Τετάρτη 13 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Τεράστια εμπόδια με το «καλημέρα» στον εμβολιασμό των ηλικιωμένων

  • Ηλικιωμένοι άνω των 85 ετών καλούνται να ταξιδέψουν δεκάδες χιλιόμετρα ή και από νησί σε νησί για να εμβολιαστούν!
  • Αναδεικνύεται η ουσιαστική ανυπαρξία δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Ηλικιωμένοι άνω των 85 ετών σε χωριά της Κρήτης καλούνται να ταξιδέψουν δεκάδες χιλιόμετρα...
Ηλικιωμένοι άνω των 85 ετών σε χωριά της Κρήτης καλούνται να ταξιδέψουν δεκάδες χιλιόμετρα...
Μετά τις καθυστερήσεις και τις αναβολές σε εμβολιασμούς υγειονομικών, πλέον με τα τεράστια εμπόδια που μπαίνουν στον εμβολιασμό των ηλικιωμένων, εξαιτίας της ουσιαστικής ανυπαρξίας δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καταρρέει με το «καλημέρα» και η φούσκα του «επιχειρησιακού σχεδιασμού» της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό.

Ηδη από την πρώτη μέρα λειτουργίας της πλατφόρμας για τα εμβόλια και την έναρξη της διαδικασίας για τα ραντεβού των ηλικιωμένων άνω των 85 ετών, αποκαλύφθηκε ότι πάρα πολλοί άνθρωποι αυτής της ηλικίας, με σοβαρά προβλήματα μετακίνησης και επιβαρυμένη υγεία, καλούνται να ταξιδέψουν μέχρι και δεκάδες χιλιόμετρα ή ακόμα και από νησί σε νησί προκειμένου να μπορέσουν να εμβολιαστούν!

Αναδεικνύεται η ανυπαρξία ανεπτυγμένων και στελεχωμένων δημόσιων μονάδων ΠΦΥ που να αγκαλιάζουν όλο τον πληθυσμό και όλες τις περιοχές της χώρας και επιβεβαιώνεται αυτό που από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε το ΚΚΕ, ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, και η πανδημία δεν θα αντιμετωπίζεται και ο εμβολιασμός θα υπονομεύεται.

Προκλητικά το υπουργείο Υγείας έσπευσε να θολώσει τα νερά με «πανηγυρισμούς» για «ρεκόρ 60.000 ραντεβού» σε ένα 24ωρο για εμβολιασμούς ηλικιωμένων, τη στιγμή που δεν διασφαλίζει ούτε την οργανωμένη και με κατάλληλη επίβλεψη μεταφορά τους στα εμβολιαστικά κέντρα, ούτε τον κατ' οίκον εμβολιασμό για όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα μετακίνησης... παραπέμποντας σε κάποιο αόριστο μέλλον που θα υπάρχουν εμβόλια «πιο εύκολα στη διαχείρισή τους»! Σε ένα τέτοιο φόντο, με το μπαλάκι να πέφτει και πάλι στην «ατομική ευθύνη», πολλοί ηλικιωμένοι θα μείνουν χωρίς εμβόλιο ή αυτοί και οι οικογένειές τους θα επιβαρυνθούν με το κόστος, την ταλαιπωρία και τους κινδύνους της «οδύσσειας»...

Καταρρέει και το παραμύθι για τα «1.018 εμβολιαστικά κέντρα»

Με αντίστοιχη ταχύτητα καταρρέει και το κυβερνητικό παραμύθι για τα «1.018 εμβολιαστικά κέντρα», που θα διενεργούσαν πάνω από 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα. Χτες, πηγές του υπουργείου Υγείας έκαναν λόγο για μόλις 144 εμβολιαστικά κέντρα σε Κέντρα Υγείας, που θα τεθούν σε λειτουργία από 20 Γενάρη και θα προστεθούν στα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων. Αντί η κυβέρνηση να φροντίσει άμεσα για την ανάπτυξη και πραγματική στελέχωση όλων των εμβολιαστικών κέντρων, για να διευκολυνθεί ο εμβολιασμός και να αντιμετωπιστούν σε ένα βαθμό προβλήματα όπως αυτά που επισημαίνονται παραπάνω, από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναφέρεται προκλητικά ότι «ο αριθμός αυτός θα αυξάνεται σταδιακά, σύμφωνα με το σχεδιασμό μας, με βάση τον διαθέσιμο αριθμό εμβολίων»...

Ακόμα και στην κρίσιμη διαδικασία του εμβολιασμού η κυβέρνηση κινείται με τη λογική «κόστους - οφέλους», με τα ελάχιστα δυνατά για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, με την ίδια «πυξίδα» με την οποία εν μέσω πανδημίας και ενόψει μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού μείωσαν την κρατική χρηματοδότηση στη ρημαγμένη ΠΦΥ κατά 96 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2021!

Με το ίδιο κριτήριο, δεν γίνονται οι αναγκαίες προσλήψεις, οι δε υγειονομικοί, που εξακολουθούν να μετακινούνται από δομή σε δομή, αποδυναμώνοντας κι άλλο τα ήδη υποστελεχωμένα τμήματα προέλευσής τους, θα κληθούν και πάλι να γίνουν «λάστιχο» και να βγάλουν το φίδι από την τρύπα... Παράλληλα, ήδη τα νοσοκομεία παίρνουν εντολές για νέες μετατροπές (για παράδειγμα, στο ΚΑΤ το ΤΕΠ Covid θα μετατραπεί σε εμβολιαστικό κέντρο), χωρίς τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, διαμορφώνοντας και πάλι συνθήκες συγχρωτισμού των ευπαθών ομάδων, που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Αποκαλυπτική καταγγελία από την κρητική ύπαιθρο

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα καταγγέλλει ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων.

Τα Κέντρα Υγείας του νομού Ηρακλείου είναι εμβολιαστικά κέντρα, ωστόσο «δεν ξεκινά ενιαία ο εμβολιασμός σε όλα, με αποτέλεσμα μέσω της άυλης συνταγογράφησης να έρχονται μηνύματα για εμβολιασμό μόνο στα Κέντρα Υγείας Μοιρών και Καστελλίου Πεδιάδας! Δηλαδή, τις επόμενες μέρες, υπερήλικες άνω των 85 ετών πρέπει να μετακινούνται 40 ή 50 χιλιόμετρα και να συνωστίζονται σε 2 μόλις ΚΥ!».

Ταυτόχρονα, ο Αγροτικός Σύλλογος αναδεικνύει τις τεράστιες ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας και τις συνέπειες από τη μη ενίσχυσή τους για τη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων: «Με το να λειτουργεί το ΚΥ Χάρακα ταυτόχρονα ως εμβολιαστικό κέντρο, άραγε θα βγαίνουν οι εφημερίες, ώστε και να γίνουν και οι εμβολιασμοί και να καλύπτονται οι υπόλοιπες ανάγκες; 'Η μήπως θα γίνει το Κέντρο Υγείας ιατρείο της μίας νόσου, κάτι καταστροφικό για τον πληθυσμό στα χωριά, που έχει προβλήματα και είναι γερασμένος;».

Συνολικότερα, με την υπάρχουσα κατάσταση και τις «εμβολιαστικές ασκήσεις» που έχουν αποσταλεί σε Κέντρα Υγείας, έχουν ήδη προκύψει μια σειρά από ζητήματα, όπως: Ενας μόνο γιατρός να είναι υπεύθυνος για πολλούς ταυτόχρονα εμβολιασμούς, ακατάλληλο προσωπικό για την εκτέλεση των εμβολιασμών (π.χ. μαίες), ακατάλληλοι χώροι εμβολιασμών και χώροι αναμονής.

Στην «ατομική ευθύνη» είναι και όσα ακολουθούν τον εμβολιασμό. Ο εμβολιαζόμενος θα πρέπει να αυτοαξιολογείται για τυχόν ανεπιθύμητες παρενέργειες, να ψάχνει γιατρό και αν χρειαστεί να διανύσει και πάλι δεκάδες χιλιόμετρα για να φτάσει σε νοσοκομείο, ή να πληρώσει σε ιδιώτες γιατρούς...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ