Σάββατο 23 Γενάρη 2021 - Κυριακή 24 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΓΥΜΝΑΣΙΑ - ΛΥΚΕΙΑ
Ανοίγουν από 1η Φλεβάρη, αλλά «σαν να μην πέρασε μια μέρα»
  • Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης
  • Κλειστά παραμένουν τα ΑΕΙ, καθηλωμένοι οι φοιτητές μακριά από τον τόπο των σπουδών τους

RIZOSPASTIS

Ανοιγμα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τη Δευτέρα 1η Φλεβάρη ανακοινώθηκε την Παρασκευή στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, όπου παρευρέθηκε και μίλησε και η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως.

Εξαίρεση από τη διά ζώσης λειτουργία όμως θα αποτελέσουν όπως ανακοινώθηκε τα Λύκεια στις «κόκκινες περιοχές», τα οποία θα συνεχίσουν να λειτουργούν με την ανεπαρκέστατη τηλεκπαίδευση.

Εξ αποστάσεως θα συνεχίσουν να λειτουργούν επίσης σε όλη τη χώρα όλες οι άλλες δημόσιες και ιδιωτικές εκπαιδευτικές δομές (Πανεπιστήμια, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, ΙΕΚ, φροντιστήρια κ.λπ.).

Οσο για τους όρους με τους οποίους θα ανοίξουν τα σχολεία, η υπουργός και οι εκπρόσωποι της επιτροπής παρέπεμψαν στα όσα ισχύουν ήδη για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή καιρό τώρα.

«Για την κυβέρνηση η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή προτεραιότητα», είπε για άλλη μια φορά υποκριτικά η υπουργός Παιδείας, όταν εδώ και μήνες η κυβέρνηση κλείνει τα αυτιά της στα αιτήματα του κινήματος για μέτρα ασφαλείας στα σχολεία, για αραίωση των μαθητών στις τάξεις, για επιπλέον προσωπικό εκπαιδευτικό, καθαριότητας κ.λπ.

Η υπουργός θύμισε ότι οι εκπαιδευτικοί και μαθητές άνω των 16 ετών μπορούν, μέσω της σχετικής πλατφόρμας που υπάρχει, να κάνουν εθελοντικά δωρεάν τεστ για τον κορονοϊό, προκειμένου να υπάρχει μια κάποια επιδημιολογική εικόνα για τα σχολεία.

Για τους φοιτητές, που παραμένουν σχεδόν ένα χρόνο μακριά από τις σχολές τους και πολλοί εγκλωβισμένοι στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, όπου επέστρεψαν για τις γιορτές, δεν ανακοινώθηκε κάποια διευκόλυνση για την επιστροφή τους στον τόπο σπουδών τους.

Το μόνο που ανακοινώθηκε ήταν ότι «φοιτητές που επιθυμούν να μετακινηθούν για να αποδεσμεύσουν κάποιο μισθωμένο ακίνητο θα μπορούν να το κάνουν στο πλαίσιο μετακίνησης συνολικής διάρκειας έως 3 ημερών, με απαραίτητο δικαιολογητικό τη λήξη του σχετικού μισθωτηρίου».

ΚΚΕ: Τα σχολεία ανοίγουν αλλά τα προβλήματα είναι εδώ

«Σαν να μην πέρασε μια μέρα», σχολιάζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει:

«Η κυβέρνηση, αφού έπαιξε με την αγωνία χιλιάδων μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών, με τα απαράδεκτα διλήμματα που έθετε - για το αν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία ή τα χιονοδρομικά κέντρα και το λιανεμπόριο - τελικά ανακοίνωσε το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων, χωρίς να παίρνει κανένα επιπλέον μέτρο για την ασφαλή λειτουργία τους.

Τα σχολεία ανοίγουν, αλλά τα προβλήματα είναι εδώ. Οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς συνεχίζουν να ταλανίζουν και να οδηγούν σωρευτικά σε σημαντικά μορφωτικά κενά χιλιάδες νέους. Ετσι φαίνεται να καταλαβαίνει η κυβέρνηση την "ποιότητα στην εκπαίδευση".

Οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης βρίσκονται για σχεδόν τρεις μήνες σε συνθήκες καραντίνας και ζουν καθημερινά την ταλαιπωρία της τηλεκπαίδευσης.

Αυτά δεν φαίνεται να ενδιαφέρουν την κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο Παιδείας. Αντιθέτως, καταθέτουν το απαράδεκτο νομοσχέδιο για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, που περιορίζει τις επιλογές των μαθητών και θέτει νέα εμπόδια στην προσπάθειά τους. Φέρνουν, μέσα σε αυτές τις ψυχοφθόρες συνθήκες, την "τράπεζα θεμάτων" στο Λύκειο, που η εφαρμογή της τα προηγούμενα χρόνια ανέβασε στα ύψη την παπαγαλία, τα φροντιστήρια και την παραίτηση από τις σπουδές στο Λύκειο.

Εδώ και έναν χρόνο, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί θέτουν αυτονόητα, σωστά και επιβεβαιωμένα - και από την επιστήμη - αιτήματα, που η κυβέρνηση τα βάζει στην ταξική ζυγαριά του κόστους και γι' αυτό δεν τα υλοποιεί.

Ομως αυτά που δίνουν λύση στα οξυμένα προβλήματα των σχολείων είναι:

- Να γίνουν άμεσα προσλήψεις εκπαιδευτικών, ώστε σε συνδυασμό με αξιοποίηση χώρων και αιθουσών να αραιώσει ο μαθητικός πληθυσμός στις σχολικές τάξεις.

- Αμεσα και δωρεάν τεστ Covid στα σχολεία, για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Μέτρα για την ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και όχι φόρτωμα αυτής της διαδικασίας στους εκπαιδευτικούς.

- Να προταχθεί ο μαζικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών, ως αναγκαίο μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας.

- Να γίνει άμεσα αναπροσαρμογή της ύλης σε όλη τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, να εντοπιστούν τα μορφωτικά κενά που έχουν δημιουργηθεί και να αντιμετωπιστούν με επιστημονικό και παιδαγωγικό τρόπο. Σε αυτό το πλαίσιο, να στηριχτούν και να λειτουργήσουν άμεσα οι δομές της ενισχυτικής διδασκαλίας και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης.

- Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης και να μην εφαρμοστεί η "τράπεζα θεμάτων". Οι χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί που θα ξαναβρεθούν στα σχολεία τους, μαζί με τους γονείς και όλο το λαό, με οργάνωση, συζήτηση και αγώνα, μπορούν να επιβάλουν το δίκιο τους!».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org