Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εργαλείο για την παραπέρα κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων του λαού

Τοποθέτηση του Δ. Κουμπούρη στη συνεδρίαση της διοίκησης του ΕΦΚΑ

Τον προϋπολογισμό του Οργανισμού καταψήφισε ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της διοίκησης του ΕΦΚΑ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Μεταξύ άλλων υπογράμμισε πως «ο προϋπολογισμός αυτός δεν αποτελεί ένα εργαλείο για να εκπληρώνει τις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και συνταξιούχων, αλλά ένα ακόμη εργαλείο για την παραπέρα κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους. Συνεχίζει, όπως και ο κρατικός προϋπολογισμός, να προωθεί την προσαρμογή του ΕΦΚΑ στις κατευθύνσεις της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ, των επιχειρηματικών ομίλων».

Τα αληθινά «έσοδα» και «έξοδα» δείχνουν το φόρο αίματος που πληρώνει ο λαός

Σχολιάζοντας τα όσα καταγράφονται ως έσοδα και έξοδα του προϋπολογισμού, ο Δ. Κουμπούρης ανέφερε:

«Αποτυπώνουν την πολιτική να μειώνονται οι εισφορές από τη μεγαλοεργοδοσία και το κράτος και όλο και περισσότερα να φορτώνονται σε μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους. Αυτό που η κυβέρνηση υποστηρίζει, ότι από τις τελευταίες μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών θα ωφεληθεί και ο εργαζόμενος, είναι ένα μεγάλο ψέμα. Η αλήθεια είναι ότι αυτοί που τελικά θα ωφεληθούν θα είναι οι μεγαλοεπιχειρηματίες, γιατί το κέρδος που βγαίνει από την εκμετάλλευση των εργαζομένων και βγαίνει μόνο από την εργασία τους θα πηγαίνει τελικά σε αυτούς.

Επίσης, τα στοιχεία του προϋπολογισμού επιβεβαιώνουν τη λογική που λέει "ό,τι έγινε μέχρι σήμερα καλώς έγινε" και αυτό αποτελεί τη συνταγή για τη συνέχεια. Τα νούμερα θα ήταν πραγματικά και το αποτέλεσμα αντικειμενικό αν σε αυτά έμπαιναν: α) Οι περικοπές που έχουν γίνει όλα τα χρόνια σε όλες τις δαπάνες των ασφαλισμένων, συνταξιούχων. β) Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές κυρίως των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, εφοπλιστών, βιομηχάνων που φθάνουν στο αστρονομικό ποσό των 37 δισ. γ) Οι οφειλές από τις περικοπές του κράτους.

Ακόμη, η αλήθεια θα αποτυπωνόταν εάν στο σύνολο των εσόδων έμπαιναν τα "κουρεμένα" των ασφαλιστικών ταμείων. Τα χαμένα στον χρηματιστηριακό τζόγο. Και η διαφορά των άτοκων καταθέσεων των Ταμείων όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αυτά δεν έπεσαν σε πηγάδι, κάποιοι τα επωφελήθηκαν.

Στα έξοδα έπρεπε να αποτυπώνονται όλες οι περικοπές που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια σε συντάξεις, Δώρα, ΕΚΑΣ, μερίσματα, εφάπαξ, διάφορες κοινωνικές παροχές, λουτροθεραπεία, Υγεία, φάρμακα (που τώρα είναι στον ΕΟΠΥΥ και η κυβέρνηση από τον κρατικό προϋπολογισμό κόβει σε περίοδο πανδημίας ακόμη 600 εκατομμύρια για το 2021). Οι περικοπές σε ειδικές κατηγορίες, όπως τα ΑμεΑ, στις συντάξεις χηρείας που μόνο ένα μέρος τους επανήλθε. Ακόμη να δοθούν στοιχεία συγκεκριμένα, πόσα οφείλονται σήμερα στους δικαιούχους, αν αποδίδονταν στον κανονικό τους χρόνο οι συντάξεις, κύριες, επικουρικές, μερίσματα, εφάπαξ. Αν γίνονταν οι αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού και αν είχαν δοθεί οι αυξήσεις που έχουν περικοπεί όλα αυτά τα χρόνια στους εργαζόμενους του φορέα. Αυτά τα στοιχεία θα έδειχναν πραγματικά πόσος φόρος αίματος έχει δοθεί από όλα τα λαϊκά στρώματα στον βωμό της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και μέσω του Ασφαλιστικού».

Παρουσιάζοντας εξάλλου μια σειρά από προβλήματα στη λειτουργία του Οργανισμού, ο συνδικαλιστής τόνισε: «Η κατάσταση είναι τουλάχιστον προβληματική, με όλες αυτές τις διοικητικές αλλαγές, την τεράστια έλλειψη υποδομών και προσωπικού. Είναι απίστευτο αλλά εν έτει 2020 οι υπάλληλοι του πρώην ΙΚΑ δεν έχουν πρόσβαση στο internet και μετά μιλάνε για ηλεκτρονικό φορέα e-ΕΦΚΑ. Δεν εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι και η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δ. Κουμπούρης διατύπωσε και μια σειρά από ειδικότερα αιτήματα, όπως:

-- Στον προϋπολογισμό του 2021 να υπάρξει πρόβλεψη για το ποσό που απαιτείται για την απονομή των εκκρεμών αιτήσεων του 2020, συμπεριλαμβάνοντας και την εκτίμηση των αιτήσεων που πρόκειται να κατατεθούν το 2021.

-- Ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης της ασφαλιστικής ιστορίας που είναι απαραίτητη για την ψηφιακή σύνταξη.

-- Σημαντική ενίσχυση του προσωπικού. Αμεσες προσλήψεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

-- Ολοκλήρωση απόδοσης όλου του ποσού που οφείλεται σε όσους λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη.

-- Αμεσος προσδιορισμός πραγματικών οφειλών μη μισθωτών ασφαλισμένων οι οποίοι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων, αλλά ακόμη δεν έχουν ενημέρωση για τις εισφορές που πρέπει να πληρώσουν και εξ αυτού δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία συνταξιοδότησης.

-- Εναρμόνιση περιεχομένου ΑΠΔ με τις δηλώσεις στο σύστημα «Εργάνη».

-- Ενημέρωση ασφαλιστικής ιστορίας ασφαλισμένων για την περίοδο της πανδημίας.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΦΚΑ ΓΙΑ ΤΟ 2021
Αποτυπώνει το συνεχιζόμενο έγκλημα σε βάρος των συντάξεων

Μειωμένο κατά 463 εκατ. ευρώ το κονδύλι για τις κύριες συντάξεις!

Μειωμένο κατά 463 εκατομμύρια ευρώ θα είναι το συνολικό κονδύλι των κύριων συντάξεων το 2021 σε σύγκριση με το ποσό που αποδόθηκε στους συνταξιούχους φέτος, όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ, ο οποίος εγκρίθηκε από τη διοίκησή του την περασμένη βδομάδα.

Σύμφωνα με αυτόν, η συνολική δαπάνη του Οργανισμού για τις παροχές κύριας ασφάλισης μειώνεται από τα 26,103 δισ. ευρώ φέτος στα 25,640 δισ. το 2021, κι αυτό παρά την πρόβλεψη της κυβέρνησης ότι μέσα στον επόμενο χρόνο θα «εκκαθαριστούν» και θα πληρωθούν μεγάλο μέρος από τις περίπου 170.000 κύριες συντάξεις που εκκρεμούν.

Σε κάθε περίπτωση, αποτυπώνεται και σε αυτόν τον προϋπολογισμό η συνεχής μείωση των συντάξεων, ως αποτέλεσμα των περικοπών των τελευταίων χρόνων αλλά και του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων που εκδίδονται με βάση τον νόμο 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου).

Αντίστοιχα, μειωμένο κατά 98 εκατ. ευρώ θα είναι και το κονδύλι για τις επικουρικές συντάξεις, από 3,310 δισ. ευρώ φέτος στα 3,212 δισ. το 2021.

Με λίγα λόγια, η μείωση στα κονδύλια για κύριες και επικουρικές συντάξεις ξεπερνά το μισό δισεκατομμύριο ευρώ, φτάνοντας τα 561 εκατ. ευρώ!

Συνεχής συμπίεση και στην κρατική χρηματοδότηση

Στην πεπατημένη του περιορισμού της κρατικής χρηματοδότησης προς την Κοινωνική Ασφάλιση κινείται και η επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ετσι, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ η επιχορήγηση του τακτικού προϋπολογισμού περιορίζεται για το 2021 στα 14,367 δισ. ευρώ, παρά την ανάγκη στήριξης του ΕΦΚΑ στην προοπτική συμπίεσης των εσόδων του σε συνθήκες πανδημίας.

Σημειωτέον, το 2019 - πριν από την πανδημία - η κρατική επιχορήγηση είχε ανέλθει στα 14,868 δισ. ευρώ, ενώ το 2020 έπεσε στα 14,308 δισ. Δηλαδή η φετινή επιχορήγηση ήταν μειωμένη κατά 560 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2019, ενώ και του χρόνου, σε συνθήκες πανδημίας και νέας κρίσης θα είναι μειωμένη κατά 501 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2019.

Επιπλέον, στο ποσό της κρατικής επιχορήγησης περιλαμβάνεται και το ποσό κάλυψης των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων που πλέον έχει μεταφερθεί στον ΕΦΚΑ και το 2021, το κόστος των οποίων θα ανέλθει στο ποσό των 6,137 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η πραγματική συμμετοχή του κράτους στην Κοινωνική Ασφάλιση περιορίζεται στα 8,230 δισ. ευρώ για το 2021. Ετσι, η πραγματική κρατική επιχορήγηση προς τον ΕΦΚΑ είναι μόλις 4,78% του ΑΕΠ!

Την ίδια ώρα, οι συνεχείς μειώσεις στις συντάξεις (κύριες, επικουρικές και εφάπαξ) και οι ανατροπές των τελευταίων χρόνων, παρά τη μείωση της κρατικής συμμετοχής και των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, είναι τόσο μεγάλες που ήδη ο ΕΦΚΑ αρχίζει να συσσωρεύει αποθεματικά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του, στα τέλη του προηγούμενου Οκτώβρη η συνολική του περιουσία - κινητή και ακίνητη - ανήλθε στα 18,656 δισ. ευρώ. Απ' αυτά, 10,847 δισ. ανήκαν στον κλάδο κύριας ασφάλισης, 3,130 δισ. στον κλάδο επικουρικής και 4,678 δισ. ευρώ στον κλάδο του εφάπαξ.

Παράλληλα συνεχίζεται και η διαχρονική υποστελέχωση του ΕΦΚΑ, που πέραν της εντατικοποίησης για το προσωπικό εκφράζεται στην ταλαιπωρία χιλιάδων ασφαλισμένων προκειμένου να εξυπηρετηθούν, όπως και στη μη έγκαιρη απονομή των συντάξεων. Ετσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, συνολικά στον ΕΦΚΑ εργάζονται 8.463 υπάλληλοι αντί για 9.194, που είναι οι οργανικές και προσωποπαγείς θέσεις (731 κενές θέσεις).

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

  • Προϋπολογισμός ΕΦΚΑ για το 2021: Αποτυπώνει το συνεχιζόμενο έγκλημα σε βάρος των συντάξεων
  • Εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις και ομίλους Ζυθοποιίας: Πληρώνουν με απολύσεις και επίθεση στα δικαιώματά τους και την κρίση και τις επενδύσεις
  • Βιοπαλαιστές μανταρινοπαραγωγοί: Απαιτούν αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και κατώτατες εγγυημένες τιμές
  • Ημερίδα ΚΕΠΥ: Ενδιαφέροντα στοιχεία για την πανδημία και τις συνέπειες από τις αντιλαϊκές πολιτικές διαχείρισής της
ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Δυναμώνει η αλληλεγγύη ενάντια στο απαράδεκτο πρόστιμο στον Αγροτικό Σύλλογο Τριγώνου

Με οργή και ενίσχυση της έμπρακτης αλληλεγγύης απαντούν Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες στην απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας να απορρίψει την ένσταση που υπέβαλε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τριγώνου, για το «πρόστιμο της ντροπής» των 3.000 ευρώ, που του επιβλήθηκε από την αστυνομία μετά τη συμβολική κινητοποίηση του Συλλόγου ενάντια στην απόφαση κλεισίματος του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στα Δίκαια Εβρου.

Με την τεράστια πείρα από την πάλη ενάντια στην καταστολή και τη «βιομηχανία» των «αγροτοδικείων», αγροτικοί σύλλογοι και Ομοσπονδίες σε όλη τη χώρα καταδικάζουν αυτή την απαράδεκτη απόφαση και ταυτόχρονα δείχνουν με έμπρακτο τρόπο την αλληλεγγύη τους, συγκεντρώνοντας χρήματα ώστε να πληρωθεί το απαράδεκτο πρόστιμο.

Ενδεικτικά, το ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας προσφέρει το ποσό των 70 ευρώ, σημειώνοντας ταυτόχρονα: «Τους το λέμε καθαρά ότι τέτοιες ενέργειες δεν θα φέρουν το "σιωπητήριο" που επιδιώκει η κυβέρνηση. Απάντησή μας στα εξοντωτικά πρόστιμα και στα αγροτοδικεία είναι η συνέχιση με μεγαλύτερο πείσμα του αγώνα μας, με καλύτερη και μαζικότερη οργάνωση των αγροτικών συλλόγων, για να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας».

Αντίστοιχα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αρτας δεσμεύεται να στηρίξει οικονομικά, σημειώνοντας ότι «γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η καταστολή είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα για να περάσουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις την αντιλαϊκή τους πολιτική. Δεν θα βάλουν στο γύψο τους αγώνες διεκδίκησης. Δεν μας τρομοκρατούν».

Αντίστοιχες ανακοινώσεις έχουν βγάλει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Εβρου, Χανίων, Καρδίτσας αλλά και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αστερουσίων, Ηρακλείου, Πέλλας «Η Ενότητα» (μπλόκο Γυψοχωρίου), Κύμης - Αλιβερίου, Κατερίνης «Η Δήμητρα», Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», Ζαγοράς και η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Τυμπακίου, που το επόμενο διάστημα θα παραδώσουν τα χρήματα που θα μαζέψουν.

ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΜΑΝΤΑΡΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Απαιτούν αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και κατώτατες εγγυημένες τιμές

Αντιμέτωποι με τους εκβιασμούς των μεγαλεμπόρων οι βιοπαλαιστές μανταρινοπαραγωγοί
Αντιμέτωποι με τους εκβιασμούς των μεγαλεμπόρων οι βιοπαλαιστές μανταρινοπαραγωγοί
Ανάστατοι είναι οι παραγωγοί μανταρινιών ποικιλίας κλημεντίνης από την Αρτα και τη Θεσπρωτία, εξαιτίας της μεγάλης πτώσης στις τιμές παραγωγού, με τους μεγαλεμπόρους να τους εκβιάζουν για να ξεπουλήσουν την παραγωγή τους.

«Με το ξεκίνημα της συγκομιδής, αρχές Νοέμβρη, οι τιμές κατέρρευσαν στα 23 λεπτά το κιλό μεικτά. Αφαιρώντας τα εργατικά, απομένουν στον παραγωγό μόλις 14 λεπτά, όταν το κόστος παραγωγής διαμορφώνεται στα 18 λεπτά το κιλό, δηλαδή μπαίνεις μέσα 4 λεπτά», λέει στον «Ριζοσπάστη» ο Κώστας Τσόγκας, γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αρτας.

«Οι μεγαλέμποροι έχουν χωρίσει τους παραγωγούς», αναφέρει ο Διονύσης Αναστασίου, παραγωγός μανταρινιού από το Σμέρτο Θεσπρωτίας, «συνεννοούνται για τις τιμές, έρχονται οργανωμένοι, ενώ εμείς πηγαίνουμε σαν πρόβατα επί σφαγή». Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση και υπό το βάρος χρεών και άλλων υποχρεώσεων, του κινδύνου να χαθεί εντελώς η παραγωγή, οι αγρότες αναγκάζονται να ξεπουλήσουν ακόμη και κάτω του κόστους.

Για το κατρακύλισμα στην τιμή παραγωγού, οι έμποροι επικαλέστηκαν προβλήματα στη ζήτηση μανταρινιού σε αγορές του εξωτερικού λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στην πραγματικότητα, τα περιοριστικά μέτρα έχουν συνέπειες στη διακίνηση του μανταρινιού στις λαϊκές αγορές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, η διανομή τους γίνεται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό μέσω των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, ενώ οι βιοπαλαιστές μανταρινοπαραγωγοί έχουν μείνει χωρίς ουσιαστική κρατική στήριξη.

23 λεπτά στον παραγωγό... 1,5 ευρώ στο ράφι!

Οπως καταγγέλλει ο Κ. Τσόγκας, «αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Αρτα αυτήν τη στιγμή πουλάει το μανταρίνι της Αρτας στα 1,55 ευρώ το κιλό, όταν ο παραγωγός στο χωράφι το έχει πουλήσει στα 23 λεπτά/κιλό μεικτά», δηλαδή 645% αύξηση στην τιμή για τον καταναλωτή.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με τους παραγωγούς της Σαγιάδας Θεσπρωτίας, από όπου το 60% της παραγωγής εξάγεται στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, το μανταρίνι τους στα ράφια των σούπερ μάρκετ της Γερμανίας πωλείται με 4,5 ευρώ το κιλό, σχεδόν 20 φορές πάνω από την τιμή παραγωγού.

Η πανδημία αξιοποιείται ως ευκαιρία από τους μεγαλεμπόρους και τις μεγάλες αλυσίδες τροφίμων για να θωρακίσουν τα κέρδη τους εν μέσω οικονομικής κρίσης, σε βάρος του εισοδήματος των βιοπαλαιστών αγροτών και της λαϊκής οικογένειας.

Στα παιχνίδια των τιμών οι μεγαλέμποροι αξιοποιούν τον ανταγωνισμό με άλλες χώρες - παραγωγούς εντός ΕΕ και τις αθρόες εισαγωγές από τρίτες χώρες που έχουν συμφωνηθεί στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με άλλες καπιταλιστικές χώρες και κέντρα. Φέτος επικαλούνται τις μεγάλες ποσότητες μικρόκαρπων ισπανικών εσπεριδοειδών που πωλούνται σε χαμηλές τιμές στις διεθνείς αγορές, καθώς και την τουρκική παραγωγή που λόγω υποτίμησης της λίρας συμπιέζει τις τιμές στα ελληνικά προϊόντα.

Στον κάμπο της Κεστρίνης Θεσπρωτίας, ως αποτέλεσμα των παραπάνω, το 90% των αγροτών πραγματοποιεί τζίρο κάτω από 25.000 ευρώ. Βγάζοντας τα έξοδα παραγωγής, τους μένει ένα καθαρό εισόδημα 4.000 ευρώ το χρόνο, χωρίς να υπολογίζονται οι υποχρεώσεις προς την εφορία και οι ασφαλιστικές εισφορές. «Φέτος, που μπαίνουμε μέσα, θα μας φορολογήσουν με τις αντικειμενικές αξίες ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και την περιουσία. Στην πράξη, οι μικροί παραγωγοί πληρώνουν εφορία περισσότερο από τους μεγάλους», τονίζει ο Δ. Αναστασίου.

Η περιβόητη «εξωστρέφεια» που διαφημίζεται ως πλεονέκτημα και ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και οι προτροπές «βάλτε μανταρίνια» για να αυξηθεί το αγροτικό εισόδημα, αποδεικνύονται ένας ακόμα μύθος από τη σκοπιά των συμφερόντων των βιοπαλαιστών αγροτών...

Οι «ομάδες παραγωγών», οι διάφορες μορφές «συνεταιρισμού», η «συμβολαιακή γεωργία» που προβάλλονται ως εναλλακτικές λύσεις, αποτελούν προθάλαμο που οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση της παραγωγής και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των εμποροβιομήχανων. Τα σχήματα που προωθεί η κυβέρνηση, πασπαλισμένα με ευρωενωσιακά προγράμματα, «είναι προτάσεις για την ελίτ, όταν για τη δημιουργία ενός μόνο συσκευαστηρίου απαιτούνται επενδύσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που κανείς δεν έχει», σημειώνει ο Δ. Αναστασίου.

Πενταροδεκάρες στους παραγωγούς, εκατομμύρια στο μεγάλο κεφάλαιο

Απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση για τους μανταρινοπαραγωγούς της Αρτας και τις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Βορίδης, κάλυψε πλήρως την αισχροκέρδεια των μεγαλεμπόρων, προτρέποντας τους αγρότες να πουλάνε έστω και σε χαμηλές τιμές.

Απέναντι στο δίκαιο αίτημα για αναπλήρωση του χαμένου αγροτικού εισοδήματος ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει κρατική ενίσχυση στήριξης των τιμών πώλησης των παραγωγών «γιατί αυτό αποτελεί παραβίαση των κανόνων της εσωτερικής αγοράς και του ανταγωνισμού», όταν επιχειρηματικοί όμιλοι σε μια σειρά από κλάδους, στη διαχείριση αυτοκινητόδρομων, σκουπιδιών, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κ.α. διαχρονικά απολαμβάνουν κρατικές εγγυημένες τιμές.

Ο υπουργός, ρίχνοντας στάχτη στα μάτια των βιοπαλαιστών αγροτών, υποστήριξε ότι αν η κυβέρνηση διαπιστώσει μειωμένη ζήτηση στα μανταρίνια εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων θα αναλάβει πρωτοβουλίες ενίσχυσης των παραγωγών... με πενταροδεκάρες. Συγκεκριμένα, τα κονδύλια που προβλέπονται για ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος λόγω πανδημίας στον κρατικό προϋπολογισμό του 2021 ανέρχονται σε μόλις 350 εκατ. ευρώ για το σύνολο του αγροτικού πληθυσμού, όταν για παράδειγμα για την ενίσχυση στο πετρέλαιο μιας χούφτας μεγαλοβιομηχάνων και ξενοδόχων προβλέπεται κονδύλι 750 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο για τη στήριξη της «Aegean» δίνεται κρατική ενίσχυση 120 εκατ. ευρώ.

Στην ίδια ρότα, ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Α. Καχριμάνης, από τη μια απορρίπτει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών και συκοφαντεί τους αγώνες τους και από την άλλη, θέλοντας να δείξει το όψιμο ενδιαφέρον του, διατυπώνει προτάσεις για ψίχουλα που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής.

Η έγνοια τόσο της κυβέρνησης όσο και της διοίκησης της Περιφέρειας είναι να δοθούν στους μεγαλεμπόρους τα μανταρίνια με όσο το δυνατό χαμηλότερη τιμή για να διαφυλαχτεί η κερδοφορία τους, σε βάρος των βιοπαλαιστών αγροτών και των λαϊκών νοικοκυριών.

Χωρίς προστασία από καιρικά φαινόμενα και καταστροφές

Την ίδια ώρα, οι παραγωγοί μένουν απροστάτευτοι και απέναντι στα καιρικά φαινόμενα. Λόγω των βροχών του Δεκέμβρη, «από τους περίπου 50.000 τόνους στον κάμπο της Αρτας, μέχρι τις 10 Δεκέμβρη είχαν συγκομιστεί μόλις 6.000 τόνοι, όταν πρέπει να έχει τελειώσει η συγκομιδή μέχρι τέλος του χρόνου», τονίζει ο Κ. Τσόγκας, εκφράζοντας την ανησυχία του για το αν θα προλάβουν οι παραγωγοί να μαζέψουν το μανταρίνι.

Αντίστοιχα, όπως καταγγέλλουν οι αγρότες της περιοχής, ο κίνδυνος μυκητίασης του μανταρινιού από μια πιθανή άνοδο της θερμοκρασίας θα οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή, αφού ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει αυτήν την ασθένεια και δεν καταβάλλονται αποζημιώσεις.

Στην οργάνωση και τον αγώνα η ελπίδα

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αρτας καλεί τους μανταρινοπαραγωγούς της να αξιοποιήσουν την αγωνιστική πείρα των προηγούμενων χρόνων, «να συσπειρωθούν στους Αγροτοκτηνοτροφικούς Συλλόγους, να φτιάξουν καινούργιους όπου δεν υπάρχουν».

Ηδη το πρόσφατο θετικό παράδειγμα του νεοσύστατου Συλλόγου Πέτα - Κλειστού, με τη συμμετοχή 80 αγροτοκτηνοτρόφων, δείχνει τις δυνατότητες.

Η Ομοσπονδία διεκδικεί: Αναπλήρωση που χαμένου εισοδήματος, μείωση του κόστους παραγωγής, κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα μανταρίνια και τα άλλα αγροτικά προϊόντα, μέτρα ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών, φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στο 100%, άμεσα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, διεύρυνση του κανονισμού με ασθένειες που μέχρι τώρα δεν καλύπτονται.

Το ΚΚΕ στο πλευρό των βιοπαλαιστών αγροτών

Το ΚΚΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος και καλεί τους μανταρινοπαραγωγούς, καθώς και τους εργάτες γης, να μη δείξουν καμία ανοχή στην κυβέρνηση και την πολιτική που στηρίζει την κερδοφορία του κεφαλαίου. Με τη συμμετοχή τους στην πάλη, με ισχυρό ΚΚΕ μπορούν να βάλουν τη δικιά τους σφραγίδα στις εξελίξεις.

Σε ανακοίνωσή της, η Κομματική Οργάνωση Θεσπρωτίας του ΚΚΕ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Υπάρχει άλλος δρόμος, ο σοσιαλισμός. Ο δρόμος της λαϊκής ευημερίας, που για να ανοίξει πρέπει να σπάσουν τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων, με τη διαφορετική οργάνωση της αγροτικής παραγωγής μέσα από παραγωγικούς συνεταιρισμούς, με αξιοποίηση όλων των σύγχρονων επιστημονικών μεθόδων και τεχνολογιών, με την απαραίτητη κατανομή επιστημονικού και εργατικού δυναμικού, ώστε η παραγωγή να καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες με ποιοτικά και φτηνά προϊόντα».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΜΙΛΟΥΣ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑΣ
Πληρώνουν με απολύσεις και επίθεση στα δικαιώματά τους και την κρίση και τις «επενδύσεις»

Συζήτηση με τον Β. Παπαγεωργίου, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών

Από την απεργία στις 26 Νοέμβρη
Από την απεργία στις 26 Νοέμβρη
Αντιμέτωποι με την επίθεση των επιχειρηματικών ομίλων στις θέσεις εργασίας και στα δικαιώματά τους βρίσκονται οι εργαζόμενοι στις εταιρείες ζυθοποιίας. Για την κατάσταση που επικρατεί στον συγκεκριμένο υποκλάδο και τις παρεμβάσεις για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, μιλά στον «Ριζοσπάστη» ο Βασίλης Παπαγεωργίου, μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και αντιπρόεδρος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας» στην Αθήνα.

***

-- Ποια είναι η εικόνα που διαμορφώνεται στον υποκλάδο της Ζυθοποιίας;

-- Οι εργαζόμενοι στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Ζυθοποιία βιώνουμε από πρώτο χέρι τις συνέπειες τις καπιταλιστικής κρίσης, στο ξέσπασμα της οποίας καταλύτης υπήρξε η πανδημία. Η πτώση των πωλήσεων, ως αποτέλεσμα της κατακόρυφης πτώσης του Τουρισμού και των μέτρων αναστολής της λειτουργίας των επιχειρήσεων της Εστίασης, φορτώνεται από την εργοδοσία ξανά στους εργαζόμενους, με επίθεση στα δικαιώματά τους, με ισοπέδωση σε ό,τι έχει απομείνει όρθιο, προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για την ταχύτερη ανάκαμψη των κερδών τους.

Η μία όψη του νομίσματος περιλαμβάνει την αντεργατική επίθεση, που εκδηλώνεται με απολύσεις, μειώσεις μισθών, προγράμματα «εθελούσιων» αποχωρήσεων, αναστολές συμβάσεων, εκ περιτροπής εργασία, μαζική τηλεργασία. Η άλλη όψη αφορά τα επενδυτικά σχέδια και επιχειρηματικά deals που υλοποιούν οι μεγάλοι όμιλοι. Συνοψίζοντας, μπορούμε να πούμε ότι τα βάρη της κρίσης αλλά και των επενδύσεων των μεγαλοεργοδοτών φορτώνονται στις πλάτες των εργαζομένων, τα δικαιώματα και οι θέσεις εργασίας θυσιάζονται στο βωμό της κερδοφορίας τους.

Γενικευμένη αντεργατική επίθεση σε όλες τις μεγάλες εταιρείες

O Β. Παπαγεωργίου στο βήμα παλιότερης συνέλευσης εργαζομένων στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία»
O Β. Παπαγεωργίου στο βήμα παλιότερης συνέλευσης εργαζομένων στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία»
-- Πώς εκφράζονται συγκεκριμένα τα παραπάνω στις μεγάλες εταιρείες του χώρου;

-- Στην «Ολυμπιακή Ζυθοποιία», εταιρεία του πολυεθνικού ομίλου «Carlsberg», του τρίτου μεγαλύτερου μονοπωλίου παραγωγής και εμπορίας μπίρας παγκοσμίως, έχουμε δεκάδες απολύσεις. Η Ομοσπονδία και το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής έχουν οργανώσει παρεμβάσεις στις εγκαταστάσεις της εταιρείας σε Κηφισιά και Ασπρόπυργο και έχουν προχωρήσει σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας. Σε συνάντηση με αντιπροσωπεία του Συνδικάτου, οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας όχι μόνο αρνήθηκαν να ανακαλέσουν όσες απολύσεις έχουν ήδη γίνει, αλλά ομολόγησαν ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες, καθώς το «πλάνο» της εταιρείας προχωράει «μέρα με τη ημέρα και βδομάδα τη βδομάδα». Την ίδια στιγμή που συνάδελφοι πετιούνται στην ανεργία, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας εκφράζει σε συνεντεύξεις του «συγκρατημένη αισιοδοξία για τη σταδιακή ανάκαμψη της αγοράς μπίρας» και διαμηνύει πως στόχος της «Ολυμπιακής Ζυθοποιίας» είναι να καταγράψει «τις μικρότερες δυνατές απώλειες, ώστε να βρεθεί σε μια καλή θέση εκκίνησης για να καλύψει το χαμένο έδαφος από το 2021».

Στην «Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης», οι συνάδελφοι υποχρεώθηκαν σε υπογραφή τροποποιητικών ατομικών συμβάσεων με μειώσεις μισθών. Μάλιστα, κάθε εργαζόμενος αναγκάστηκε να υπογράψει ότι «αποδέχεται» πως η «παρούσα τροποποίηση», δηλαδή η μείωση του μισθού του, «δεν αποτελεί βλαπτική μεταβολή των όρων της σύμβασής του», ότι «αντιλαμβάνεται» την κατάσταση και «συμφωνεί να διευκολύνει την εταιρεία»! Την ίδια στιγμή, στελέχη της εταιρείας επαίρονται σε δημόσιες τοποθετήσεις τους για την ολοκλήρωση επένδυσης ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, με την κατασκευή νέας γραμμής συσκευασίας φιαλών στο εργοστάσιο στην Αταλάντη, και το συνολικό «πλάνο επενδύσεων» που άγγιξε τα 30 εκατομμύρια ευρώ για το διάστημα 2013 - 2020.

Στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», η οποία ανήκει στον πολυεθνικό κολοσσό της «Heineken», είχαμε πρόσφατα την ανακοίνωση της συμφωνίας με την «Bacardi» για τη διανομή των προϊόντων της στην ελληνική αγορά. Η εταιρεία, δηλαδή, θα διανέμει πλέον και αλκοολούχα ποτά, δίπλα στα προϊόντα που ανήκουν στην κατηγορία της μπίρας, του μηλίτη, του νερού, σε μια εξέλιξη που επιβεβαιώνει την τάση συγκεντροποίησης συνολικά στον τομέα των εμφιαλωμένων ποτών. Οσον αφορά το προσωπικό, η πορεία που καταγράφεται είναι αντιστρόφως ανάλογη της επέκτασης της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των οικονομικών αποτελεσμάτων που καταγράφει τα τρία τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, τη διετία 2018 - '19 είχε 36,5 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη και το 2020 θα κλείσει με 10 εκατ. κέρδη, όπως ενημέρωσε ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος τα σωματεία του ομίλου. Παράλληλα, ωστόσο, η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία δύο χρόνια ισάριθμα προγράμματα «εθελούσιων» αποχωρήσεων για περίπου 80 εργαζόμενους. Η συνέχεια δόθηκε με βιντεοσκοπημένο μήνυμα του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της «Heineken», που προβλήθηκε πριν από περίπου δύο μήνες στους εργαζόμενους του ομίλου παγκοσμίως και με το οποίο τους «ενημέρωνε» ότι σχεδιάζονται απολύσεις το πρώτο τρίμηνο του 2021. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για όμιλο με 85.000 περίπου εργαζόμενους, ο οποίος κατέγραψε καθαρά κέρδη 4,297 δισ. ευρώ μέσα στο διάστημα των 30 μηνών από την αρχή του 2018 έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2020.

«Στη χασούρα "συνέταιροι" και στα κέρδη "ξένοι"...»

-- Τι αποκόμισαν τα προηγούμενα χρόνια από τους αυξημένους τζίρους των επιχειρηματικών ομίλων οι εργαζόμενοι που τώρα καλούνται να πληρώσουν την κάμψη των κερδών;

-- Η φιλοσοφία της εργοδοσίας είναι μία και κοινή σε κάθε όμιλο και επιχείρηση: Στη χασούρα θέλουν να είμαστε «συνέταιροι» και στα κέρδη «ξένοι». Ετσι, όλα τα προηγούμενα χρόνια οι εργαζόμενοι δεν είδαν να αντανακλάται η αυξημένη κερδοφορία στα δικαιώματα, στους μισθούς, στις συμβάσεις τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ενωση Ζυθοποιών αρνείται την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, παρά τον αγώνα που δίνει εδώ και δέκα χρόνια η Ομοσπονδία.

Στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία» οι εργαζόμενοι έχουν να δουν αυξήσεις στους μισθούς από την επιχειρησιακή σύμβαση του 2016 - '17. Φέτος το καλοκαίρι οι πλειοψηφίες των διοικήσεων στα σωματεία του ομίλου σε Αθήνα και Πάτρα, και ομόφωνα στη Θεσσαλονίκη, υπέγραψαν μονοετή σύμβαση για το 2020 με μηδενική αύξηση, περικοπή στο 80% του μπόνους επί των ετήσιων αποτελεσμάτων της εταιρείας, περικοπή 50% στην προσαύξηση επί της νόμιμης αποζημίωσης εκτός έδρας των επιθεωρητών πωλήσεων και τεχνικών βαρελιών και, τέλος, αναστολή καταβολής παροχών που είχαν κατοχυρωθεί από προηγούμενες συμβάσεις μέχρι το τέλος του έτους. Από αυτές τις παροχές που η ίδια η εταιρεία ανέστειλε με τη συγκεκριμένη σύμβαση, ανακοίνωσε ότι λόγω των θετικών για αυτή αποτελεσμάτων - διπλάσιων από τις προβλέψεις - θα δώσει τελικά μέρος στους εργαζόμενους τα Χριστούγεννα. Εδώ είναι ξεκάθαρη η επιδίωξη να μετατραπούν παροχές που ήταν κατοχυρωμένες, μέσα από συμβάσεις, σε οικειοθελείς παροχές, χωρίς καμία δέσμευση της εργοδοσίας για την καταβολή τους. Οι διοικήσεις των σωματείων, αντί να πανηγυρίζουν για αυτήν την εξέλιξη, θα έπρεπε το λιγότερο να προβληματίζονται...

Αντίστοιχα, οι αυξήσεις στους εργαζόμενους στην «Ολυμπιακή Ζυθοποιία» ήταν κατώτερες των αναγκών, σταγόνα στον ωκεανό τζίρου, πωλήσεων και εξαγωγών εκατομμυρίων, ενώ αφορούσαν μόνο το προσωπικό στις εγκαταστάσεις στη Σίνδο και όχι το σύνολο των εργαζομένων, που αρκέστηκαν σε οικειοθελείς παροχές - ψίχουλα.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΖΑ, που από μικροζυθοποιία έγινε η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία και «εθνικός πρωταθλητής», όπως λέγεται, δεν είδαν αντίκρισμα στους μισθούς τους από τη μεγέθυνση αυτή, ενώ σήμερα «αμείβονται» για την ανάπτυξη των προηγούμενων χρόνων με αναστολές συμβάσεων, εκ περιτροπής εργασία και μειώσεις μισθών.

Απάντηση με ενίσχυση της πάλης για τις δικές μας ανάγκες

-- Ποιο είναι το κάλεσμα που απευθύνει η Ομοσπονδία στους εργαζόμενους και τα σωματεία τους;

-- Απέναντι στην ολομέτωπη και εφ' όλης της ύλης επίθεση που έχουν εξαπολύσει εν μέσω πανδημίας η εργοδοσία και η κυβέρνηση, πρέπει να βάλουμε μπροστά και να υπερασπιστούμε τις δικές μας ανάγκες, για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Να αγωνιστούμε με την Ομοσπονδία για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης με αυξήσεις στους μισθούς, που θα καλύπτει όλους τους εργαζόμενους στον υποκλάδο της Ζυθοποιίας, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, θα καλύπτει δηλαδή εργολαβικούς και συμβασιούχους.

Να βάλουμε στην άκρη τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό και τις συμβιβασμένες ηγεσίες μέσα σε σωματεία, που θέλουν τους εργαζόμενους θεατές σε διαπραγματεύσεις με λογικές «κοινωνικού διαλόγου», λογικές που χρεοκόπησαν τους εργαζόμενους, ενώ ενσωμάτωσαν πλήρως το εργατικό κίνημα και αντικατέστησαν τους διεκδικητικούς αγώνες με τις ατέρμονες συζητήσεις - ούτε καν παζάρια - για το πόσα κάθε φορά θα χάσουμε. Το ίδιο χρεοκοπημένη είναι η γραμμή συμβιβασμού και ηττοπάθειας, στη λογική «είναι και ο εργαζόμενος άνθρωπος, θέλει να ζήσει, λυπηθείτε τον»...

Αυτό που αποδείχθηκε και σε αυτήν την κρίση, και οι εργαζόμενοι πρέπει να το βάλουν καλά στο νου τους, είναι ότι χωρίς τους ίδιους «γρανάζι δεν γυρνά». Τους τελευταίους μήνες εκατομμύρια εργαζόμενοι δουλεύουν κάτω από αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες. Χωρίς αυτούς οι βιομήχανοι δεν μπορούν να γυρίσουν ούτε ένα διακόπτη στην παραγωγή, οι μεγαλέμποροι δεν μπορούν να προετοιμάσουν τις παραγγελίες των εμπορευμάτων. Εκεί βρίσκεται η αναντικατάστατη και μοναδική δύναμη των εργαζομένων.

Το αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα είναι ότι στον καπιταλισμό, σε ανάπτυξη και κρίση, με πανδημία ή χωρίς, το λογαριασμό τον πληρώνουν οι εργαζόμενοι. Οι εξελίξεις και στη Ζυθοποιία, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως, αποδεικνύουν ότι η πάλη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των αναγκών των εργαζομένων δεν μπορεί παρά να συνδέεται άρρηκτα με την προσπάθεια για ανασύνταξη του κινήματος, για τη συγκρότηση μιας Κοινωνικής Συμμαχίας που θα συγκρούεται συνολικά με το κεφάλαιο και τα συμφέροντά του.

Πολλαπλά στο στόχαστρο ο λαός από την πανδημία και τις πολιτικές διαχείρισής της

Ενδιαφέροντα στοιχεία από τη διαδικτυακή ημερίδα που οργάνωσε το ΚΕΠΥ

Eurokinissi

Πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της διαδικτυακής ημερίδας που οργάνωσε το Σάββατο 12/12 το Κέντρο Ερευνας και Εκπαίδευσης στη Δημόσια Υγεία, την Πολιτική Υγείας και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΚΕΠΥ) με τίτλο «Πανδημία COVID-19: Οι σύγχρονες απειλές δημόσιας υγείας και οι κοινωνικοοικονομικές τους προεκτάσεις».

Στις θεματικές της ημερίδας έγιναν περιγραφή και ανάλυση της πανδημίας, των πολιτικών «απάντησης» στην πανδημία, αλλά και των επιπτώσεών της σε όλα τα επίπεδα.

Μεταξύ άλλων αναδείχθηκαν προβλήματα όπως η υποκαταγραφή των κρουσμάτων, η ουσιαστικά ανύπαρκτη ιχνηλάτηση ως προς την πηγή της μετάδοσης και τη διασπορά, αλλά και οι συνέπειες της πολιτικής υποχρηματοδότησης του ΕΣΥ και των υπηρεσιών επιδημιολογικής επιτήρησης, καθώς, όπως σημειώθηκε, η σωστή καταγραφή και ανάλυση των στοιχείων αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να σχεδιάζονται αποτελεσματικές πολιτικές αντιμετώπισης.

Στην ημερίδα συμμετείχαν πανεπιστημιακοί καθηγητές πολλών επιστημονικών κλάδων, από την Ελλάδα και άλλες χώρες, ερευνητές, υγειονομικοί κ.ά.

Καθοριστική η πλήρης απουσία στοιχείων για τους εργασιακούς χώρους

Από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τον Αλέξη Μπένο, ομότιμο καθηγητή Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ΑΠΘ, αναδείχθηκε ότι η κοινωνικοοικονομική θέση και το επάγγελμα αποτελούν βασικούς προσδιοριστές της επιδημίας, αποτελούν το υπόστρωμα για τις ανισότητες στην κατανομή των νοσημάτων.

Ανέφερε ότι ο κορονοϊός έρχεται και επιδρά σε ένα πεδίο όπου ήδη υπάρχουν σοβαρές κοινωνικές ανισότητες, τόσο στην έκθεση σε παράγοντες κινδύνου οι οποίοι ευνοούν τη μόλυνση, όσο και στην πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας, φάρμακα, τεστ, κ.λπ. Εκανε λόγο για τις ανισότητες στις συνθήκες εργασίας, στο ωράριο, στην εργασιακή ανασφάλεια και στην επικινδυνότητα της εργασίας. Ετσι π.χ. έχουν περισσότερες πιθανότητες έκθεσης στον ιό οι εργαζόμενοι που αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ή συνωστίζονται σε μεγάλους εργασιακούς χώρους, με πολλούς εργαζόμενους.

Παρά την παραπάνω συνθήκη, ωστόσο, στην Ελλάδα έχουμε πλήρη απουσία καταγραφής στοιχείων για το τι συμβαίνει στους εργασιακούς χώρους και κλάδους. Τα όποια στοιχεία υπάρχουν για συρροές κρουσμάτων σε χώρους εργασίας αφορούν σε δημοσιεύματα στα ΜΜΕ, σύμφωνα με την επεξεργασία των οποίων συρροές εντοπίζονται κυρίως στις βιομηχανίες κρεάτων - τροφίμων και σε εργάτες γης.

Σύμφωνα με τον Αλ. Μπένο, δεν καταγράφονται ενώ θα έπρεπε: Ο αριθμός των ατόμων που εξετάστηκαν ανά επάγγελμα και κοινωνική θέση. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων επαγγελματιών Υγείας και κοινωνικής φροντίδας. Ο αριθμός νοσηλευόμενων από δομές εγκλεισμού, των νοσηλευόμενων από ευάλωτους πληθυσμούς όπως οι Ρομά, οι άστεγοι κ.λπ. Ο αριθμός των συρροών κρουσμάτων ανά εργασιακό χώρο κ.ά.

Αναφέρθηκε επίσης στις φυλετικές ανισότητες, που συνδέονται με τις κοινωνικές ανισότητες και ειδικότερα στους πρόσφυγες που, όπως τόνισε, είναι ευάλωτοι λόγω των απαράδεκτων συνθηκών διαβίωσης (συνθήκες διατροφής, υγιεινής, κ.λπ.) στα ΚΥΤ και τις άλλες κλειστές δομές όπου διαβιούν. Οπως χαρακτηριστικά είπε, «οι έγκλειστοι πρόσφυγες σε ΚΥΤ και άλλες δομές έχουν 3,5 - 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από κορονοϊό σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό».

Τόνισε πως η επιστημονική κοινότητα δεν έχει στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας στους πρόσφυγες και ό,τι στοιχεία κατάφεραν να συλλέξουν σχετίζονται με το πόσες φορές ενεργοποιήθηκε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης «Αγνοδίκη» για τον περιορισμό διασποράς του κορονοϊού. Ετσι εκτιμούν ότι στο πρώτο κύμα υπήρξαν τρεις συρροές και στο δεύτερο κύμα 20 συρροές.

Σοβαρές επιπτώσεις από τη μετατροπή του ΕΣΥ σε «σύστημα μιας νόσου»

Ο Ηλίας Κονδύλης, αναπληρωτής καθηγητής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας / Πολιτικής Υγείας, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις επιπτώσεις στον πληθυσμό από την πολιτική μετατροπής των νοσοκομείων σε μιας νόσου.

Μίλησε για σημαντική αύξηση, «πάνω από τα ανώτατα όρια, της λεγόμενης πλεονάζουσας θνησιμότητας» (οι παραπάνω θάνατοι σε σχέση με τη φυσιολογική διακύμανση των προηγούμενων ετών), αναφέροντας ότι εμφανίζεται πιο έντονη στις πληθυσμιακές ομάδες 45 - 69 και 65 - 74 χρόνων. Σχολίασε ότι μπορεί να οφείλεται κατά βάση στον Covid ή και σε θνησιμότητα σχετιζόμενη με άλλα νοσήματα, λόγω της υποθεραπείας.

Αναφέρθηκε σε στοιχεία του υπουργείου Υγείας με βάση τα οποία την περίοδο Γενάρη - Οκτώβρη 2020 παρατηρήθηκαν μείωση των επισκέψεων στα ΤΕΠ κατά 30% και 31% λιγότερες επισκέψεις στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων. Οπως είπε, υπολογίζεται ότι συνολικά στο 10μηνο «χάθηκαν» πάνω από 3,4 εκατ. επισκέψεις σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο της περιόδου 2017 - 2019.

Αντίστοιχα τα χειρουργεία μειώθηκαν κατά 21%, ενώ οι νοσηλείες κατά 16%. «Χάθηκαν» δηλαδή στο 10μηνο πάνω από 90.000 χειρουργεία στο ΕΣΥ, σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο των ετών 2017 - 2019.

Ανέφερε επίσης ότι οι απώλειες αυτές δεν φαίνεται να «εξισορροπήθηκαν» από αντίστοιχη αύξηση των επισκέψεων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Αφού και στα Κέντρα Υγείας μειώθηκαν κατά 25% οι επισκέψεις, δηλαδή «χάθηκαν» πάνω από 2,5 εκατομμύρια επισκέψεις.

Οπως επισήμανε, το επιχείρημα του υπουργείου Υγείας ότι οι μειώσεις αυτές σχετίζονται ως ένα βαθμό με το φόβο, αλλά κυρίως με το γεγονός ότι «ο κόσμος δεν τις είχε ανάγκη», δεν αντέχει σε κριτική. Γεγονός που αποδεικνύεται από τα στοιχεία των ογκολογικών νοσοκομείων, όπου οι επισκέψεις των ασθενών έχουν χαρακτήρα ανελαστικό και αναγκαίο. Οι επισκέψεις στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία αυτών των νοσοκομείων μειώθηκαν κατά 35%, οι δε νοσηλείες κατά 9%. «Χάθηκαν» δηλαδή πάνω από 120.000 επισκέψεις ογκολογικών ασθενών!

ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ
Διαδικτυακή εκδήλωση για την πανδημία και τους χώρους δουλειάς

Την Κυριακή 20/12, μέσα από το κανάλι του Κόμματος στο YouTube

Το Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ για την Εργατική και Συνδικαλιστική Δουλειά διοργανώνει την Κυριακή 20 Δεκέμβρη στις 11 π.μ. διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Πανδημία: Τα μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς».

Στη διάρκειά της θα παρέμβουν νοσοκομειακοί γιατροί, γιατροί Εργασίας και επιστήμονες με αντικείμενο την υγιεινή και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, συνδικαλιστικά στελέχη και εργαζόμενοι από μεγάλους εργασιακούς χώρους.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί μέσω του καναλιού του ΚΚΕ στο YouTube, στη διεύθυνση youtube.com/kkemedia.

Πριν και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα μπορούν να διατυπώνονται ερωτήσεις προς τους ομιλητές στα σχόλια του καναλιού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ