Παρασκευή 9 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΝ ΚΟΖΑΝΗΣ - ΚΥ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ
«Οχι» στην αναστολή λειτουργίας της μοναδικής ψυχιατρικής κλινικής

Να μην ανασταλεί η λειτουργία της μοναδικής ψυχιατρικής κλινικής της Δ. Μακεδονίας απαιτεί σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Υγειονομικών ΓΝ Κοζάνης και ΚΥ Σιάτιστας με αφορμή την απόφαση για το κλείσιμο της ψυχιατρικής κλινικής του «Μαμάτσειου» Νοσοκομείου Κοζάνης και τη μετατροπή της σε κλινική Covid, προκειμένου να προστεθούν ακόμα 20 κλίνες στο δυναμικό του νοσοκομείου.

Η Επιτροπή Αγώνα απαιτεί επίσης την επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας χωρίς αποζημίωση και ένταξη των ιδιωτών στο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, να μη μετατραπεί το «Μαμάτσειο» σε κοβιντάδικο, επιδημιολογική επιτήρηση της περιοχής με δωρεάν μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με επίκεντρο τους μεγάλους χώρους δουλειάς και επιτάχυνση των εμβολιασμών με ασφαλή εμβόλια.

Η Επιτροπή Αγώνα αναδεικνύει το πρόβλημα που θα προκύψει με το κλείσιμο της κλινικής, σημειώνοντας ότι η ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου Κοζάνης καλύπτει τις ανάγκες όλων των ασθενών με ψυχικό νόσημα της Δυτικής Μακεδονίας, αφού «στα νοσοκομεία των Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας και Πτολεμαΐδας δεν υπάρχουν ψυχιατρικές κλινικές. Επίσης, καλύπτει τυχόν ανάγκες που θα προκύψουν σε στρατεύσιμους όλων των στρατοπέδων των όμορων νομών μιας και δεν υπάρχει κοντινό Στρατιωτικό Νοσοκομείο με ψυχίατρο. Η κλινική διεκπεραιώνει όλα όσα οφείλει μια ψυχιατρική κλινική όπως λειτουργία εξωτερικών ιατρείων, διασυνδετική ψυχιατρική, ψυχοθεραπείες, εκπαιδευτικό πρόγραμμα ειδικευομένων ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, νοσηλεία περιστατικών με εισαγγελική παραγγελία από τους εισαγγελείς των 4 νομών, χορήγηση γνωματεύσεων - εξέταση των πολιτών όλης της Δ. Μακεδονίας για κάθε χρήση, συνταγογράφηση φαρμάκων, διενέργεια πραγματογνωμοσυνών, προετοιμασία φακέλου για τα ΚΕΠΑ κ.ά.

Η κλινική έχει και την ευθύνη της λειτουργίας μιας εξωνοσοκομειακής δομής, του ξενώνα βραχείας νοσηλείας «ΝΕΦΕΛΗ», ο οποίος φιλοξενεί μέχρι 10 άτομα και φυσικά είναι η κλινική που δέχεται περιστατικά και από τις δύο ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές που λειτουργούν στην πόλη, μιας ακόμα δομής στα Σέρβια Κοζάνης, ενώ περιθάλπει και τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε δομές της Δ. Μακεδονίας. Η κλινική έχει δύναμη 20 κλινών και φυσικά εφημερεύει ενεργά κάθε μέρα».

Η Επιτροπή Αγώνα τονίζει τέλος πως «ανύπαρκτη είναι η πληροφόρηση για το πού θα καταλήξουν οι ασθενείς που ήδη νοσηλεύονται, κάποιοι εκ των οποίων με εισαγγελική παραγγελία όπως και το πού θα απευθύνονται στο εξής οι ψυχικά πάσχοντες 4 νομών και 5 πόλεων της περιοχής».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ