Σάββατο 23 Γενάρη 2021 - Κυριακή 24 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
«Αέρας στα πανιά» των εφοπλιστών και των μεγάλων ομίλων

Νέα βαριά χρηματοδοτικά πακέτα για τους εφοπλιστές και συνολικά τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στη «ναυτιλιακή βιομηχανία» και ένταση της επίθεσης σε βάρος των ναυτεργατικών δικαιωμάτων, είναι οι άξονες του νομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας, που συζητιέται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και ψηφίζεται την ερχόμενη Τετάρτη.

Το νομοσχέδιο, από το πρώτο μέχρι το τελευταίο άρθρο, περιλαμβάνει νέα προνόμια για εφοπλιστές, επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στις θαλάσσιες μεταφορές, στα λιμάνια, στα ναυπηγεία, στη ναυπηγοεπισκευή, στον παράκτιο τουρισμό, στην αλιεία, στις υδατοκαλλιέργειες, στην εξόρυξη και μεταφορά πετρελαίου - φυσικού αερίου σε υποδομές αποθήκευσης και διανομής μέσω των αγωγών από τα λιμάνια της χώρας.

Για τους ναυτεργάτες αυτό που προβλέπει είναι η παράταση της αναστολής και παραπέρα αύξηση ουσιαστικά της ανεργίας, καταδικάζοντάς τους να ζήσουν με 534 ευρώ, ή με το επίδομα ανεργίας των 350 ευρώ, για την απόδοση του οποίου είναι τέτοιες οι προϋποθέσεις που η πλειοψηφία των ανέργων μένει εκτός.

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκης, παρουσίασε το νομοσχέδιο με μεγαλοστομίες του τύπου «τομή για την ενίσχυση της νησιωτικότητας», ότι με αυτό «θα αλλάξει η ζωή των νησιωτών» κ.λπ. Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο ενώ όλα τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια, με την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ να επικεντρώνει στα προγράμματα χρηματοδότησης των εφοπλιστών, που τα χαρακτήρισε «άδειο πουκάμισο», επειδή δεν αναφέρονται συγκεκριμένα στοιχεία. Ο υπουργός ωστόσο επιβεβαίωσε ότι αυτά θα είναι γενναία.

Οπως ανέδειξε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, η κυβέρνηση με το νομοθέτημα αυτό προωθεί ανάγκες και συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, περιέχοντας σειρά αντιλαϊκών μέτρων που αφορούν την μετά τον κορονοϊό εποχή.

Επισήμανε ότι τα μέτρα που προβλέπει, τόσο με τα χρηματοδοτικά εργαλεία, όσο και τα νέα προνόμια και τα αντεργατικά μέτρα, δίνουν επιπλέον αέρα στα πανιά της επιθετικότητας εφοπλιστών και των άλλων επιχειρηματιών σε βάρος των εργαζομένων και μάλιστα σε κλάδους (ναυτεργάτες, εργαζόμενοι στον Τουρισμό, ναυπηγοεπισκευή, κατασκευές) όπου ήδη επικρατούν συνθήκες γαλέρας.

Αναφορά έκανε και για τις διατάξεις για τη Ναυτική Εκπαίδευση, που προβλέπουν συνέχιση των προσλήψεων ωρομισθίων, ενώ οι προσλήψεις διευθυντών θα είναι υπόθεση αποκλειστικά του υπουργού... Ολα αυτά βέβαια σε συνδυασμό με το γεγονός ότι παραμένει και ενισχύεται το στρατιωτικό καθεστώς των σχολών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ