Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» η σ. Γιάννα Τρικαλινού

Η ΚΕ του ΚΚΕ την αποχαιρετά με θλίψη και περηφάνια

«Εφυγε» σε ηλικία 101 ετών η συντρόφισσα Γιάννα Τρικαλινού. Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, με θλίψη αλλά και περηφάνια, αποχαιρετά την συντρόφισσα Γιάννα και εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στα παιδιά και τα εγγόνια της. Η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη 17 Δεκέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, σε στενό συντροφικό και οικογενειακό κύκλο, λόγω της πανδημίας και θα είναι πολιτική.

Στην ανακοίνωσή της, η ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η Κεντρική Επιτροπή με μεγάλη θλίψη, αλλά και περηφάνια, αποχαιρετά την συντρόφισσα Γιάννα Τρικαλινού, η οποία "έφυγε" από τη ζωή, πλήρης ημερών, σε ηλικία 101 χρόνων. Για περισσότερες από εφτά δεκαετίες τίμησε με την αλύγιστη δράση της τον τίτλο του μέλους και του στελέχους του Κόμματος.

Η σ. Γιάννα γεννήθηκε τον Γενάρη του 1920 στο Μικρό Χωριό Ευρυτανίας, από αγροτική οικογένεια. Με την κήρυξη του πολέμου και την Κατοχή, το 1941, εντάχθηκε αρχικά στην Εθνική Αλληλεγγύη και στη συνέχεια στο ΕΑΜ. Το 1942 ήρθε στην Αθήνα, στον μεγαλύτερο αδελφό της, μέσω του οποίου συνδέθηκε με το κίνημα νεολαίας. Στην αρχή χρησιμοποιήθηκε ως σύνδεσμος της ΕΠΟΝ Αθήνας και στη συνέχεια στο ΚΣ της ΕΠΟΝ. Εκεί γνώρισε και τον μελλοντικό σύντροφο της ζωής της, τον σ. Γιώργο Τρικαλινό.

Το 1943 γίνεται μέλος του Κόμματος. Το 1946 βρίσκεται στον Βόλο, με κομματική αποστολή. Δούλεψε στον παράνομο μηχανισμό, στη μεταφορά παράνομου υλικού, στην επαφή με συντρόφους που έρχονταν από την Αθήνα, για να βγουν στο βουνό.

Τον Ιούνη του 1948 εντάσσεται στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, στα βουνά του Πηλίου, όπου χρεώθηκε στην αποκρυπτογράφηση στον ασύρματο. Το 1948 καταδικάστηκε ερήμην σε θάνατο, από Στρατοδικείο του Βόλου. Το φθινόπωρο του 1948 πήγε στον Κίσσαβο, στην έδρα της 123ης Ταξιαρχίας, ως βοηθός ΠΕ της Ταξιαρχίας, για τη δουλειά στις γυναίκες και στις αρχές του 1949 αποσπάστηκε στην 138η Ταξιαρχία, με την ίδια χρέωση.

Πήρε μέρος στις μάχες της Καρδίτσας, της Ματαράγκας και του Καρπενησίου. Από το Καρπενήσι έφυγε για το Βίτσι, με μια ομάδα γυναικών, για να συμμετάσχουν στην 1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη των Γυναικών.

Τον Αύγουστο του 1949 επιστρέφει από τον Γράμμο, στη Νότια Ελλάδα, ως μέλος του επίλεκτου τμήματος που έκανε τον ελιγμό, με διοικητή τον Χαρίλαο Φλωράκη και πολιτικό επίτροπο τον Νίκο Μπελογιάννη. Στο πέρασμα προς τα Αγραφα τραυματίζεται.

Μετά την υποχώρηση των τμημάτων του ΔΣΕ πέρασε στην Αλβανία με τους υπόλοιπους συντρόφους, από εκεί στην Πολωνία και στη συνέχεια στην Ουγγαρία. Το 1950 πηγαίνει, μαζί με τον σύντροφό της Γιώργο, στη Ρουμανία.

Το 1958 επιστρέφει παράνομη στην Ελλάδα και το 1960 ξαναφεύγει στο εξωτερικό, στη Μόσχα, όπου παρακολουθεί την Ανώτερη Κομματική Σχολή και στη συνέχεια δουλεύει ως διερμηνέας. Στη Μόσχα υπήρξε Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πολιτικών Προσφύγων και αργότερα μέλος του Κομματικού Γραφείου Σοσιαλιστικών Χωρών.

Στη διάρκεια της δικτατορίας ήταν Γραμματέας της Αντιδικτατορικής Επιτροπής και υπεύθυνη της Αντιδικτατορικής Κίνησης Εκπατρισμένων Γυναικών. Πήρε μέρος σε συνέδρια της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Οργάνωσης Γυναικών (ΠΔΟΓ) στο Βερολίνο, στο Ελσίνκι και αλλού.

Τον Νοέμβρη του 1974, ως μέλος μιας τριμελούς επιτροπής, ήρθε στην Ελλάδα για να προωθήσει το ζήτημα του επαναπατρισμού και από τότε έμεινε στην Αθήνα.

Τα επόμενα χρόνια δούλεψε στη Γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής, χρεώθηκε τη δουλειά στις γυναίκες, ως μέλος της Γυναικείας Επιτροπής της ΚΕ. Το 1976 χρεώθηκε τη δουλειά των πολιτικών προσφύγων και για αρκετά χρόνια ήταν γενική γραμματέας του ΚΣ της Πανελλήνιας Επιτροπής Επαναπατρισμένων Πολιτικών Προσφύγων.

Στο 10ο Συνέδριο του ΚΚΕ, το 1978, εκλέχθηκε αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ και στο 11ο Συνέδριο το 1982 και στο 12ο το 1987, εκλέχθηκε τακτικό μέλος της ΚΕ.

Η σ. Γιάννα σε όλη της τη ζωή πάλεψε για τα ιδανικά και τους στόχους του ΚΚΕ, υπερασπίστηκε τις αρχές του, ανυποχώρητα μέχρι το τέλος. Ηταν μέλος της ΚΟΒ Σκοπευτηρίου - Καισαριανής, της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, μέχρι το τέλος της ζωής της.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εκφράζει τα πιο θερμά της συλλυπητήρια στα παιδιά και τα εγγόνια της σ. Γιάννας Τρικαλινού.

Η κηδεία της θα γίνει την Πέμπτη 17 Δεκέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, σε στενό συντροφικό και οικογενειακό κύκλο, λόγω της πανδημίας και θα είναι πολιτική».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org