Παρασκευή 9 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καμπανάκι κινδύνου για τις ελλείψεις σε πυρασφάλεια - δασοπροστασία

Παρέμβαση του Νίκου Παπαναστάση στη Βουλή, με αφορμή την κύρωση συμφωνίας ανάμεσα στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Ελλάδας - Κύπρου

Eurokinissi

«

Χτυπάμε καμπανάκι κινδύνου προς την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, αλλά και συνολικά προς τον ελληνικό λαό. Είναι αναγκαίο να δοθεί προτεραιότητα στα ζητήματα πυρασφάλειας και δασοπροστασίας», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης μιλώντας στη Βουλή και στηλιτεύοντας το γεγονός ότι αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να εντάξει αυτό το Σώμα στους μηχανισμούς καταστολής, αλλοιώνοντας βάναυσα τον κοινωνικό χαρακτήρα και την αποστολή του.

Οι αναφορές αυτές έγιναν από τον βουλευτή του ΚΚΕ στην Ολομέλεια της Βουλής με αφορμή την κύρωση του «Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου (....) για συνεργασία των Πυροσβεστικών Σωμάτων των δύο χωρών σε θέματα αρμοδιότητάς τους», την οποία καταψήφισε, αναδεικνύοντας ότι όπως προκύπτει και από το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν πρόκειται για μία απλή συνεργασία, αλλά για συνεργασία «ανάμεσα σε δύο μηχανισμούς η οποία πέρα από το κύριο έργο τους, μέσα και από το ευρωενωσιακό πλαίσιο που καθορίζει τη λειτουργία τους, τους εντάσσει στους μηχανισμούς καταστολής».

Οπως επεσήμανε ο Ν. Παπαναστάσης, με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που διατηρούν η μία μετά την άλλη οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις, το Πυροσβεστικό Σώμα συμμετέχει επικουρικά μαζί και με το Λιμενικό στον κυρίαρχο κατασταλτικό ρόλο που έχει η Αστυνομία εναντίον των αγώνων του λαϊκού κινήματος. Ταυτόχρονα όμως παραμένει χωρίς επαρκές μόνιμο προσωπικό με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, χωρίς όλα τα κατάλληλα μέσα και εξοπλισμό. Την κυβέρνηση, αντί να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, όταν μάλιστα σε περίπου 20 μέρες αρχίζει η αντιπυρική περίοδος, την ενδιαφέρουν αυτού του είδους οι «συνεργασίες».

Καταθέτοντας στοιχεία για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το Πυροσβεστικό Σώμα, ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε ότι υπάρχουν τρεις κατηγορίες προσωπικού: Οι μόνιμοι πυροσβέστες, οι πενταετούς υποχρέωσης και οι εποχιακοί πυροσβέστες με εξάμηνη απασχόληση. Πέρυσι ο συνολικός αριθμός των πυροσβεστών ήταν περίπου 16.500, πολύ λίγοι σε σχέση με τις ανάγκες, και απ' αυτούς περίπου 1.700 είναι εκτός επιχειρησιακού σχεδιασμού, καθώς στελεχώνουν τις υπηρεσίες των ιδιωτικών αεροδρομίων της «Fraport», του «Ελευθέριος Βενιζέλος», των ιδιωτικών οδικών αξόνων κ.λπ.

Οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν από απλήρωτη εργασία μέχρι ακατάλληλους χώρους διαμονής και ξεκούρασης. «Η κυβέρνηση αναβάθμισε την Πολιτική Προστασία σε υφυπουργείο», αντί όμως αυτό να σηματοδοτήσει «την αναβάθμιση της δομής, του προσανατολισμού και των παρεχόμενων υπηρεσιών με όφελος για το λαό και την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων», αυτό που έγινε ήταν η δημιουργία γραφείου του ΝΑΤΟ στην Πολιτική Προστασία και η συνεργασία της με την Ευρωπαϊκή Αστυνομία.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι η κύρωση είναι ενταγμένη στο πλαίσιο της λειτουργίας του ευρωπαϊκού μηχανισμού «rescEU», ο οποίος υπενθυμίζεται ότι μπορεί να αξιοποιηθεί και για την αντιμετώπιση «ανθρωπογενών» καταστροφών, όπως είναι το Προσφυγικό, καθώς και εναντίον της «τρομοκρατίας», σε συνεργασία με στρατιωτικούς και αστυνομικούς μηχανισμούς. Είπε ακόμα ότι «θα εξασφαλιστεί μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών αλλά και επιχειρησιακών πρακτικών η αποτελεσματικότερη συνεργασία σε οποιονδήποτε επιχειρησιακό, επιστημονικό και εκπαιδευτικό τομέα τυχόν απαιτηθεί»... Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα χαιρέτισαν και υπερψήφισαν τη συμφωνία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ