Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Στο «κόκκινο» τα κρούσματα, ανύπαρκτα τα μέτρα σε εργοστάσια και μεγάλους χώρους δουλειάς

Μήνυμα διεκδίκησης από τη μεγάλη εξόρμηση του ΚΚΕ

Απειλές αντί για μέτρα προστασίας από την κυβέρνηση

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η μεγάλη εξόρμηση του ΚΚΕ στη Δυτική Αττική, προκειμένου να φτάσει σε όλους τους εργαζόμενους το αγωνιστικό κάλεσμα του Κόμματος για τη διεκδίκηση άμεσης λήψης μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής, ειδικά στα εργοστάσια και τους μεγάλους χώρους δουλειάς, που έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, το επιδημιολογικό φορτίο είναι πολύ υψηλό στη βιομηχανική αυτή περιοχή. Το ποσοστό κρουσμάτων έφτασε χτες τα 22,37 ανά 100 χιλιάδες κατοίκους (29,86 είναι ο μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων για τις τελευταίες 7 μέρες). Στον Δυτικό Τομέα Αθήνας ο μέσος όρος είναι 10,82 κρούσματα ανά 100 χιλ. κατοίκους (28 κρούσματα κατά μέσο όρο ημερησίως τις τελευταίες 7 μέρες). Πρόκειται για αριθμούς πολύ αυξημένους σε σχέση με την υπόλοιπη Αττική.

Οπως ανακοινώθηκε, αν επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα επαναξιολογηθούν όλα τα μέτρα, ενώ σύμφωνα με χτεσινοβραδινές πληροφορίες οι λοιμωξιολόγοι εξετάζουν την περίπτωση να εισηγηθούν lockdown τύπου Μάρτη (με κλείσιμο επιχειρήσεων και αυξημένα τεστ στον πληθυσμό) στον Ασπρόπυργο, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου. Παρόμοιους προβληματισμούς εκφράζουν και για κάποιους όμορους δήμους.

Σ'αυτές τις συνθήκες, το κάλεσμα διεκδίκησης που απευθύνουν οι Τομεακές Οργανώσεις Βιομηχανίας και Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ μέσα από τις εξορμήσεις τους γίνεται ακόμα πιο επιτακτικό, καθώς αποκαλύπτονται οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, που δεν παίρνει κανένα μέτρο για τον περιορισμό της διάδοσης στις κύριες εστίες, δηλαδή στους μεγάλους χώρους δουλειάς.

Στην ίδια κατεύθυνση απόσεισης των κυβερνητικών ευθυνών κινήθηκε και η χτεσινή δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος μετά από σύσκεψη που είχε με τους δημάρχους της Δυτικής Αττικής έριξε πάλι την ευθύνη σε όσους «κάνουν του κεφαλιού τους», εξαιρώντας προφανώς τη μεγαλοεργοδοσία, που δεν παίρνει κανένα μέτρο προστασίας, και την ίδια την κυβέρνηση, που εξακολουθεί να στοιβάζει εργατόκοσμο στα ΜΜΜ. Οπως είπε: «Εχω να πω ένα μόνο: Κανείς δεν μπορεί να κάνει του κεφαλιού του. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, να εξηγήσουμε, να συνδράμουμε, αλλά του κεφαλιού του κανείς. Σε αντίθετη περίπτωση θα σφραγιστούν οι περιοχές, ακόμη και σπίτι - σπίτι. Δεν είναι ούτε απειλή ούτε προειδοποίηση. Είναι απόφαση, και θα γίνει έτσι αν χρειαστεί».

Από τις χτεσινές εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς
Από τις χτεσινές εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς
Πρόκειται για μια ακόμα προσπάθεια της κυβέρνησης, μετά και από σχετικές διαρροές και στοχευμένα δημοσιεύματα, να φορτώσει το φταίξιμο της υπερμετάδοσης σε πληθυσμιακές ομάδες που ζουν στην περιοχή σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, με ευθύνη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων. Αξιοποιεί δηλαδή ένα υπαρκτό πρόβλημα, όπως η κατάσταση στην οποία διαβιούν Ρομά, μετανάστες κ.ά., που είναι αποκλεισμένοι ακόμα και από τις στοιχειώδεις δομές Υγείας, την ίδια στιγμή που και για αυτές τις ομάδες δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο ενημέρωσης, αυξημένης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, βοήθειας τήρησης των μέτρων, με ειδικά διαγνωστικά συνεργεία εκεί που εντοπίζεται το πρόβλημα κ.ο.κ. Για παράδειγμα, είναι διαπιστωμένο το πρόβλημα με μετανάστες εργάτες οι οποίοι, υπό το φόβο της εργοδοσίας αλλά και της κρατικής καταστολής, αποφεύγουν να επισκεφθούν υγειονομικές μονάδες ακόμα και για μια απλή εξέταση, πόσο μάλλον αν έχουν συμπτώματα κορονοϊού.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο «αμήν»

Ολα αυτά προβληματίζουν και μεγαλώνουν την ανησυχία της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων στη Δυτική Αττική, κάτι που αποτυπώνεται και στις εξορμήσεις που κάνουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στους χώρους δουλειάς. «Η κατάσταση έχει φτάσει στο αμήν», «η κυβέρνηση μας κοροϊδεύει», «στους χώρους δουλειάς δεν τηρείται κανένα μέτρο», «γιατί δεν ενισχύουν το "Θριάσιο";» είναι λίγα από τα λόγια και τα εύλογα ερωτήματα που θέτουν οι εργαζόμενοι.

Χτες, για άλλη μια μέρα, μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ από τα χαράματα πραγματοποίησαν εξορμήσεις και παρεμβάσεις στα εργοστάσια «Veta», «Τυποργάνωση» και «Λυχνία» στο Μενίδι. Αντίστοιχες παρεμβάσεις έγιναν στην εταιρεία logistics «Sarmed» και στις αποθήκες της «My Market» στη Μάνδρα, στο εργοστάσιο τροφίμων «Κανάκη» στην Ελευσίνα, στην εταιρεία logistics «Διακίνηση» στον Ασπρόπυργο, και στα εργοστάσια «Ορφανός», «Σιγάλας» και «Unibios» στα Ανω Λιόσια.

Η μεγάλη εξόρμηση του ΚΚΕ συνεχίζεται τις επόμενες μέρες σε ολόκληρη την περιοχή και σε δεκάδες χώρους δουλειάς, με στόχο να φτάσει το μήνυμα του ΚΚΕ σε όλο το λαό και την εργατική τάξη της περιοχής.

Στο «κόκκινο» κρούσματα και ελλείψεις

Παρά την έξαρση των κρουσμάτων στην περιοχή, η κυβέρνηση συνεχίζει να μη δίνει συγκεκριμένα στοιχεία αλλά και να μην παίρνει ουσιαστικά μέτρα για να σταματήσει την εξάπλωση της πανδημίας. Μετά τις δηλώσεις «ανησυχίας» που έκανε την περασμένη βδομάδα, η «εντατικοποίηση των ελέγχων» που ανακοίνωσε ήταν απλά γύρω στα 900 τεστ που έκανε ο ΕΟΔΥ το Σαββατοκύριακο σε κεντρικά σημεία της Ελευσίνας και του Ασπροπύργου με τη μέθοδο του drive through, αντί να μπουν συνεργεία ελέγχων στα εργοστάσια και σε μεγάλους χώρους δουλειάς, για να υπάρχει αντικειμενική εικόνα.

Οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι του Θριάσιου Πεδίου και συνολικά της Δυτικής Αττικής ζουν μόνιμα μια «έκτακτη κατάσταση», με την πανδημία να έρχεται να προστεθεί σε μια πολλαπλά επιβαρυμένη περιοχή. Εκεί, στην «πίσω αυλή» της Αττικής, εργασία και διαβίωση είναι μια καθημερινή αναμέτρηση με φανερούς και κρυφούς κινδύνους. Με τα διυλιστήρια και τις χαλυβουργίες, τις χημικές βιομηχανίες και τις αποθήκες αποβλήτων, τα εργοστάσια ανακύκλωσης και τις νόμιμες και παράνομες χωματερές, με τον ΧΥΤΑ Φυλής να ξεχωρίζει, να αποτελούν μια υγειονομική βόμβα διαρκείας.

Και ενώ σε μια τέτοια περιοχή, όπου τα σπίτια γειτνιάζουν με κάθε λογής επιχειρηματικές δραστηριότητες, τα μέτρα προστασίας της υγείας του πληθυσμού, πρόληψης ατυχημάτων κ.ο.κ. θα έπρεπε να είναι ακόμα πιο αυστηρά, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Οι ελλείψεις σε αναγκαίες υποδομές και στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας είναι τεράστιες, ενώ μέσα ατομικής προστασίας στους χώρους δουλειάς, σε Κέντρα Υγείας και στο μοναδικό νοσοκομείο της περιοχής, το «Θριάσιο», μοιράζονται με το σταγονόμετρο. Οι έλεγχοι είναι σπάνιοι έως μηδενικοί, και ακόμα σπανιότερη η λήψη μέτρων για την προστασία των εργαζομένων, π.χ. στην οργάνωση της παραγωγής και τη χωροθέτηση των θέσεων εργασίας. Σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν γιατροί Εργασίας και τεχνικοί Ασφαλείας, ή οι αντίστοιχες ανάγκες «καλύπτονται» προσχηματικά μέσω Εξωτερικών Υπηρεσιών Προστασίας και Πρόληψης (ΕΞΥΠΠ) από ιδιώτες. Την ίδια στιγμή, πολλές είναι οι καταγγελίες για εκβιασμούς εργαζομένων από εργοδότες προκειμένου να μη δηλώσουν κρούσματα στους χώρους δουλειάς.

Μεγάλη είναι η έλλειψη μέτρων και στις δημόσιες υπηρεσίες της περιοχής, όπως στο εργοτάξιο του δήμου Ασπροπύργου, με εκατοντάδες εργαζόμενους. Εκεί υπήρχε θετικό κρούσμα αλλά δεν έγινε ιχνηλάτηση, ούτε μοριακός εργαστηριακός έλεγχος των υπόλοιπων εργαζομένων.

Εγκληματική γύμνια των δομών Υγείας

Η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, που έχει δημιουργήσει αυτήν την εφιαλτική κατάσταση, αποτυπώνεται και στην κατάσταση του μοναδικού δημόσιου νοσοκομείου της περιοχής, του «Θριάσιου» Νοσοκομείου, με τις τεράστιες ελλείψεις, το οποίο ήδη νοσηλεύει δεκάδες επιβεβαιωμένους ασθενείς με Covid-19 και δεν έχει ενισχυθεί με το αναγκαίο προσωπικό και εξοπλισμό. Ετσι, «το ιατρείο Covid του ΤΕΠ στελεχώνεται ακόμη και από ορθοπεδικούς, χειρουργούς καρδιολόγους, ενώ 5 μόνο πνευμονολόγοι έχουν την ευθύνη για περισσότερους από 50 ασθενείς, διασκορπισμένους σε διαφορετικούς ορόφους του νοσοκομείου», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων. Η στελέχωση και μετατροπή της ΜΑΦ Εγκαυμάτων σε ΜΕΘ Covid έγινε με μετακίνηση προσωπικού από τις ήδη υποστελεχωμένες ΜΕΘ, χωρίς να έχει προσληφθεί ούτε ένας επιπλέον εργαζόμενος, και είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένα διαθέσιμο κρεβάτι για τη νοσηλεία εγκαυματιών στο Κέντρο Εγκαυμάτων.

Ταυτόχρονα, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε όλη τη Δυτική Αττική παραμένει σε τραγική κατάσταση, με το σύνολο των Κέντρων Υγείας να είναι υποστελεχωμένα, χωρίς ιατρικό προσωπικό σε βασικές ειδικότητες. Τα παραδείγματα είναι πολλά και ανησυχητικά: Στο ΚΥ Ελευσίνας δεν υπάρχει παιδίατρος, ούτε στο ΚΥ Ασπροπύργου, όπου δεν υπάρχει επίσης πνευμονολόγος και προσωπικό καθαριότητας, ενώ στο ΚΥ Μεγάρων, αν και υπήρχαν θετικά κρούσματα, δεν έγινε ο αναγκαίος εργαστηριακός έλεγχος και απειλήθηκαν με πειθαρχικές κυρώσεις εργαζόμενοι που εκτέθηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ