Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
«Κρίκος» στις επικίνδυνες διευθετήσεις

Να παραπέμψουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης τη διαφορά Ελλάδας και Αλβανίας για την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλάσσιων ζωνών συμφώνησαν οι κυβερνήσεις των δυο χωρών, όπως έγινε γνωστό χτες κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια στα Τίρανα και τις επαφές που είχε εκεί. Θα είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα πηγαίνει στη Χάγη με άλλη χώρα για επίλυση διμερούς διαφοράς, εξέλιξη που ολοφάνερα αποτελεί «κρίκο» στις διευθετήσεις τις οποίες έχουν δρομολογήσει τα ευρωατλαντικά σχέδια, ως τον «μεγάλο συμβιβασμό» με την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Ελληνας υπουργός μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Εντι Ράμα και τον ασκούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Γκεντ Τσεκάι, «η επίλυση αυτής της διαφοράς θα είναι επωφελής και για τις δύο χώρες μας και, βεβαίως, άκουσα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και απόλυτη συμφωνία τη θέση του πρωθυπουργού, κ. Ράμα, ότι η λύση αυτή θα έχει ως θεμελιώδη βάση τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας που και οι δύο χώρες έχουμε προσυπογράψει». Σε αυτήν τη βάση, δήλωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προχωρήσουν «από κοινού στην υποβολή του ζητήματος αυτού στη διεθνή δικαιοσύνη. Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης». «Η συμφωνία μας αυτή, Ελλάδας και Αλβανίας, βασίζεται στη σταθερή προσήλωση και των δύο χωρών στη διεθνή νομιμότητα και στην αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών», πρόσθεσε. Τοποθέτηση που κουμπώνει και με τις «εκκλήσεις» που απευθύνει η Αθήνα προς την Αγκυρα για ανάλογη διευθέτηση και των μεταξύ τους διαφορών.

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, ο Ν. Δένδιας στηλίτευσε τη στάση της Αγκυρας λέγοντας ότι «σε αντίθεση με τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής τους προοπτικής, μία άλλη χώρα της ευρύτερης περιοχής μας, η οποία είναι ακόμα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, δεν κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση. Για την ακρίβεια, κινείται μάλλον προς την αντίθετη κατεύθυνση». Κατηγόρησε δε την Τουρκία ότι «συνεχίζει να παραβιάζει κάθε μέρα τα θεμελιώδη κριτήρια ένταξης στην ΕΕ, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά» και αναφέρθηκε στις χτεσινές επιστολές στους Ευρωενωσιακούς «συμμάχους» (βλέπε και σχετικό θέμα).

Ταυτόχρονα, η ελληνική αστική τάξη αξιοποιεί και το ζήτημα της ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ, με τον Ν. Δένδια να επαναλαμβάνει ότι η διμερής «συνεργασία μπορεί να λειτουργήσει ενισχυτικά της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας προς την ΕΕ» και να διαβεβαιώνει πως στην κυβέρνηση είναι «πρόθυμοι» να «συντρέξουν» την Αλβανία στον «κοινό» αυτό στόχο. Τέλος, Δένδιας και Ράμα συμφώνησαν για «εμβάθυνση» του Ελληνοαλβανικού Συμφώνου Φιλίας, Συνεργασίας, Καλής Γειτονίας και Ασφαλείας, που υπεγράφη το 1996 και τέθηκε σε ισχύ το 1998, ενώ συζήτησαν και το λεγόμενο «εμπόλεμο» που παραμένει μεταξύ των δύο χωρών, με τον Ελληνα ΥΠΕΞ να το χαρακτηρίζει «αναχρονισμό» και να διαβεβαιώνει ότι θα «επιλυθεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ