Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αρνείται να δημοσιοποιήσει τα συμβόλαια με τις φαρμακοβιομηχανίες του εμβολίου

Την «εμπιστευτικότητα» για τα συμφέροντα των εταιρειών επικαλείται η Κομισιόν, απορρίπτοντας το αίτημα της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Copyright 2020 The Associated

Το αίτημα δημοσιοποίησης των συμβολαίων της ΕΕ με τις φαρμακοβιομηχανίες επανέφερε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στη συζήτηση για την «Κατάρτιση στρατηγικής της ΕΕ για τον εμβολιασμό κατά της νόσου COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της εξωτερικής της διάστασης», στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, με παρέμβαση του ευρωβουλευτή του Κόμματος Κώστα Παπαδάκη.

Στην απάντησή του, ο επίτροπος Μ. Σχοινάς επικαλέστηκε ζήτημα «εμπιστευτικότητας» των πληροφοριών και ότι το αίτημα για δημοσιοποίηση των συμβάσεων απαιτεί συναίνεση των εταιρειών... παραπέμποντάς το επί της ουσίας στις ελληνικές καλένδες.

Πρόκειται ουσιαστικά για κυνική ομολογία ότι η «εμπιστευτικότητα» των συμβάσεων που βασίζονται στα κέρδη των φαρμακευτικών εταιρειών που χρυσοπληρώνουν οι λαοί, καταπατά το δικαίωμά τους να ενημερώνονται για συμφωνίες που αφορούν την ασφάλεια και την υγεία τους.

Το αίτημα κατάθεσης εγγράφων της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ παραμένει: Να δημοσιοποιηθούν τα συμβόλαια ΕΕ - φαρμακοβιομηχανιών. Οπως παραμένει και το ερώτημα: Τι θέλει να κρύψει η ΕΕ;

Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε συγκεκριμένα: «Η έναρξη των εμβολιασμών δεν ισοσκελίζει τις τεράστιες ελλείψεις στα δημόσια συστήματα Υγείας, τα ανεπαρκή κυβερνητικά μέτρα. ΕΕ και κυβερνήσεις στο πλαίσιο της Υγείας - εμπόρευμα αντιμετωπίζουν το εμβόλιο ως μια ακόμα πηγή κερδοφορίας των μονοπωλίων.

Οι φαρμακοβιομηχανίες εκ του ασφαλούς επιδοτήθηκαν, από την έρευνα, την παρασκευή, την προαγορά έως τη διάθεση του εμβολίου. Κρύβουν η μια από την άλλη τα ερευνητικά αποτελέσματα, εμποδίζοντας τη διεπιστημονική συνεργασία που δεν χωρά στον καπιταλιστικό ανταγωνισμό. Ερώτημα αποτελεί το γιατί δεν προωθείται το ζήτημα των θεραπειών και φαρμάκων που φαίνεται να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του ιού.

Πρόσθετα ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι η Κομισιόν υπεκφεύγει στο αίτημα κατάθεσης εγγράφων της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ να δοθούν οι συμβάσεις που έχει συνάψει η ΕΕ με τις εταιρείες, για να γνωρίζει υπεύθυνα ο λαός τι έχει συμφωνηθεί με τα δικά του χρήματα.

Τα εμβόλια πρέπει να είναι ασφαλή και δωρεάν. Ενάντια στις θεωρίες συνωμοσίας, να αποτελούν συνειδητή πράξη και απαίτηση του λαού, για να προστατέψει την υγεία του, σύμφωνα με τις συστάσεις των επιστημόνων και καθ' υπόδειξη γιατρού».

Μειωμένες οι πρώτες παρτίδες

Στο μεταξύ, καθώς η εξάπλωση της πανδημίας καλπάζει σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, μετά από πιέσεις της ΕΕ και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου (ΕΜΑ) ανακοίνωσε χτες πως η συνεδρίαση για την έγκριση του εμβολίου των «Pfizer» - «BioNTech» θα γίνει τελικά στις 21 Δεκέμβρη και όχι στα τέλη του μήνα.

Ετσι, τα πρώτα εμβόλια αναμένεται να φτάσουν στα κράτη - μέλη ακόμη και πριν από το τέλος του χρόνου, ενώ σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όλες οι χώρες της ΕΕ θα μπορέσουν «να ξεκινήσουν την ίδια ημέρα» τις εκστρατείες εμβολιασμού, από τη στιγμή που θα δοθεί το πράσινο φως της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής.

«Εντέλει, εντός μίας εβδομάδας, το πρώτο εμβόλιο θα έχει εγκριθεί, κατά συνέπεια οι εμβολιασμοί θα μπορέσουν να ξεκινήσουν αμέσως», είπε στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η ίδια υπενθύμισε πως «συνολικά έχουμε αγοράσει περισσότερες δόσεις (εμβολίων) από όσες απαιτείται για όλον τον κόσμο στην Ευρώπη», μέσω συμβολαίων με διαφορετικά εργαστήρια, ώστε να συγκροτήσουμε ένα «διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο» εμβολίων στο στάδιο της ανάπτυξής τους, δίνοντας τεράστια χρηματικά ποσά σε φαρμακευτικούς ομίλους.

Οπως προέκυψε όμως χτες, οι ποσότητες του εμβολίου των «Pfizer» - «BioNTech» που θα φτάσουν σε πρώτη φάση στην Ελλάδα και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα είναι μειωμένες σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με προηγούμενες ανακοινώσεις της Κομισιόν, έχει προκύψει ζήτημα με την παραγωγική διαδικασία της εταιρείας «Pfizer», η οποία παραδέχθηκε προ ημερών ότι η προμήθεια των πρώτων υλών του εμβολίου δεν πάει όπως θα ήλπιζε και συνεπώς περιορίζει κατά 50% τον στόχο παραγωγής έως το τέλος του έτους.

Ειδικότερα, ο στόχος για 100 εκατ. δόσεις εμβολίου έως το τέλος του 2020 μειώνονται σε 50 εκατ. δόσεις παγκοσμίως, με την επιδίωξη να φτάσει στις 100 εκατ. δόσεις έως τα τέλη Γενάρη. Ανάλογα αναπροσαρμόζονται και οι κατανομές του εμβολίου στις χώρες - πελάτες της φαρμακοβιομηχανίας.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η Ελλάδα δεν προβλέπεται να λάβει πάνω από 300.000 δόσεις μέσα στο Γενάρη, όταν ο εμβολιαστικός σχεδιασμός της κυβέρνησης προέβλεπε 2 εκατ. εμβολιασμούς το μήνα. Με δεδομένο όμως ότι το εμβόλιο γίνεται σε δύο δόσεις με απόσταση ενός μήνα, η παρτίδα των πρώτων 300.000 δόσεων θα δεσμευθεί ολόκληρη για μόλις 150.000 εμβολιασμούς, αφού η πρώτη δόση προϋποθέτει να είναι διαθέσιμη και η δεύτερη.

Υπενθυμίζεται ότι τα πρώτα εμβόλια θα χρησιμοποιηθούν για τον εμβολιασμό των υγειονομικών καθώς και για τους τρόφιμους και τους εργαζόμενους σε Μονάδες Φροντίδας Υγείας.

«Επιχειρησιακή ετοιμότητα» με μπαλώματα

Σύμφωνα με τη χτεσινή επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, εκτός από το εμβόλιο της «Ρfizer» αναμένεται να εγκριθούν σύντομα και άλλα δύο εμβόλια. Σήμερα θα γίνουν επικοινωνίες με τις 7 ΥΠΕ, όλα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, για την καταγραφή του προσωπικού που θέλει να εμβολιαστεί.

Σχετικά με την επανάληψη του εμβολιασμού τον επόμενο χειμώνα, η απόφαση θα είναι συνάρτηση εκτίμησης ανοσίας σε ατομικό επίπεδο και το επίπεδο ανοσίας του πληθυσμού. Οπως ειπώθηκε, η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι για να «σπάσει» ο κύκλος τέτοιων πανδημιών, ίσως να χρειάζεται κι επαναληπτικός εμβολιασμός.

Η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι υπάρχει «πλήρης επιχειρησιακή ετοιμότητα» για τον εμβολιασμό και η φαρμακο-επαγρύπνηση θα γίνει μέσω της κίτρινης κάρτας που θα παρακολουθεί την πορεία του σε βάθος χρόνου, για την καταγραφή ενδεχομένως ανεπιθύμητων ενεργειών. Παράλληλα διατυπώθηκε ότι «έχει ληφθεί κάθε μέριμνα ώστε να διασφαλιστεί η επικοινωνία των εμβολιασμένων με τον ΕΟΦ». Οπως είπε ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, ο εμβολιασμός θα γίνεται από επαγγελματίες Υγείας υπό την επίβλεψη γιατρών.

Ολα τα παραπάνω, όμως, προϋποθέτουν τη στελέχωση των αντίστοιχων δομών με το μόνιμο, απαιτούμενο και κατάλληλα εκπαιδευμένο υγειονομικό προσωπικό και υποδομές.

Η «επιχειρησιακή ετοιμότητα για τον εμβολιασμό» προοιωνίζεται άλλο ένα σχέδιο επί χάρτου, καθώς πατάει και πάλι σε μπαλώματα και σε μετακινήσεις υγειονομικού προσωπικού, στο πλαίσιο ενός αγιάτρευτου δημόσιου συστήματος Υγείας με τις παντός τύπου ελλείψεις να διογκώνονται, ενώ σοβαρό είναι το κενό και στην ολοκληρωμένη επιστημονική ενημέρωση.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στα μονοκλωνικά αντισώματα, λέγοντας ότι δεν έχει δοθεί άδεια κυκλοφορίας φαρμάκου, αλλά άδεια χορήγησης. Η αδειοδότηση είναι κεντρική διαδικασία και βάσει των μέχρι τώρα ενδείξεων θα κυκλοφορήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2021. Στοιχεία για τον εμβολιασμό της γρίπης έδωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Δ. Φιλίππου, σύμφωνα με τον οποίο έχουν εκτελεστεί 3.400.000 αντιγριπικά εμβόλια στη χώρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η «διπλωματία των εμβολίων» ρίχνει λάδι στη φωτιά...(20/2/2021)
Ανταγωνισμοί, συμβιβασμοί και παζάρια για το μοίρασμα της «πίτας»(13/2/2021)
Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί και στις ΗΠΑ(15/12/2020)
Αίτηση «επείγουσας έγκρισης» σε ΗΠΑ και ΕΕ από τη «Moderna»(1/12/2020)
Οξύνεται ο ανταγωνισμός κρατών και ομίλων(23/10/2020)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org