Τετάρτη 13 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Με όλες τις απαιτήσεις στο τραπέζι

...και «χαρτί» το ρόλο της για τα σχέδια ΕΕ και ΝΑΤΟ

Την όξυνση του ιμπεριαλιστικού παζαριού, στην οποία εντάσσονται και οι εξελίξεις σε Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό, επιβεβαίωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος σε χτεσινή του συνάντηση με πρέσβεις κρατών της ΕΕ στην Τουρκία τόνισε ότι «εμείς είμαστε έτοιμοι να διαμορφώσουμε μια θετική ατζέντα και να θέσουμε ξανά σε τροχιά τις μακροπρόθεσμες σχέσεις μας με την ΕΕ. Περιμένουμε οι Ευρωπαίοι φίλοι μας να δείξουν την ίδια βούληση. Είναι μέσα στις δυνατότητές μας να κάνουμε το 2021 μια χρονιά επιτυχίας για τις σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία. Μπορούμε να το καταφέρουμε αν εργαστούμε με ένα μακροπρόθεσμο όραμα, μακριά από προκαταλήψεις και φόβους».

Πρόσθεσε ότι το 2020 δεν ήταν εύκολο ως προς τις ευρωτουρκικές σχέσεις, αναφερόμενος σε μια σειρά από «δυσάρεστα θέματα, πολλά εκ των οποίων δημιουργήθηκαν τεχνητά» και σημειώνοντας: «Υπό το πρόσχημα της αλληλεγγύης, έγινε καπηλεία της ατζέντας ΕΕ - Τουρκίας (...) Αυτή η προσέγγιση θέτει σε ομηρία τη σχέση μας, που έχει βαθιές ρίζες, ενώ υπονομεύει και την προσπάθεια της ΕΕ να γίνει παγκόσμια δύναμη». Καταλήγοντας αναφέρθηκε ως «πιο διακριτό παράδειγμα αυτής της στρατηγικής τύφλωσης» στις «σοβαρές αδικίες» που υφίσταται η Τουρκία σε Ανατολική Μεσόγειο και Κυπριακό, με φόντο δε την έναρξη νέου γύρου διερευνητικών συνομιλιών με την Ελλάδα είπε ότι και αυτές «μπορούν να εγκαινιάσουν μια νέα εποχή».

Από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου, δίνοντας το εύρος του ευρωτουρκικού παζαριού, αναφέρθηκε στις εξελίξεις σε Μαύρη Θάλασσα, Μεταναστευτικό, Αμυνα και «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» ως «θέματα πολύ ζωτικά για την ασφάλεια και την ευημερία της Ευρώπης» και πρόσθεσε ότι «αν ενεργούμε μαζί, μπορούμε να πετύχουμε σημαντικές αλλαγές σε όλους τους τομείς».

Σημειωτέον, η Τουρκία διατηρεί ψηλά στην ατζέντα και τη Διάσκεψη για τη Μεσόγειο (ως όχημα διευθετήσεων και σχεδίων συνεκμετάλλευσης), με τη διοργάνωση της οποίας συμφώνησε από την πρώτη στιγμή και η ΕΕ. Από τη Λισαβόνα, όπου είχε επαφές στο πλαίσιο έναρξης της πορτογαλικής προεδρίας, ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι «στην πραγματικότητα βασικός στόχος αυτού του συνεδρίου είναι τελικά όλες οι πλευρές να καταλήξουν σε μια συμφωνία, ώστε να μπορέσουν να πάρουν κοινό μερίδιο».

Σ' αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ, σε τηλεδιάσκεψη που είχε προχτές με Τούρκους επιτελάρχες, δήλωσε ότι πρέπει όλοι να δουν τη συμβολή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, παραθέτοντας σειρά παραδειγμάτων από την «προσφορά» σε επεμβάσεις και σχέδια της λυκοσυμμαχίας και καταλήγοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να κρίνει τη σχέση μας με το ΝΑΤΟ. Πρέπει όλοι να δουν, να κατανοήσουν και να μην αγνοήσουν τη συμβολή μας εκεί πέρα. Αυτό δεν αρμόζει ούτε στο δίκαιο, ούτε στο συμμαχικό πνεύμα, ούτε και στις σχέσεις μεταξύ των μελών της συμμαχίας».

Αναδεικνύοντας αντιθέσεις που παραμένουν, ο Ακάρ ανάμεσα σε άλλα επέκρινε εκ νέου τους «ισχυρισμούς» της Γαλλίας ότι «παρενοχλήθηκε γαλλικό πολεμικό πλοίο» και επανέλαβε ότι «περιμένουμε ακόμη συγγνώμη από τη Γαλλία για αυτό το περιστατικό».

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις της Γαλλίδας ομολόγου του Φλοράνς Παρλί ότι «η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται σαν σύμμαχος εδώ και μήνες και το έχουμε γνωστοποιήσει. Και για αρκετούς μήνες ήμασταν πολύ μόνοι στην Ατλαντική Συμμαχία όπου το λέγαμε», προσθέτοντας πως οι δηλώσεις Ερντογάν για επανέναρξη των σχέσεων με την ΕΕ «πρέπει να ακολουθούνται από πράξεις».

Την ίδια ώρα ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξή του για τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, σημείωσε ότι «όταν έχουμε διαφορές, πρέπει να τις φέρουμε στο τραπέζι του ΝΑΤΟ και να τις συζητήσουμε ανοιχτά, ώστε να μπορέσουμε να επεξεργαστούμε κοινές προσεγγίσεις. Ενα πρόσφατο παράδειγμα είναι ο στρατιωτικός μηχανισμός αποκλιμάκωσης που αναπτύχθηκε στο ΝΑΤΟ για την αποφυγή συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Δεσμεύομαι να αναπτύξω περαιτέρω αυτόν το μηχανισμό, όχι μόνο επειδή μπορεί να σώσει ζωές αλλά και επειδή μπορεί να βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος για πολιτικές συνομιλίες σχετικά με τα υποκείμενα ζητήματα».

Να σημειωθεί τέλος ότι η προκλητικότητα της τουρκικής αστικής τάξης «στο πεδίο» συνεχίστηκε και χτες, όταν τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν 20 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο στο Αιγαίο, ενώ σημειώθηκε και εμπλοκή 2 οπλισμένων τουρκικών «F-16» με ελληνικά μαχητικά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ