Σάββατο 23 Γενάρη 2021 - Κυριακή 24 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με ένα μεγάλο αφιέρωμα στο 1821 κυκλοφορεί «το κόκκινο Αερόστατο»

Κυκλοφορεί από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ το 18ο τεύχος του περιοδικού «το κόκκινο Αερόστατο», που επιμελείται η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας και απευθύνεται κυρίως σε παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου.

Το νέο τεύχος του αγαπημένου περιοδικού των παιδιών μάλιστα είναι... σχεδόν διπλό! Μιας και μπήκαμε στο 2021, έτος κατά το οποίο γιορτάζονται τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, το περιοδικό κυκλοφορεί μαζί με άλλο ένα βιβλιαράκι, ένα 36σέλιδο αφιέρωμα στο 1821, ειδικά επεξεργασμένο για τις ηλικίες στις οποίες απευθύνεται «το κόκκινο Αερόστατο».

Οπως σημειώνει δε το ίδιο το αφιέρωμα προς τους αναγνώστες του, θέλει να τους βοηθήσει... να «δουν» την Ιστορία αλλιώς! Οπως πραγματικά ήταν. «Στις σελίδες αυτού του αφιερώματος θα μάθουμε τι πραγματικά ήταν η Επανάσταση. Από ποιους έγινε και γιατί. Γιατί ήταν τόσο σημαντική τότε. Και φυσικά ποια είναι η σημασία της στο σήμερα!», σημειώνεται. «Γιατί, ως αποτέλεσμα της Επανάστασης του 1821, γεννήθηκε το κράτος της Ελλάδας, στο οποίο ζούμε κι εμείς σήμερα. Γιατί, το πώς "γεννήθηκε" το κράτος της Ελλάδας μαζί με όλη τη διαδρομή μας ως τα σήμερα, έχουν να "πουν" πολλά για το ποιοι είμαστε, από πού ερχόμαστε και πού πάμε».

Το ταξίδι του αφιερώματος ξεκινάει φυσικά από τα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τις σχέσεις που είχαν διαμορφωθεί εκεί, από ποιος ήταν ποιος και τι έκανε, το ρόλο της Εκκλησίας, των Φαναριωτών, τους κοτζαμπάσηδες, τους κλέφτες και αρματολούς, το λαό. Αναφέρεται στην εποχή των αστικών επαναστάσεων και τον αντίκτυπό τους, στην ενίσχυση της αστικής τάξης στον ελλαδικό χώρο, στα εμπόδια που συναντούσε από το οθωμανικό πλαίσιο για να φτάσει στην ίδια την επανάσταση, στο ρόλο όλων των κοινωνικών δυνάμεων της εποχής σε αυτή, στο διεθνές περιβάλλον την ίδια περίοδο σε σχέση με την επανάσταση, στην κρίση και τις εμφύλιες διαμάχες. Ολα αυτά, όπως μας έχει συνηθίσει «το κόκκινο Αερόστατο», συνοδευμένα με όμορφα γραφικά και εικόνες, με σταχυολόγηση εξαιρετικών έργων τέχνης για το θέμα, με έναν πολύ βοηθητικό χρονολογικό πίνακα, με επισήμανση των βασικών συμπερασμάτων αλλά και με προτάσεις για παραπέρα μελέτη.


Το αφιέρωμα είναι σίγουρο ότι θα ενθουσιάσει τους μικρούς αναγνώστες και ταυτόχρονα αποτελεί πολύ αξιόλογο εργαλείο για γονείς, εκπαιδευτικούς κ.λπ. Κυκλοφορεί μαζί με το 18ο τεύχος του περιοδικού, που όπως και όλα τα προηγούμενα περιλαμβάνει πλούσια ύλη.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org