Τετάρτη 13 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΠΟΥ ΔΡΟΥΝ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Παρέμβαση στην Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς

Αποκαλυπτική ανάδειξη της πολιτικής που αφήνει απροστάτευτους τους εργαζόμενους

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Ο ΕΟΔΥ δεν είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει και δεν ενημερώνει την Επιθεώρηση Εργασίας για τις συρροές κρουσμάτων ή για μεμονωμένα κρούσματα στους χώρους δουλειάς, ώστε να γίνονται τουλάχιστον εστιασμένοι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων προστασίας!

Η κραυγαλέα απουσία σχεδίου και πολιτικής κατεύθυνσης για τη συντονισμένη δράση των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς, όπως και άλλα σοβαρά ζητήματα, αναδείχθηκαν μέσα και από τις απαντήσεις που δόθηκαν στη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Εργασίας στην Ελευσίνα από αντιπροσωπείες συνδικάτων που δρουν στη Δυτική Αττική.

Είναι μάλιστα ακόμα πιο χαρακτηριστικό για την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, στο έδαφος της οποίας φουντώνει η εργοδοτική ασυδοσία, το γεγονός ότι αυτή η κατάσταση παραμένει ίδια και απαράλλαχτη ενώ η Δυτική Αττική βρίσκεται σήμερα στην 27η μέρα αυστηρού lockdown και όταν αποτελεί κοινή παραδοχή ότι οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης.

Η χτεσινή διαμαρτυρία στην Επιθεώρηση Εργασίας είναι η πρώτη από τις κινητοποιήσεις που αποφάσισαν συνδικάτα που δρουν στη Δυτική Αττική στην πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποίησαν, προτάσσοντας το αίτημα για την άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας.

Στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας έγινε συνάντηση αντιπροσωπείας των συνδικάτων με την προϊσταμένη της Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (υπάγεται, όπως και η Επιθεώρηση Εργασιακών Σχέσεων, στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας).

Στην παρέμβαση αναδείχθηκαν για άλλη μια φορά η τραγική υποστελέχωση (12 επιθεωρητές για την Υγεία και Ασφάλεια σε ολόκληρη τη Δυτική Αττική) και οι τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή. Χαρακτηριστικά, η συγκεκριμένη Επιθεώρηση Εργασίας διαθέτει μόλις ένα αυτοκίνητο για τη μετακίνηση των επιθεωρητών σε ολόκληρη τη Δυτική Αττική, το οποίο λόγω πανδημίας μπορεί κάθε φορά να μεταφέρει μόνο δύο άτομα! Επιπλέον επισημάνθηκε ότι το νομοθετικό πλαίσιο είναι έτσι διαμορφωμένο ώστε, ακόμα και σε περιπτώσεις εντοπισμού παραβιάσεων από την εργοδοσία, να περιορίζει τις δυνατότητες παρέμβασης των ελεγκτικών μηχανισμών.

Η απουσία σχεδίου συντονισμού των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η τραγική υποστελέχωσή τους, το νομοθετικό πλαίσιο είναι κομμάτια ενός παζλ που καταδεικνύουν πως είναι συνειδητή, ταξική επιλογή του αστικού κράτους και των κυβερνήσεων να μην εφαρμόζονται ολοκληρωμένα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, καθώς αυτό λογίζεται ως «κόστος» για την εργοδοσία.

Η αντιπροσωπεία ζήτησε στοιχεία για τους ελέγχους που έχουν γίνει μέχρι τώρα, υπογράμμισε την ανάγκη ελέγχων για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν επικαιροποιημένες εκτιμήσεις επαγγελματικού κινδύνου, υπέδειξε χώρους δουλειάς με σοβαρά προβλήματα, σχετικά και με την πανδημία. Επισήμανε ότι θα υποβληθούν έγγραφες καταγγελίες για τους χώρους αυτούς, ζητώντας να γίνουν έλεγχοι από μεικτά κλιμάκια συνδικάτων και Επιθεώρησης.

Τρία περιπολικά και 9 αστυνομικά δίκυκλα...

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση, που μεταξύ άλλων... δεν μπορεί να «γεννήσει λεωφορεία» για να μη στοιβάζονται οι εργαζόμενοι σαν σαρδέλες πηγαίνοντας και γυρνώντας από τη δουλειά, η κυβέρνηση που αρκείται σε διακριτικές συστάσεις όταν απευθύνεται στους εργοδότες, δεν φείδεται προσπαθειών για την τρομοκράτηση και την καταστολή του εργατικού κινήματος.

Σε μια απλή παράσταση διαμαρτυρίας έστειλε τρία περιπολικά και 9 δίκυκλα οχήματα, ενώ δύο αστυνομικοί - προφανώς κατόπιν άνωθεν εντολών - μπήκαν στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας, όπου γινόταν η συνάντηση των συνδικάτων με την προϊσταμένη, ισχυριζόμενοι ότι άκουσαν φασαρία! Οπως ήταν αναμενόμενο, αποχώρησαν μετά τις αντιδράσεις των συνδικάτων.

Πολύμορφες παρεμβάσεις, συνέχεια των κινητοποιήσεων

Οι επόμενες κινητοποιήσεις των συνδικάτων, όπως αποφασίστηκαν στην πρόσφατη σύσκεψή τους, είναι: Αύριο Πέμπτη, στις 4.30 μ.μ., κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας. Την Πέμπτη 21/1, στις 5 μ.μ., κινητοποίηση στην Ελευσίνα.

Στα συνδικάτα που υπογράφουν την κοινή ανακοίνωση - ψήφισμα προστέθηκε το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «Κανάκης». Ακόμα υπογράφουν τα Συνδικάτα: Μετάλλου Αττικής - Παράρτημα Θριασίου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, Φαρμάκου Αττικής, Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορίνθου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Εργαζομένων ΟΤΑ Ασπροπύργου - Ελευσίνας - Μάνδρας, Νοσοκομείου «Θριάσιο», LIDL ΕΛΛΑΣ και ΣΙΑ ΟΕ Αττικής, «Praktiker Hellas», η Πανελλήνια Ενωση Ελαιοργοσαπουνοποιών και Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία Αττικής.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι εξορμήσεις, με την κοινή ανακοίνωση και ανακοινώσεις κάθε συνδικάτου, προσαρμοσμένες στον κάθε κλάδο. Για παράδειγμα, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων έχει βγάλει δύο ανακοινώσεις, μία για τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ και μία για τους εργαζόμενους στις αποθήκες εφοδιασμού (logistics). Στόχος η μάχη να αγκαλιαστεί από όσο γίνεται περισσότερους εργαζόμενους.

Τα συνδικάτα προχωρούν ακόμα σε πρόσθετες παρεμβάσεις στις δημοτικές αρχές και την Περιφέρεια Αττικής ζητώντας τα τεστ που έχει η Περιφέρεια να διατεθούν για να πραγματοποιηθούν μαζικοί έλεγχοι στους χώρους δουλειάς της Δυτικής Αττικής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ