Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Προειδοποιεί για εστίες υπερμετάδοσης στις βιομηχανίες τροφίμων

Μετά από παρέμβαση η Περιφέρεια δεσμεύτηκε για μαζικά τεστ σε εργαζόμενους

Τον κίνδυνο υπερμετάδοσης του κορονοϊού στο νομό Ιωαννίνων από τις βιομηχανίες τροφίμων της περιοχής, λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών που αφήνει την προστασία της υγείας των εργαζομένων στα χέρια της εργοδοσίας και στην ατομική ευθύνη, προειδοποιεί το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων σε ανακοίνωσή του.

Συγκεκριμένα, κλιμάκιο του Εργατικού Κέντρου με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Νίκο Εξαρχο, πραγματοποίησε χτες συνάντηση με στελέχη της Περιφέρειας Ηπείρου, με αντικείμενο την κατάσταση στους εργασιακούς χώρους του νομού και την επείγουσα ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων.

Σύμφωνα μάλιστα με την ανακοίνωση, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης επιχείρησε να παρεμποδίσει τη συνάντηση, «καταφερόμενος με ύβρεις ενάντια στον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου».

Από τη συνάντηση αποκαλύφθηκε «η ανυπαρξία ουσιαστικών ελέγχων από πλευράς Περιφέρειας Ηπείρου, αφού εξουσιοδοτημένη δημόσια αρχή για την άσκηση αυτών είναι η Κτηνιατρική Διεύθυνσης της Περιφέρειας, υπηρεσία αρμόδια για την πιστοποίηση της ποιότητας τροφίμων και όχι της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Υπογραμμίζεται ότι η όποια παρέμβαση των κτηνιάτρων εξαντλείται στη συμβουλευτική για τη χρήση ατομικών μέσων προστασίας και τήρησης εύλογων αποστάσεων, όπου αυτές είναι ικανές να τηρηθούν, λόγω των «περιορισμών» που θέτει η παραγωγική διαδικασία. «Επιβεβαιώνεται ότι θεσμικά έχει διασφαλιστεί η ασυλία της εργοδοσίας από τον οποιονδήποτε ενοχλητικό έλεγχο για την τήρηση των μέτρων προστασίας των εργαζομένων από την πανδημία», καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο.

Επιπλέον, από τα μέσα Μάρτη μέχρι και σήμερα η Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας του ΣΕΠΕ Ιωαννίνων έχει πραγματοποιήσει «μόλις 135 ελέγχους σε επιχειρήσεις του νομού», ενώ διευκρινίζεται ότι «η αντιμετώπιση του κορονοϊού δεν αποτελεί αντικείμενο του Σώματος Επιθεώρησης της Εργασίας». Το Εργατικό Κέντρο απέσπασε δέσμευση από την Περιφέρεια Ηπείρου για άμεση διενέργεια μαζικών διαγνωστικών τεστ σε βιομηχανικές μονάδες τροφίμων όπου διαπιστώνεται εκτεταμένη διασπορά του ιού.

Καταγγέλλει παράλληλα ότι «πληθαίνουν οι αναφορές εργαζομένων στις βιομηχανίες της "Πίνδου" και του "Νιτσιάκου" για απουσία μεγάλου αριθμού συναδέλφων από την εργασία, ενώ εντείνεται η φημολογία για εκτεταμένη διασπορά κρουσμάτων λόγω συγχρωτισμού των εργατών στην παραγωγική διαδικασία. Αγνωστος αριθμός εργατών έχουν μπει σε προληπτική καραντίνα, χωρίς ενημέρωση των συναδέλφων, που εξαναγκάζονται σε υπερωριακή απασχόληση για την κάλυψη της παραγωγής. Μάλιστα, εύλογος αριθμός εργατών σε συγκεκριμένα τμήματα της παραγωγής δεν λαμβάνουν ούτε ρεπό εδώ και δεκαπέντε μέρες, με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται εξαντλητικές συνθήκες εργασίας».

«Παράλληλα», συνεχίζει το Εργατικό Κέντρο, «είμαστε αποδέκτες καταγγελιών για απαίτηση της εργοδοσίας είτε να μην αποκαλύπτονται πιθανά κρούσματα, είτε σε ενδεχόμενη διενέργεια διαγνωστικού τεστ να δίνονται στοιχεία συγγενικών προσώπων, ώστε να μη στοχοποιείται η επιχείρηση. Αποτέλεσμα, η παρεμπόδιση πραγματοποίησης ιχνηλάτησης, εντείνοντας τον κίνδυνο διασποράς του ιού στην πόλη μας».

Η ανακοίνωση αναδεικνύει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών, την ώρα μάλιστα που κουνούν το δάχτυλο στους εργαζόμενους για την «ατομική ευθύνη».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org