Ουσιαστικά πρόκειται για προσπάθεια χρηματοδότησης των κάθε είδους παρεμβάσεων που κλιμακώνει η κυβέρνηση για τη στήριξη του κεφαλαίου.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας δήλωσε σχετικά ότι «η χώρα έχει με επιτυχία το τελευταίο έτος δανειστεί συνολικά 14 δισ. ευρώ με επιτόκιο στο 1/3 που είχε έως το καλοκαίρι του 2019».
Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά τη γιγαντιαία έκδοση νέου χρέους και απευθύνεται στις διεθνείς χρηματαγορές, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις παρεμβάσεις του «Ταμείου Ανάκαμψης» και του προγράμματος SURE, για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, τόσο με ζεστό κρατικό χρήμα και επιδοτήσεις όσο και με φθηνά δάνεια, όπως προβλέπεται από τα σχετικά προγράμματα.
Ως πρώτη δόση, προχωρά με εκδόσεις 10ετών και 20ετών ομολόγων και, όπως αναφέρουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, μέχρι το απόγευμα χτες οι προσφορές των επενδυτών έφτασαν στα 150 δισ. ευρώ, ενώ η σχετική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα Τετάρτη.
Θυμίζουμε ότι για το 2020 σε επίπεδο ΕΕ εφαρμόζεται η λεγόμενη «ρήτρα γενικής διαφυγής», στη βάση της οποίας προβλέπεται η προσωρινή παρέκκλιση από τους δημοσιονομικούς κανόνες, έτσι ώστε μέσω των νέων ελλειμμάτων στους κρατικούς προϋπολογισμούς και της διόγκωσης των κρατικών χρεών να χρηματοδοτηθούν οι παρεμβάσεις για την ανάκαμψη του κεφαλαίου.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ευρωζώνη θα φτάσει στο 8,5% του ΑΕΠ το 2020, ενώ το ισοζύγιο του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού στο φετινό 12μηνο εκτιμάται ότι θα καταγράψει πρωτογενές έλλειμμα τουλάχιστον στο 5,5% του ΑΕΠ, ως αποτέλεσμα των διαδοχικών πακέτων στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων.
Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χτες το ελληνικό πρόγραμμα ύψους 450 εκατ. ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού, των μεταφορών, των κατασκευών και της Ενέργειας, οι οποίοι «έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τα μέτρα που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού».
Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η στήριξη θα παρασχεθεί υπό μορφή επιδοτούμενων δανείων και θα απευθύνεται σε εταιρείες με έως 3.000 εργαζομένους στους παραπάνω τομείς, ενώ τα προγράμματα αυτά θα έχουν συμπληρωματική χρηματοδότηση και από τις εγχώριες τράπεζες, με όρους βέβαια βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας.
Στο μεταξύ, χτες ολοκληρώθηκαν οι τηλεδιασκέψεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της ΕΕ και του ΔΝΤ, στο πλαίσιο του 8ου κύκλου «ενισχυμένης εποπτείας».
Η σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις 18 Νοέμβρη, με θετικό πρόσημο σε ό,τι αφορά την πορεία κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής, ενώ την ίδια περίοδο αναμένονται και οι πρώτες εκθέσεις αναφορικά με το πακέτο συστάσεων στο πλαίσιο του φετινού Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Κατά την πάγια πρακτική, θα ακολουθήσει το ΔΝΤ με τη δική του ξεχωριστή έκθεση.
Την ίδια ώρα, με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε χτες στο ν/σ για τον Πτωχευτικό Κώδικα, προβλέπεται η σύσταση Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης, η οποία θα αποτελεί αυτοτελή υπηρεσία υπαγόμενη στον υπουργό Οικονομικών, με αποστολή τη σύνταξη του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης καθώς και την παρακολούθηση και το συντονισμό της υλοποίησης των προγραμμάτων και έργων που θα χρηματοδοτηθούν με κεφάλαια του «Ταμείου Ανάκαμψης», με στόχο την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων.