Παρασκευή 9 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Εκτεθειμένοι οι εργαζόμενοι στον ιό και σε ένα σωρό επαγγελματικούς κινδύνους

Την καθημερινή αναμέτρησή τους με την πανδημία λόγω των ελλείψεων σε μέσα ατομικής προστασίας, των ανύπαρκτων μέτρων πρόληψης με ευθύνη κυβέρνησης, Τοπικής Διοίκησης και εργοδοσίας αποτυπώνουν μια σειρά από καταγγελίες, παρεμβάσεις και άλλες πρωτοβουλίες σωματείων σε όλη τη χώρα.

Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση που επικρατεί στους ΟΤΑ, όπου οι εργαζόμενοι καθημερινά παίζουν τη ζωή τους κορόνα - γράμματα αφού ειδικά εν μέσω πανδημίας οι επαγγελματικοί κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται.

Στο πλαίσιο αυτό, την άμεση ενημέρωση των εργαζομένων στον δήμο Αθήνας και τη λήψη μέτρων για την υγεία και την ασφάλειά τους απαιτεί η Σωματειακή Επιτροπή στον δήμο του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, υπογραμμίζοντας ότι την ανάγκη αυτή αναδεικνύει η εμφάνιση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Παρά τις καταγγελίες της, σημειώνει, συνεχίζεται «η έλλειψη των απαραίτητων Μέσων Ατομικής Προστασίας (...), με τη μέριμνα για δημιουργία υποδομών και αποδυτηρίων να απουσιάζει από το σχεδιασμό της διοίκησης, και τις υπηρεσίες να βρίσκονται στο "κόκκινο" από την έλλειψη προσωπικού. Ιδιαίτερα οι συνάδελφοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή επικινδυνότητας (καθαριότητα, αποκομιδή) δίνουν τη μάχη κάτω από δυσμενείς συνθήκες, αντιμετωπίζοντας καθημερινά εστίες μόλυνσης στους δρόμους (χρησιμοποιημένα γάντια, μάσκες), με τον συγχρωτισμό οδηγών και εργατών στις καμπίνες απορριμματοφόρων και άλλων οχημάτων να κάνει επιβεβλημένη την ανάγκη καθημερινής απολύμανσης στους χώρους αυτούς».

Η διοίκηση του δήμου «δεν έχει προχωρήσει σε καμία επίσημη ενημέρωση για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν σε περίπτωση κρούσματος. Απόδειξη είναι το αλαλούμ που επικράτησε στον τρόπο αντιμετώπισης δύο κρουσμάτων σε συναδέλφους σε πόστο καθαριότητας». Οπως εξηγεί η Σωματειακή Επιτροπή, «δεν υπήρχε σαφής οδηγία για το εάν έπρεπε να συνεχίσουν να εργάζονται οι υπόλοιποι εργαζόμενοι ή να τεθούν σε καραντίνα από την πρώτη στιγμή, εάν έπρεπε να επιτραπεί ή όχι η είσοδος στον τομέα μέχρι να γίνει απολύμανση του χώρου».

Από την άλλη, η Σωματειακή Επιτροπή τονίζει για τη δημοτική αρχή ότι «όταν πρόκειται να σχεδιάσει, να οργανώσει και να συντονίσει την υλοποίηση έργων και δράσεων για το συμφέρον των εργολάβων, τότε τίποτα δεν τη σταματά. Και ενημέρωση υπάρχει, και χρήματα για τους ιδιώτες βρίσκει. Εκεί δεν υπολογίζει κανένα κόστος! Γιατί κριτήριο της πολιτικής της είναι το όφελος των ομίλων, τα κέρδη τους. Γιατί προτεραιότητα δεν είναι η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων».

Την άμεση χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) στους δικαιούχους εργαζόμενους όλων των υπηρεσιών του δήμου ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, απαιτεί από τη δημοτική αρχή Πειραιά το Σωματείο Οδηγών - Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών στον δήμο, καταγγέλλοντας πως «παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις μας το φαινόμενο της παράνομης μη χορήγησης των παραπάνω στους δικαιούχους εργαζόμενους συνεχίζεται, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία και τη σωματική τους ακεραιότητα».

Το Σωματείο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της άμεσης χορήγησης ειδικών μονωμένων εργαλείων και ειδικών γαντιών και υποδημάτων στους δικαιούχους εργαζόμενους του Ηλεκτρολογικού Τμήματος για το έτος 2021. Σημειώνει πως η μη χορήγηση τέτοιων μέσων «αποτελεί επιεικώς αμέλεια του δήμου, που γίνεται όμως εγκληματική όταν χωρίς τα αναγκαία ΜΑΠ ο δήμος Πειραιά τούς δίνει εντολή να πραγματοποιήσουν ηλεκτρολογικές εργασίες, με φανερό τον κίνδυνο για την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των ίδιων αλλά και αυτών που βρίσκονται κοντά τους. Εξίσου εγκληματικό είναι το γεγονός να δίνεται εντολή για ηλεκτρολογικές εργασίες στους εργαζόμενους χωρίς η υπηρεσία να τους παρέχει τα κατάλληλα μονωμένα εργαλεία, που έχει τουλάχιστον μία πενταετία να τους χορηγήσει, με άμεσο κίνδυνο ηλεκτροπληξίας».

Επίλυση του προβλήματος προμήθειας των εργαζομένων με τα αναγκαία ΜΑΠ ζητούν και οι εργαζόμενοι του δήμου Θεσσαλονίκης. Με πρωτοβουλία της ΔΑΣ, συγκεντρώθηκαν τουλάχιστον 200 υπογραφές εργαζομένων από τα διάφορα εργοτάξια, κάτω από το αίτημα να συζητηθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο το σοβαρό πρόβλημα των ΜΑΠ και των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας. Το αίτημα με τις υπογραφές κατατέθηκε στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και κοινοποιήθηκε σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις και τους δημοτικούς συμβούλους. Θετικά ανταποκρίθηκε άμεσα η «Λαϊκή Συσπείρωση», η οποία ζήτησε εγγράφως να συζητηθεί το θέμα. Οι εργαζόμενοι με το κείμενό τους, μεταξύ άλλων, επισημαίνουν πως η προμήθεια των ΜΑΠ μπορεί να γίνει με γρήγορες διαδικασίες, αν η διοίκηση κάνει χρήση της νομοθεσίας που υπάρχει λόγω της πανδημίας, όπως έχει πράξει και σε άλλες περιπτώσεις για εργολαβίες και προμήθειες. Επίσης, διεκδικούν την αποζημίωση που προβλέπεται για τα ΜΑΠ παρελθόντων ετών που δεν δόθηκαν και για την προμήθεια των οποίων (αδιάβροχα, άρβυλα ασφαλείας, μπουφάν, γάντια κ.ά.), έχουν πληρώσει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Τέλος, αναδεικνύουν την ανάγκη διασφάλισης συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας, τονίζοντας πως «προστασία των εργαζομένων δεν είναι μόνο τα ΜΑΠ. Είναι και η κατάσταση των εργοταξίων, η κατάσταση του στόλου οχημάτων, το πλύσιμο και η απολύμανση των οχημάτων, οι εμβολιασμοί και οι εξετάσεις που πρέπει να γίνονται, η συνεχής εκπαίδευση των εργαζομένων σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας που δεν γίνεται, οι ελλείψεις ανταλλακτικών και εργαλείων, οι ελλείψεις οχημάτων και μηχανημάτων και βέβαια οι ελλείψεις σε προσωπικό».

Κοζάνη: Να ξεκινήσουν άμεσα επαναλαμβανόμενα τεστ

Την άμεση υλοποίηση επαναλαμβανόμενων τεστ στους εργαζόμενους της «ΕΠΑΔΥΜ ΑΕ» απαιτεί με ανακοίνωσή του το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κοζάνης. Οπως σημειώνει μεταξύ άλλων το Σωματείο, την ίδια ώρα που η περιοχή πλήττεται σφοδρά από την πανδημία, και το Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης έχει ξεπεράσει τα όριά του με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, «η εργοδοσία σε μεγάλους χώρους δουλειάς σφυρίζει αδιάφορα και αποδεικνύει ότι μπροστά στο κέρδος δεν υπολογίζει ούτε την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων ούτε συνολικά την υγεία του λαού».

Η συγκεκριμένη ΣΔΙΤ, που διαχειρίζεται τα απορρίμματα και την ανακύκλωση όλης της περιοχής και όχι μόνο, έχει προχωρήσει όλο αυτό το διάστημα που η πανδημία καλπάζει σε μόνο ένα rapid test στους εργαζομένους της.

«Δεν τους φτάνουν οι αποικιοκρατικοί όροι και οι ρήτρες που τους εξασφαλίζουν τεράστια κέρδη από τη διαχείριση των απορριμμάτων που πληρώνει ο λαός», συνεχίζει η ανακοίνωση, «δεν τους φτάνει ότι ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους σε δύσκολες συνθήκες, δεν προχωράνε ούτε στα απαραίτητα περιοδικά rapid tests για την προστασία των εργαζομένων από την πανδημία. Αποδεικνύεται ότι μπροστά στα κέρδη τους δεν έχει αξία η υγεία των εργαζομένων και του λαού της περιοχής».

Και προσθέτει: «Οι εκλεγμένοι στην Τοπική Διοίκηση που διαφημίζουν αυτά τα σχήματα να μην περιορίζονται σε διαπιστώσεις για την κατάσταση με την πανδημία και να πιέσουν την εταιρεία για την ικανοποίηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Το Σωματείο απαιτεί ακόμα την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους εργαζόμενους της επιχείρησης με μισθούς και δικαιώματα που ανταποκρίνονται στη βαριά και ανθυγιεινή εργασία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ