Σάββατο 23 Γενάρη 2021 - Κυριακή 24 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν κρατιούνται...

Ο πιο ένθερμος οπαδός των «πιστοποιητικών εμβολιασμού» είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, ο οποίος έχει συστήσει μια «διεθνή επιτροπή για την κρίση στον Τουρισμό», με στόχο να ανακαλύψει τον πιο σύντομο δρόμο για την «επιστροφή στην κανονικότητα». Στην προεδρία της «τεχνικής ομάδας» αυτής της επιτροπής βρίσκεται η Ελλάδα, με τον αρμόδιο υπουργό Τουρισμού. Δείχνοντας την ανυπομονησία του να κυλήσει ο χρόνος μπροστά και να ξαναρχίσουν επιτέλους τα «κοπτήρια» του παγκόσμιου τουρισμού να παράγουν κέρδη για τους ιδιοκτήτες των μεγάλων ομίλων, ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού δήλωσε από τη Μαδρίτη ότι «η διάθεση εμβολίων είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά η επανεκκίνηση του τουρισμού δεν μπορεί να περιμένει». Η άποψή του είναι μια παράφραση του διαφημιστικού μηνύματος που χρησιμοποίησε πρόσφατα μια μεγάλη αεροπορική εταιρεία, η οποία έλεγε στους εν δυνάμει επιβάτες της «εμβολιάσου και έφυγες» («Jab and go»), την ώρα που ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι επιστήμονες δεν έχουν πει με σιγουριά αν το εμβόλιο αποτρέπει τη μετάδοση του ιού από όποιον το έχει κάνει, ή αν ο εμβολιασμένος συνεχίζει να μεταδίδει κανονικά, ακόμα και αν ο ίδιος δεν νοσεί.

... με τίποτα

Η όλη συζήτηση πάντως δύο πράγματα φανερώνει: Οτι όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, η πολιτική της κυβέρνησης εκφράζει πλήρως το σύνθημα «Ο Τουρισμός δεν μπορεί να περιμένει», εννοώντας βέβαια τα κέρδη των μεγάλων ξενοδοχειακών ομίλων, των «τουρ οπερέιτορ», των εφοπλιστών, των αεροπορικών εταιρειών και της κρουαζιέρας. Το περασμένο καλοκαίρι αυτό μεταφράστηκε σε άνοιγμα του Τουρισμού χωρίς τα αναγκαία μέτρα, «για να μην αποθαρρυνθούν οι τουρίστες», με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα. Το δεύτερο που προκύπτει είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επιλεγεί σε ρόλο «λαγού» από τα μονοπώλια για να προωθήσει «ιδέες» και συμβιβασμούς στην ΕΕ, που θα επιτρέψουν ένα πιο γρήγορο άνοιγμα του Τουρισμού. Αυτό δείχνουν τα συγχαρητήρια της IATA προς τον πρωθυπουργό για την πρότασή του σχετικά με το «πιστοποιητικό εμβολιασμού», αλλά και δημοσιεύματα που επιβεβαιώνουν ότι οι ισχυρότεροι παίχτες της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας τρέφουν μεγάλη εκτίμηση για το αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο.

Διαβολικό;

Με το «καλημέρα» γίνονται σκόνη οι αυταπάτες ακόμα και για τον πιο δύσπιστο, που έκανε το λάθος να πάρει στα σοβαρά τις διάφορες παρόλες που ακούστηκαν για την εκλογή Μπάιντεν. Ενα από τα πρώτα «δημοκρατικά» χτυπήματα του νέου Προέδρου των ΗΠΑ είναι η αναγνώριση του Γκουαϊδό ως Προέδρου της Βενεζουέλας. Αυτό ανήγγειλε ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, μιλώντας στη Γερουσία και τονίζοντας ότι «οι κυρώσεις προς τη Βενεζουέλα θα είναι πιο αποτελεσματικά στοχευμένες», ώστε να «εξαναγκάσουν σε παραίτηση» τον εκλεγμένο Πρόεδρο της χώρας. Ετσι ...όμορφα ξημερώνει η «επόμενη μέρα» στις ΗΠΑ, μετά την «ολική επαναφορά» και τη «σημαντική εξέλιξη για τα κινήματα», όπως έλεγε η «Αυγή», όταν πανηγύριζε για την εκλογή Μπάιντεν. Εκτός αν ως «κινήματα» η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ εννοούσε αυτά στα οποία εξειδικεύονται οι αμερικανικές κυβερνήσεις, δηλαδή τα πραξικοπήματα, οι ανατροπές εκλεγμένων κυβερνήσεων κ.ο.κ. Ποιος ξέρει... Μπορεί αυτήν τη φορά να μην είναι «διαβολικό» το σχέδιο, όπως επί Τραμπ, αλλά σίγουρα κι αυτό θα είναι για καλό...

Ούτε ψύλλος...

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να παίξει εδώ τον γεωπολιτικό της ρόλο, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις ιδρυτικές της αξίες για παροχή εμβολίων στον υπόλοιπο κόσμο». Τα παραπάνω λόγια της αρμόδιας επιτρόπου της ΕΕ για την Υγεία είναι μια ακόμα πρόκληση. Δεν φτάνει που η Κομισιόν δεν δίνει στη δημοσιότητα τα επτασφράγιστα συμβόλαια με τις εταιρείες παραγωγής εμβολίων. Δεν φτάνει που δεν επιτρέπει στις χώρες - μέλη της να προμηθεύονται εμβόλια, έξω από αυτά τα συμβόλαια. Δεν φτάνουν οι μεγάλες ελλείψεις σε όλες τις χώρες, ως αποτέλεσμα ανταγωνισμών ανάμεσα στις φαρμακευτικές εταιρείες. Τώρα, θέλει να κάνει και τον τροχονόμο στα εμβόλια, όχι βέβαια από αυτά που δεν έχει για να καλύψει σ' αυτή τη φάση τις ανάγκες της, αλλά από το περίσσευμα που θα αποκτήσει όταν η παραγωγή και οι προμήθειες φτάσουν στο «φουλ».

... στον κόρφο τους

Κι ενώ δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα κάνουν πολλούς μήνες ακόμα να δουν εμβόλια, η ΕΕ ακονίζει τα νύχια της για τη «διπλωματία του εμβολίου», αξιοποιώντας ένα σκεύασμα που σώζει ζωές σαν εργαλείο στους ανταγωνισμούς της με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και καπιταλιστικά κράτη. Φοράει, μάλιστα, με θράσος την προβιά του «ευαγούς ιδρύματος», αφού, όπως λέει, θα συνεισφέρει στον εμβολιασμό σε ευάλωτους πληθυσμούς, σε χώρες με χαμηλό εισόδημα. Οπως στην Αφρική, όπου όλως τυχαίως ισχυρές δυνάμεις της ΕΕ ανταγωνίζονται με την Κίνα. 'Η όπως στα Δυτικά Βαλκάνια, που είναι «ψηλά στη λίστα» για την ευρωατλαντική ολοκλήρωση, στην κούρσα των ανταγωνισμών με τη Ρωσία. «Ούτε ψύλλος στον κόρφο τους», δηλαδή, για τους λαούς που ετοιμάζεται να «βοηθήσει» η ΕΕ. Υπάρχει, άλλωστε, και το προηγούμενο της «βοήθειας» στα συστήματα Υγείας των κρατών - μελών, που κατέρρευσαν το ένα μετά το άλλο, αφήνοντας εκατόμβες νεκρών.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 23 Γενάρη

1783 Γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας Μαρί Ανρί Μπέιλ (Σαντάλ).

1870 Ο στρατός των ΗΠΑ διαπράττει ένα ακόμα έγκλημα κατά των ιθαγενών Αμερικανών, δολοφονώντας 173 γυναικόπαιδα σε καταυλισμό στον ποταμό Μαριάς («Σφαγή του Μαριάς» στη Νεβάδα).

1898 Γεννιέται ο μεγάλος Σοβιετικός σκηνοθέτης Σεργκέι Αϊζενστάιν. Εργα του «Η απεργία», «Θωρηκτό Ποτέμκιν», «Οκτώβρης», «Ιβάν ο Τρομερός» κ.ά.

1910 Γεννιέται ο Βέλγος Ρομά κιθαρίστας της τζαζ Τζάνγκο Ράινχαρντ.

1912 Γεννιέται ο Σοβιετικός διευθυντής όπερας Μπόρις Ποκρόφσκι, διευθυντής του θεάτρου Μπολσόι από το 1943 έως το 1982.

1933 Η χωροφυλακή στη Νάουσα ανοίγει πυρ κατά των 3.000 εργατών που πέταξε ο Λαναράς στους δρόμους και των οικογενειών τους, οι οποίοι διαμαρτύρονταν μπροστά στο δημαρχείο. Ως αποτέλεσμα 4 εργάτες έπεσαν νεκροί και 20 τραυματίστηκαν. Τα γεγονότα ξεσήκωσαν κύμα διαμαρτυριών σε όλη την Ελλάδα.

1943 Οι δυνάμεις της 8ης Στρατιάς του Μοντγκόμερι καταλαμβάνουν την Τρίπολη της Λιβύης που κατείχαν οι δυνάμεις του Αξονα.

1944 Πεθαίνει ο Νορβηγός συμβολιστής ζωγράφος Εντβαρντ Μουνκ.

1968 Το αμερικανικό κατασκοπευτικό σκάφος «Πουέμπλο» με 83μελές πλήρωμα καταλαμβάνεται από περιπολικά σκάφη της ΛΔ Κορέας.

1968 Πεθαίνει ο Κύπριος κομμουνιστής ποιητής Θεοδόσης Πιερίδης.

Κυριακή 24 Γενάρη

1776 Γεννιέται ο Γερμανός συγγραφέας Ερνστ Θέοντορ Αμαντέους Χόφμαν.

1937 Η Γαλλία συμφωνεί να παραδώσει την Αλεξανδρέττα στην Τουρκία, αν και ανήκε στη Συρία. Η περιοχή ανακηρύσσεται αυτόνομη το 1938 και εκχωρείται τελικά στην Τουρκία το 1939.

1939 Ισχυρός σεισμός 8,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει τη Χιλή σκορπώντας το θάνατο σε 28.000 ανθρώπους.

1942 Μια ειδική προεδρική επιτροπή των ΗΠΑ αποδίδει ευθύνες σε υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματικούς, λέγοντας ότι απέτυχαν να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα για την υπεράσπιση του Περλ Χάρμπορ.

1944 Ο κατοχικός υπουργός Εργασίας Νικόλαος Καλύβας εκτελείται στην Αθήνα από την Οργάνωση Προστασίας Λαϊκού Αγώνα (ΟΠΛΑ).

1946 Με απόφαση του ΟΗΕ συγκροτείται η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας του Οργανισμού.

1965 Πεθαίνει ο Βρετανός πολιτικός Ουίνστον Τσόρτσιλ, 2 φορές πρωθυπουργός της χώρας του.

1990 Η Ιαπωνία εκτοξεύει το πρώτο της σεληνιακό ρομποτικό εξερευνητικό σκάφος (το «Χίτεν»), που ήταν και το πρώτο αντίστοιχο σκάφος μετά το σοβιετικό «Λούνα-24», 24 ολόκληρα χρόνια πριν.

1991 Το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ψηφίζει τη διακήρυξη ανεξαρτησίας της από τη Γιουγκοσλαβία.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ