Σάββατο 23 Γενάρη 2021 - Κυριακή 24 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη δημοσιότητα η σύμβαση κράτους - «Palantir»

Παραμένουν σοβαρά ερωτήματα

Σταμάτησε ξαφνικά η «σιγή ασυρμάτου» που διατήρησε για πάνω από ένα μήνα η κυβέρνηση σχετικά με την υπόθεση της εν κρυπτώ συνεργασίας της με την αμερικανική εταιρεία «εξόρυξης» και επεξεργασίας δεδομένων, «Palantir».

Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία, που ξεκίνησε ως «start-up» επιδοτούμενη από τον επενδυτικό βραχίονα της CIA, πρόσφερε χωρίς αντίτιμο και στη συνέχεια σύναψε σύμφωνο συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση τον περασμένο Μάρτη, προκειμένου να επεξεργάζεται δεδομένα που αφορούν την πανδημία και να ανατροφοδοτεί την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό.

Μετά το σάλο που προκλήθηκε και διάφορες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, η κυβέρνηση έδωσε τελικά στη δημοσιότητα τη σύμβαση με την «Palantir», που η διάρκειά της επεκτάθηκε από 6 σε 9 μήνες. Η δημοσιοποίησή της όμως επέτεινε ερωτήματα σχετικά με το είδος των προσωπικών δεδομένων που βρέθηκαν στα χέρια της και στα χέρια του κράτους.

Στο παράρτημα της σύμβασης αναφέρεται πως η «Palantir» θα λάμβανε από το ελληνικό κράτος «ψευδωνυμοποιημένα προσωπικά δεδομένα» στα οποία «περιλαμβάνονται» η ημερομηνία γέννησης ασθενών και το φύλο. Το σημείο αυτό άλλαξε στην αναθεώρηση της σύμβασης, η οποία υπεγράφη μόλις 6 μέρες μετά την αρχική συμφωνία, και αντικαταστήθηκε από τις ακόλουθες κατηγορίες δεδομένων: «Ηλικία, φύλο, νομός, δήμος και κατάσταση του/της ασθενούς».

Παράλληλα, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ενημερώνει πως μέσα σε αυτήν την περίοδο σιωπής, αφού έληξε η «δοκιμαστική περίοδος» με την «Palantir», αποφάσισε στις 31/12/2020 να προχωρήσει στη σύναψη σύμβασης με την εταιρεία παροχής επιχειρηματικών και λογιστικών υπηρεσιών «Price Waterhouse Coopers Business Solutions» (PWC) για την υλοποίηση του έργου «Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα Αναλύσεων Δεδομένων στην ομάδα διαχείρισης PLFs για την Πανδημία Covid-19», με τίμημα 73.000 ευρώ.

Σκοπός της σύμβασης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, είναι «ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός στοχευμένου εργαλείου το οποίο θα παρέχει δυνατότητες για τις αρμόδιες αρχές δημόσιας υγείας και πολιτικής προστασίας, ειδικά ως προς την οπτικοποίηση τάσεων και την εξαγωγή βασικών στατιστικών συμπερασμάτων». Ο,τι επικαλούνταν δηλαδή και για την «Palantir».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org