Τετάρτη 13 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Μνημείο αναξιοκρατίας και διακρίσεων το νομοσχέδιο για τον «εκσυγχρονισμό» των προσλήψεων

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στη Βουλή από τις ΟΣΥΑΠΕ και ΟΣΕΑΔΕ

«Το νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση για τον "εκσυγχρονισμό του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα" και το ΑΣΕΠ αποτελεί μνημείο αναξιοκρατίας και διακρίσεων σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων», τονίζει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του.

Και υπογραμμίζει:

«Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται να "κουμπώσει" με προηγούμενα νομοσχέδια του ΣΥΡΙΖΑ (ν. Βερναρδάκη, ν. Κατρούγκαλου), του ΠΑΣΟΚ (ν. Ρέππα), να υπηρετήσει τη στρατηγική της "συνέχειας του κράτους" και κυρίως να λύσει το ζήτημα ποιοι θα προσλαμβάνονται στο Δημόσιο, ποιοι - από τα δικά τους παιδιά - θα επανδρώσουν τον κρατικό μηχανισμό.

Με το νομοσχέδιο αυτό η λεγόμενη συνέντευξη - ως τρόπος αποκλεισμού κάποιων - επεκτείνεται σχεδόν σε όλο τον δημόσιο τομέα, ενώ μέχρι σήμερα είχε να κάνει μόνο με την επιλογή στελεχών διοίκησης.

Αξιοκρατία και συνέντευξη δεν συμβιβάζονται, αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και πανδημίας, όπου έχει φανεί με τον πιο τραγικό τρόπο η υποστελέχωση των δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών (νοσοκομεία, σχολεία, ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.), η κυβέρνηση επιλέγει να κάνει επικοινωνιακό παιχνίδι με το σύστημα προσλήψεων, χωρίς να κάνει προσλήψεις.

Ειδικά αυτήν την περίοδο, οι δημόσιες υπηρεσίες και οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν ανάγκη από τη θεσμοθέτηση κάποιων κριτηρίων πρόσληψης, αλλά από μαζικές προσλήψεις, από μαζικούς μόνιμους διορισμούς, από τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας κ.λπ.

Το ζητούμενο δεν είναι ο τρόπος διορισμού, αλλά το ότι και με την κυβέρνηση της ΝΔ δεν γίνονται διορισμοί, με συνέπειες στη λειτουργία των δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών και στα κοινωνικά - εργασιακά δικαιώματα.

Προτάσεις και λύσεις υπάρχουν:

  • Εδώ και τώρα μαζικοί μόνιμοι διορισμοί, ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά στις δημόσιες υπηρεσίες.
  • Εδώ και τώρα αδιάβλητο σύστημα προσλήψεων μόνο με μετρήσιμα και αντικειμενικά κριτήρια.
  • Εδώ και τώρα να αποσυρθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο των ημέτερων και της αναξιοκρατίας».
Παράσταση διαμαρτυρίας

Στο μεταξύ, παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή, με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων, πραγματοποιούν σήμερα Τετάρτη στις 11 π.μ. η Ομοσπονδία Εργαζομένων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ) και η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ), ενάντια στο νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ, που εισάγει αδιαφανή και μη αντικειμενικά κριτήρια, διάτρητες διαδικασίες, συνέντευξη κ.λπ. για τους διορισμούς στο Δημόσιο.

Η κυβέρνηση, σημειώνει χαρακτηριστικά η ΟΣΥΑΠΕ, «νομοθετεί ένα διάτρητο σύστημα προσλήψεων, για να μπορεί να προσλάβει την "επόμενη μέρα" τα "δικά της παιδιά". Τα κριτήρια προσλήψεων που θεσμοθετεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, με τον πανελλαδικό διαγωνισμό και τη συνέντευξη, ουσιαστικά είναι κριτήρια κόφτη και αποκλεισμού. Αξιοκρατία και αντικειμενικότητα δεν υπάρχει χωρίς αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια, δεν υπάρχει με την τεράστια υποβάθμιση των τυπικών προσόντων, με την απαξίωση των τίτλων σπουδών, με το μηδενισμό της προϋπηρεσίας».

Οι Ομοσπονδίες διεκδικούν άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και μαζικούς μόνιμους διορισμούς για την κάλυψη των μεγάλων κενών, με αδιάβλητο σύστημα προσλήψεων.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org