Σάββατο 23 Γενάρη 2021 - Κυριακή 24 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
21ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Προετοιμάζουμε τη μεγάλη πανεξόρμηση με τις Θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής

Με τον «Ριζοσπάστη» του επόμενου Σαββατοκύριακου σε ειδικό ένθετο το πρώτο κείμενο

Για μια μεγάλη πανεξόρμηση με τον επόμενο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» (30 - 31/1), που θα κυκλοφορήσει με το πρώτο κείμενο των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 21ο Συνέδριο, ετοιμάζονται οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα.

Θυμίζουμε ότι το πρώτο αυτό κείμενο θα έχει θέμα: «Ο απολογισμός και τα συμπεράσματα από τη δράση της ΚΕ και όλου του Κόμματος από το 20ό στο 21ο Συνέδριο - Το Κόμμα ως καθοδηγητής του επαναστατικού εργατικού κινήματος, της κοινωνικής συμμαχίας στην πάλη για τον Σοσιαλισμό - Κομμουνισμό».

Θα ακολουθήσει το δεύτερο κείμενο: «Η σημερινή διεθνής πραγματικότητα και το πολιτικό - στρατιωτικό πλαίσιο του σύγχρονου κόσμου. Η κατάσταση στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα και η δράση του ΚΚΕ. Οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην εγχώρια οικονομία και στο πολιτικό σύστημα της χώρας». Και τέλος θα δημοσιευτεί το τρίτο κείμενο: «Η ταξική διάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας, η κατάσταση της εργατικής τάξης σήμερα, η πορεία του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, η προώθηση της κοινωνικής συμμαχίας και η παρέμβαση του ΚΚΕ».

Για την προετοιμασία της εξόρμησης δηλώσεις κάνουν στον «Ριζοσπάστη» Γραμματείς Επιτροπών Περιοχής του Κόμματος.

ΑΤΤΙΚΗ
Ετοιμαζόμαστε για ένα μεγάλο πολιτικό άνοιγμα στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα

Η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, αναφέρει:

«Τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ στην Αττική προετοιμάζονται πυρετωδώς για τις πανεξορμήσεις. Ολες οι Οργανώσεις έχουν βάλει ψηλά τον πήχη των πλάνων διακίνησης για τα επόμενα τρία Σαββατοκύριακα. Φιλοδοξούμε να διακινήσουμε δεκάδες χιλιάδες φύλλα και να πραγματοποιήσουμε ένα μεγάλο πολιτικό άνοιγμα στην εργατική τάξη, στα λαϊκά στρώματα, στους νεολαίους, που ζουν και εργάζονται στο Λεκανοπέδιο.

Θέλουμε όλα τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ να προμηθευτούν τις Θέσεις της ΚΕ και να τις μελετήσουν. Ταυτόχρονα, σε κάθε χώρο δουλειάς που βρίσκεται μέλος ή φίλος του ΚΚΕ πρέπει να φτάσουν οι Θέσεις και να διακινηθούν πλατιά μέσα στους εργαζόμενους. Χιλιάδες νέοι και νέες να πάρουν το κείμενο της ΚΕ στα χέρια τους και να διαπιστώσουν ποιο είναι πραγματικά το σύγχρονο και πρωτοπόρο Κόμμα που μπορεί να εκφράσει τους προβληματισμούς για το πώς θα κατακτηθεί το μέλλον που πραγματικά αξίζει σε αυτούς και στην εργατική τάξη.

Να έρθουν σε επαφή με τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ για όλα τα ζητήματα που δεσπόζουν στις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις. Τα κριτήρια που το Κόμμα θέτει για να αξιολογεί συλλογικά τη δράση του, να καθορίζει τους στόχους του για το επόμενο διάστημα, προκειμένου να γίνεται ικανότερο στην πάλη για την υπεράσπιση των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων, στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για την οικοδόμηση της συμμαχίας των εργατών και των βιοπαλαιστών της πόλης και της υπαίθρου απέναντι στην πολιτική των μονοπωλίων και του κεφαλαίου. Στην πάλη ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση για την εργατική εξουσία και τον σοσιαλισμό.

Στην Αττική βρίσκονται συγκεντρωμένοι μεγάλοι χώροι δουλειάς σε κλάδους που το Κόμμα μας ιεραρχεί την παρέμβασή του. Στη βιομηχανία, στη μεταποίηση, στις μεταφορές, στα λιμάνια, στις τηλεπικοινωνίες και την πληροφορική. Μεγάλα νοσοκομεία όπου οι υγειονομικοί δίνουν καθημερινά τη μάχη για την υπεράσπιση της υγείας του λαού. Εδώ σχεδιάζονται και υλοποιούνται σοβαρές αστικές στρατηγικές επιλογές, με αρνητικές συνέπειες σε όλες τις πλευρές της ζωής της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

Οι απαιτήσεις για να αντιστοιχηθεί η δράση της ΚΟ Αττικής σε αυτές τις συνθήκες είναι αντικείμενο συνεχούς επεξεργασίας στις Οργανώσεις μας. Σε αυτήν την κατεύθυνση, οι Θέσεις για το Συνέδριο θα είναι πολύτιμο εφόδιο.

Η παρέμβαση των κομμουνιστών στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολεία και στις σχολές, με όρους ιδεολογικοπολιτικής αντεπίθεσης, αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ισχυροποίηση του Κόμματος και την οικοδόμηση στέρεων δεσμών με τον εργαζόμενο λαό.

Πηγαίνοντας προς το Συνέδριο του Κόμματος, επιδιώκουμε να κουβεντιάσουμε με εργαζόμενους που συναντηθήκαμε σε διάφορες μάχες, όμως μπορεί να μην έχουμε σταθερή επικοινωνία και επαφή, με κόσμο που δεν συμφωνεί σε όλα μαζί μας, αλλά λέει "ευτυχώς που υπάρχει το ΚΚΕ", συνολικά με τους ανθρώπους του μόχθου για την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, να ακούσουμε τα βάσανα και τους προβληματισμούς τους, τις σκέψεις και την κριτική τους που δεν μας φοβίζει, ίσα ίσα την ακούμε με προσοχή.

Τα κείμενα των Θέσεων θα τροφοδοτήσουν μια τέτοια κουβέντα και θα μας δώσουν εργαλεία για να "διαβάσουμε" από τη σκοπιά των συμφερόντων της εργατικής τάξης τις εξελίξεις και τα καθήκοντα που προκύπτουν, να γίνουμε πιο απαιτητικοί με τη δουλειά μας.

Σε αυτήν την προσπάθεια θέλουμε να εντάξουμε και τους οπαδούς του Κόμματος, που είναι μια κρίσιμη δύναμη δίπλα από τις Κομματικές Οργανώσεις και θα συμβάλουν για μια ακόμα φορά για να διαδοθούν οι Θέσεις.

Οι Κομματικές Οργανώσεις παράλληλα προπαγανδίζουν την κυκλοφορία των Θέσεων αξιοποιώντας αφίσες, πανό και κάθε άλλο πρόσφορο μέσο, ενημερώνοντας τον λαό και δημιουργώντας κλίμα άμιλλας μεταξύ τους.

Δίνουμε και αυτήν τη μάχη με αισιοδοξία, με τη δύναμη που μας δίνουν η Ιστορία του Κόμματός μας και η πίστη ότι το δίκιο είναι με τον λαό και όχι με τους εκμεταλλευτές και το πολιτικό τους προσωπικό».

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Θα φτάσουμε παντού με το μήνυμα του Συνεδρίου

Η Θεανώ Καπέτη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, δηλώνει για τη μεγάλη μάχη της πανεξόρμησης:

«Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες της Κεντρικής Μακεδονίας, τα μέλη και τα στελέχη της ΚΝΕ, αλλά και πολλοί φίλοι του Κόμματος, εδώ και μέρες με ενθουσιασμό βρίσκονται σε θέση μάχης για να υποδεχτούν την πιο σπουδαία και σημαντική στιγμή για ένα ΚΚ, τη δημοσίευση των Θέσεων της ΚΕ για το 21ο Συνέδριο.

Εχουμε συνείδηση ότι οι Θέσεις της ΚΕ για το Συνέδριο αφορούν κάθε εργατικό - λαϊκό άνθρωπο, κάθε νέο και νέα. Το περιεχόμενό τους είναι άρρηκτα δεμένο με τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εργατόκοσμος, οι αυτoαπασχολούμενοι και οι βιοπαλαιστές αγρότες, καθώς και οι οικογένειές τους. Γιατί οι Θέσεις δίνουν συνολική απάντηση για τη βαρβαρότητα στην οποία ζουν. Διαφωτίζουν για τις αιτίες και τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και κυρίως για τη διέξοδο που προτείνει το ΚΚΕ, το δρόμο που πρέπει να χαράξει το εργατικό κίνημα και το κίνημα των σύμμαχων στρωμάτων των αυταπασχολουμένων.

Εχουμε συνείδηση και συσσωρευμένη πείρα από την πάλη που αναπτύξαμε όλη την προηγούμενη περίοδο, ότι είναι πολλοί και πολλές που μας παρακολουθούν και ενδιαφέρονται για τις προβλέψεις μας, τις αναλύσεις μας, την πρότασή μας, για να βγουν από τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού συστήματος. Με πολλούς από αυτούς συναντηθήκαμε στους αγώνες που αναπτύχθηκαν, με άλλους ξαναπιάσαμε επαφή μετά από χρόνια.

Γι' αυτό και αυτές τις μέρες, με συνεδριάσεις, συσκέψεις και ατομικές συνεργασίες οργανώνουμε, σχεδιάζουμε, καταμερίζουμε τα πλάνα που έχουμε θέσει για χιλιάδες φύλλα διακίνησης, με χαρτί και μολύβι, ώστε κάθε μέλος του Κόμματος και της ΚΝΕ, καθώς και οι οπαδοί να φτάσουν σε όλους τους συναδέλφους, φίλους και γνωστούς με τα κείμενα των Θέσεων. Και φυσικά με ιδιαίτερη ευθύνη κάθε μέλος του Κόμματος και της ΚΝΕ, καθώς και ο περίγυρος να τα μελετήσουν σε βάθος και να καταθέσουν τη γνώμη τους στις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν.

Στόχος μας να φτάσουμε σε εκατοντάδες χώρους δουλειάς, καταρχήν στις μεγάλες παραγωγικές μονάδες της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής, στους εργασιακούς χώρους που συγκεντρώνονται μαζικά οι εργαζόμενοι και η νεολαία, αλλά και στις πόλεις και τα χωριά της περιοχής.

Ταυτόχρονα οργανώνουμε και την άμιλλα ανάμεσα σε ΚΟΒ και ΤΟ, αλλά και την πλατιά προπαγάνδα, με πανό, αφίσες, σποτάκια κ.ά. για να φτάσει παντού το μήνυμα του Συνεδρίου. Για δυνατό ΚΚΕ - Οργανωτή της εργατικής - λαϊκής πάλης - Για το Σοσιαλισμό».

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Με αποφασιστικότητα και αυτοθυσία στη μάχη

Ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας, σημειώνει:

«Για την ΚΟ Δυτικής Ελλάδας και τα καθοδηγητικά της όργανα, όπως και πανελλαδικά, εκείνο που καθορίζει το στόχο και τον τρόπο διεξαγωγής κι αυτής της μάχης, είναι ότι πρόκειται για το "καλημέρα" της προσυνεδριακής περιόδου και το ίδιο το περιεχόμενό της, που είναι η ισχυροποίηση του Κόμματός μας και η πρόοδος της υπόθεσής μας.

Αυτό σημαίνει ότι ο "Ριζοσπάστης" με το κείμενο της ΚΕ πρέπει, οπωσδήποτε, να φτάσει, εκτός από τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, και σε έναν ευρύτερο κύκλο οπαδών, φίλων, συνεργαζόμενων κ.ά. ανθρώπων που μας παρακολουθούν και μας εκτιμούν.

Η σχετική διεργασία στην ΚΟ, στην ΚΝΕ και στον περίγυρό μας συνεχίζεται και σ' αυτήν επιβεβαιώνεται η διακίνηση και του τελευταίου φύλλου, αλλά και το σχέδιο της διακίνησης άνθρωπο τον άνθρωπο.

Η μάχη αυτή είναι διπλή, γιατί εκείνο το Σαββατοκύριακο θα σφραγιστεί και η υπερκάλυψη του πλάνου μας της Οικονομικής Εξόρμησης, με ανεβασμένους όλους τους κρίσιμους κομματικούς δείκτες.

Είναι, λοιπόν, απαραίτητη η στράτευση του συνόλου του δυναμικού της ΚΟ και όσο γίνεται μεγαλύτερου τμήματος της επιρροής της, καθώς επίσης και της ΚΝΕ, η έμπρακτη αποφασιστικότητα και αυτοθυσία όλων μας, σε πείσμα των δυσκολιών της περιόδου».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org