Σάββατο 23 Γενάρη 2021 - Κυριακή 24 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΕΩΝ»
Ενταση των απαγορεύσεων, της καταστολής και ασφυκτικός έλεγχος της ενημέρωσης

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση όσα μέτρα κι αν επιστρατεύσει δεν πρόκειται να ξεμπερδέψει με τις δίκαιες διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Το εθνικό σχέδιο άγριας καταστολής των λαϊκών κινητοποιήσεων με νέες μεθόδους, νέο εξοπλισμό και με απόλυτα ελεγχόμενο τρόπο από τις αρχές, ακόμα και στην αναμετάδοση από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, παρουσίασε την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης.

Το κυβερνητικό σχέδιο έρχεται να επιβεβαιώσει πως η κυβέρνηση έχει σκοπό να επιβάλει την αντιλαϊκή πολιτική «διά πυρός και σιδήρου», όπως κάνει άλλωστε και με την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας. Είναι ενδεικτικό πως το κυβερνητικό σχέδιο και το Προεδρικό Διάταγμα που προηγήθηκε υπερβαίνουν ακόμη και διατάξεις αυτού του αντιδραστικού νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση, λύνοντας περαιτέρω τα χέρια των κατασταλτικών μηχανισμών για τον περιορισμό, την απαγόρευση και τη διάλυση των συγκεντρώσεων.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Στο σχέδιο της κυβέρνησης αποτυπώνονται οι ασφυκτικοί περιορισμοί που επιχειρεί να θέσει σε αυτές. Συγκεκριμένα:

  • Η καταχώρηση των στοιχείων του «οργανωτή» μιας συνάθροισης σε πλατφόρμα μέσω του taxis στόχο έχει να τυλίξει σε μία «κόλλα χαρτί» και να εξοντώνει δικαστικά και οικονομικά «οργανωτές» κινητοποιήσεων, φορτώνοντάς τους ενέργειες άσχετες με τις διαδηλώσεις, ακόμα και προβοκάτσιες.
  • Η πρόβλεψη ότι θα ελέγχεται αυστηρά το τι προβάλλεται στα ΜΜΕ και ότι οι δημοσιογράφοι και οι φωτογράφοι θα κάνουν τη δουλειά τους σε χώρο που θα υποδεικνύει και θα ελέγχει η ΕΛ.ΑΣ., με στόχο την «ανεμπόδιστη διεξαγωγή των αστυνομικών επιχειρήσεων», οδηγεί στην επιβολή καθεστώτος προληπτικής λογοκρισίας, στον ασφυκτικό κρατικό έλεγχο στην πληροφόρηση και την ενημέρωση. Επιπλέον, στην απόκρυψη περιστατικών αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, π.χ. όσων έγιναν στις πρόσφατες κινητοποιήσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου ή στο Εφετείο, στη δίκη της Χρυσής Αυγής.
  • Η πρόβλεψη για εκφοβιστικούς ελέγχους προσώπων και ΙΧ, ακόμα και μακριά από το χώρο πραγματοποίησης συγκεντρώσεων, σημαίνει προληπτική καταστολή των συγκεντρώσεων. Τα παραδείγματα είναι άλλωστε πάμπολλα για συλλήψεις «στο σωρό» πριν από κινητοποιήσεις και για παραπομπές ανθρώπων που δεν έχουν σχέση με τα αδικήματα που τους φορτώνονται.
  • Εισάγονται νέες, αόριστες εννοιών και όροι που θα αξιοποιούνται κατά το δοκούν από την αστυνομία, για να διαλύει και να απαγορεύει συγκεντρώσεις. Πολλοί είναι οι ασφυκτικοί περιορισμοί που επιβάλλονται, με πρώτο την καθιέρωση ενός νέου επιχειρησιακού δόγματος, το οποίο προβλέπει την αξιολόγηση σε διαβαθμισμένη κλίμακα της επικινδυνότητας μιας συνάθροισης, βάσει της οποίας θα «καταρτίζονται τα επιχειρησιακά σχέδια». Βασικά κριτήρια της αξιολόγησης είναι τα αστυνομικά κριτήρια του «κινδύνου για τη δημόσια ασφάλεια» και της «απειλής για σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής». Είναι δηλαδή «κριτήρια» - προφάσεις για την απαγόρευση των λαϊκών κινητοποιήσεων, όπως έχει συμβεί πρόσφατα, αλλά και στο παρελθόν. Προστίθεται επίσης ο όρος της «τρωτότητας», σε σχέση με το αν οι αρχές εκτιμούν ότι θα παρεισφρήσουν σε συλλαλητήριο άτομα που θα προκαλέσουν επεισόδια. Ο όρος αυτός διευκολύνει μια απόφαση καταστολής μετά από δράση προβοκατόρων, αφού πάμπολλες φορές στο παρελθόν προβοκάτορες - κουκουλοφόροι μπαίνουν σε κινητοποιήσεις, προκειμένου να αποτελέσουν το καλύτερο άλλοθι για την καταστολή.
  • Καθιερώνεται η λεγόμενη κλιμακούμενη χρήση μέσων καταστολής στις συναθροίσεις. Σύμφωνα με τον υπουργό, «εκείνο που σαφώς αποτελεί δέσμευση, πλέον, της αστυνομίας είναι η αναλογική και κατά το δυνατόν περιορισμένη χρήση των δακρυγόνων». Η χρήση νερού ή δακρυγόνων είναι βασικό συστατικό του σχεδίου, όπως άλλωστε φάνηκε στην καταστολή της πορείας του ΚΚΕ στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
  • Επιβάλλεται επίσης, σε συνδυασμό με τo παραπάνω, «μεγεθολόγιο» για το ποιες συναθροίσεις είναι μικρές ή μεγάλες, ώστε να επιβάλλονται τα ανάλογα περιοριστικά μέτρα.
Αθλιο ιδεολογικό αποτύπωμα

Στο σύνολό τους ο αντιδραστικός νόμος για τις διαδηλώσεις και το κυβερνητικό σχέδιο που παρουσιάστηκε εμφανίζουν τις διαδηλώσεις ως «θερμοκήπια» εγκληματικών ενεργειών, και μ' αυτόν τον τρόπο επιχειρούν να συκοφαντήσουν και να αποτρέψουν τη μαζική συμμετοχή σε διαδηλώσεις. Αλλά και να δικαιολογήσουν την καταστολή, για την οποία διαχρονικά αξιοποιούνται προβοκατόρικες ομάδες και μηχανισμοί, με τους οποίους το κράτος και οι υπηρεσίες του πολλές φορές βρίσκονται σε άμεση συνεννόηση.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχολιάζοντας τα νέα μέτρα, «η κυβέρνηση όσα μέσα κι αν επιστρατεύσει δεν πρόκειται να ξεμπερδέψει με τις δίκαιες διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, με τις εργατικές - λαϊκές διεκδικήσεις, που θα φουντώνουν μαζί με τα προβλήματα που γεννάει η κυβερνητική πολιτική».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ