Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΑΤΤΙΚΟΝ»
Προχωρούν σε τρίωρη αποχή την Τετάρτη 23 Δεκέμβρη

Με απόφαση Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε κάτω από το βάρος των οξυμένων προβλημάτων

Ακόμα μια πλευρά των πολύ μεγάλων προβλημάτων που οξύνονται σε όλα τα επίπεδα στα - κατά την κυβέρνηση «θωρακισμένα» - νοσοκομεία αναδεικνύουν οι ειδικευόμενοι γιατροί του «Αττικού» Νοσοκομείου, οι οποίοι τις προηγούμενες μέρες πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση, τη δεύτερη μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες.

Σε σχετικό κάλεσμά τους οι ειδικευόμενοι αναδεικνύουν μεταξύ άλλων ότι:

  • Η υπερεργασία των ειδικευόμενων «σπάει κόκαλα», με αρκετούς να κάνουν πάνω από 7 εφημερίες το μήνα, άλλους να δουλεύουν 12ωρα, σχεδόν κανέναν να μην παίρνει ρεπό και σε πολλούς να συνδυάζονται όλα τα παραπάνω. «Ο φόρτος εργασίας των Παθολογικών κλινικών μεγάλωσε και οδηγεί στην υπερεφημέρευση. Το νομικά κατοχυρωμένο δικαίωμά μας για ρεπό έχει γίνει άγνωστη λέξη. Ωράριο 7 το πρωί με 6 το απόγευμα για πολλές ειδικότητες. Οι λίστες αναμονής ειδικευόμενων συνεχίζουν να λιμνάζουν και να καθυστερούν, την ώρα που πάρα πολλές κλινικές έχουν τεράστια κενά. Για τα μισθολογικά δεν έχουμε παράπονο: Ωρομίσθιο εφημερίας 2,5 ευρώ την ώρα... Συνεχίζεται το παράνομο καθεστώς της κάλυψης της εφημερίας κλινικών από ειδικευόμενους άλλων κλινικών», σημειώνουν.
  • Η εκπαίδευση των ειδικευόμενων έχει πάει περίπατο, με ελάχιστες κλινικές να διατηρούν εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αφού «τα έτσι κι αλλιώς μεγάλα προβλήματα επιδεινώνονται με τη μετατροπή των νοσοκομείων σε νοσοκομεία μίας νόσου. Οι χειρουργικές αίθουσες μειώνονται, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα προβλήματα της υγείας των ασθενών αλλά και την εκπαιδευτική διαδικασία των νέων συναδέλφων χειρουργικών ειδικοτήτων. Τα τακτικά ιατρεία αναστέλλονται, με ό,τι αυτό σημαίνει για την εκτόξευση της λοιπής νοσηρότητας αλλά και την εκπαίδευση νέων γιατρών πολλών ειδικοτήτων. Η δημιουργία νέων τμημάτων Covid γίνεται στη θέση κλινικών που ανεπίσημα αναστέλλεται η λειτουργία τους», όπως υπογραμμίζουν.
  • Τα υγειονομικά πρωτόκολλα γίνονται λάστιχο αναλόγως των αναγκών του νοσοκομείου, με συνέπειες τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους εργαζόμενους, με νέους συναδέλφους να θετικοποιούνται στον ιό κάθε βδομάδα. Το ΤΕΠ ήταν και παραμένει επικίνδυνο για εργαζομένους, ύποπτους ασθενείς για Covid που τελικά θα βγουν αρνητικοί και ασθενείς οι οποίοι δεν αντιμετωπίζονται ως ύποπτοι.

Οπως σημειώνουν οι ειδικευόμενοι: «Η ενδονοσοκομειακή νοσηρότητα αυξάνεται. Συνεχίζονται επικίνδυνες πρακτικές όπως η ύπαρξη ράντζων σε διαδρόμους. Δεκάδες συνάδελφοί μας μέχρι στιγμής έχουν νοσήσει. Τα μέσα ατομικής προστασίας εξακολουθούν να είναι περιορισμένα και καλούμαστε να βγάλουμε ολόκληρη εφημερία με μία χειρουργική μάσκα. Η κατάσταση στα Covid-ΤΕΠ είναι ασφυκτική, δημιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες τόσο για εμάς όσο και για τους ύποπτους ασθενείς. Το σημαντικότερο είναι πως ακόμα και σήμερα οι επίσημες οδηγίες του ΕΟΔΥ για τους χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας και τη διαχείριση ασθενών με πιθανή ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη από τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 είναι ανύπαρκτες. Κανείς δεν γνωρίζει πότε μία κλινική αναστέλλει το έργο της, ποιοι συνάδελφοι βγαίνουν σε καραντίνα, ποιοι συνεχίζουν να εργάζονται. Εν ολίγοις, υγειονομικά πρωτόκολλα - λάστιχο που ο καθένας τα ερμηνεύει όπως θέλει για να μη δυσαρεστήσει τους από πάνω», σημειώνουν.

Για αυτά τα προβλήματα, επισημαίνουν, προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τις διάφορες αρχές του νοσοκομείου, συναντώντας είτε «κατανόηση» είτε πλήρη αδιαφορία.

«Η νέα συνέλευσή μας ανέδειξε ότι η κατάσταση είναι ίδια και χειρότερη από ό,τι πριν από δύο μήνες. Τόσον καιρό με αυτοθυσία οι ειδικευόμενοι βοήθησαν να κρατηθεί όρθιο το "Αττικό". Δουλεύοντας ατέλειωτες ώρες, θυσιάζοντας τον ελεύθερο τους χρόνο, την επιστημονική τους εξέλιξη (ποιος έχει δύναμη να διαβάσει μετά από εφημερία και δωδεκάωρο δουλειάς;), την προσωπική τους ζωή, ακόμα και την υγεία τους (αρκετοί συνάδελφοι έχουν νοσήσει από Covid, αρκετοί παρουσιάζουν άλλα προβλήματα υγείας, π.χ. αυτοάνοσα νοσήματα)».

Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση, οι ειδικευόμενοι απαιτούν να δοθούν άμεσα λύση ή πλάνο αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων, σε διαφορετική περίπτωση αποφάσισαν να προχωρήσουν την Τετάρτη 23 Δεκέμβρη σε τρίωρη αποχή (8 π.μ. - 11 π.μ.), διεκδικώντας:

  • Κανένας ειδικευόμενος ιατρός να μην κάνει πάνω από επτά εφημερίες.
  • Κατεπείγουσες προσλήψεις από τις λίστες αναμονής. Οχι στις πολύμηνες διαδικασίες μεταβολής της κατάστασης από «Υπό διορισμό» σε «Διορισμένος», έπειτα «Ανάκληση ή Διαγραφή» και πάλι από την αρχή.
  • Ολοι να παίρνουν τα ρεπό που δικαιούνται εφόσον το επιθυμούν.
  • Πραγματική ασφάλεια στο ΤΕΠ και επάρκεια σε Μέσα Ατομικής Προστασίας.
  • Να αναπτυχθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε όλες τις ειδικότητες.
  • Να ξεκαθαριστούν γραπτώς ποια είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα και ο τρόπος διαχείρισης για επιβεβαιωμένο κρούσμα (νοσηλευόμενου ή υγειονομικού) σε μη Covid κλινικές.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ