Παρασκευή 9 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Μεγάλοι οι κίνδυνοι από τη νοσηλεία Covid ασθενών μαζί με βαρέως πάσχοντες

Και το Νοσοκομείο Κηφισιάς μετατρέπεται σταδιακά σε Covid

Τη διάθεση θαλάμων του Ογκολογικού για Covid ασθενείς παραγγέλνει η κυβέρνηση
Τη διάθεση θαλάμων του Ογκολογικού για Covid ασθενείς παραγγέλνει η κυβέρνηση
Και ενώ φουντώνουν οι καταγγελίες για υπερβάλλουσα θνησιμότητα από την «παράλληλη πανδημία» που τρέχει, με τον έναν φορέα μετά τον άλλο να εκφράζει την αγωνία του από τη μείωση έως και 40% των νέων διαγνώσεων καρκίνου λόγω αδυναμίας πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα Υγείας της μίας νόσου και της κυβερνητικής άρνησης να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας Υγείας, τις τελευταίες μέρες έλαβε επείγον «ραβασάκι» και το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς (ΓΟΝΚ) «Οι Αγιοι Ανάργυροι».

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας, με «εξαιρετικά επείγον» έγγραφο προς τους διευθυντές των κλινικών και των τμημάτων, καλεί να εξασφαλίσουν έναν δίκλινο θάλαμο από κάθε νοσηλευτικό τμήμα «για τη νοσηλεία ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών Covid-19 που θα εισάγονται στο τμήμα και μέχρι (...) τη μεταφορά αυτού σε κατάλληλη μονάδα». Με άλλα λόγια, να συρρικνωθούν θεραπείες και διαγνώσεις.

Ηδη ο παραπάνω «σχεδιασμός» έχει προχωρήσει και στο Νοσοκομείο «Μεταξά», έχοντας το ίδιο αποτέλεσμα μαζί με τον επικίνδυνο συγχρωτισμό ογκολογικών και Covid ασθενών, με μόνο διαχωριστικό μια πόρτα ή μια σκάλα, και προσωπικό να πηγαινοέρχεται από τη μία νόσο στην άλλη.

Πρόκειται για ακόμα μία πτυχή του προδιαγεγραμμένου εγκλήματος που θα εκτυλιχθεί και σ' αυτό το νοσοκομείο, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τις ανεμβολίαστες ευπαθείς ομάδες (όπως είναι οι καρκινοπαθείς) να νοσήσουν και με Covid, αποκλείοντας ασθενείς από την επικοινωνία με τον γιατρό τους μέχρι και τη διακοπή της θεραπείας. Και παράλληλα θέτει σε κίνδυνο και τους ασθενείς Covid, καθώς το μόνο που εξασφαλίζει είναι έναν χώρο «πάρκινγκ» μέχρι να αδειάσει κάποιο κρεβάτι, σε κάποιο φρακαρισμένο δημόσιο νοσοκομείο.

«Οποιον πάρει ο χάρος. Αδίστακτη και ανυποχώρητη παραμένει η κυβέρνηση, προωθώντας τη σταδιακή μετατροπή του ΓΟΝΚ σε νοσοκομείο Covid!», δηλώνει στον «Ριζοσπάστη» η Ελένη Παπαγεωργίου, επικουρική παθολόγος στο ΓΟΝΚ, μεταφέροντας την αγωνία ασθενών και υγειονομικών. Η κυβέρνηση «αφήνει στην τύχη τους τους χιλιάδες ογκολογικούς ασθενείς, πολύ υψηλού κινδύνου, που εξυπηρετούνται στο νοσοκομείο μας. Στα 15 λεπτά από το νοσοκομείο μας βρίσκονται τα μεγαθήρια της ιδιωτικής Υγείας, το "Ιατρικό" στο Μαρούσι και το "Υγεία", αλλά ούτε λόγος για επίταξη... Το κρίμα στον λαιμό τους!

Την ίδια στιγμή, το "Μεταξάς" παίρνει κι αυτό τον δρόμο του Covid νοσοκομείου, ενώ στον "Αγιο Σάββα" απολύεται γιατρός, ο πρόεδρος του σωματείου. Είναι ή δεν είναι οι ογκολογικοί ασθενείς υψηλού κινδύνου, που χρήζουν ιδιαίτερων μέτρων προστασίας; Φαίνεται ότι το κέρδος είναι "ασθενής" ακόμα μεγαλύτερου κινδύνου!».

Γιάννενα: «Αδυνατούμε να ανταποκριθούμε στο εκπαιδευτικό και κλινικό μας έργο»

Τον κίνδυνο για τη ζωή βαρέως πασχόντων ασθενών όλης της βορειοδυτικής Ελλάδας, από τη μετατροπή του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων σε υγειονομική μονάδα μίας νόσου, καταγγέλλουν όλοι οι διευθυντές τομέων του νοσοκομείου με κοινή επιστολή τους προς την 6η ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας.

Στην επιστολή επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι η απόφαση ανοίγματος 3ης ΜΕΘ Covid-19 στο ΠΓΝΙ, και μάλιστα στον χώρο ανάνηψης του χειρουργείου, «οδηγεί σε πλήρη αποδιοργάνωση τη χειρουργική αντιμετώπιση βαρέως πασχόντων ασθενών, συμπεριλαμβανομένων των ογκολογικών περιστατικών, που η καθυστέρηση αντιμετώπισής τους έχει ιδιαίτερα δυσμενείς συνέπειες».

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση να κλείσουν τα τακτικά χειρουργεία για τις ανάγκες ανοίγματος της 3ης ΜΕΘ Covid-19 είχε καταγγελθεί από την «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» ΠΓΝΙ, ενώ είχε επισημανθεί η ανάγκη ανοίγματος κλειστών ΜΕΘ στα Νοσοκομεία Αρτας και Λευκάδας με την πρόσληψη αντίστοιχου εξειδικευμένου προσωπικού, αίτημα που απορρίπτει το υπουργείο, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Η επιστολή επισημαίνει επίσης ότι η ανάπτυξη 4 ΜΕΘ για Covid περιστατικά έχει σαν αποτέλεσμα να μην επαρκεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για τη φροντίδα μη Covid ασθενών με προβλήματα που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τα άλλα νοσοκομεία της περιοχής, ξεσκεπάζοντας τα ψέματα του υπουργείου περί «εκτίναξης προσλήψεων» και «στήριξης του δημόσιου τομέα Υγείας».

Κλείνοντας οι διευθυντές των κλινικών επισημαίνουν ότι με τις παρούσες συνθήκες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην εκπαίδευση των εκατοντάδων φοιτητών της Ιατρικής και Νοσηλευτικής Σχολής Ιωαννίνων, γεγονός που έχει επισημανθεί και σε σχετική ανακοίνωση της Ιατρικής Σχολής. Από την άλλη, ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής σταθερά καταγγέλλει την άρνηση εμβολιασμού 176 τελειόφοιτων της Ιατρικής που παρέχουν καθημερινά κλινικό έργο, εκτιθέμενοι σε όλους τους κίνδυνους.

Αμεσα μέτρα για τη μείωση της διασποράς στο ΠΑΓΝΗ!

Αμεσα μέτρα για τη μείωση του κινδύνου ενδονοσοκομειακής διασποράς διεκδικεί και η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ηρακλείου (ΕΓΕΣΥΝΗ), σε ανακοίνωσή της με αφορμή όπως αναφέρει «την αναστάτωση που επικρατεί στο ΠΑΓΝΗ λόγω της ενδονοσοκομειακής διασποράς που διαπιστώθηκε τις τελευταίες μέρες, όπου πάνω από 50 κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε εργαζόμενους, συνοδούς και ασθενείς, που νοσηλεύονταν κυρίως στην Παθολογική, στη Νευρολογική και στην Ογκολογική κλινική».

«Το αίτημα επιστημόνων, της ΟΕΝΓΕ, της ΕΓΕΣΥΝΗ και άλλων πρωτοβάθμιων σωματείων υγειονομικών», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Ενωσης, «για τακτικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλο το προσωπικό των νοσοκομείων, των ΤΟΜΥ και των ΚΥ δεν έχει ικανοποιηθεί». Δεν εφαρμόζεται καν ακόμη, υπογραμμίζεται, «η απόφαση του υπουργού Υγείας (19/3) για "υποχρεωτική διεξαγωγή rapid test δύο φορές την εβδομάδα σε όλο το προσωπικό των μονάδων Υγείας του ΕΣΥ που δεν έχει εμβολιαστεί", αφού η κυβέρνηση δεν φρόντισε να εξασφαλίσει επάρκεια σε rapid test».

«Η απόφαση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ (26/2) για τεστ σε συνοδούς και στις αποκλειστικές επίσης δεν εφαρμόστηκε (τουλάχιστον μέχρι την προηγούμενη βδομάδα)», προσθέτει η ΕΓΕΣΥΝΗ, «τόσο λόγω ανεπάρκειας rapid test όσο και λόγω της μη υποχρεωτικότητάς τoυς. Καθώς το κόστος για τα πρόσθετα αυτά τεστ δεν καλύφθηκε από το κράτος, επιβάρυνε αρχικά τους ίδιους τους συνοδούς. Μετά από παρεμβάσεις (της ΕΓΕΣΥΝΗ και του Σωματείου ΠΑΓΝΗ) για δωρεάν τεστ των συνοδών, η διοίκηση της ΥΠΕ μεταβίβασε στα νοσοκομεία την υποχρέωση για την κάλυψή τους». Σύμφωνα με απόφαση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ, συνεχίζει η ανακοίνωση, «η ευθύνη της απόφασης για την ανάγκη διεξαγωγής ή προσκόμισης rapid test των συνοδών μεταφέρθηκε στους διευθυντές και τις προϊστάμενες των κλινικών (μετά από αξιολόγηση ερωτηματολογίου) και η ευθύνη για τις δειγματοληψίες μεταφέρθηκε στο υπάρχον, ελλιπές και εξαντλημένο ιατρικό προσωπικό. Μάλιστα, οι οδηγίες της διοίκησης είναι οι δειγματοληψίες να γίνονται σε χώρους των κλινικών, γεγονός που δεν προλαμβάνει τη διασπορά».

Στην προσπάθεια περιορισμού της εισόδου επισκεπτών μετά τη διασπορά, «η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ έκλεισε πριν λίγες μέρες όλες τις εισόδους/εξόδους στο νοσοκομείο με λουκέτα, ακόμη και τις πόρτες ασφαλείας». Η απόφαση αυτή, τονίζει η Ενωση, «δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα, λόγω του ενδεχομένου συνωστισμού στην κεντρική πόρτα του νοσοκομείου (από όπου πλέον περνούν 1.800 περίπου εργαζόμενοι και εκατοντάδες ασθενείς), λόγω του κινδύνου εγκλωβισμού σε περίπτωση πυρκαγιάς ή σεισμού αλλά και λόγω της δυσχέρειας στην είσοδο αναπήρων και αιμοκαθαρόμενων».

«Οι "εκπτώσεις" αυτές στα μέτρα προστασίας είναι αποτέλεσμα της κρατικής πολιτικής υποχρηματοδότησης της Υγείας», καταλήγει η ΕΓΕΣΥΝΗ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ