Τετάρτη 13 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓΟΡΑ 18 ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ «RAFALE»
Στη Βουλή η συμφωνία για τους νέους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς

Με τη διαδικασία του επείγοντος προωθεί η κυβέρνηση προς επικύρωση στη Βουλή την αγορά των 18 αεροσκαφών «Rafale» από τη Γαλλία, φεσώνοντας τον λαό με πάνω από 2,3 δισ. ευρώ, για να προωθούνται οι σχεδιασμοί του ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται ότι το συνολικό κόστος των αεροσκαφών, από τα οποία τα έξι είναι καινούργια και δώδεκα μεταχειρισμένα, ανέρχεται σε 1,92 δισ. ευρώ (χωρίς κρατήσεις), ενώ θα δοθούν άλλα 400 εκατ. ευρώ (χωρίς κρατήσεις) για τα απαραίτητα όπλα τους.

Η παραλαβή των πρώτων έξι μεταχειρισμένων αεροσκαφών αναμένεται 6 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης, δηλαδή περίπου τον Ιούνη του 2021, ενώ η παραλαβή και των επόμενων θα γίνει σταδιακά έως το καλοκαίρι του 2023.

Ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, αφού ανέφερε διάφορα τεχνικά στοιχεία της συμφωνίας, προσπάθησε να πείσει ότι «η προμήθεια αυτή ενισχύει και θωρακίζει την Πολεμική Αεροπορία και το αμυντικό αποτύπωμα των Ενόπλων Δυνάμεων», πατώντας στη συμφωνία όλων των αστικών κομμάτων που είχε προηγηθεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε υπέρ της αγοράς, κάνοντας ωστόσο λόγο για «προβληματική σύμβαση» και «αδιαφάνεια», ενώ επιφυλάχθηκε για την ψήφο του. Υπέρ τάχθηκε το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και η Ελ. Λύση, της οποίας μάλιστα ο ειδικός αγορητής Κ. Μυλωνάκης ενοχλήθηκε που το ΚΚΕ τάσσεται κατά της αγοράς αυτής και του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι το Κόμμα «θέλει την απομόνωση της χώρας». Επιφύλαξη δήλωσε το ΜέΡΑ25.

Κερδισμένοι οι βιομηχανίες όπλων και η «λυκοσυμμαχία»

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης καταψήφισε το νομοσχέδιο και επισήμανε το γεγονός ότι όλα τα αστικά κόμματα πίνουν νερό στο όνομα του ΝΑΤΟ και της προώθησης των συμφερόντων του στην ευρύτερη περιοχή. Οσο για τις εκκλήσεις για «εθνική ομοψυχία» που ακούστηκαν, ο Ν. Παπαναστάσης επισήμανε ότι είναι καλέσματα για «υποταγή στα κελεύσματα της αστικής τάξης», στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών, «στις αποστολές στρατευμάτων εκτός συνόρων, στη μετατροπή της χώρας σε ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο».

Εξάλλου, όπως ανέφερε, η συμφωνία είναι ενταγμένη στους επικίνδυνους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς που προωθούνται στην περιοχή, με την αστική τάξη της Ελλάδας να αναζητεί αναβαθμισμένο ρόλο και την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και πριν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, να τα δίνει όλα για την προώθηση των στόχων της, βάζοντας τον λαό να πληρώνει δισ. για εξοπλισμούς θυσιάζοντας βασικές λαϊκές ανάγκες.

Ανέδειξε ακόμα ότι το κυνήγι των εξοπλισμών δεν έχει τέλος και ότι αυτοί που βγαίνουν κερδισμένοι είναι εκτός από τις βιομηχανίες παραγωγής πολεμικού υλικού, η λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ, που βλέπει με «ικανοποίηση τη νοτιοανατολική της πτέρυγα να γιγαντώνεται εξοπλιστικά» για την επίτευξη των στόχων της: «Την περικύκλωση και απομόνωση της Ρωσίας και την αντιμετώπιση της ραγδαίας ανόδου της Κίνας».

Αλλωστε, όπως επισήμανε, «το αντικείμενο των εξοπλισμών τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας είναι γνωστό ότι καταμετράται αυτόματα και προστίθεται στη συνολική επιχειρησιακή ισχύ του ΝΑΤΟ».

Ο Ν. Παπαναστάσης τόνισε ότι «ο αντίλογος που εκφράζει το ΚΚΕ εκφράζει την τεράστια αγωνία μεγάλου μέρους του λαού μας», που αντιλαμβάνεται ότι «αντί ο ιδρώτα τους να μετουσιώνεται σε ασπίδα αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο, ουσιαστικά ισχυροποιεί τις πολεμικές μηχανές του ΝΑΤΟ, αυτού δηλαδή που με τη στάση του σιγοντάρει και αποθρασύνει την τουρκική επιθετικότητα και οι ευθύνες των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων αλλά και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων για όλα αυτά είναι τεράστιες», σημείωσε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ