Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΓΝΗ
Προσλήψεις και όχι «μπαλώματα» για να λειτουργήσουν με ασφάλεια οι μονάδες

Παρά την επιτακτική ανάγκη για μόνιμες προσλήψεις προσωπικού στις δημόσιες δομές Υγείας, κυβέρνηση και διορισμένες διοικήσεις συνεχίζουν την επικίνδυνη πολιτική των μετακινήσεων και «μπαλωμάτων».

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ, την Τρίτη 8/12 δόθηκε προφορική εντολή από τον διοικητή του ΠαΓΝΗ να μεταφερθεί η ΜΕΠΚ (Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών) σε άλλο χώρο του τέταρτου κτιρίου, προκειμένου να μετατραπούν οι κλίνες της μονάδας σε ΜΕΘ για ασθενείς μη-COVID, χωρίς να εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας και στελέχωσης αυτής με επαρκές μόνιμο ειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό.

Συγκεκριμένα, η στελέχωση των 9 «νέων» κρεβατιών ΜΕΘ γίνεται από 6 νοσηλευτές που μετακινούνται από τη ΜΕΘ, 4 νοσηλευτές που μετακινούνται από άλλες κλινικές (αναισθησιολογικό, γναθοχειρουργική, ΜΕΘ Παίδων, καρδιοχειρουργική) και από το προσωπικό που στελεχώνει τη ΜΕΠΚ.

«Ο σχεδιασμός της Διοίκησης να ανοίξει 2η ΜΕΘ ως προέκταση της υπάρχουσας χωρίς νέες προσλήψεις αλλά με το υπάρχον προσωπικό, που απαρτίζεται από επικουρικούς, νεοπροσληφθέντες ειδικευόμενους χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση και εμπειρία στην εντατική θεραπεία, και ελάχιστους μόνιμους νοσηλευτές, κάνει επισφαλή τη νοσηλεία ασθενών που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάποιες βάρδιες στη ΜΕΘ, ο υπεύθυνος νοσηλευτής έχει μετακινηθεί από άλλο τμήμα χωρίς να ξέρει καλά τους χώρους, ενώ οι υπόλοιποι νοσηλευτές δεν έχουν την αναγκαία εκπαίδευση.

Η συνέχιση λειτουργίας και της ΜΕΠΚ και της επέκτασης της ΜΕΘ με κοινό προσωπικό που θα εναλλάσσεται μεταξύ των δύο Μονάδων, οι οποίες δεν αποτελούν ενιαίο χώρο αλλά βρίσκονται χωροταξικά σε διαφορετικά σημεία του ΠαΓΝΗ, επιδεινώνει τις συνθήκες εργασίας και θέτει - κατά τη γνώμη μας - σε κίνδυνο την υγεία των νοσηλευομένων ασθενών. Απαιτείται χωριστό προσωπικό για τις 2 μονάδες με καλή γνώση των ασθενών, ώστε να παρέχεται η βέλτιστη εξατομικευμένη φροντίδα».

Το σωματείο απαιτεί προκειμένου να λειτουργήσουν οι μονάδες με ασφάλεια τη στελέχωση των κλινών ΜΕΘ με τουλάχιστον 4 μόνιμους κατάλληλα εκπαιδευμένους νοσηλευτές ανά κλίνη, προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε να καλυφθούν πλήρως οι κενές θέσεις, όπως και δύο αυτοτελείς ομάδες νοσηλευτών για τις ΜΕΘ και ΜΕΠΚ, να μην υποβαθμιστεί η ΜΕΠΚ προκειμένου να δημιουργηθούν νέες κλίνες ΜΕΘ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδρούν στην αποψίλωση των ΜΕΘ για μη Covid ασθενείς(23/2/2021)
Οχυρώνεται ξανά πίσω από την αυτοθυσία των υγειονομικών(19/11/2020)
Κυβερνητικό ρεσιτάλ «εικονικής πραγματικότητας» που καταρρέει από όσα βιώνουν υγειονομικοί και ασθενείς(20/5/2020)
Εργαζόμενοι με «μπλοκάκι» σε ΜΕΘ και άλλες κλινικές(10/10/2015)
Στραγγαλίζουν τα νοσοκομεία οι ελλείψεις προσωπικού(28/7/2015)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org