Τρίτη 2 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ
Επίδειξη κρατικής πυγμής και άλλοθι καταστολής με αποδέκτη τον λαό

Την επίδειξη κρατικής πυγμής και την αναζήτηση άλλοθι καταστολής με αποδέκτη τον λαό συνεχίζει η κυβέρνηση στην υπόθεση της απεργίας πείνας και δίψας του Δ. Κουφοντίνα.

Ο κρατούμενος μετά από 54 μέρες απεργίας πείνας και 8 μέρες δίψας, βρίσκεται πλέον σε οριακή κατάσταση. Εκτός από την ανακοίνωση του νοσοκομείου (το περασμένο Σάββατο) και η αναισθησιολόγος - εντατικολόγος, επιμελήτρια Α' ΕΣΥ Κατερίνα Ντουζέπη, γιατρός της επιλογής του, που τον επισκέφτηκε την Κυριακή στη ΜΕΘ του ΓΝ Λαμίας, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ότι βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με την ίδια, ο κρατούμενος απεργός πείνας τής είπε ότι, σε περίπτωση που απολέσει την επαφή με το περιβάλλον, δεν επιθυμεί να του γίνει ανάνηψη. Η γιατρός διαβεβαίωσε ότι ουδεμία ιατρική πράξη έχει γίνει έως τώρα από τους θεράποντες γιατρούς της ΜΕΘ χωρίς την απόλυτη συναίνεση του απεργού πείνας και δίψας.

Υπενθυμίζεται ότι η απεργία του γίνεται γιατί η μεταγωγή του από την αγροτική φυλακή της Κασσαβέτειας Βόλου δεν έγινε στον Κορυδαλλό, όπως υπαγορεύει η διάταξη του άρθρου 3 του Ν.4760/2020, σύμφωνα με την οποία ο κρατούμενος «επαναμετάγεται στο κατάστημα κράτησης από το οποίο αρχικά μετήχθη», αλλά προς την Κλειστή Φυλακή της Λαμίας.

Σε γραπτή δήλωση της η δικηγόρος του κρατούμενου, Ιωάννα Κούρτοβικ, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «εδώ και δυο ημέρες με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις, κυβερνητικών στελεχών, του ίδιου του πρωθυπουργού, αλλά και "φορέων της κοινωνίας των πολιτών" (εντελώς τυχαία, στην ίδια γραμμή), εγκαλείται ο κρατούμενος Δ. Κουφοντίνας ότι δεν έχει ασκήσει τις νόμιμες διαδικασίες για την μεταφορά του στον Κορυδαλλό και ότι ο ίδιος διαλέγει την αυτοχειρία! Ψεύδονται (...) Αμέσως μετά την μεταγωγή του στον Δομοκό, ο κρατούμενος κατέθεσε στην γραμματεία αίτηση για την μεταγωγή του στον Κορυδαλλό, σύμφωνα με όσα πρόβλεπε ο ν.4760/20, η οποία όπως μας διαβεβαίωσαν από το κατάστημα διαβιβάστηκε στο υπουργείο, την 11/1/2021 με αριθμό πρωτοκόλλου 23624. Η αίτηση αυτή μέχρι σήμερα δεν έχει απαντηθεί. Επιπλέον, από τις 28/12/20, ο κρατούμενος έχει ζητήσει να του δοθεί αντίγραφο της απόφασης μεταγωγής, που μέχρι τότε ήξερε ότι ήταν της γενικής γραμματέως και όχι του αρμοδίου οργάνου, που είναι η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών (ΚΕΜ). Με επιστολή της η κα Νικολάου δήλωσε ότι υπήρχε απόφαση της ΚΕΜ, βάσει της οποίας ο κρατούμενος είχε μεταχθεί στον Κορυδαλλό και εν συνεχεία στο Δομοκό με δική της απόφαση και αρνήθηκε να χορηγήσει αντίγραφα. Η δήλωση αυτή, σύμφωνα με την οποία, μέσα σε μία ώρα, είχε μεταχθεί στον Κορυδαλλό και συνεχόμενα στον Δομοκό, ήταν αυτή που εξώθησε τον κρατούμενο στην απεργία πείνας».

Χτες, η γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής έσπευσε να απαντήσει στην συνήγορο του Δ. Κουφοντίνα, Ι. Κούρτοβικ, με σχετική ανακοίνωση, όπου προσπαθεί να δικαιολογήσει τη στάση της κυβέρνησης και την απαράδεκτη επίδειξη κρατικής πυγμής σε βάρος του κρατούμενου απεργού πείνας.

Την ίδια ώρα η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη επέμενε χτες πως ο Δ. Κουφοντίνας «ζητά προνομιακή μεταχείριση εκτός του πλαισίου του νόμου», προσθέτοντας ότι «εκβιάζει με την απεργία πείνας που ο ίδιος επέλεξε. Και μάλιστα ενώ ουδέποτε προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για το αίτημά του, παρότι η έννομη τάξη τού δίνει αυτήν τη δυνατότητα. Ο ίδιος επέλεξε να θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο».

«Η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει τον νόμο χωρίς διακρίσεις. Και αυτό θα πράξει», συμπλήρωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος και αξιοποιώντας το θέμα για άλλη μια κοκορομαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «ο εκβιασμός του πολυισοβίτη, με τον οποίο συντάσσεται η αξιωματική αντιπολίτευση, δεν αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, που έχει άλλα προβλήματα, άλλες αγωνίες και άλλες προτεραιότητες. Αφορά μια μικρή μειοψηφία, με την οποία συντάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ». Σε αυτό το πλαίσιο κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ότι ζητά από την κυβέρνηση «να παραβιάσει την έννομη τάξη και να αλλάξει τη στάση της. Και αυτό απέναντι σε έναν κρατούμενο που δεν έχει επιδείξει στοιχειώδη μεταμέλεια για τα εγκλήματά του».

Την ίδια ώρα βέβαια και τα δύο κόμματα ως κυβερνήσεις ενίσχυσαν διαδοχικά όλο το κατασταλτικό οπλοστάσιο του αστικού κράτους, με «τρομονόμους» και άλλα μέτρα, στοχεύοντας την οργανωμένη εργατική - λαϊκή πάλη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ