Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Συντεταγμένες

Αφού η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, με το «χαϊδολόγημα» της Τουρκίας, δεν άφησε πολλά περιθώρια στην κυβέρνηση και στα αστικά ΜΜΕ να στηρίξουν το «αφήγημα» της «συμμαχικής αλληλεγγύης» στα Ελληνοτουρκικά, η απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία για τους «S-400» ήρθε να καλύψει το κενό. Οι ΗΠΑ δεν μοιράζονται όμως τον ίδιο ενθουσιασμό για τις αποφάσεις τους, διαβεβαιώνοντας ότι η Τουρκία παραμένει «σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και από πολλές απόψεις ένας πολύ στενός φίλος, ένας μακροχρόνιος εταίρος», όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών για τη διεθνή ασφάλεια των ΗΠΑ. Εξήγησε μάλιστα πως «αυτό δεν είναι ένα βήμα που έχουμε λάβει ελαφρά τη καρδία, ή σίγουρα γρήγορα (...) έχει γίνει πολύ προσεκτικά και προσπαθήσαμε πολύ σκληρά να δώσουμε στην Αγκυρα κάθε ευκαιρία να βρει έναν καλύτερο δρόμο προς τα εμπρός, και δεν το έχει κάνει». Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι οι αμερικανικές κυρώσεις είναι μέρος ενός ευρύτερου παζαριού με την Τουρκία, όπου αδιαπραγμάτευτος στόχος παραμένει η διασφάλιση της «διατλαντικής συνοχής». Στο παζάρι αυτό είναι βαθιά χωμένη και η αστική τάξη της Ελλάδας, που διεκδικεί ρόλο αναβαθμισμένου «μεντεσέ» στα ευρωατλαντικά σχέδια, ανταγωνίζεται τη «σύμμαχο» Τουρκία στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα συντάσσεται ολόψυχα στην προσπάθεια να μη διαρραγούν οι σχέσεις της με το ΝΑΤΟ, όπως επιδιώκουν Ρωσία και Κίνα. Οι βασικές «συντεταγμένες» αυτού του παζαριού δεν αλλάζουν με τις αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία. Ούτε βέβαια εκτονώνονται οι κίνδυνοι για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, που παραμένουν ως αντάλλαγμα στο ευρωατλαντικό τραπέζι του διαλόγου για τα Ελληνοτουρκικά.

Απορία

«Μερικές φορές, όταν σας ακούω να μιλάτε για την έκθεση Πισσαρίδη, αναρωτιέμαι: Την έχετε διαβάσει; Μα, αυτά για τα οποία μιλάτε δεν αναφέρονται στην έκθεση Πισσαρίδη. Εγώ θα ήθελα πραγματικά (...) να καθίσουμε σε μια συνεδρίαση στη Βουλή να δούμε κεφάλαιο - κεφάλαιο, πρόταση - πρόταση, αυτά τα οποία λέει η έκθεση Πισσαρίδη - αυτό ισχύει και για εσάς κ. Τσίπρα και για εσάς κα Γεννηματά - να δούμε τελικά πού διαφωνούμε σε αυτά τα οποία λέγονται». Με αυτή την «απορία», ενδεικτική της ...«αβύσσου» που τους χωρίζει, ζήτησε ο πρωθυπουργός από τους αρχηγούς ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ να τοποθετηθούν για το σχέδιο Πισσαρίδη. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι δεν χρειάζονται «ειδικές συνεδριάσεις» στη Βουλή για να αποτυπωθεί η ταύτισή τους σε ό,τι αφορά τον «αναπτυξιακό σχεδιασμό» του κεφαλαίου για τα επόμενα χρόνια. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στα όσα παρουσιάζουν ως «αντισχέδια» και «αντιπροτάσεις». Εκεί όπου κάτω από τα παχιά λόγια, χρειάζεται μεγεθυντικός φακός για να βρεθούν οι «διαφορές» στα κατά τ' άλλα κοινά σχέδια που περιλαμβάνουν φοροαπαλλαγές, εισφοροαπαλλαγές, νέα αντεργατικά μέτρα, προνόμια και πακτωλούς χρημάτων στους ομίλους, για να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας στην «πράσινη» και «ψηφιακή» οικονομία. Γι' αυτό άλλωστε ο ένας προτείνει «στρογγυλά τραπέζια» με θέμα το σχέδιο Πισσαρίδη και ο άλλος διακομματικές επιτροπές για την υλοποίησή του.

Οράματα

«Εσταξαν μέλι» για τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα ο Κυρ. Μητσοτάκης και ο Αλ. Τσίπρας, με τα μηνύματά τους στην παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του. Μη φανταστείτε όμως ότι κοινή τους έμπνευση είναι μόνο η ...αστερόεσσα και οι «αναμνήσεις» από την εμπλοκή της χώρας στις αμερικανοΝΑΤΟικές επεμβάσεις σε Λιβύη, Ιράκ, Συρία επί κυβέρνησης Ομπάμα. Είναι και το γεγονός ότι ο «μεταρρυθμιστής» πρώην Πρόεδρος ήταν «ένας οπαδός της ανοιχτής οικονομίας, που όμως δεν δίστασε να κρατικοποιήσει πρόσκαιρα την αυτοκινητοβιομηχανία για να τη σώσει», σύμφωνα με τον Κυρ. Μητσοτάκη, όπως και το γεγονός ότι «έθεσε όρια στη διακυβέρνησή του: Από τη μία ο ρεαλισμός και από την άλλη το όραμα. Οι αναγκαίοι συμβιβασμοί, αλλά και η πολιτική σύγκρουση», σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα. Ξεπλένοντας λοιπόν τον Ομπάμα, «εξομολογούνται» τα δικά τους κοινά «οράματα», που υπαγορεύονται από τα συμφέροντα του κεφαλαίου και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες του. Είναι αυτά τα συμφέροντα που καθιστούν χαρακτηριστικά εύκολη την υπέρβαση των υποτιθέμενων «μεγάλων διαχωριστικών γραμμών» ανάμεσα στις αστικές πολιτικές δυνάμεις και τις διάφορες εκδοχές της αστικής διαχείρισης, όποτε κριθεί αναγκαίο για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Σήμερα μάλιστα, που το «έργο» επαναλαμβάνεται, στο φόντο της πανδημίας και της νέας καπιταλιστικής κρίσης, με τη «νεοφιλελεύθερη» ΝΔ να διαχειρίζεται μια μεγάλη γκάμα επεκτατικών μέτρων στήριξης του κεφαλαίου και τον σοσιαλδημοκράτη ΣΥΡΙΖΑ να της κάνει ...υποδείξεις, ο λαός είναι πιο εύκολο να βγάλει συμπεράσματα από την περίοδο εκείνη, για να μην πέσει ξανά στις ίδιες παγίδες, να μην μπει κάτω από σημαίες ξένες προς τα συμφέροντα και τις ανάγκες του.

Κάλλιο πέντε

«Το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια», δηλώνουν οι μεγαλοξενοδόχοι, οι οποίοι βλέπουν την κλεψύδρα να αδειάζει για την επόμενη τουριστική σεζόν και να εξανεμίζονται οι προσδοκίες για ανάκαμψη της κερδοφορίας τους που έχουν εναποθέσει σε αυτήν. Σύμφωνα λοιπόν με τον οικονομικό Τύπο, οι μεγαλοεπιχειρηματίες του Τουρισμού αμφισβητούν ανοιχτά την υπεραισιοδοξία της κυβέρνησης ότι με το εμβόλιο έρχεται ...«ανάσταση» στην οικονομία και ότι το καλοκαίρι θα επανέλθει η «κανονικότητα» στον Τουρισμό. Αντί λοιπόν για «δέκα και καρτέρι» ζητάνε εδώ και τώρα «πέντε και στο χέρι»: Ενα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης των κερδών τους μπροστά στη νέα τουριστική σεζόν, που θα παίρνει υπόψη ότι ο κορονοϊός δεν πρόκειται να εξαφανιστεί μέσα στους επόμενους μήνες, αλλά και το γεγονός ότι το εμβόλιο το έχουν όλοι και επομένως δεν υπάρχει «συγκριτικό πλεονέκτημα» για κανέναν στον ανταγωνισμό για την «πίτα» των τουριστών από το εξωτερικό. Ενδεικτικός τρόπος σκέψης στον καπιταλισμό: (τι καλά που θα ήταν να το είχαμε εμείς αλλά όχι οι ανταγωνιστές μας!!!). Το βέβαιο είναι ότι οι μεγαλοεπιχειρήσεις του Τουρισμού φτιάχνουν το «φάκελό» τους, με τον οποίο θα διεκδικήσουν ένα σεβαστό μερτικό από τα κονδύλια του «Ταμείου Ανάκαμψης», ανταγωνιστικά προς άλλους κλάδους που έχουν προβάδισμα, όπως αυτός της «πράσινης» οικονομίας κ.τ.λ. Σε κάθε περίπτωση, καλούν την κυβέρνηση από τώρα να σχεδιάσει τα ...τουριστικά πρωτόκολλα της νέας σεζόν, όπως έκανε και πέρυσι, ικανοποιώντας μία προς μία τις απαιτήσεις τους, με τα γνωστά αποτελέσματα στην εξέλιξη της πανδημίας.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1819 Ιδρύεται η βραχύβια Δημοκρατία της «Μεγάλης Κολομβίας» (αποτελούμενη από τα σημερινά κράτη της Κολομβίας, της Βενεζουέλας, του Εκουαδόρ, του Παναμά, καθώς και τμημάτων του Περού, της Γουιάνας και της Βραζιλίας). Ο Σιμόν Μπολιβάρ εκλέγεται πρώτος Πρόεδρος της χώρας.

1825 Ξεκινά η τρίτη και τελευταία πολιορκία του Μεσολογγίου.

1830 Πεθαίνει ο Βενεζουελάνος στρατιωτικός και πολιτικός ηγέτης Σιμόν Μπολιβάρ, που έγινε σύμβολο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Λατινικής Αμερικής κατά των Ισπανών.

1900 Γεννιέται η ηθοποιός Κατίνα Παξινού.

1903 Οι αδελφοί Ράιτ γίνονται οι πρώτοι άνθρωποι στον κόσμο που πετούν με αεροπλάνο. Η πτήση εκτελέστηκε με τέσσερις δοκιμές, διάρκειας 12, 13, 15 και 59 δευτερολέπτων, κατά την οποία τελευταία διανύθηκε απόσταση 260 μέτρων.

1913 Υπογράφεται το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας, με το οποίο καθορίζονταν τα σύνορα του νεοϊδρυθέντος κράτους της Αλβανίας.

1926 Η ΚΕ του ΚΚΕ με απόφασή της καταδικάζει τη στάση του τέως Γραμματέα του Κόμματος Παντελή Πουλιόπουλου και την επιμονή του στη φραξιονιστική - λικβινταριστική δράση, θέτοντάς τον εκτός Κόμματος έως την οριστική ρύθμιση του ζητήματός του στο επερχόμενο 3ο τακτικό Συνέδριο.

1927 Η Βουλή ψηφίζει την άρση της ασυλίας και τη δίωξη των βουλευτών του ΚΚΕ «επί εσχάτη προδοσία». Οσοι πιάστηκαν κλείστηκαν στις φυλακές Συγγρού. Τρεις μήνες μετά, έπειτα από μια σειρά συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες, οι κομμουνιστές βουλευτές αποκαταστάθηκαν στις έδρες τους.

1944 Ισχυρές βρετανικές δυνάμεις προελαύνουν κατά μήκος της Λ. Συγγρού. Το βασικό «οχυρό» του ΕΛΑΣ στο εργοστάσιο του «ΦΙΞ» εμβολίζεται με άρματα μάχης. Ολοι οι υπερασπιστές του πέφτουν μαχόμενοι. Ωστόσο, παρά το αυξανόμενο πλεονέκτημα του αντιπάλου σε άντρες και όπλα, ο ΕΛΑΣ συνεχίζει να σημειώνει νίκες, καταλαμβάνοντας την έπαυλη Θων, ανακαταλαμβάνοντας το Δημαρχείο κ.ά. Ο ΕΛΑΣ ανακατέλαβε επίσης τον Αρδηττό.

1954 Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψηφίζει - με 50 ψήφους υπέρ (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) και 8 αποχές - την πρόταση της Νέας Ζηλανδίας για τη διακοπή κάθε συζήτησης για το Κυπριακό. Οι εργατικές οργανώσεις της Κύπρου κηρύσσουν 24ωρη απεργία διαμαρτυρόμενες για αυτή την απόφαση του ΟΗΕ.

1997 Ουκρανικό αεροσκάφος τύπου «Γιάκοβλεφ» με προορισμό τη Θεσσαλονίκη χάνει τον προσανατολισμό του και συντρίβεται κοντά στο χωριό Φωτεινά της Πιερίας, με αποτέλεσμα το θάνατο 72 ανθρώπων.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org