Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Ομπρέλα»...

Επιστολή στον Πομπέο έστειλε η κυβέρνηση για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, επικαλούμενη μάλιστα τα όσα προβλέπονται στο προοίμιο της «Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας», που «επικαιροποίησε» τον περασμένο Γενάρη, αφού έκανε την προεργασία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά μιας και επικαλούνται την κατάπτυστη Συμφωνία για τις βάσεις, αξίζει κανείς να θυμίσει τα όσα έλεγαν όταν την ψήφιζαν. Για παράδειγμα ο υπουργός Εξωτερικών έλεγε: «Η αντίληψη της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ότι η συγκεκριμένη Συμφωνία διασφαλίζει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή, διά της διεύρυνσης του αμερικανικού αμυντικού αποτυπώματος». Ενώ ο εισηγητής της ΝΔ έλεγε πως «μέσα από τη Συμφωνία, η Ελλάδα ενισχύει τη γεωστρατηγική αξία και θέση της στους ευρύτερους σχεδιασμούς πολιτικής και ασφάλειας των συμμάχων μας (...) Με άλλα λόγια, η συγκεκριμένη Συμφωνία δημιουργεί μια πρόσθετη ομπρέλα ασφαλείας επάνω από τη χώρα σε μια περίοδο ιδιαίτερης έντασης και απειλών από τους γείτονές μας». Τα όσα έχουν μεσολαβήσει από τότε δίνουν βέβαια απάντηση για το πόση αξία είχαν το περιτύλιγμα της άθλιας Συμφωνίας και οι μύθοι ότι η παραπέρα εμπλοκή και η «αναβάθμιση» στα σχέδια των «συμμάχων» αποτελούν «ομπρέλα ασφαλείας» για το λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα...

... εμπλοκής

Αλλά και το προοίμιο της Συμφωνίας που επικαλούνται είναι αποκαλυπτικό, αφού λέει ότι οι δύο πλευρές θα «συμβάλλουν ενεργά στην ταχεία και δίκαιη επίλυση των υφιστάμενων στην περιοχή διεθνών διαφορών που ενδιαφέρουν ειδικότερα εκάτερο από τα συμβαλλόμενα μέρη στη Συμφωνία αυτή». Τι σημαίνει όμως η επίλυση των «διαφορών» στην περιοχή μέσα σε αυτό το πλαίσιο; Οτι (και) τα Ελληνοτουρκικά θα λυθούν με βάση τα όσα «ενδιαφέρουν» τις αμερικανικές κυβερνήσεις, το στόχο δηλαδή της ΝΑΤΟικής συνοχής απέναντι στους ανταγωνιστές και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου στην περιοχή. Αυτά ακριβώς που δίνουν «αβάντα» στην τουρκική επιθετικότητα! Με δυο λόγια η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα που συμμερίζονται τα παραπάνω, είναι διπλά εκτεθειμένοι από την προσπάθεια να παρουσιάσουν την αιτία του προβλήματος ως λύση, ξανασερβίροντας την ίδια «σούπα», ότι η εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια σημαίνει ασφάλεια. Αλλος ένας λόγος ο λαός να μη δείξει καμία εμπιστοσύνη σε αυτούς που τον βάζουν όλο και βαθύτερα στην «μπούκα» των επικίνδυνων εξελίξεων και διευθετήσεων για τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Ξετσιπωσιές

Ολος ο κόσμος συγκλονίστηκε από την είδηση ότι 14χρονα παιδιά κρατήθηκαν επί μέρες στη ΓΑΔΑ, όπως και από την εικόνα να σέρνονται στα δικαστήρια με κακουργηματικές κατηγορίες. Το έγκλημά τους; Διαδήλωναν για στοιχειώδη μέτρα προστασίας στα σχολεία τους και πιάστηκαν «στο σωρό» από την αστυνομία, με τις γνωστές μεθόδους των δυνάμεων καταστολής, στο σκηνικό που στήνεται με τους κουκουλοφόρους. Κι ενώ ο τόπος βοά για αυτό το όργιο τρομοκράτησης απέναντι στους μαθητές, κάποιοι δεν ξεχνούν την αποστολή τους. Διψούν για καταδίκες, για εφαρμογή του «νόμου και της τάξης», ώστε να μπορούν περιχαρείς να περάσουν το μήνυμα ότι «όποιος αγωνίζεται θα έχει μπελάδες»... Διαβάσαμε λοιπόν στα «Νέα», στη μόνιμη στήλη που διατίθεται για να συκοφαντείται κάθε λαϊκή διεκδίκηση, τη σχεδόν ειρωνική «ευχή» του αρθρογράφου να «είναι τα παιδιά αθώα». Βεβαίως, ξεκαθαρίζει ότι «το τζάμπα πέθανε» και φορτώνει τη δοκιμασία που περνάνε οι μαθητές όχι προφανώς στην κυβέρνηση και στο κατασταλτικό - τρομοκρατικό της σχέδιο, για να χτυπήσει τον αγώνα των μαθητών - και όχι μόνο - αλλά σε όσους «παρακινούν τους μαθητές σε ανομικές πράξεις», εννοώντας τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Αυτοί, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, «οδηγούν τους μαθητές στα χέρια της αστυνομίας και εύλογα της δικαιοσύνης». Και την ίδια στιγμή, χαρακτηρίζει «πρωτόγονα» τα αιτήματα των μαθητών για την προστασία της υγείας τους! Είναι γελασμένοι όσοι νομίζουν ότι με τέτοιες χυδαιότητες και ξετσιπωσιές θα κάνουν τους μαθητές να κάτσουν στ' αυγά τους. Αντίθετα, τους προσφέρουν έναν ακόμα λόγο να συνεχίσουν με μεγαλύτερο πείσμα τον δίκαιο αγώνα τους.

Ακτινογραφία

Μια αποκαλυπτική «ακτινογραφία» για τη φτώχεια που αγκαλιάζει ολοένα και περισσότερους, δίνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τις περσινές φορολογικές δηλώσεις. Σύμφωνα με αυτά, 6 στους 10 ζουν με εισοδήματα χαμηλότερα από 10.000 ευρώ το χρόνο και μάλιστα 3 στους 10 κάτω από 1.000 ευρώ. Την ίδια ώρα, τα φτωχά λαϊκά στρώματα σηκώνουν στις πλάτες τους τα φορολογικά βάρη, με την εφαρμογή και των περιβόητων «τεκμηρίων διαβίωσης», που προσθέτουν έξτρα φόρο τουλάχιστον για έναν στους τρεις. Κατά τ' άλλα, ο μεγάλος πλούτος κρύβεται καλά μέσα στους λαβύρινθους των μετοχικών σχημάτων και των εταιρικών κερδών (ή ζημιών), με αποτέλεσμα μόλις 407 δηλώσεις να εμφανίζουν εισοδήματα πάνω από 900.000 ευρώ. Με την εικόνα αυτή, δεν είναι καθόλου παράξενο ότι τα λαϊκά στρώματα φτάνουν να πληρώνουν το 95% σχεδόν των φόρων, όταν το κεφάλαιο συνεισφέρει με φιλοδωρήματα στον κρατικό προϋπολογισμό, από τον οποίο αντλεί προνόμια, φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις. Οσο λοιπόν κι αν η στατιστική αποτύπωση δεν αποτελεί πιστό αντίγραφο της πραγματικότητας, τα στοιχεία για τις δηλώσεις δίνουν και με το παραπάνω το περίγραμμα της αντιλαϊκής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων και των αστικών κομμάτων, που φορτώνει διαχρονικά τα λαϊκά στρώματα με νέα βάρη, συμπιέζει ολοένα και περισσότερο το επίπεδο διαβίωσης για την εργατική - λαϊκή οικογένεια και στηρίζει με όλα τα μέσα την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1805 Ο βρετανικός στόλος υπό τον ναύαρχο Ο. Νέλσον επικρατεί επί του γαλλικού και ισπανικού στη ναυμαχία του Τραφάλγκαρ.

1825 Δημοσιεύεται στη Γενική Εφημερίδα της Ελλάδος ο «Υμνος εις την Ελευθερίαν» του Διονύσιου Σολωμού, που στη συνέχεια θα αποτελέσει τον Εθνικό Υμνο της χώρας μας.

1833 Γεννιέται ο Σουηδός επιχειρηματίας και εφευρέτης Αλφρεντ Μπέρνχαρντ Νόμπελ, από τον οποίο πήραν το όνομά τους τα ομώνυμα βραβεία.

1907 Γεννιέται ο υπερρεαλιστής ζωγράφος και ποιητής Νίκος Εγγονόπουλος.

1916 Ο σοσιαλδημοκράτης Φ. Αντλερ σκοτώνει τον Αυστριακό πρωθυπουργό κόμη Καρλ φον Στιργκ.

1933 Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αναγνωρίζουν επίσημα τη Σοβιετική Ενωση.

1934 Ξεκινά η Μεγάλη Πορεία του Κόκκινου Στρατού της Κίνας, ο οποίος κατάφερε να αποφύγει την περικύκλωση από τις αστικές - εθνικιστικές δυνάμεις του Τσιάνγκ Κάι Σεκ, διανύοντας 12.500 χλμ. σε 370 μέρες.

1964 Στο θέατρο «Ρεξ» παρουσιάζεται το έργο του Μίκη Θεοδωράκη «Αξιον Εστί».

1969 Τεράστιες διαδηλώσεις κατά του πολέμου στο Βιετνάμ πραγματοποιούνται στην Ιαπωνία με συμμετοχή 500.000 ατόμων. Εκτεταμένες συγκρούσεις αστυνομίας - διαδηλωτών σημειώνονται στο Τόκιο.

1969 Πεθαίνει ο Αμερικανός συγγραφέας Τζακ Κέρουακ, ένας από τους κύριους εκπροσώπους της Μπιτ Γενιάς και εισηγητής του ομώνυμου όρου.

1972 Αεροπλάνο της «Ολυμπιακής Αεροπορίας», που ερχόταν από την Κέρκυρα, συντρίβεται στη θαλάσσια περιοχή της Βούλας, με αποτέλεσμα το θάνατο 37 ατόμων.

1973 Η «νύχτα της μεγάλης σφαγής» στην Ουάσιγκτον: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρ. Νίξον εξαναγκάζει σε παραίτηση τον εντεταλμένο εισαγγελέα της υπόθεσης Γουοτεργκέιτ, Αρτσιμπαλντ Κοξ, τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ελιοτ Ρίτσαρσον, και τον υφυπουργό, Γουίλιαμ Ρακελσχάους, εδραιώνοντας την πεποίθηση της κοινής γνώμης ότι επιδιώκει τη συγκάλυψη του σκανδάλου.

1981 Διάσκεψη Βορρά - Νότου με συμμετοχή 22 κρατών πραγματοποιείται στο Κανκούν του Μεξικού. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρ. Ρίγκαν δηλώνει ότι η επίλυση των προβλημάτων του Τρίτου Κόσμου βρίσκεται «στην ανάπτυξη της ελεύθερης αγοράς και όχι στη βοήθεια εκ μέρους των αναπτυγμένων χωρών».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ