Σάββατο 23 Γενάρη 2021 - Κυριακή 24 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ισχυρό αποτύπωμα στην εργατούπολη της Ελευσίνας

Για τη συμβολή του Μ. Μαΐλη στη δράση του Κόμματος μίλησαν σύντροφοι εκ μέρους των Οργανώσεων Ελευσίνας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Με ένα δείγμα από τα μηνύματα που έλαβε η Οργάνωση της Ελευσίνας μετά την είδηση του θανάτου του αποχαιρέτησε τον σ. Μάκη Μαΐλη ο Κώστας Κώνστας, μέλος του ΤΓ Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ. Χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω:

«Πόσα μας δίδαξε ο αγαπημένος μας Μάκης. Ηταν πυξίδα φωτεινή στη διαμόρφωσή μας, χωρίς καμία υπερβολή. Είμαστε πολύ τυχεροί που τον είχαμε δίπλα μας...».

«Μου είχε δώσει να διαβάσω ένα βιβλίο για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού και πώς βοήθησαν οι Ελληνες Πόντιοι. Το διάβασα και το τελείωσα. Προχτές πήρα τηλέφωνο στο σπίτι τους να του πω ότι το τελείωσα. Η Κατερίνα μου είπε ότι ρώταγε για μένα και ήξερα ότι ήθελε να το συζητήσουμε. Δυστυχώς δεν το τελείωσα πιο γρήγορα, όταν ήταν πιο καλά».

«Ο Μάκης ήταν σπουδαίος. Εδειχνε πάντα φροντίδα για τους μικρότερους. Είναι πραγματικά άτυχοι όσοι νέοι σύντροφοι δεν πρόλαβαν να τον γνωρίσουν...».

«Χωρίς να το ξέρει, εγώ, ως μαθήτρια και μέλος τότε της Μαθητικής Οργάνωσης Ανω Λιοσίων, τον θαύμαζα και ήθελα να του μοιάσω. Χαίρομαι αφάνταστα που μου δόθηκε η ευκαιρία, λίγο πριν αρρωστήσει, να συναντηθούμε στον Περισσό και να του το πω. Η συγκίνηση μεγάλη. Η σπορά μένει σύντροφε Μαΐλη, θεριεύει, τίποτα δεν πήγε και δεν πάει χαμένο. Εμείς σύντροφε συνεχίζουμε ακλόνητοι, με πίστη, με δύναμη, γιατί το δίκαιο είναι με το μέρος μας και σε όλα αυτά που θα έρθουν, εσύ όπως και τόσοι άλλοι αγωνιστές με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές και το τιμημένο Κόμμα μας το ΚΚΕ, θα είσαι εκεί...».

«Αισθάνομαι τυχερός που τον γνώρισα και που είχα την τιμή να με αποκαλεί σύντροφο. Για μένα ο Μάκης δεν θα πεθάνει ποτέ, γιατί όλα αυτά για τα οποία πάλεψε είναι πιο ζωντανά από ποτέ».

Αποχαιρετώντας τον σ. Μάκη εκ μέρους της Οργάνωσης Βορειοδυτικής Αττικής και των ΚΟ Ελευσίνας, ο Κ. Κώνστας μίλησε για την προσφορά και το αποτύπωμα που άφησε στην περιοχή, ταυτόχρονα με τη συμβολή που είχε στον καταμερισμό στο πλαίσιο της Κεντρικής Επιτροπής.

Να αγαπάς τους εργάτες και να διαβάζεις...

Χαρακτηριστικά είναι όσα μετέφερε από διηγήσεις συντρόφων παλιότερων γενιών που έδρασαν μαζί με τον Μάκη Μαΐλη, όπως:

«Μπήκα στο Κόμμα αμέσως μετά τη μεταπολίτευση. Χωρίς να έχω καμία πείρα κομματικής ή συνδικαλιστικής δουλειάς. Με πρότεινε υπεύθυνο της Εργατικής Αχτίδας στην περιοχή της Ελευσίνας. Οταν του είπα ότι δεν θα μπορέσω να ανταποκριθώ στο καθήκον αυτό γιατί δεν γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα, μου είπε:

- Αγαπάς τους εργάτες;

- Ναι.

- Ε τότε θα τα καταφέρεις. Ομως δεν θα μείνεις έτσι. Θα διαβάσεις κιόλας και θα πάνε όλα καλά».

Αλλο:

«Λίγο μετά τη μεταπολίτευση είχαμε απεργία στην "Οουενς", στο γυαλάδικο. Δεν είχαμε οργάνωση, παρά μόνο μία επαφή. Τα βράδια παίρναμε φαγητό και πηγαίναμε να κάνουμε παρέα στην περιφρούρηση. Την πρώτη οργάνωση (τριάδα) που στήσαμε, τους απέλυσαν. Εμείς απογοητευτήκαμε.

Ο Μαΐλης μας είπε: Το βράδυ θα ξαναπάμε. Ετσι στήθηκε η Κομματική Οργάνωση στην "Οουενς"».

Αλλη χαρακτηριστική στιγμή της διαδρομής του:

«Στις μεγάλες απεργίες στη "Χαλυβουργική", τη δεκαετία του '70, που είχανε και μεγάλη συμμετοχή, πολλοί από τους συντρόφους το σκέφτονταν πολύ να πάνε με τον "Ριζοσπάστη" στο χέρι έξω από το εργοστάσιο όπου ήταν συγκεντρωμένοι οι εργάτες. Ο σύντροφος Μάκης φρόντισε να έχει ο "Ριζοσπάστης" ρεπορτάζ από την απεργία. Ηρθε ο ίδιος με εφημερίδες επικεφαλής συνεργείου. Δώσαμε 400 φύλλα».

Συνεχίζοντας ο Κ. Κώνστας στάθηκε στην καθημερινή έγνοια του σ. Μάκη για την οικοδόμηση του Κόμματος στην Ελευσίνα, για την έγνοια που είχε ακόμα και τους τελευταίους μήνες, που έδινε τη μάχη με την ασθένειά του, την «τεράστια και συγκινητική προσπάθεια που έκανε όλο τον τελευταίο καιρό. Ο σύντροφος Μάκης, πριν ακόμα προλάβουμε να συζητήσουμε στην ΚΟ τη μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης, είχε το άγχος πώς θα μπορέσει να ανταποκριθεί στο πλάνο του, λόγω της επιβάρυνσης της υγείας του. Φρόντισε μέχρι την τελευταία του στιγμή να είναι συνεπής, να υπερκαλύψει το πλάνο του, παρόλο που αυτοί οι μήνες ήταν ιδιαίτερα δύσκολοι για τον ίδιο».

«Μας παρότρυνες να αναλάβουμε εμείς, τα νεότερα στελέχη, ευθύνες στην παρουσίαση και στη συζήτηση σημαντικών ιδεολογικών ζητημάτων. Ησουν αυστηρός όταν αυτό το κρίσιμο ζήτημα το αμελούσαμε, αλλά ταυτόχρονα στοργικός και βοηθητικός, μας έδινες θάρρος, μας έδειχνες εμπιστοσύνη ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε. Οπως μας είπε άλλωστε η συντρόφισσά σου Κατερίνα, μιλώντας της για τα νέα στελέχη και μέλη της ΚΟ. Της είπες χαρακτηριστικά: "Θα τα καταφέρουν, είμαι σίγουρος. Οπως τα καταφέραμε κι εμείς όταν ήμασταν νέοι..."».

«Η σκυτάλη μπορεί να αλλάζει χέρια, ο μεγάλος αγώνας όμως για μια δίκαιη κοινωνία, για μια κοινωνία σοσιαλιστική - κομμουνιστική, συνεχίζεται και θα φτάσει στο τέλος του»: Με αυτήν τη δέσμευση και με στίχους του Γ. Ρίτσου ολοκλήρωσε το «στερνό αντίο» ο Κ. Κώνστας.

Πάντα στο πλάι των νέων συντρόφων της ΚΝΕ

«Θα χρειάζονταν πολλές ώρες για να αναφέρουμε τα όσα ο σύντροφος Μάκης προσέφερε σε εμάς τους νεότερους που είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε και να τον ζήσουμε από κοντά»: Με τα λόγια αυτά ξεκίνησε τον δικό του αποχαιρετισμό ο Νάσος Σκοτίδας, μέλος του ΤΣ Βορειοδυτικής Αττικής της ΚΝΕ. Μίλησε για την ακούραστη, συνεχή προσπάθεια του σ. Μάκη να ανεβαίνει το ιδεολογικοπολιτικό επίπεδο της Οργάνωσης. «Από τον σ. Μάκη μάθαμε πως η γνώση της επαναστατικής θεωρίας, της ιστορίας του κινήματος, αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για να μπορεί κανείς να μένει σταθερά όρθιος απέναντι στις πολύμορφες επιθέσεις του συστήματος και να αγωνίζεται μέχρι τέλους για την υπόθεση της εργατικής τάξης, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο», σημείωσε.

Δείχνοντας την έγνοια του για τη σωστή αφομοίωση των νέων μελών της ΚΝΕ, ο Ν. Σκοτίδας μίλησε για τις φορές εκείνες που ο ίδιος ο σ. Μάκης, «με δική του πρωτοβουλία και περίσσιο μεράκι, φρόντιζε να παρουσιάζει στις τοπικές Οργανώσεις της ΚΝΕ άρθρα και βιβλία για διάφορα ζητήματα, με στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού μορφωτικού ρεύματος στις γραμμές μας».

«Πραγματικός στρατιώτης του Κόμματος, με τη σεμνότητα που διακρίνει κάθε ακούραστο κομμουνιστή, κάθε τίμιο μέλος του ΚΚΕ, ο σύντροφος Μάκης ασχολιόταν με κάθε μικρό και μεγάλο ζήτημα. Θα θυμόμαστε χαρακτηριστικά την εντύπωση και τη χαρά που προκαλούσε στους νεότερους συντρόφους μας στην ΚΝΕ το γεγονός ότι ο ίδιος πολλές φορές συμμετείχε μαζί μας στις εξορμήσεις, στις αφισοκολλήσεις που κάναμε, ακόμα και στα αγωνιστικά κάλαντα της ΚΝΕ», συνέχισε, και κατέληξε: «Σε αποχαιρετάμε με σεβασμό και υπερηφάνεια και δίνουμε υπόσχεση ότι εμείς, οι νέοι κομμουνιστές, θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για τους σκοπούς που και εσύ ο ίδιος πάλευες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(26/1/2021)
Συλλυπητήρια στο ΚΚΕ για την απώλεια του Μάκη Μαΐλη(26/1/2021)
Πορεία που ενσαρκώνει τα πιο σπουδαία ιδανικά του ΚΚΕ(23/1/2021)
Επίσκεψη στο Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης»(28/12/2010)
Βιβλιοπαρουσιάσεις από την ΚΟΑ του ΚΚΕ(3/12/2009)
Εκδηλώσεις για το Σοσιαλισμό(25/11/2009)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org