Παρασκευή 20 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Για την παρέμβασή μας στους κτηνοτρόφους - πτηνοτρόφους και τους εργάτες τροφίμων

Πείρα από τη δουλειά της ΤΟ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας του KKE, με αφορμή την εκδήλωση που πραγματοποίησε για την αγροτική οικονομία και τις θέσεις του Κόμματος

Από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ροδοτόπι
Από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ροδοτόπι
Η εκδήλωση - σύσκεψη που πραγματοποίησε η Τομεακή Οργάνωση Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας την Κυριακή 1/11, με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τα προβλήματα και την προοπτική στην αγροτική οικονομία και τον κλάδο τροφίμων - Η περίπτωση του Νομού Ιωαννίνων», εντάσσεται στην προσπάθεια της Οργάνωσης να διευρύνει και να εμβαθύνει τους δεσμούς του Κόμματος με τους φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους και τους εργάτες στα εργοστάσια τροφίμων της περιοχής. Στην προσπάθεια εξειδίκευσης της πολιτικής και της στρατηγικής του Κόμματος, ανάπτυξης της λαϊκής συμμαχίας στον τομέα της αγροτικής οικονομίας και τον κλάδο των τροφίμων, ιεραρχώντας τους νέους αγροτοκτηνοτρόφους και τις εργάτριες στα εργοστάσια τροφίμων.

Ερωτήματα που γονιμοποιούν τον προβληματισμό

Για τη διαμόρφωση του περιεχομένου της εκδήλωσης, η Οργάνωση έλαβε υπόψη την πείρα της προηγουμένης παρέμβασης και δραστηριότητάς της στους κτηνοτρόφους - πτηνοτρόφους και στα εργοστάσια τροφίμων. Τους ιδιαίτερους σχεδιασμούς της αστικής τάξης για την περιοχή, τα ιδεολογήματα και επιχειρήματα που έχουμε συναντήσει για την υπεράσπιση των σχεδιασμών αυτών. Τις δυσκολίες και τα εμπόδια στην προσπάθεια να δουλέψουμε με βάση την προγραμματική μας αντίληψη.

Επιδιώξαμε και με την ίδια την πρόσκληση που βγάλαμε για την εκδήλωση, να φωτίσουμε ορισμένες πλευρές της κατάστασης στους τομείς αυτούς στα Γιάννενα, να θέσουμε ερωτήματα και προβληματισμούς.

Για παράδειγμα:

-- Γιατί ενώ στα Γιάννενα παράγονται κοτόπουλα, γάλα, τυρί κ.λπ., οι λαϊκές οικογένειες μετά βίας τρέφονται, οι μικροί και μεσαίοι αγρότες ξεκληρίζονται, οι καλλιέργειες εγκαταλείπονται;

-- Πώς γίνεται εταιρείες όπως οι «Δωδώνη», «Πίνδος», «Νιτσιάκος», «Βίκος», «Ζαγόρι» την περίοδο της κρίσης να κάνουν επενδύσεις εκατομμυρίων, ενώ την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι σε αυτές και οι κτηνοτρόφοι φορτώνονται νέα αντιλαϊκά μέτρα (Ασφαλιστικό, νέοι φόροι κ.λπ.);

-- Εχουν κάποιο όφελος οι μικροί και μεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι και οι εργάτες στα εργοστάσια τροφίμων από την πολιτική «ενίσχυσης και ανασυγκρότησης της πρωτογενούς παραγωγής», την πολιτική στήριξης του «αγροτοδιατροφικού τομέα» στην Ηπειρο, που προπαγανδίζουν κυβέρνηση, ΕΕ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Χρυσή Αυγή, Ενωση Κεντρώων, η Περιφέρεια Ηπείρου, οι δήμοι του νομού, τα τοπικά επιμελητήρια και οι συνεταιρισμοί;

-- Είναι λύση για τους μικρούς και μεσαίους αγρότες και τους εργάτες η πολιτική της ΕΕ, οι ομάδες παραγωγών, οι συνεταιρισμοί, οι παραγωγοί χωρίς μεσάζοντες;

Το πραγματικό περιεχόμενο της «ενίσχυσης του αγροτοδιατροφικού τομέα»

Σε αυτά τα ερωτήματα επιδιώξαμε να απαντήσουμε στην εκδήλωση και μέσα από αυτά να αναδειχθούν οι θέσεις και η προγραμματική αντίληψη του Κόμματος.

Για παράδειγμα, εισηγητικά παρουσιάστηκε αναλυτικά πώς η ενίσχυση και ανάπτυξη του λεγόμενου αγροτοδιατροφικού τομέα αντικειμενικά προϋποθέτει το παραπέρα ξεκλήρισμα των μικρών και μεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, το βάθεμα της εκμετάλλευσης των εργατών στα εργοστάσια τροφίμων. Χαρακτηριστικά, η γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» αυτό το διάστημα προχωράει σε επένδυση 4 εκατ. ευρώ σε εργοστάσιο στην Κύπρο και έχει αυξήσει κατακόρυφα τις εξαγωγές της σε πολλές χώρες. Την ίδια ώρα, απολύει συμβασιούχους εργαζόμενους, αφήνει απλήρωτους κτηνοτρόφους, εντατικοποιεί την εργασία των εργατών, έχει μειώσει την τιμή αγοράς γάλακτος στους κτηνοτρόφους κατά 15 λεπτά, μόνο γι' αυτούς που έχουν μικρή παραγωγή.

Ακόμη, παρουσιάστηκε ο πολλαπλός ρόλος του αστικού κράτους, των μηχανισμών του, όπως η Τοπική Διοίκηση και των προγραμμάτων που χρηματοδοτεί η ΕΕ για την προώθηση των συμφερόντων των μεγάλων εργοστασίων τροφίμων και των μεγάλων αγροτοκτηνοτρόφων της περιοχής. Αναφέρθηκαν παραδείγματα, όπως π.χ. ότι η Περιφέρεια Ηπείρου στο ΠΕΠ Ηπείρου ξεκάθαρα τονίζει ότι αποτελεί πρόβλημα το γεγονός ότι στην περιοχή ακόμη υπάρχει μικρός κλήρος και μικρή κτηνοτροφική - πτηνοτροφική παραγωγή, αφού εμποδίζουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και ότι επιπλέον είναι αδύναμη η καθετοποίηση της παραγωγής. Σε έρευνα, δε, με χρηματοδότηση από το ευρωενωσιακό πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας Ιταλίας 2007- 2013, «Μediterranean Lifestyle», προκύπτει ότι οι επιχειρήσεις του τομέα τροφίμων ζητάνε χρηματοδότηση για προβολή των προϊόντων και διαφήμισή τους από την Τοπική Διοίκηση. Ηδη, η Περιφέρεια Ηπείρου εκπροσωπεί τους επιχειρηματίες σε διεθνείς εκθέσεις τροφίμων στο όνομα της διαφήμισης των «τοπικών προϊόντων», πραγματοποιούν εκδηλώσεις γαστρονομίας και οινοτουρισμού, από τα οποία φυσικά κανένα όφελος δεν έχουν εργάτες και μικροί κτηνοτρόφοι.

Στο πλαίσιο, εξάλλου, της διαμόρφωσης των κατάλληλων προϋποθέσεων ενίσχυσης των επιχειρηματιών, η Περιφέρεια Ηπείρου πήρε απόφαση για άρση της απαγόρευσης δημιουργίας επιπλέον πτηνοτροφείων στην περιοχή της Ζίτσας. Αυτή η απόφαση αφορά μόνο τις μεγάλες πτηνοτροφικές μονάδες, αφού οι προδιαγραφές και το κεφάλαιο που απαιτείται για την ίδρυση μονάδας (το λιγότερο 80 - 100 χιλιάδων ευρώ) αποκλείουν μικρούς παραγωγούς. Ολα αυτά, δε, σε ένα Δήμο που ήδη υπάρχει σοβαρή περιβαλλοντική επιβάρυνση από τη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων.

Τη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματιών της περιοχής έχει αναλάβει και το ΤΕΙ Ηπείρου μαζί με άλλα πανεπιστήμια της χώρας. Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η μελέτη για το «πράσινο κοτόπουλο», σε συνεργασία με την επιχείρηση «Πίνδος», που στοχεύει στην εξοικονόμηση ενέργειας στην εταιρεία και τη διαχείριση του κόστους των αποβλήτων.

Περί «ομάδων παραγωγών» και «κρατικών συνεταιρισμών» στο έδαφος του καπιταλισμού

Σημαντικό μέρος της συζήτησης και του προβληματισμού συγκέντρωσαν επίσης οι δήθεν λύσεις που προτείνουν για τα οξυμένα προβλήματα οι άλλες δυνάμεις σε αγροτοκτηνοτρόφους και εργάτες του κλάδου.

Προτάσεις όπως ομάδες παραγωγών, αγορές παραγωγών, προϊόντα χωρίς μεσάζοντες που υποστηρίζουν κύρια οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, ήδη προωθούνται στην περιοχή, στη λογική στήριξης «τοπικών παραγωγών» σε αντίθεση με την «ξένη» Δωδώνη. Συζητήθηκε ότι αυτές οι προτάσεις, όπως και η πρόταση των δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που παρουσιάζουν ως λύση τους «κρατικούς συνεταιρισμούς», την «επιστροφή της "Δωδώνης" στα χέρια των παραγωγών και των εργατών», δεν είναι λύση για τους μικρούς και μεσαίους κτηνοτρόφους και τους εργάτες των εργοστασίων. Κρύβουν ότι σήμερα οι συνεταιρισμοί λειτουργούν ως εταιρείες ΑΕ. Κρύβουν ότι το αστικό κράτος, με τους κρατικούς συνεταιρισμούς και οι ομάδες των παραγωγών στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, των ανταγωνισμών, των νόμων της αγοράς, της ΕΕ και της αστικής διαχείρισης, δεν μπορούν να σημάνουν φιλεργατική ή φιλοαγροτική πολιτική.

Η συζήτηση ειδικά σε αυτό το θέμα ανέδειξε ότι αρκετοί παραγωγοί που δεν έχουν επαφή με το κίνημα, δεν έχουν συζητήσει μαζί μας ολοκληρωμένα την πρόταση διεξόδου του Κόμματος, θεωρούν τις ομάδες παραγωγών και τους κρατικούς συνεταιρισμούς ως τη μόνη εφικτή και ρεαλιστική λύση. Συχνά μπερδεύουν την πρόταση του Κόμματος για παραγωγικούς συνεταιρισμούς στο πλαίσιο της κοινωνικοποιημένης και κεντρικά σχεδιασμένης λαϊκής οικονομίας, με τα μεταβατικά προγράμματα πάλης των οπορτουνιστικών δυνάμεων για κρατικούς συνεταιρισμούς στο έδαφος του καπιταλισμού.

Εγινε προσπάθεια να φωτιστεί η πρόταση διεξόδου του Κόμματος, στη βάση του οφέλους που έχουν από αυτήν εργάτες, φτωχοί αγροτοκτηνοτρόφοι και ολόκληρος ο λαός, για τη διασφάλιση επάρκειας, ποιότητας και ασφάλειας στη διατροφή του. Προσπαθήσαμε να αναδείξουμε με αριθμούς τις τεράστιες δυνατότητες της περιοχής για παραγωγή κοτόπουλου, γαλακτομικών, κρέατος, κρασιού κ.λπ., που σήμερα παράγονται με στόχο τις εξαγωγές και το κέρδος. Για παράδειγμα, η Ηπειρος κατέχει το 30% σχεδόν των κεφαλών πουλερικών πανελλαδικά και το 10% των προβατοειδών.

Το ζήτημα της διατροφής του λαού απασχόλησε τη συζήτηση, με παρεμβάσεις και παραδείγματα από διατροφικά σκάνδαλα και στην περιοχή, παιδιά σε σχολεία των Ιωαννίνων που λιποθυμάνε από την ασιτία και αναδείχτηκε συνολικά πώς η σωστή διατροφή του λαού εμποδίζεται από την καπιταλιστική ιδιοκτησία.

Στόχος να φωτιστεί ο κοινός εχθρός, να αναδειχθεί η ανάγκη της Λαϊκής Συμμαχίας

Αναδείχθηκε πώς ο δρόμος ανάπτυξης που προτείνει το Κόμμα για κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός, η ένταξη στον παραγωγικό συνεταιρισμό μπορούν να λύσουν τα σοβαρά προβλήματα στον τομέα. Για παράδειγμα, την πρόληψη των καταστροφών που έζησαν οι παραγωγοί του νομού την προηγούμενη περίοδο από τον καταρροϊκό πυρετό. Την αντιμετώπιση της πολύ μεγάλης ανεργίας των νέων στην Ηπειρο, τη βελτίωση του επιπέδου ζωής στην ύπαιθρο που σήμερα ερημώνει, την εξάλειψη των απαράδεκτων και επικίνδυνων συνθηκών και όρων εργασίας στα εργοστάσια τροφίμων. Συζητήθηκε ότι σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για σταθερή εργασία, μείωση του ωραρίου, προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργατών, εμποδίζονται όμως από την καπιταλιστική ιδιοκτησία.

Στη βάση όλων των παραπάνω, έγινε προσπάθεια να αναδειχθεί η ανάγκη της Λαϊκής Συμμαχίας στον τομέα - κλάδο. Να φωτιστεί ο κοινός εχθρός, τα μονοπώλια και η εξουσία τους. Να φωτιστούν τα κοινά προβλήματα και αντίστοιχα τα κοινά αιτήματα. Σε αυτή τη βάση υπάρχει αρνητική πείρα από την έλλειψη δουλειάς για τη συμμαχία. Για παράδειγμα, η εργοδοσία των εργοστασίων τροφίμων της περιοχής («Δωδώνη», «Νιτσιάκος», «Πίνδος» κ.λπ.) επιβάλλουν την κυριαρχία τους δημιουργώντας αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους εργάτες στα εργοστάσια και στους παραγωγούς. Για παράδειγμα, όταν αφήνουν απλήρωτους τους εργάτες, λένε ότι έπρεπε να πληρωθούν οι πτηνοτρόφοι - κτηνοτρόφοι. Οταν οι εργάτες διεκδικούν τα δικαιώματά τους, λένε ότι στρέφονται ενάντια στις οικογένειές τους, που συχνά είναι πτηνοτρόφοι - κτηνοτρόφοι που παραδίδουν γάλα ή κοτόπουλο στις εταιρείες.

Από τη συζήτηση συνολικά φάνηκε ότι η προσπάθεια εξειδίκευσης με βάση τις εξελίξεις και την πείρα στην περιοχή βοηθάει καλύτερα να κατανοούνται οι στοχεύσεις της αστικής τάξης και ο δρόμος για την ανατροπή της.

Υπήρξε ανησυχία σε σχέση με το πώς όλα αυτά που λέμε θα μπουν στη ζωή. Το πώς θα μπουν στον αγώνα ειδικά οι φτωχοί αγροτοκτηνοτρόφοι, ξεπερνώντας την κατάσταση έλλειψης οργάνωσης στο νομό, τον εκφυλισμό που έχουν προκαλέσει οι εργοδοτικές και συνεταιριστικές δυνάμεις στο κίνημα των αγροτοκτηνοτρόφων. Πώς μπορούν να αλλάξουν οι συσχετισμοί στο εργατικό κίνημα, με δεδομένη την κυριαρχία των εργοδοτικών σωματείων στην πλειοψηφία των εργοστασίων τροφίμων («Πίνδος», «Δωδώνη» κ.ά.).

Αναμφίβολα, η προσπάθεια αυτή είναι ένα μικρό βήμα στην κατεύθυνση των καθηκόντων που βάζει το Κόμμα. Ανέδειξε θετική πείρα αλλά και αδυναμίες. Την ανάγκη παραπέρα εξειδίκευσης και εκλαΐκευσης της πρότασης διεξόδου του Κόμματος. Την ανάγκη για καλύτερη και πιο οργανωμένη παρακολούθηση των οικονομικών εξελίξεων στην περιοχή, την έγκαιρη και αποφασιστική αγωνιστική παρέμβαση για τα οξυμένα προβλήματα στους χώρους δουλειάς, τα χωριά, τις μονάδες των κτηνοτρόφων και πτηνοτρόφων, στη βάση της πολιτικής του Κόμματος.


Της Κατερίνας ΜΙΧΑΛΙΟΥ *
*Η Κατερίνα Μιχαλιού είναι μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ, Γραμματέας της ΤΕ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ