Τα Μέσα Ατομικής Προστασίας είναι ανεπαρκή, τακτικοί και επαναληπτικοί έλεγχοι δεν γίνονται, οι μέρες καραντίνας για τους εργαζόμενους έχουν μειωθεί στο 50% (7 αντί για 14), ενώ δεν γίνεται και ιχνηλάτηση για κρούσματα.
Με βάση τα παραπάνω, σωματεία εργαζομένων στα νοσοκομεία συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη έστω και τώρα να παρθούν μέτρα αποφασιστικής ενίσχυσης σε μέσα και μόνιμο προσωπικό. Επίσης να μπαίνουν σε προληπτική καραντίνα και να υποβάλλονται σε μοριακό έλεγχο όλες οι στενές επαφές θετικών εργαζομένων και ασθενών. Επείγουσες προσλήψεις του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού για την άμεση πλήρη στελέχωση του νοσοκομείου. Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ εργαζομένων σε δομές Υγείας σε τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με το βαθμό έκθεσης κ.ά.
Στο ΠΑΓΝΗ «δεν βγήκε σε καραντίνα κανείς από τους εργαζόμενους που δουλεύουν μαζί με τη μαία, η οποία διαγνώσθηκε πρόσφατα θετική στον SARS-CoV-2, με τη δικαιολογία ότι δεν αποτελούν επαφές με υψηλού κινδύνου έκθεση, από τη στιγμή που φορούσαν απλές μάσκες. Ακόμη και όσοι θα υποβληθούν σε μοριακό έλεγχο, θα συνεχίσουν να εργάζονται μέχρι να κάνουν το τεστ πριν ακόμη βγει το αποτέλεσμα», κατήγγειλε από την πρώτη στιγμή το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου.
Μια βδομάδα μετά, οι εργαζόμενοι που δουλεύουν μαζί της παραμένουν στο πόστο τους, ενώ σε κανέναν τους δεν έχει γίνει τεστ! Σύμφωνα με πληροφορίες, γιατρός του τμήματος αναγκάστηκε να κάνει τεστ 3 φορές στον ιδιωτικό τομέα (εννοείται πληρώνοντας από την τσέπη του), προκειμένου να διαπιστώσει ότι είναι αρνητικός.
Το Σωματείο αμφιβάλλει για το κατά πόσο όντως ήταν επαφές «χαμηλού κινδύνου» και σημειώνει ότι οι εργαζόμενοι δεν αλλάζουν μάσκα ακόμα κι αν υγρανθεί, και την κρατούν συνήθως για όλη τη βάρδια, αφού τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) δίνονται με το σταγονόμετρο. Αναδεικνύει τους κινδύνους διασποράς από την παραμονή υγειονομικών στο χώρο εργασίας τους, παρόλο που αποτελούν επαφές κρουσμάτων, και σημειώνει: «Η πραγματική αιτία που δεν βγαίνουν σε καραντίνα είναι οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού. Εξαιτίας των ελλείψεων, η απουσία έστω 2-3 εργαζομένων για λίγες μέρες διαταράσσει σημαντικά τη λειτουργία των τμημάτων (...). Δυστυχώς, οι επιστημονικές οδηγίες του ΕΟΔΥ είναι προσαρμοσμένες στις συνθήκες υποστελέχωσης».
Το ένα μετά το άλλο διαδέχονται τα θετικά κρούσματα σε υγειονομικούς και στο «Θριάσιο», με πιο πρόσφατο σε γιατρό της Παιδιατρικής κλινικής, όπου και πάλι δεν τίθενται σε προληπτική καραντίνα οι εργαζόμενοι - στενές επαφές, κάτι που καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων. Επίσης, δεν έχει ανασταλεί προσωρινά η λειτουργία της κλινικής, ώστε να γίνει πλήρης απολύμανση και να ολοκληρωθεί ο εργαστηριακός έλεγχος των εργαζομένων και νοσηλευομένων. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες υπήρξε θετικό κρούσμα σε πνευμονολογικό ασθενή που νοσηλεύεται στην ΩΡΛ κλινική, με το Σωματείο να απαιτεί «να τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα για τη μεταφορά πιθανών και επιβεβαιωμένων ασθενών με Covid-19 από κλινική σε κλινική».
Ενώ και στο συγκεκριμένο νοσοκομείο παραμένουν οι ελλείψεις σε ΜΑΠ, εδώ και 9 μήνες δεν έχει καν εξασφαλιστεί μηχάνημα μοριακού ελέγχου υψηλής ευαισθησίας (με επαρκή αριθμό αντιδραστηρίων και πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού), ενώ το Σωματείο σημειώνει την απόρριψη του αιτήματός του «να γίνεται προληπτικός έλεγχος όλων των ασθενών που εισάγονται στο νοσοκομείο και συστηματική περιοδική εξέταση όλων των εργαζομένων, ανάλογα με το βαθμό έκθεσης».
Ανάστατοι είναι οι εργαζόμενοι και στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, καθώς τουλάχιστον 10 είναι όσοι (υγειονομικό, εργαστηριακό και διοικητικό προσωπικό) βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Η ιχνηλάτηση είναι σε εξέλιξη, ενώ χτες πραγματοποιήθηκε εθελοντική δειγματοληψία προκειμένου να εξακριβωθεί η έκταση της διασποράς, καθώς φαίνεται να απλώνεται σε κλινικές, εργαστήρια και διοικητικές υπηρεσίες.
Στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» διαγνώστηκαν με κορονοϊό περίπου 8 εργαζόμενοι, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη βδομάδα διαγνώστηκαν με κορονοϊό ένας γιατρός και μία νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο «Παπανικολάου».
Σε σχόλιό της η ΤΟ Υγείας - Πρόνοιας της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με αφορμή τα νέα κρούσματα σε εργαζόμενους των νοσοκομείων της περιοχής, καλεί την κυβέρνηση να αφήσει την προπαγάνδα περί «ενίσχυσης και θωράκισης του ΕΣΥ» και να υλοποιήσει ΤΩΡΑ τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών και του ελληνικού λαού.
«Δεν είναι ατομική ευθύνη η διασπορά της νόσου από τα ΜΜΜ με τα οποία έρχονται οι υγειονομικοί στη δουλειά τους. Δεν είναι ατομική ευθύνη η διασπορά από τα σχολεία των παιδιών τους που στοιβάζονται σε τμήματα των 25 έως 27 μαθητών. Δεν είναι ατομική ευθύνη των υγειονομικών το γεγονός ότι εργάζονται σε υποστελεχωμένες κλινικές κάτω από συνθήκες εντατικοποίησης», σημειώνει, στηρίζοντας τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας.