Τρίτη 2 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παζλ...

Λίγες μόλις μέρες απ' όταν ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, έλεγε πως «εκτός απ' τον East Med υπάρχουν κι άλλα σχέδια» για το πώς τα μονοπώλια της Ενέργειας, όπως η «Chevron», θα εξάγουν αέριο από την Ανατ. Μεσόγειο στην ΕΕ, και ότι το κύριο είναι να δημιουργηθεί «περιφερειακή αγορά Ενέργειας» στην περιοχή, οι εξελίξεις έρχονται... να τον επιβεβαιώσουν. Για παράδειγμα, Ισραήλ και Αίγυπτος ήρθαν σε συμφωνία για αγωγό που θα μεταφέρει αέριο από τα ισραηλινά κοιτάσματα στους σταθμούς υγροποίησης της Αιγύπτου, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση Σίσι αδειοδοτεί θαλάσσια οικόπεδα για έρευνες, παίρνοντας υπόψη τις συντεταγμένες που έχει καταθέσει η Τουρκία για τη χάραξη ΑΟΖ στην Ανατ. Μεσόγειο. Εσχάτως, μάλιστα, αποκαλύπτεται πως στο τραπέζι υπάρχει πρόταση για εναλλακτική «εικονική» χάραξη του «EastMed», που θα παρακάμπτει την Κύπρο και θα περνάει μέσω Αιγύπτου στην Κρήτη κι από εκεί στην Αλεξανδρούπολη. Ολα αυτά, ενώ επίκειται η 5μερής για το Κυπριακό, όπου κοινή συνισταμένη όλων των διχοτομικών σχεδίων είναι η προώθηση «λύσεων αμοιβαίου οφέλους» για τη συνεκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων.

... κινδύνων

Οσο κι αν οι εξελίξεις αυτές είναι ακόμα ρευστές και εντάσσονται στο εν εξελίξει ιμπεριαλιστικό παζάρι, αξίζει να θυμηθεί κανείς τα πανηγύρια για τον «EastMed», που «με τη στήριξη των ΗΠΑ» ήταν το «απόλυτο όπλο» για την ακύρωση τάχα των τουρκικών διεκδικήσεων, επειδή σύμφωνα με τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, «συνδέει» τα συμφέροντα των ενεργειακών ομίλων των ΗΠΑ με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Το ίδιο ισχύει και με τις συμφωνίες καθορισμού ενός τμήματος της ελληνο-αιγυπτιακής ΑΟΖ, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να κρύψει τους επικίνδυνους συμβιβασμούς (π.χ. μικρότερη επήρεια στα νησιά, ακόμα και στην Κρήτη) ως «λεπτομέρειες» μπροστά στη «μεγάλη εικόνα», παρουσιάζοντάς την ως συμφωνία «που ακυρώνει τις τουρκικές διεκδικήσεις» και άλλα τέτοια. Τι αποδεικνύεται λοιπόν ξανά; Οτι τα σχέδια για την «περιφερειακή αγορά Ενέργειας» που προωθούν ΗΠΑ - ΕΕ, με το βλέμμα και στην ενεργειακή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, όχι μόνο δεν σηματοδοτούν «ασφάλεια» και «σταθερότητα», αλλά είναι «Κερκόπορτα» τεράστιων κινδύνων για τον λαό, από τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας. Δεν είναι «ασπίδα» για τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου, αλλά «βαρίδι», που οδηγεί σε επικίνδυνες διευθετήσεις και διαμορφώνει προϋποθέσεις για τον επόμενο γύρο των ανταγωνισμών. Κυβέρνηση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα που στηρίζουν αυτούς τους σχεδιασμούς για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, είναι ξανά εκτεθειμένοι απέναντι στον λαό.

Δίδυμο

«Είναι διαχρονικό το φλερτ της Δεξιάς με τον αυταρχισμό», «Η αποτυχία της κυβέρνησης φέρνει φθορά, η φθορά αυταρχισμό», «Η κυβέρνηση επιλέγει να βαδίσει στα χνάρια του Ερντογάν ποντάροντας στην ένταση και την καταστολή»... Είναι άπειρες οι φορές που ο πρόεδρος και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκστόμισαν τέτοιους ισχυρισμούς. Στόχος τους είναι να συγκαλύψουν και να αποπροσανατολίσουν από τις πραγματικές αιτίες έντασης της κρατικής καταστολής, η οποία πάει χέρι χέρι με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και είναι «δίδυμο αδελφάκι» με την προσπάθεια ενσωμάτωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας απ' όλες τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου. Αυτό επιβεβαίωσε άλλωστε και η κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ: Ξαμόλησε πρώτος τις «αύρες» εναντίον του «εχθρού λαού», επί των ημερών του αστυνομικές δυνάμεις έκαναν έφοδο σε υπό κατάληψη Γυμνάσια και Λύκεια, συλλαμβάνοντας μαθητές, αγωνιζόμενοι αγρότες, στελέχη του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, δέχτηκαν πρωτοφανείς διώξεις, τα ΜΑΤ χτύπησαν κινητοποιήσεις ενάντια σε πλειστηριασμούς, ενισχύθηκαν οι νόμοι ενάντια στην απεργία... Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να αξιοποιήσει την κλιμάκωση της καταστολής από την κυβέρνηση της ΝΔ για να συντηρεί τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές «πρόοδος - συντήρηση», «δημοκρατία - αυταρχισμός», καλώντας το λαό σε «αντιδεξιά» μέτωπα και ξαναζεσταίνοντας το παραμύθι μιας πιο «δίκαιης» και «δημοκρατικής» διαχείρισης του σάπιου συστήματος που όλοι μαζί υπηρετούν.

Ντίλερ

«Τα ρέστα» της για την ιδιωτική ασφάλιση δίνει η κυβέρνηση, υποσχόμενη νέες φορολογικές απαλλαγές στις εταιρείες του κλάδου και «νέες ευκαιρίες», με την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων. Μιλώντας στην ετήσια τακτική Συνέλευση των Ασφαλιστικών Εταιρειών, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε πως «είμαστε εξίσου ανοιχτοί στην παρουσία της ιδιωτικής ασφάλισης στις διαφορετικές της μορφές. Είναι μια ευρωπαϊκή πολιτική άλλωστε. Δεν είναι κάτι παράξενο! Παράξενη είναι η ενοχοποίηση της ιδιωτικής ασφάλισης. Ασφαλώς, χρειάζονται αυστηροί κανόνες και εποπτεία!». Η κυβέρνηση προσπαθεί να «απενοχοποιήσει» τη δράση των κορακιών της Ασφάλισης, που ευθύνονται για εκατοντάδες χρεοκοπίες ανά τον κόσμο, αφήνοντας «επί ξύλου κρεμάμενους» εκατομμύρια ασφαλισμένους, αφού πρώτα μάδησαν τις εισφορές μιας ζωής. Οσο για την επίκληση των «αυστηρών κανόνων» και της «εποπτείας», μόνο γέλιο προκαλεί. Κανείς δεν μπορεί να προστατέψει τις εισφορές των ασφαλισμένων από το «μπλέντερ» του χρηματιστηρίου και τους «νόμους της αγοράς», όπου παίζονται άγρια κερδοσκοπικά και επενδυτικά παιχνίδια. Οσο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Γενάρη, ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι «ειδικά αυτό το μέτρο θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ του 2ου και του 3ου πυλώνα ασφάλισης, για ορισμένες τουλάχιστον περιπτώσεις εργαζομένων, με χρήματα που τυχόν περισσεύουν για αποταμίευση...». Αυτό δηλαδή που η κυβέρνηση παρουσιάζει υποκριτικά ως «ελάφρυνση» για τους εργαζόμενους και «αύξηση» στο μισθό τους, δεν είναι παρά ένα μελλοντικό «μπόνους» για τις ασφαλιστικές, όπου αργά ή γρήγορα θα αναγκαστούν να καταφύγουν με μεγάλο ρίσκο οι ασφαλισμένοι, για να καλύψουν έστω κι ένα τμήμα της χασούρας στις συντάξεις, που προδιαγράφουν οι εισφοροαπαλλαγές της εργοδοσίας και οι επιπτώσεις της στα ασφαλιστικά ταμεία.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1900 Γεννιέται ο Γερμανός συνθέτης Κουρτ Βάιλ, του οποίου η μουσική συνόδεψε μεταξύ άλλων και πολλά θεατρικά του Μπέρτολτ Μπρεχτ (όπως π.χ. η «Οπερα της Πεντάρας» και τα «Επτά θανάσιμα Αμαρτήματα»).

1919 Συνέρχεται στη Μόσχα το 1ο - ιδρυτικό - Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς (3η Διεθνής). Το Συνέδριο, που διήρκεσε έως τις 6/3, ψήφισε το πρόγραμμα της ΚΔ και τις θέσεις του Λένιν για τη δικτατορία του προλεταριάτου.

1948 Συγκροτείται το Κλιμάκιο Γενικού Αρχηγείου Νότιας Ελλάδας (ΚΓΑΝΕ), το οποίο καθοδηγούσε και συντόνιζε τα τμήματα του ΔΣΕ στη Θεσσαλία, στη Ρούμελη και την Πελοπόννησο.

1990 Επειτα από 27 χρόνια στη φυλακή, ο Νέλσον Μαντέλα επιστρέφει στην ενεργό πολιτική δράση, καθώς εκλέγεται αντιπρόεδρος του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου.

...και σαν χτες

1842 Γεννιέται ο ζωγράφος Νικόλαος Γύζης, ένας από τους σημαντικότερους εκφραστές του «ακαδημαϊκού ρεαλισμού» του ύστερου 19ου αιώνα, του συντηρητικού εικαστικού κινήματος γνωστού και ως «Σχολή του Μονάχου».

1870 Γεννιέται ο αστρονόμος Ευγένιος Αντωνιάδης, ο οποίος συνέταξε τον πρώτο λεπτομερή χάρτη της επιφάνειας του πλανήτη Αρη. Το όνομά του φέρει ένας κρατήρας του Αρη και της Σελήνης

1923 Τίθεται σε εφαρμογή και στην Ελλάδα το νέο (Γρηγοριανό) ημερολόγιο. Η 16η Φλεβάρη αριθμήθηκε 1η του Μάρτη.

1941 Η Βουλγαρία εντάσσεται στις δυνάμεις του Αξονα (Γερμανία, Ιταλία κ.α.).

1943 Στη Θεσσαλονίκη οι Γερμανοί εκτελούν 38 κομμουνιστές - αγωνιστές από το στρατόπεδο του «Παύλου Μελά», που κρατούνταν φυλακισμένοι και εξόριστοι πάνω από 7 χρόνια, από την περίοδο της μεταξικής δικτατορίας.

1946 Συνέρχεται στην Αθήνα το 8ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ (1-8/3/1946). Ο Εργατικός Αντιφασιστικός Συνασπισμός (ΕΡΓΑΣ), η συνδικαλιστική παράταξη του ΕΑΜ, πετυχαίνει συντριπτική νίκη λαμβάνοντας το 71% των ψήφων. Ο κομμουνιστής Μήτσος Παπαρήγας (μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ) εκλέγεται ΓΓ της ΓΣΕΕ. Στη Διοίκηση αναδείχθηκαν επίσης οι Γ. Δημητρίου, Κ. Θέος, Ν. Αραπατζής, Στ. Μαστρογιαννάκος, Δ. Στρατής και Ι. Καλομοίρης.

1948 Ολοκληρώνεται το μακελειό της Μακρονήσου, που ξεκίνησε στις 29 Φλεβάρη. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Στρατιωτικών στις 29/2, τα θύματα ήταν 17 νεκροί και 61 τραυματίες, όλοι «επικίνδυνοι κομμουνισταί»... Ωστόσο, την επόμενη μέρα (1/3) πραγματοποιήθηκε νέο δολοφονικό πογκρόμ, ακόμα πιο φρικιαστικό, πιο εξοντωτικό και πιο ανελέητο από το προηγούμενο: Περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού υπό τον συνταγματάρχη Μπαϊρακτάρη και δεσμοφύλακες της Μακρονήσου βάλλουν κατά των κρατουμένων. Κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των νεκρών!

Ο γιατρός του Α' τάγματος Λ. Γεωργιλάκος, πολλά χρόνια αργότερα, βεβαίωσε ότι ο ίδιος πιστοποίησε το θάνατο 180 σκαπανέων, τους οποίους η διοίκηση του στρατοπέδου και τα όργανά της φόρτωσαν στο αμπάρι ενός καϊκιού. Ο καπετάνιος του καϊκιού Μ. Βονταμίτης, πριν πεθάνει, σε μαρτυρία του κάνει λόγο για 350 νεκρούς που τους μετέφερε με δρομολόγια μακριά στον Κάβο Ντόρο, στο ξερονήσι Σαν Τζιόρτζιο, όπου «παίρνανε τους σκοτωμένους φαντάρους και τους χώνανε μέσα σε συρμάτινα δίχτυα με βαρίδια και τους φουντάρανε στο βυθό της θάλασσας»...

1949 Συνέρχεται στον Γράμμο στην Ελεύθερη Ελλάδα η 1η Συνδιάσκεψη της Πανελλαδικής Δημοκρατικής Ενωσης Γυναικών (ΠΔΕΓ), 1-3/3/1949.

1952 Το Στρατοδικείο καταδικάζει σε θάνατο τους 8 από τους 29 συνολικά κατηγορούμενους με το νόμο 375/1936 («για κατασκοπία») κομμουνιστές στη δίκη Μπελογιάννη. Σε θάνατο καταδικάστηκαν οι Νίκος Μπελογιάννης, Ηλίας Αργυριάδης, Δημήτρης Μπάτσης, Ελλη Ιωαννίδου, Τάκης Λαζαρίδης, Νίκος Καλούμενος, Χαράλαμπος Τουλιάτος και Μιλτιάδης Μπισμπιάνος. Από αυτούς οι 4 εκτελέστηκαν στις 30/3 (Μπελογιάννης, Αργυριάδης, Καλούμενος, Μπάτσης).

1958 Αρχίζει να εκπέμπει η «Φωνή της Αλήθειας», ο ραδιοσταθμός που την εποχή της πολιτικής προσφυγιάς μετέδιδε από το εξωτερικό με ευθύνη του ΚΚΕ.

1959 Ο Μακάριος επιστρέφει στην Κύπρο έπειτα από 3χρονη εξορία του στις Σεϊχέλες από τον βρετανικό ιμπεριαλισμό.

1966 Το σοβιετικό μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Βενέρα 3» πραγματοποιεί την πρώτη στην Ιστορία της ανθρωπότητας προσεδάφιση σε άλλο πλανήτη (Αφροδίτη).Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ