Τετάρτη 13 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Χωρίς τεστ, ιχνηλάτηση και απολύμανση σχολείων στη Σητεία

Αποκαλυπτικές καταγγελίες για τη χαρακτηριστική απουσία μέτρων παρά το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο

Τη χαρακτηριστική απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας του λαού και αντιμετώπισης της πανδημίας, ακόμα και στις περιοχές όπου εντοπίζεται αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, αποκαλύπτουν καταγγελίες από τη Σητεία.

Παρότι ο δήμος Σητείας μετράει ήδη 10 μέρες από την έναρξη καταγραφής θετικών κρουσμάτων, παρότι επιβλήθηκαν αυξημένα περιοριστικά μέτρα στην Τοπική Κοινότητα Παλαίκαστρου ήδη από τις 6 Γενάρη, είναι χαρακτηριστική η απουσία μαζικών τεστ στον πληθυσμό, ιχνηλάτησης των θετικών κρουσμάτων, μέτρων για τα σχολεία.

Σε ό,τι αφορά τα τεστ, αναβλήθηκε χωρίς να οριστεί ποτέ εκ νέου η διεξαγωγή των «drive-through» (μέσα από οχήματα) rapid test από 4 κλιμάκια του ΕΟΔΥ που είχε προγραμματιστεί για την περασμένη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την 7η ΥΠΕ, «αιτία είναι ο αέρας που δεν επέτρεπε την εφαρμογή αυτού του τρόπου διεξαγωγής των τεστ. Την ίδια στιγμή, δεν εξασφαλίστηκε εναλλακτική λύση ενώ εμμέσως έστειλαν εκατοντάδες κόσμου, που δικαίως ανησυχεί, να κάνουν ουρά στα ιδιωτικά διαγνωστικά της περιοχής», καταγγέλλει η Κομματική Οργάνωση Λασιθίου του ΚΚΕ. Η «είδηση» μάλιστα για τη διεξαγωγή των τεστ στη Σητεία αφέθηκε να παίζει στα ΜΜΕ της υπόλοιπης Κρήτης και σε όλη τη χώρα...

Χαρακτηριστικές όμως είναι και οι καταγγελίες που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια έκτακτης διαδικτυακής σύσκεψης που συγκάλεσε η Ομάδα Γυναικών Σητείας (μέλος της ΟΓΕ).

Ενδεικτικά, όπως καταγγέλλει η Ομάδα Γυναικών:

Αυτοαπασχολούμενη μητέρα ανήλικων μαθητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κάτοικος Παλαίκαστρου, προχώρησε με δική της πρωτοβουλία σε μοριακό τεστ, όπου και βρέθηκε θετική. Ωστόσο, 3 μέρες μετά, δεν έχει κληθεί από κανέναν αρμόδιο έστω και για μία τυπική ιχνηλάτηση, αλλά ούτε και για να της δοθούν ιατρική βοήθεια ή επιπλέον οδηγίες, για την ίδια και για την οικογένειά της...

Μέλος της Ομάδας της ΟΓΕ και κάτοικος Παλαίκαστρου που είχε υποβληθεί σε rapid test με θετικό αποτέλεσμα, επανέλαβε μοριακό τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα και προσπαθούσε 2 μέρες να επικοινωνήσει με τον ΕΟΔΥ για να ενημερώσει. Οταν τα κατάφερε, δεν έλαβε κάποια εναλλακτική οδηγία, της είπαν ότι πρέπει να παραμείνει στη 14ήμερη καραντίνα, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο αν δικαιούται άδεια ασθενείας... εφόσον το μοριακό της τεστ, το τεστ δηλαδή με τη μεγαλύτερη αξιοπιστία, είναι αρνητικό.

Εκπαιδευτικοί ανέφεραν πως «αν και τα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία ανοίγουν και όλοι οι εκπαιδευτικοί ήταν υποχρεωμένοι να βρίσκονται από τη Δευτέρα 11/1 στις θέσεις τους, δεν είχε προηγηθεί η διαδικασία των rapid tests και δεν είχε γίνει καμία απολύμανση στους χώρους των σχολείων». Ο Σύλλογος σημειώνει ότι «η ανακοίνωση του δήμου για τη διεξαγωγή των τεστ σε εκπαιδευτικούς και προσωπικό της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης προβλήθηκε το Σαββατοκύριακο 9 - 10/1 για τη Δευτέρα 11/1 που τα σχολεία είναι πλέον ανοιχτά με απόφαση της κυβέρνησης».

«Αυτός ο ατελείωτος φαύλος κύκλος χωρίς αποτέλεσμα αλλά με μεγάλο κίνδυνο για την υγεία και τη ζωή όλων των κατοίκων του δήμου, αυτή η εγκληματική αδιαφορία ακόμα και για τους επιβεβαιωμένα νοσούντες αλλά και για τους οικείους τους - αφού δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια απομόνωσης των κρουσμάτων - αλλά και το συνεχόμενο "κρυφτό" όλων των αρμόδιων φορέων για το ποιος φέρει την ευθύνη, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, πρέπει να μας βρουν απέναντι, ενωμένους κι έτοιμους να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα», σημειώνει η Ομάδα της ΟΓΕ.

Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Στο μεταξύ, μετά από έκτακτη συνεδρίασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας αποφάσισε ομόφωνα και διεκδικεί: Να ολοκληρωθεί η διαδικασία των τεστ σε όλο τον πληθυσμό Ιτάνου. Διενέργεια δωρεάν τεστ δημόσια, μαζικά κι επαναλαμβανόμενα σε όλο τον πληθυσμό της Σητείας. Να πραγματοποιηθεί ουσιαστική ιχνηλάτηση των επαφών όλων των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Να ενισχυθούν εδώ και τώρα η ΠΦΥ, νοσοκομεία και ΚΥ του Λασιθίου. Να εγκατασταθεί ιατρικό - νοσηλευτικό κλιμάκιο στην κοινότητα Παλαίκαστρου. Να εξασφαλιστούν η συνταγογράφηση φαρμάκων, η προμήθεια τροφίμων κι άλλων ειδών πρώτης ανάγκης με ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών. Να ανασταλεί η λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο δήμο Σητείας.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας κατατέθηκε από το ΚΚΕ ως Αναφορά στη Βουλή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συρροές κρουσμάτων, πρωτόκολλα - «λάστιχο» και εργοδοτικές απειλές(2021-03-04 00:00:00.0)
Ανησυχία για συρροές κρουσμάτων σε γηροκομείο(2021-03-03 00:00:00.0)
Εμπαιγμός στους εργάτες της ΒΙΠΕ Σίνδου(2021-02-19 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η διασπορά του κορονοϊού με ευθύνη της κυβέρνησης(2021-02-03 00:00:00.0)
Σύντομο ανέκδοτο τα ουσιαστικά μέτρα προστασίας για χιλιάδες εργαζόμενους(2020-11-10 00:00:00.0)
Εκτεθειμένοι σε πολλαπλούς κινδύνους προσωπικό και ασθενείς(2020-10-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ