Τετάρτη 13 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΤΕ ΘΗΒΑΣ - ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η κυβερνητική αδιαφορία για μέτρα προστασίας του λαού έφερε το «σκληρό lockdown»

Να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης και στήριξης των εργατικών - λαϊκών οικογενειών της Βοιωτίας απαιτούν οι Τομεακές Επιτροπές Θήβας - Οινοφύτων και Λιβαδειάς του ΚΚΕ, σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν με αφορμή την εφαρμογή «σκληρού lockdown», τονίζοντας παράλληλα ότι όλο το προηγούμενο διάστημα, κυβέρνηση και τοπικές αρχές αδιαφορούσαν απέναντι στα αιτήματα Σωματείων και φορέων για θωράκιση των δημόσιων δομών Υγείας και λήψη μέτρων προστασίας στα εκατοντάδες εργοστάσια και τους άλλους εργασιακούς χώρους της περιοχής, στους οποίους εντοπίζονταν από καιρό πλήθος κρουσμάτων κορονοϊού.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι και μετά το ενισχυμένο lockdown, η κυβέρνηση δεν δίνει συγκεκριμένα στοιχεία, δεν λέει κουβέντα για το τι γίνεται στους μεγάλους χώρους δουλειάς και δεν λαμβάνει κανένα σχετικό μέτρο, όταν από παντού επισημαίνονται οι «ιδιαιτερότητες της Βοιωτίας», με τα εκατοντάδες εργοστάσια, την «καθημερινή επανατροφοδότηση εργατικού δυναμικού ανάμεσα σε Αθήνα και Βοιωτία» κ.ο.κ..

«Η κυβέρνηση προχώρησε σε "σκληρό lockdown" στη Βοιωτία, προφανώς φοβούμενη περαιτέρω εξάπλωση του κορονοϊού σε μια περιοχή με εκατοντάδες μεγάλες και μικρότερες επιχειρήσεις, με χιλιάδες εργαζόμενους από όλους τους όμορους νομούς και από την Αττική. Ωστόσο, όλο το προηγούμενο διάστημα αδιαφορούσε κυριολεκτικά για τα δίκαια αιτήματα δεκάδων φορέων της Βοιωτίας για την αναγκαία στελέχωση και ενίσχυση των δομών Υγείας, πρώτα και κύρια των δύο Γενικών Νοσοκομείων, στα οποία το ελλιπές προσωπικό δίνει εδώ και μήνες άνιση μάχη ενάντια στην πανδημία», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι Κομματικές Οργανώσεις.

Αντίστοιχη αδιαφορία, επισημαίνουν, υπήρξε απέναντι στα αιτήματα για τη λήψη μέτρων απέναντι «στην ανεξέλεγκτη κατάσταση μέσα στα εκατοντάδες εργοστάσια και τους άλλους εργασιακούς χώρους της Βοιωτίας, όπου ήδη έχουν καταγραφεί εκατοντάδες κρούσματα σε εργαζόμενους, με αποτέλεσμα τη διασπορά του κορονοϊού σε πολλές περιοχές της Βοιωτίας, της Εύβοιας και της Αττικής». Σε αυτούς τους χώρους, τονίζουν, «ο κάθε εργοδότης κάνει ό,τι θέλει ή μάλλον ό,τι τον συμφέρει, αδιαφορώντας κατά κανόνα για την τήρηση των απαραίτητων μέτρων προφύλαξης του προσωπικού».

Επισημαίνουν μάλιστα ότι την ίδια μέρα που λήφθηκε η απόφαση του «σκληρού lockdown», άνοιξαν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης χωρίς κανένα μέτρο για την ασφαλή λειτουργία τους. Την ίδια ώρα, χιλιάδες εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι της περιοχής που δεν εργάζονται λόγω των μέτρων, αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης, χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης.

«Από όλα τα παραπάνω αποδεικνύεται ότι στον προσανατολισμό της κυβέρνησης δεν είναι η με κάθε μέσο προστασία της υγείας του λαού, αλλά η με κάθε μέσο διασφάλιση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της χώρας στα πλαίσια της πανδημίας», τονίζουν οι Κομματικές Οργανώσεις. Προσδιορίζουν επίσης ότι ευθύνες για την κατάσταση αυτή φέρουν και οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές, ενώ κάνοντας αναφορά σε δηλώσεις της αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας και τις εκκλήσεις της για «ψυχραιμία», «νηφαλιότητα», «χωρίς εντάσεις και υπερβολές», σημειώνουν ότι «έχει σαφή στόχευση να επιβάλει σιγή νεκροταφείου στις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων και του λαού της Βοιωτίας που αναδεικνύουν ότι η υγεία είναι ανάγκη και όχι κόστος».

Εδώ και τώρα μέτρα για την προφύλαξη και στήριξη του λαού

Οι δύο Τομεακές Επιτροπές απαιτούν τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προφύλαξης και στήριξης των λαϊκών οικογενειών και τονίζουν ότι το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει κάτω και από αυτές τις συνθήκες για την εδώ και τώρα ικανοποίηση των αιτημάτων:

  • Να στελεχωθούν πλήρως με μόνιμο προσωπικό και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό τα Νοσοκομεία και οι δομές Υγείας της Βοιωτίας. Να λειτουργήσει κάθε δομή Υγείας για την απαραίτητη διενέργεια τεστ και εμβολιασμών σε όλο τον πληθυσμό.
  • Να παρθούν με κρατική ευθύνη όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς.
  • Να στελεχωθούν πλήρως τα αρμόδια τμήματα της Τεχνικής Επιθεώρησης, ώστε να πυκνώσουν οι αυστηροί έλεγχοι στους μεγάλους χώρους δουλειάς.
  • Λειτουργία των σχολικών μονάδων με 15μελή τμήματα, δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, τακτικές απολυμάνσεις.
  • Ουσιαστική στήριξη των εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων που τίθενται εκτός εργασίας.

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org