 12 Μάρτη, ενώ ως «λύση» διαρρέεται και το κλείσιμο και της Γ' Παθολογικής κλινικής. Την ίδια στιγμή αποκαλύπτονται και οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για όσους ζουν σε κλειστές δομές. Μέχρι χτες διακομίστηκαν στο ΠΓΝΠ δύο ακόμα κρατούμενοι από τις φυλακές Αγίου Στεφάνου και πέντε ΑμεΑ από κλειστή δομή χρόνιων παθήσεων, με εργαζόμενους να σημειώνουν ότι πρόκειται για ανθρώπους «με νοητική στέρηση, για τους οποίους δεν υπήρχε ενημέρωση από τους αρμόδιους προς το προσωπικό του νοσοκομείου, αν είναι εμβολιασμένοι ή όχι και ποιο είναι το ιστορικό τους». Ενδεικτικό της υποτιθέμενης «θωράκισης» των κλειστών δομών είναι ότι μόλις το περασμένο Σάββατο παραδόθηκαν από την Περιφέρεια Αχαΐας υλικά ατομικής προστασίας στη συγκεκριμένη δομή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαίνεται η μάχη των υγειονομικών κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες(2/4/2021)
Δίνει «αέρα στα πανιά» των κλινικαρχών, ενώ στενάζουν τα δημόσια νοσοκομεία(19/3/2021)
Σήμα κινδύνου από γηροκομείο της Λαμίας(8/12/2020)
Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας λόγω ελλείψεων και μπαλωμάτων(1/12/2020)
Αεροδιακομιδές από Δράμα και νησιά(27/11/2020)
Σήμα κινδύνου για την ανεπάρκεια σε κρεβάτια ΜΕΘ(17/9/2020)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org