Σάββατο 14 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 15 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
«Φωτιά» παίρνει το Πεδίο Βολής Κρήτης

Φωτιά παίρνει το Πεδίο Βολής Κρήτης, καθώς οι Αμερικανοί ξεκινούν εκεί νέα πολυήμερη άσκηση, με το βλέμμα στη Ρωσία, σε υλοποίηση και των διευκολύνσεων που τους παρέχει η νέα Συμφωνία για τις Βάσεις.

Θυμίζουμε ότι το ΠΒΚ, γνωστό διεθνώς ως NAMFI (NATO Missile Firing Installation), είναι άλλη μια ΝΑΤΟική υποδομή που λειτουργεί στη χώρα μας και, όπως λέγεται επισήμως, είναι το μοναδικό Πεδίο Βολής στην Ευρώπη που λειτουργεί υπό τη σκέπη του Ανώτατου Στρατηγείου Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη - SHAPE (Supreme Headquarters Allied Powers Europe). Βρίσκεται στο Ακρωτήρι Χανίων, σε στενή διασύνδεση με την αμερικανική βάση και το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής του ΝΑΤΟ στη Σούδα. Στο Πεδίο Βολής περιλαμβάνεται μια τεράστια περιοχή που απλώνεται βόρεια της Κρήτης, νότια της Θήρας και Αστυπάλαιας, δυτικά της Κάσου και Καρπάθου.

Πρόσφατα το επιθεώρησε ο Αμερικανός ταξίαρχος Γκ. Μπράντι, διοικητής της 10ης Διοίκησης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Αμυνας του Στρατού των ΗΠΑ (10th Army Air and Missile Defense Command). Σκοπός του, να διερευνήσει επιπλέον δυνατότητες για τη διμερή στρατιωτική συνεργασία, μεταξύ των οποίων νέες «ευκαιρίες» για τις χερσαίες δυνάμεις τους που εδρεύουν στην Ευρώπη (US Army Europe) να απλώσουν συστήματά τους και να ασκηθούν στο NAMFI, στο οποίο αναγνωρίζουν «μοναδικές δυνατότητες».

Σε υλοποίηση των παραπάνω, από 12 έως και 27 Νοέμβρη υλοποιείται εκεί άσκηση με βολές αεράμυνας και την εμπλοκή συστημάτων «Patriot», με τη συμμετοχή 250 στελεχών από ΗΠΑ (από την 10 ΑΑΜDC και την 678 Air Defense Artillery Brigade), Ελλάδα, Γερμανία και Ολλανδία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης των αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων που σταθμεύουν στην Ευρώπη, «η άσκηση θα ενισχύσει τη συνδυασμένη ικανότητα των ΗΠΑ και της Ευρώπης να ελέγχουν αμυντικά πυρά στην Ανατολική Ευρώπη (σ.σ. στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία), ενώ θα τελειοποιεί τις τακτικές, τις τεχνικές και τις διαδικασίες. Ο σκοπός αυτής της άσκησης είναι να βελτιώσει τη διαλειτουργικότητα με τις συμμαχικές δυνάμεις και τις δυνάμεις των εταίρων, και να αυξήσει την ετοιμότητα μέσω της ενσωμάτωσης των δυνατοτήτων αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ