Παρασκευή 9 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Οι Ρομά να δυναμώσουν τη διεκδίκηση, μαζί με τον υπόλοιπο αγωνιζόμενο λαό

Ο χαιρετισμός του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο 1ο Διήμερο (8-9 Απρίλη) της Διεθνούς Επετειακής Συνδιάσκεψης Ρομά 1971 - 2021

INTIME NEWS

Το πρώτο Διήμερο της Διεθνούς Επετειακής Συνδιάσκεψης Ρομά 1971 - 2021 πραγματοποιείται από χτες, από την Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» και τον Φάρο του Κόσμου, για τον εορτασμό μισού αιώνα από το πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομά, που διεξήχθη την 8η Απρίλη 1971 στο Λονδίνο, και με αφορμή την επέτειο 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Η Συνδιάσκεψη χωρίζεται σε τρία διήμερα και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Στο μήνυμά του για την προετοιμασία της Διεθνούς Συνδιάσκεψης, ο πρόεδρος της «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ», Βασίλης Πάντζος, μεταξύ άλλων σημείωνε πως «μέσα σε συνθήκες πανδημίας και χωρίς ακόμη να έχει στεγνώσει το μελάνι για την επόμενη μέρα, αποτελεί πεποίθησή μας πως όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να συνδιαλλαγούμε και να ανταλλάξουμε εμπειρίες και γνώσεις για έναν κόσμο πιο ανθρώπινο, πιο δίκαιο, πιο ειρηνικό και ισότιμο, χωρίς διακρίσεις, αποκλεισμούς, περιθωριοποίηση και ακραία φτώχεια. (...) Το όραμα της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ είναι να δει τα παιδιά της μορφωμένα, τους γονείς διαμένοντες σε βιώσιμες κατοικίες, αποκατεστημένους επαγγελματικά και να έχουν ακόμα όλοι τους ισότιμη και άμεση πρόσβαση στις δομές Υγείας. Φυσικά και να δει όλους τους Ελληνες Ρομά εναρμονισμένους με την υπόλοιπη κοινωνία. Είμαστε Ελληνες πολίτες και διεκδικούμε την ισότιμη πρόσβαση σε όλο το εύρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο διοργανώνουμε τη Διεθνή Επετειακή Συνδιάσκεψη Ρομά 1971-2021».

Χαιρετισμό στο Διήμερο προσκλήθηκε να απευθύνει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο χαιρετισμός του έχει ως εξής:

«Κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ,

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Εκ μέρους του ΚΚΕ σας ευχαριστούμε θερμά για την πρόσκληση, την τιμή και τη χαρά που μας κάνετε να παρευρισκόμαστε και να απευθύνουμε χαιρετισμό στην έναρξη του 1ου Διημέρου της Διεθνούς Επετειακής Συνδιάσκεψης των Ρομά.

Το γνωρίζετε ότι το ΚΚΕ στέκεται αλληλέγγυο στα δίκαια αιτήματά σας για αξιοπρεπή ζωή, για ζωή με δικαιώματα, όπως άλλωστε κάνει με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια για το σύνολο του ελληνικού λαού και των εργαζομένων.

Γνωρίζετε επίσης ότι το ΚΚΕ αντιμάχεται σταθερά και αταλάντευτα επικίνδυνες ρατσιστικές αντιλήψεις, που γεννάει και θρέφει το ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης, αξιοποιώντας κατά περιόδους και κατά περιπτώσεις ακόμα και οργανωμένες φασιστικές και ακροδεξιές ομάδες.

Ο ρατσισμός και ο φασισμός αποτελούν κυριολεκτικά "στάχτη στα μάτια" του λαού της πατρίδας μας, για να συγκαλύπτεται ο πραγματικός εχθρός και ένοχος των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο λαός μας. Προβλήματα που οι Ελληνες Ρομά αντιμετωπίζουν δυστυχώς με μεγαλύτερη οξύτητα.

Αξιοποιείται για να δυναμώνει ο λεγόμενος "κοινωνικός αυτοματισμός", που επιχειρεί να στρέψει τη μία κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη, να στρέψει τον φτωχό απέναντι στον εξαθλιωμένο, για να μένει εν τέλει στο απυρόβλητο το σάπιο και άδικο σύστημά τους.

Η κυβέρνηση άφησε τους Ρομά στο έλεος της πανδημίας

Αγαπητοί κυρίες και κύριοι,

Σήμερα, βρισκόμαστε εν μέσω μιας πανδημίας που έχει κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες συνανθρώπους μας. Την ίδια στιγμή, όλος ο καπιταλιστικός κόσμος χαρακτηρίζεται από την ανεπάρκεια των δημόσιων συστημάτων Υγείας, την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότησή του, την άρνηση να προχωρήσει στην επίταξη ιδιωτικών υποδομών Υγείας, τη στιγμή μάλιστα που δεκάδες ασθενείς μένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, με τραγικά αποτελέσματα για τους ίδιους και τους συγγενείς τους.

Γινόμαστε όλοι μάρτυρες των ανταγωνισμών των επιχειρηματικών ομίλων και καπιταλιστικών κρατών με επίκεντρο τα εμβόλια, με αποτέλεσμα η διαδικασία εμβολιασμού να προχωράει με αργούς ρυθμούς και ανυπολόγιστες συνέπειες για τους λαούς.

Στη δίνη της πανδημίας οι Ρομά αποτελούν μια κοινωνική ομάδα που είναι ακόμα πιο ευάλωτη στον ιό, εξαιτίας των κακών συνθηκών διαβίωσης και της μη διαμόρφωσης όρων για να ανιχνεύεται και να απομονώνεται το κρούσμα.

Δυστυχώς ακόμα και σήμερα η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τους δήμους, δεν έχει πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, που από την αρχή της πανδημίας το ΚΚΕ είχε απαιτήσει.

Δηλαδή δεν θωράκισε τα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, δεν έβαλε μόνιμα συνεργεία του ΕΟΔΥ σε περιοχές που κατοικούν Ρομά, δεν επίταξε ιδιωτικές ξενοδοχειακές υποδομές, ώστε να είναι δυνατή η απομόνωση του κρούσματος.

Αντ' αυτού η κυβέρνηση άφησε κυριολεκτικά στο έλεος του Θεού αυτούς τους ανθρώπους, και το μόνο που έκανε ήταν να στέλνει τα ΜΑΤ και να μετατρέπει σε φρούρια ολόκληρες συνοικίες και να κόβει αδικαιολόγητα πρόστιμα για άσκοπη μετακίνηση σε Ρομά, τη στιγμή που είναι γνωστό ότι ένα τμήμα τους δεν έχει τη δυνατότητα να συμπληρώσει το χαρτί μετακίνησης.

Αποκορύφωμα αποτελεί η προσπάθεια που έκανε η κυβέρνηση να αξιοποιήσει ως εξιλαστήριο θύμα τους Ρομά για την εξέλιξη της πανδημίας σε μια σειρά περιοχές, όπως πριν λίγους μήνες έγινε με την έξαρση των κρουσμάτων στη Δυτική Αττική.

Η κυβέρνηση προσπάθησε να αποπροσανατολίσει από την κύρια εστία του προβλήματος, που ήταν και συνεχίζουν να είναι οι μεγάλοι χώροι δουλειάς, κλείνοντας όλο το ζήτημα της εξέλιξης της πανδημίας σε κοινωνικές ομάδες, φωτογραφίζοντας τους Ρομά, ενώ την ίδια στιγμή δεν λάμβανε κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας.

Το παράδειγμα της πανδημίας ίσως είναι το πιο πρόσφατο και πιο χαρακτηριστικό, αλλά όχι και το μοναδικό.

Θυμίζουμε την απαράδεκτη στάση της προηγούμενης κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ, όπου με αφορμή ένα τραγικό περιστατικό στην περιοχή του Μενιδίου, έκανε κι αυτή ό,τι κάνει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, κλείνοντας τότε το ζήτημα της εγκληματικότητας στην ύπαρξη των Ρομά στην περιοχή.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είδε πουθενά εγκληματικά κυκλώματα που δρουν στην περιοχή για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων, που βγάζουν λεία εκατομμυρίων ευρώ από το εμπόριο ναρκωτικών, όπλων κ.ά. Πολύ περισσότερο κάνουν πως δεν βλέπουν ότι συχνά αυτά τα κυκλώματα δρουν στην καλύτερη περίπτωση με τα στραβά μάτια θυλάκων του ίδιου του κρατικού μηχανισμού. Τα παραδείγματα δυστυχώς είναι πολλά.

Τα όποια μέτρα ανακοινώθηκαν τότε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν έλυναν το πρόβλημα, αλλά αντίθετα ενίσχυσαν ακόμα και ρατσιστικές αντιλήψεις απέναντι στους Ρομά, γι' αυτό και αποδείχτηκαν από την ίδια τη ζωή ανεφάρμοστα.

Στην αντίληψη του ΚΚΕ, η λύση αυτού του κοινωνικού προβλήματος απαιτεί την αποφασιστική ένταξη των Ρομά στην εργασία, σε μια κοινωνία που η σταθερή εργασία θα αποτελεί δικαίωμα για όλο τον πληθυσμό και όχι ευκαιρία.

Απαιτεί την εξασφάλιση στέγης και όρων ζωής που θα ανταποκρίνονται στις δυνατότητες της εποχής μας, σε μια κοινωνία που η κατοικία δεν θα αποτελεί ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα, αλλά αναφαίρετο δικαίωμα για όλους.

Κυρίαρχο ζήτημα αποτελεί το θέμα της ισότιμης συμμετοχής των Ρομά στην εκπαιδευτική διαδικασία, συνολικά της ισότιμης συμμετοχής σε αυτή όλων των νέων, ζήτημα που ήρθε πιο εμφατικά στην επιφάνεια με την εξέλιξη της πανδημίας.

Επιβεβαιώθηκε ιδιαίτερα με την ολοκληρωτική σχεδόν αδυναμία πρόσβασης των μαθητών Ρομά στην τηλεκπαίδευση, αφού τα παιδιά και οι οικογένειές τους στερούνται ακόμα και την πρόσβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα, πόσο μάλλον στο διαδίκτυο.

Το ΚΚΕ εκφράζει τις ισχυρές επιφυλάξεις του για την αποτελεσματικότητα που έχουν ή θα έχουν στο μέλλον τα διάφορα προγράμματα, που κατά καιρούς χρηματοδοτούνται κυρίως από την ΕΕ, με σκοπό όπως λένε την κοινωνική ένταξη των Ρομά.

Θεωρούμε ότι στην καλύτερη περίπτωση αποτελούν αποσπασματικά μέτρα, που δεν λύνουν ή δεν διαμορφώνουν τους όρους για να λυθεί οριστικά ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα.

Εκφράζουμε ταυτόχρονα την κατηγορηματική μας αντίθεση με τη δράση και τη χρηματοδότηση διάφορων ΜΚΟ, που στόχο έχουν να συγκαλύπτεται η κρατική ευθύνη για όλα τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να παρθούν στην κατεύθυνση της κοινωνικής ένταξης των Ρομά.

Η Ιστορία των λαών μάς διδάσκει πως ό,τι κατακτήθηκε, κατακτήθηκε με αγώνα

Το ΚΚΕ καλεί τους Ρομά να δυναμώσουν τον συλλογικό τους αγώνα και τη διεκδίκηση για να λυθούν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μαζί με τον υπόλοιπο αγωνιζόμενο λαό για την υγεία, το εισόδημα και τα δικαιώματά μας.

Η Ιστορία των λαών μάς διδάσκει πως ό,τι κατακτήθηκε, κατακτήθηκε με αγώνα και σύγκρουση με το σύστημα της εκμετάλλευσης. Αυτό διδάσκει και η Ιστορία των Ρομά σε όλο τον κόσμο.

Δεν ξεχνάμε τον ηρωικό πυγμάχο Γιόχαν "Ρούκελι" Τρόλμαν στη Γερμανία, που θέλοντας να χλευάσει τα ναζιστικά πρότυπα, ανέβηκε στο ρινγκ με βαμμένα ξανθά μαλλιά και με το πρόσωπό του πασπαλισμένο με αλεύρι. Εμεινε ακίνητος και δεχόμενος αλλεπάλληλα χτυπήματα άντεξε μέχρι τον 5ο γύρο. Οι ναζί, μην αντέχοντας στη γελοιοποίηση, άρχισαν τις διώξεις εναντίον του, τον στείρωσαν, ώσπου δολοφονήθηκε το 1944 από εγκληματία - συνεργάτη των ναζί.

Δεν ξεχνάμε τον ηρωικό καπετάνιο του ΕΛΑΣ Βασίλη Μήτρου ή Καπετάν Γύφτο από την Εύβοια, που σκοτώθηκε στη μάχη της Λαμπούσας, αφού πρώτα ανατίναξε ένα γερμανικό αντιτορπιλικό.

Εχουν αξία μερικά από τα λόγια του καθοδηγητή του ΕΑΜ της Ν. Εύβοιας Θανάση Τζάνου για τον Βασίλη Μήτρου: "...ο Βασίλης έτρεξε όσο μπορούσε γρήγορα για να βρεθεί εκεί που τον έσπρωχνε η καρδιά του στον ΕΛΑΣ. Και εκεί δεν άργησαν να τον γνωρίσουν, γι' αυτό πολύ γρήγορα τον αγάπησαν και τον εκτίμησαν. Τον έμαθαν σε λίγο τα χωριά, τον έμαθαν οι ταγματασφαλίτες, τον έμαθαν οι Γερμανοί. «Ερχεται ο Γύφτος» έλεγαν οι τσολιάδες και έτρεχαν να κρυφτούν. «Πέρασε ο Γύφτος» έλεγαν στις γειτονιές και έτρεχαν να τον γνωρίσουν. Απέραντη αγάπη από τους σκλαβωμένους και τους φίλους, άσβεστο μίσος από τους Γερμανούς και τους προδότες".

Το ΚΚΕ σάς εύχεται καλή δύναμη και υγεία.

Σας ευχόμαστε επίσης καλή επιτυχία στις εργασίες της Διεθνούς Επετειακής Συνδιάσκεψης των Ρομά».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ