Σάββατο 23 Γενάρη 2021 - Κυριακή 24 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πορεία που ενσαρκώνει τα πιο σπουδαία ιδανικά του ΚΚΕ

Αποχαιρετισμός από τον Νίκο Λάππα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

Εκ μέρους του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ αποχαιρετάμε σήμερα τον σύντροφο Μάκη Μαΐλη. Ενα άξιο στέλεχος του ΚΚΕ, με πολύχρονη και μεγάλη προσφορά για το Κόμμα μας, για το δίκιο του λαού.

Για τα νεότερα μέλη και στελέχη της ΚΝΕ, ο σύντροφος Μάκης Μαΐλης, η πορεία του, η ζωή του, η αταλάντευτη στάση του απέναντι στον ταξικό αντίπαλο, η ανεξάντλητη πίστη του στη δύναμη του λαού, αποτελούν ενσάρκωση των πιο σπουδαίων ιδανικών και αξιών του Κόμματός μας.

Ο σύντροφος Μάκης Μαΐλης οργανώθηκε στην ΚΝΕ το 1969, σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, μέσα στα χρόνια της απριλιανής δικτατορίας, με το ΚΚΕ στην παρανομία. Συμμετείχε ενεργά στις καταλήψεις της Νομικής και την εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973, στον αντιδικτατορικό αγώνα, βάζοντας το δικό του, ξεχωριστό λιθαράκι στην οργάνωση της πάλης, στον χαρακτήρα της ΚΝΕ ως νεολαίας του ΚΚΕ, τα πρώτα χρόνια ίδρυσής της.

Ως μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο σύντροφος Μάκης Μαΐλης είχε καθοριστική συμβολή στην προβολή της ταξικής αλήθειας στην ΚΝΕ, στη μεταλαμπάδευση της πρωτοποριακής επαναστατικής αντίληψης και δράσης του ΚΚΕ, στην ανάδειξη της Ιστορίας του Κόμματός μας, των εκτιμήσεων και των σύγχρονων συμπερασμάτων από τη μελέτη της. «Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη μελέτη της Ιστορίας του Κόμματος εκφράζονται με την απαίτηση των καιρών το Κόμμα και η Νεολαία του να ισχυροποιούν όλο και περισσότερο τα επαναστατικά χαρακτηριστικά τους σε μη επαναστατικές συνθήκες...», έλεγε σε πρόσφατη ομιλία του σε εκδήλωση της ΚΝΕ.

Χαρακτηριστική ήταν η έγνοια του για τους μαθητές, ιδιαίτερα τους ΚΝίτες μαθητές. Στο Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στο Πεδίον του Αρεως το 2008, σε συζήτηση με μαθητές σημείωνε: «Αναδείξτε στο σχολείο τις κορυφαίες ανατάσεις των ταξικών αγώνων στην Ελλάδα και διεθνώς, τον ηρωισμό του ΚΚΕ και την αντοχή του σε όλες τις συνθήκες. Κάντε πράξη το σύνθημα "Πρωτοπόρα θεωρία - πρωτοπόρα δράση". Δείξτε ότι ο αγώνας δεν πήγε χαμένος. Εχουμε ιδεολογική υπεροχή, πρέπει και να το επιβεβαιώνουμε κάθε μέρα»...

Ο σύντροφος Μάκης Μαΐλης αποτελεί παράδειγμα, ιδιαίτερα για τα στελέχη και τα μέλη της ΚΝΕ, για τη νέα γενιά κομμουνιστών, γιατί εκφράζει την πορεία του αγωνιστή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που συνέχισε και ολοκλήρωσε την πορεία του ως μέλος και στέλεχος του ΚΚΕ.

Τα λόγια του, σε εκδήλωση της ΚΝΕ το 2018 στη Νομική της Αθήνας, ηχούν ακόμα δυνατά στις καρδιές μας: «Το σύνθημα "Γερή και μαζική ΚΝΕ", με όλες τις πλευρές που περιέχει, - έλεγε - είναι συστατικό μεγάλης εμβέλειας στον σκληρό αγώνα της ανασύνταξης του κινήματος, που η εκπλήρωσή του τίθεται ως καθήκον στις συνθήκες της αντεπανάστασης».

Πάντα, με εμπιστοσύνη στην ΚΝΕ, στα μέλη και τα στελέχη της, μας έδινε κουράγιο στην καθημερινή πάλη: «Εχει μεγάλη αξία ακόμα και μία στρατολογία στις σημερινές συνθήκες», μας έλεγε. «Η στρατολογία και μόνο ενός νεολαίου συνιστά σημαντική επαναστατική πράξη, και για την ΚΝΕ και για τον νέο ή την νέα που αποφασίζουν να γίνουν μέλη της. Η κομμουνιστική στράτευση - ακόμα και ενός - σημαίνει πολλαπλάσια ποιοτικά αποτελέσματα για το κίνημα, κι ας μην κάνει από μόνη της ισχυρό κρότο...».

Ετσι θα θυμόμαστε τον σύντροφο Μάκη Μαΐλη, ακούραστο, σεμνό αγωνιστή, ακλόνητο κομμουνιστή.

Εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στην σύζυγό του, συντρόφισσα Κατερίνα, στα δύο του παιδιά, σύντροφο Νίκο και συντρόφισσα Ελένη, και τους οικείους του.

Καλό ταξίδι σύντροφε Μάκη.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org