Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την τροποποίηση της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Δημοσίου και του ιδρύματος «Αλ. Ωνάσης», στο οποίο περιέχονται επίσης διατάξεις για την πανδημία.
Η σύμβαση αφορά την κατασκευή και λειτουργία παιδιατρικής καρδιοχειρουργικής κλινικής και κέντρου μεταμοσχεύσεων, εκσυγχρονισμό και συντήρηση υπαρχουσών υποδομών κ.ά. Υπογράφηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζεται από τη ΝΔ, ενώ έδωσε και χτες την ευκαιρία να παρουσιάζονται από την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα οι επενδύσεις του κεφαλαίου στην Υγεία ως «ευεργεσία».
Οσον αφορά τις διατάξεις για την πανδημία, αυτές περιορίζονται στην παράταση των συμβάσεων επικουρικού προσωπικού στα νοσοκομεία έως τις 31/10/2021 και στη δημιουργία 1.800 οργανικών θέσεων για στελέχωση των ΜΕΘ, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται κανένα μέτρο για τις ανάλογες μόνιμες προσλήψεις και με χρονοδιάγραμμα για την κάλυψη των θέσεων αυτών.
Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» στο νομοσχέδιο. Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης επισήμανε ότι «δεν πρόκειται για δωρεά που γίνεται και θα παραχωρηθεί στο Δημόσιο, θα περάσει στην πλήρη ευθύνη και λειτουργία από το κράτος, ώστε να παρέχονται δωρεάν όλες οι υπηρεσίες σε όλους όσοι τις χρειάζονται χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αλλά για επένδυση προκειμένου να ενισχυθεί η επιχειρηματική δράση σε έναν πολύ σοβαρό τομέα της Υγείας».
Για τις άλλες διατάξεις, επισήμανε ότι δεν καλύπτουν τα τεράστια κενά στην Υγεία, αλλά κινούνται στη συνεχιζόμενη πολιτική της «υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος απαντώντας στο επαναλαμβανόμενο κυβερνητικό αφήγημα για την κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας ανέφερε: «Εδώ υπάρχουν πολύμηνες λίστες αναμονής ακόμη και για απλά ιατρικά ραντεβού. Στην πρώτη φάση της πανδημίας οδηγήθηκαν σε αναβολή δεκάδες χιλιάδες τακτικά χειρουργεία», ενώ παράλληλα η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους αγωνιστές υγειονομικούς με ΜΑΤ και χημικά.