Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ερώτηση του ΚΚΕ για τη διασφάλιση της υγείας στους χώρους δουλειάς

Η κυβέρνηση να λάβει άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα

Την ανάγκη διασφάλισης της υγείας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την περίοδο της πανδημίας, αναδεικνύει το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων οι βουλευτές Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

Οπως επισημαίνουν, όλο αυτό το διάστημα η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας, εμφανίζοντας δυσανάλογα περισσότερα κρούσματα σε σχέση με άλλες Περιφέρειες. Τα κρούσματα μάλιστα δεν μειώνονται με τους ρυθμούς που περίμεναν ακόμα και οι ειδικοί.

Αναφέρονται στην πρόσφατη αναφορά της εκπροσώπου της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που παρουσίασε ως βασική εξήγηση για το συνεχιζόμενο δεύτερο κύμα το γεγονός ότι οι χώροι δουλειάς μετατρέπονται σε εστίες υπερμετάδοσης, με αποτέλεσμα τη διασπορά και στις οικογένειες των εργαζομένων, επιβεβαιώνοντας αυτό που καταγγέλλουν από την πρώτη στιγμή τα σωματεία, αντιδρώντας στα «πρωτόκολλα» της εργοδοσίας και διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

Στην Eρώτηση παρατίθενται στοιχεία τα οποία κατέθεσε αντιπροσωπεία εργατικών σωματείων στη διάρκεια παράστασης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν την προηγούμενη βδομάδα στον αντιπεριφερειάρχη Υγείας και στην Κεντρική Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασίας Κ. Μακεδονίας.

Ενδεικτικά, γίνεται αναφορά στον κλάδο του Μετάλλου, στη βιομηχανία «Alumil» στη ΒΙΠΕ Σταυροχωρίου Κιλκίς, όπου τα κρούσματα των τριών τελευταίων εβδομάδων του Νοέμβρη αθροίζονται σε πάνω από 50, χωρίς μέχρι σήμερα να λαμβάνονται μέτρα ιχνηλάτησης και μείωσης του συγχρωτισμού, γιατί κάτι τέτοιο θα αμφισβητήσει τη δυναμικότητα της παραγωγής, που είναι αυξημένη κατά 30% τους τελευταίους μήνες.

Στον κλάδο του Εμπορίου οι βουλευτές του ΚΚΕ θέτουν το πρόβλημα με τον «Σκλαβενίτη», όπου ενώ από τον Αύγουστο οι εργαζόμενοι μετράνε περισσότερα από 70 κρούσματα, η ιχνηλάτηση γίνεται σε μια πολύ μικρή ομάδα εργαζομένων, με αποτέλεσμα στα καταστήματα τα κρούσματα να ανακύπτουν με διαφορά 2-3 ημερών, επιβεβαιώνοντας πως η διασπορά γίνεται εντός των καταστημάτων. Αναφέρθηκαν επίσης στην κατάσταση στα «Lidl» και στα «ΑΒ Βασιλόπουλος».

Στις Κατασκευές, στο έργο κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης, παρά τα δεκάδες κρούσματα οι προμήθειες στα Μέσα Ατομικής Προστασίας είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες, εργασίες που από τη φύση τους γίνονται με συγχρωτισμό συνεχίζουν να εκτελούνται κανονικά κ.λπ.

Στον κλάδο Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής καταγράφονται τα παραδείγματα των τηλεφωνικών κέντρων «Quality Call Sales» και «iCall Services».

Με τη συγκεκριμένη κοινοβουλευτική παρέμβαση, το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση να λάβει άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα διασφαλίζουν την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, όπως:

-- Συχνές απολυμάνσεις στους χώρους δουλειάς.

-- Μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για τους εργαζόμενους με έξοδα της κάθε εταιρείας.

-- Σε περίπτωση κρούσματος να γίνεται έλεγχος σε όλους τους εργαζόμενους, όχι μόνο σε όσους είναι κοντά ή στο ίδιο γραφείο ή όροφο με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

-- Αδεια ειδικού σκοπού με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Σε περίπτωση ασθενείας οικείων, να εξασφαλίζεται άδεια με πλήρεις αποδοχές και διεξαγωγή τεστ με έξοδα της εργοδοσίας.

-- Υπαρξη γιατρού Εργασίας σε μόνιμη βάση στους μεγάλους εργασιακούς χώρους.

-- Στελέχωση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών που θα επιτηρούν την εφαρμογή, από τις επιχειρήσεις, των μέτρων υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποίηση σωματείων στον Εύοσμο(24/2/2021)
Ούτε ένας προληπτικός έλεγχος στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου!(12/12/2020)
Απύθμενο το θράσος της κυβέρνησης! Μέτρα προστασίας εδώ και τώρα(1/12/2020)
Εστίες υπερμετάδοσης ολοένα και περισσότεροι χώροι δουλειάς(22/10/2020)
Προειδοποιεί για εστίες υπερμετάδοσης στις βιομηχανίες τροφίμων(21/10/2020)
Να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας του λαού(20/8/2020)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org