Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΚΑΙ ΘΑΣΟΥ
Αγωνιστικές παρεμβάσεις για τακτικά και φθηνά ακτοπλοϊκά δρομολόγια

Κάλεσμα ξεσηκωμού με αφορμή τη νέα μείωση των δρομολογίων Καβάλας - Πρίνου

Μέτωπο ενάντια στην πολιτική «απελευθέρωσης» των θαλάσσιων συγκοινωνιών, που για να υπηρετήσει την κερδοφορία των εφοπλιστών τσακίζει τις ανάγκες των κατοίκων των νησιών και τη φτηνή, τακτική και ασφαλή συγκοινωνιακή εξυπηρέτησή τους 365 μέρες το χρόνο, ορθώνουν σωματεία και φορείς της Καβάλας με αφορμή τη νέα μείωση των δρομολογίων (από τρία σε δύο ημερησίως) της πορθμειακής γραμμής Καβάλας - Πρίνου Θάσου.

Τη Δευτέρα 19/10 παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου στην Καβάλα και προανήγγειλαν πρωτοβουλία ενημέρωσης του λαού, με στόχο τη διεκδίκηση άμεσων μέτρων βελτίωσης της κατάστασης, συσπείρωσης και αγώνα για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Παράλληλα ανέδειξαν ότι ο δήμος Θάσου, η Περιφέρεια, τοπικοί βουλευτές και όσοι αυτοπαρουσιάζονται ως θεσμικοί συνομιλητές των ναυτιλιακών εταιρειών και του ΥΕΝ στρώνουν το δρόμο προς τα συμφέροντα των ναυτιλιακών εταιρειών, με την πολιτική των μειωμένων απαιτήσεων, και αρκούνται στα ελάχιστα δρομολόγια.

Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν: Σωματείο Συνταξιούχων Ναυτικών Καβάλας - Θάσου, Ενιαίο Συνδικάτο Ναυτεργατών Νομού Καβάλας, Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Θάσου, Πολιτιστικός Σύλλογος Λιμεναρίων «Το Κάστρο», Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ ν. Καβάλας «Η Ενσωμάτωση», Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Καβάλας, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού και Συναφών Επαγγελμάτων ΠΕ Καβάλας και Θάσου, Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας.

Συσπειρώνονται κάτω από την κοινή αντίληψη ότι οι θαλάσσιες συγκοινωνίες είναι κοινωνικό αγαθό και δεν μπορούν να αφήνονται στη ληστρική εκμετάλλευση των ναυτιλιακών εταιρειών, για να γεμίζουν τα σεντούκια τους και να δημιουργούνται προϋποθέσεις για ναυτικά εγκλήματα.

Μέσα από τη συνέντευξη ανέδειξαν ότι η γραμμή Πρίνου - Καβάλας είναι κρίσιμης σημασίας για όλο το νησί της Θάσου, γιατί από εκεί υπάρχει γρήγορη και πιο φθηνή πρόσβαση στην Καβάλα. Επιπλέον, είναι σημαντικό να έχει τακτικά δρομολόγια και για τη γρήγορη μεταφορά ασθενών από το Κέντρο Υγείας Πρίνου στο Νοσοκομείο Καβάλας.

Σημείωσαν ότι ο κίνδυνος εγκατάλειψης της γραμμής Πρίνου - Καβάλας, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα προβλήματα υποβάθμισης υπηρεσιών, πρέπει να κινητοποιήσει το λαό της Θάσου και της Καβάλας.

Επίσης ανέδειξαν ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες που εκμεταλλεύονται τις θαλάσσιες συγκοινωνίες του νησιού και όλα αυτά τα χρόνια συσσώρευσαν μεγάλα κεφάλαια με την άγρια εκμετάλλευση των ναυτεργατών, το χαμηλό επίπεδο αμοιβών, την εντατικοποίηση της δουλειάς, την απλήρωτη εργασία, τώρα αξιοποιούν την πανδημία για παρατεταμένη ακινησία των πλοίων, αυξάνοντας στα ύψη την ανεργία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειοψηφία των ναυτεργατών εργάστηκε 2 μήνες, ενώ όσοι είναι σε αναστολή έχουν πάρει την επιδότηση των 534 ευρώ για το Μάη.

Τέλος, ανακοίνωσαν πρωτοβουλίες ενημέρωσης του λαού του νησιού, με στόχο να ανοίξουν μέτωπο ενάντια στα σχέδια αποκλεισμού του νησιού από τη γραμμή Πρίνου - Καβάλας, για τη διεκδίκηση μονάδας αιμοκάθαρσης, φαρμακείου ΕΟΠΥΥ, τη στελέχωση του ΚΥ Πρίνου, την αναβάθμιση των δημόσιων δομών του νησιού. Να διεκδικήσουν τη δημιουργία Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΕΟΑΣ).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ