Τρίτη 2 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΛΑΡΚΟ
Σε κίνδυνο η λειτουργία της λόγω των «σκληρών» περιοριστικών μέτρων

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων κήρυξε τη ΔΕ Μαλεσίνας στη Λοκρίδα Φθιώτιδας η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, απαγορεύοντας τη μετακίνηση των εργαζομένων εκτός Δημοτικής Ενότητας.

Για μέτρο που θίγει άμεσα τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ κάνει λόγο το Σωματείο Εργαζομένων, αφού η κατάσταση έκτακτης ανάγκης της ΔΕ μέχρι τη Δευτέρα 8/3 έχει ως αποτέλεσμα να στερείται η ΛΑΡΚΟ έναν μεγάλο αριθμό εργαζομένων, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη λειτουργία του εργοστασίου.

Σε ανακοίνωσή του το Επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ αφήνει σαφείς αιχμές για την έλλειψη μέτρων πρόληψης και τη διαχείριση της κατάστασης. «Ως κάτοικοι του δήμου Λοκρών, μέσα σε ένα δεκαήμερο, από περιοχή "χαμηλού κινδύνου" μετατραπήκαμε σε περιοχή "υψηλού κινδύνου" και "ανεξέλεγκτης διασποράς". Το γεγονός αυτό αναδεικνύει την ελλιπή πρόληψη από την πλευρά των αρμοδίων», σημειώνει επισημαίνοντας ότι μαζικά μοριακά τεστ δεν έχουν πραγματοποιηθεί πουθενά στην περιοχή, ενώ rapid tests έγιναν κυρίως στην πόλη της Μαλεσίνας και μόνο μετά την αύξηση των κρουσμάτων.

Τονίζει επίσης ότι οι εργαζόμενοι από την πόλη της Μαλεσίνας αποτελούν πάνω από το 1/3 του δυναμικού της ΛΑΡΚΟ, κάτι που σε συνδυασμό με τη γενική απαγόρευση της μετακίνησής τους και τις καραντίνες σε κατοίκους άλλων χωριών ενεργοποιεί τον κίνδυνο παύσης λειτουργίας του εργοστασίου. Και προσθέτει: «Η συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ "κρέμεται σε μια κλωστή" και δεν μας μοιάζει καθόλου απίθανο η κυβέρνηση μέσα από αυτήν την εξέλιξη να βλέπει "βούτυρο στο ψωμί της"».

Καταγγέλλει επίσης ότι «χωρίς να παρθούν όλα τα μέτρα που προσφέρει σήμερα η επιστήμη, όπως υποχρεωτικά επαναλαμβανόμενα μοριακά τεστ, υποχρεωτική απομόνωση των θετικών κρουσμάτων, αβασάνιστα, κατά τη γνώμη μας, οι αρμόδιοι εφάρμοσαν την τακτική "πονάει κεφάλι, κόβω κεφάλι"».

Στο πλαίσιο αυτό το Σωματείο Εργαζομένων απαιτεί λήψη ουσιαστικών μέτρων για την αποφυγή της διασποράς και την προστασία των εργαζομένων και του λαού της περιοχής, καθώς και γραπτή ενημέρωση από την ειδική διαχείριση για τη διασφάλιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ κάτω απ' αυτές τις συνθήκες. Επίσης ζητά να μη χρεώνονται κανονική άδεια ή ρεπό οι εργαζόμενοι που βγαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα, να τους καταβληθεί κανονικά η μισθοδοσία τους, καθώς και να μη γίνει χρήση από την ειδική διαχείριση του δικαιώματος που έχει να κρατήσει τους εργαζόμενους 1 ώρα παραπάνω τη μέρα για να συμπληρωθούν οι μισές εργασιακές ώρες που ήταν καραντίνα.

Σημειώνεται ότι το «πάγωμα» της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ αποφεύχθηκε, τουλάχιστον προσωρινά, μέσα από αλλαγές στις βάρδιες και νέο πρόγραμμα εργασίας χωρίς τους εργαζόμενους που διαμένουν στη ΔΕ Μαλεσίνας. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από το χώρο του εργοστασίου, η κάλυψη των αναγκών, ακόμη και στις σημερινές συνθήκες περιορισμένης λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, είναι οριακή και μπορεί να εφαρμοστεί για μικρό χρονικό διάστημα. Την ίδια στιγμή, εργαζόμενοι εκφράζουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να αποτελέσει η συγκεκριμένη εξέλιξη αφορμή για περαιτέρω αντεργατικά μέτρα στη ΛΑΡΚΟ, όπως αναστολή εργασίας και μείωση του αριθμού των εργαζομένων.

Ουσιαστικά μέτρα εδώ και τώρα απαιτούν οι ΚΟ του ΚΚΕ

Να ληφθούν εδώ και τώρα ουσιαστικά μέτρα για την πρόληψη και την προστασία της υγείας του λαού, στην περιοχή της Μαλεσίνας και του δήμου Λοκρών συνολικότερα, απαιτούν με ανακοίνωσή τους οι ΚΟ του ΚΚΕ στο δήμο Λοκρών, σημειώνοντας παράλληλα τις επιπτώσεις της απαγόρευσης μετακίνησης εργαζομένων στη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ.

Τονίζει επίσης ότι η κυβέρνηση, η Περιφέρεια και ο δήμος προχωρούν στη λήψη αυστηρών μέτρων περιορισμού, αφήνοντας την αντιμετώπιση της έξαρσης των κρουσμάτων στην «ατομική ευθύνη» και επιχειρώντας να κρύψουν τις δικές τους εγκληματικές ευθύνες, δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο για την ενίσχυση του ΚΥ Αταλάντης και του Περιφερειακού Ιατρείου της περιοχής, για τη διεξαγωγή μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ στους μεγάλους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και συνολικότερα στον πληθυσμό, καθώς και για την έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού στο ΚΥ Αταλάντης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αυτοδιάγνωση», το «συμπληρωματικό εργαλείο» ...της ατομικής ευθύνης(2021-04-10 00:00:00.0)
Βροχή οι καταγγελίες για χώρους δουλειάς - εστίες υπερμετάδοσης(2020-11-03 00:00:00.0)
Βρέθηκε κρούσμα και ανακοινώθηκε περιορισμένη απολύμανση λόγω ...κόστους(2020-08-21 00:00:00.0)
Παρεμβάσεις για τη λήψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς(2020-08-18 00:00:00.0)
Πλατύ μέτωπο έμπρακτης στήριξης μπροστά στο συλλαλητήριο του Σαββάτου στην Αθήνα(2020-01-22 00:00:00.0)
Καθημερινή δράση για την επιτυχία του συλλαλητηρίου για τη ΛΑΡΚΟ(2020-01-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ